• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    Současná pandemie si s velkou pravděpodobností vynutí změnu priorit a fungování celé společnosti. Pojďme to pojmout jako příležitost, jak začít dělat věci lépe.
    rozbalit záhlaví
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    GORG: Vyvraceli to lékaři, nicméně tobě je to stejně jedno, protože se ti nějaký blábol z domazlickeho.deniku hodí do agendy.
    GORG
    GORG --- ---
    CAIDEL: To zní hodně fundovaně :)
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    GORG: A nic. „Škodlivost nošení roušek“ je v tomhle kontextu úplná... píp...
    GORG
    GORG --- ---
    CAIDEL: A? Já tam nemám přístup.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    GORG: Plácnul jsi sem cosi, co už NYXem (vedlejší audítkem) proběhlo koncem minulého měsíce a bylo dostatečně vyřešeno.
    GORG
    GORG --- ---
    Nošení roušek má však i stinnou stránku. Na negativní dopady upozorňují pedagogové domažlického Gymnázia Jindřicha Šimona Baara, kde kvůli nošení ochranných prostředků již několikrát zasahoval lékař. Učitelé i vedení nemíní přihlížet. Pedagogové napsali otevřený dopis o škodlivosti nošení roušek adresovaný přímo ministrům - ministrovi zdravotnictví a ministrovi školství.

    ...

    "V minulém týdnu 3 žákyně zkolabovaly, dnes jednu žákyni v bezvědomí odvezla RZS do nemocnice, druhou po poskytnutí první pomoci ošetřila přivolaná lékařka," vypíchla Štenglová jako první z bodů.

    Studenti kolabují, gymnázium nemíní přihlížet, poslalo dopis přímo ministrům - Domažlický deník
    https://domazlicky.denik.cz/...i-gymnazium-nemini-prihlizet-poslali-dopis-primo-ministrum-20200.html
    _TOM
    _TOM --- ---
    Jaký je vztah mezi realitou nákazy a jejím obrazem, jak nám ho podává testování?
    Pěkná populární přednáška, doporučuji si tu hodinku na to vyčlenit.
    Jak neměřit koronavirus - Tomáš Fürst || Seminář MPN 6. 10. 2020
    http://www.youtube.com/watch?v=2DQdoVvy--0
    GORG
    GORG --- ---
    Podle policie Češi nařízení dodržují. Pokut padlo jen málo - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/domaci/clanek/cesi-narizeni-dodrzuji-40338452

    Během necelých tří týdnů, kdy se opatření postupně zpřísňovala, policie při svých kontrolách zjistila, že jejich nedodržování je spíše výjimečné.

    Jak tohle sedí na obvinění, že dr. Žaludík a lidi jako já jsou osobně odpovědní za vyšší množství pozitivních testů? Tahle informace od policie sedí i na mou vlastní zkušenost. Lidi ty vaše pakárny dodržujou - většina. Tak jaktože to nefunguje?

    Dodržujte opatření, jinak přitvrdíme, hrozí Prymula - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...ek/kdyz-nebudou-cesi-dodrzovat-opatreni-pritvrdime-varuje-prymula-40338246

    A v pátek se chystají "přitvrdit". Tohle je úplně absurdní. Vlastní selhání predikovat vývoj svádí vždy a pokaždé na lidi. Ať už za to, že jezdili na dovolenou, když to bylo dovolený. Lidi dodržujou všechno, co se jim řekne. Až na pár vyjímek. Lidi poctivě krachujou. A ještě se najdou lidí, kteří spílají síru na lidi, že jsou covidioti. Je to fakt nechutné, co děje s lidma hlavně.

    Osobně mi tohle už přijde za hranicí legálního psychického teroru na úrovni psychického mučení. Tyhle různé vyhrůžky. A oběti se sami některé pak stávají trýzniteli.

    Fakt, já když jedu městem, všichni nosí roušky. A stejně to ale nestačí, takže se nadává lidem do idiotů, páč někdo někdy někde viděl někoho bez roušky.

    A stejně tak Prymula...

    "Pokud budete zlobit, přitvrdíme".

    Nikdo nezlobí.

    "Tak jo, budeme muset přitvrdit".

    Anebo prostě říkají bláboly a holt kdykoliv se děje něco jinak, než tvrdili (což je každou chvíli), tak jsou za to obvinění lidi nezodpovědným chování. To musí být fakt jednoduchá profese, protože člověk nikdy nemůže mýlit. Vždy se dá na něco vymluvit evidentně.

    Osobně shledávám tento způsob komunikace v rozporu s lidskými právy o důstojném zacházení. Samotný způsob, jak jsou lidem věci oznamované a ta opatření samotná, má charakter psychického mučení. Sic my nejsme zavření někde ve sklepě únosce, ale to je tu ve hře taky. Domácí vězení resp. vyhrožování zákazem vycházení. Kolabs ekonomiky a příjmů a tedy závislost příjmu potravy na vězniteli. Ty vykoupené obchody, přetížený Rohlik.cz apod. Jídlo, fyzická kontrola nad dotyčným člověkem .. výhrůžky a tresty a odměny. Tohle všechno splňuje definici psychického mučení Amnesty international.

