• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    SILVEIG
    SILVEIG --- ---
    Já vlastně vůbec nechápu tu hysterii kolem očkování, jako kdyby se najednou zjevilo z čistého nebe a nikdy před tím nikdo žádnou vakcínu nedostal.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    SAAYURI: kde jsem řekla, že si chci nebo můžu dělat, co chci? To jsem čekala, že mi někdo začne předhazovat "až mi někdo umře". Ono mi umřelo celkem dost lidí dávno předtím, než se v ČR vůbec objevil první případ covidu-19. Ono se překvapivě taky umíralo i předtím, na různé nemoci, nehody, úrazy, stářím... všichni umřeme. Takový je život. Ovšem teď to vypadá, jako by úmrtí lidí, co zemřeli jindy a na něco jiného než covid, bylo jaksi méně hodnotné. Jako bych těch lidí nebyla taková škoda, jako těch, co umírají nyní a na covid. Smutný, smutný.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    PALEONTOLOG: mám do čeho píchnout. Loni na jaře jsme rozváželi léky a zdravotnický materiál, a také nákupy důchodcům, co se báli vyjít z domu. Teď už to není zapotřebí, tak pomáháme ve třech domovech důchodců, pomáháme i bezdomovcům. Tím "my" myslím sebe a bývalé zaměstnance mojí firmy. Na pomáhání v nemocnicích jaksi nemáme kvalifikaci. Nemáme na to žádnou "neziskovku", děláme to za svoje, a bez koruny podpory nebo kompenzací od státu. Samozřejmě dodržujeme veškerá hygienická opatření, a ještě jsme nenakazili ani jednu babičku či dědečka, ačkoli jsme s nimi skoro v denním kontaktu. Nikdo z nás není a nebyl pozitivní na covid. Ani nikdo z mé rodiny není a nebyl pozitivní na covid. Možná to teda neděláme tak úplně blbě... Hojivé účinky to nemá. Naopak je to denní stres, zoufalství a beznaděj. Viz dnešní článek na jistém serveru o tom, jak plno starých lidí pomýšlí na sebevraždu (a my jim to denně vymlouváme, vykládáme jim vtipy a uklidňujeme je, že furt ještě dobrý a ať si to neberou osobně, a že určitě zase přijdeme, a... no.) Hrozně rádi bychom fungovali takřka normálně tady, ne v