    Nevim, jestli to dela Prymula zamerne, ale tyhle vyhruzky, ze kdyz budete zlobit, pritvrdime, je neco nechutnyho.

    Pritom zpet k policejnim udajum.. vetsina dodrzuje a predstava, ze by male procento nedodrzovacu mohlo nejak rapidne zmenit situaci je absurdni.
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    GORG: Chovam se racionalne a primerene situaci. Minimalizuju riziko, uplatnuju vliv na okoli tak, abych dal snizil riziko, aktivne kompenzuju stres a zatez.
    GORG
    GORG --- ---
    JVMLOK: jo ja vidim, ze za to ty se s tim vubec neseres :)
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    GORG: jo
    JVMLOK
    JVMLOK --- ---
    hehe ty jsi regulerne v prdeli :)
    neboj. Svet nekonci. Dokonce to ani nebude uplne dramatickej lesni pozar. Jenom je potreba respektovat nebezpeci a chovat se opatrne. je mi ale jasny, ze jestli mas hodiny casu na vypisovani spikleneckejch terorii na nyxu, tak se ven stejne nepodivas takze jsi vlastne uplne zavodou. Rohlik a pa ;)
    GORG
    GORG --- ---
    nebo ty myslis u nas? u nas nevim, ze by se neco takovyho delo. ale kdyz se budeme snazit, tak kdyz se budeme snazit, tak ty nemocnice zkolabujem, kdyz se to na jare nepodarilo.
    GORG
    GORG --- ---
    E2E4: coze? kdy nemocnice kvuli chripce u nas kolabovaly jako v New Yorku nebo Italii ?

    tak se mrkni na ty linky, co tu byly tak vyminusovany. rikam, ze jsem tu nahazel tucet zdroju z ruznych koutu sveta vcetne Izraele. povetsinou z mistnich zdroju pres google translate. popisuji tam nemocnice se stejnym kolapsem uz v minulosti. i oblibeni pacienti leceni na chodbach.
    GORG
    GORG --- ---
    MINERWA: 1500 jich je v karanténě?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    GORG: coze? kdy nemocnice kvuli chripce u nas kolabovaly jako v New Yorku nebo Italii ?

    A problem nakazenych je ze nakazi ostatni pacienty a hlavne personal, ktery bude jednak chybet nebo nakazovat dalsi lidi v nemocnicich, kterym se kuvli tomu pritizi.. A uzkym hrdlem nejsou lidi kteri jsou v nemocnici na doleceni, ale ti kteri jsou v tezkem stavu na JIP, kterych je realne neco jako 1-2% nakazenych, takovy je parametr te nemoci. (Nenech se mylit tim ze u nas to je ted jen 0.7%, nez se dostanes od nakazy na JIP to trva 2-3 tydny, kdyz vydelim pocet nemocnych z pred 14 dny je to 1.6% a kdyz pred 3 tydny, vyjdou ti 2%, zalezi samozrejme na ruznych dalsich faktorech jako procento zasazeni ohrozene populace atd.)

    A jinak u nas mame naprosty opak panickeho pristupu, naopak byl pouzity tzv. pstrosi pristup a jeho nasledky ted vidime.
    GORG
    GORG --- ---
    MINERWA: To je článek o něčem jiném.
    Tam řešili, že ty čísla jsou cituji "meaningless".

    Jinak v srpnu přišli US vědci (četl jsem v článku NYTimes) s něčím, co je pečlivě ignorováno taktéž. Že 90% pozitivních testů by měly být správně negativní, protože by se mělo uvažovat množství viru. Takoví lidé by prý neměli být v karanténě ani neměli být trasováni. Trochu škoda, když už kvůli tomu zavíráme zemi a spousta lidí skončí na ulici.
    Samozřejmě, že něco nějaký vědec (jakýkoliv) tvrdí, nemusí být pravda, ale že to takhle ignorovaný?
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    GORG: Čistě pro info: V Oxfordu záměrně sídlí i řada naprosto lunatických "rádobyvědeckých" institucí právě proto, aby mohli šoupat do novin nadpisy typu "vědci z Oxfordu" jenž však nemají se slavnou univerzitou vůbec nic společného.

    A mimochodem, už jsi se naučil poznat rozdíl mezi Itálií a Velkou Británií?
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    GORG: 1500 doktorů a sester - ad karanténa, 2 mrtví
    GORG
    GORG --- ---
    E2E4: No jo ale mluvíš o potenciálním kolapsu nemocnic. Já tu nedávno linkoval aspoň tucet článků z minulých let, když nemocnice kvůli chřipce už kolabovaly, JIPky na 150% kapacity atd.

    Panický přístup může přístup situaci ještě zhoršit, a být příslovečným naplněním proroctví, když přes 40% pacientů v Motole(?) jsou lidi, kteří nepotřebují hospitalizaci, budeme dávat do karantény lékaře (to ani nevím, jestli se děje, protože média nejsou schopna podat ani tak základní informaci ve spleti všeho newspeaku o "nakažených")
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    GORG: jako vážně? https://zahranicni.ihned.cz/...la-se-velka-cast-populace-tvrdi-v-prekvapivem-vyzkumu-vedci-z-oxfordu
    proto ty restrikce rozšiřují, já bych řekla, že ti vědci změnili názor, když to jejich premiér zrovna prodělával
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam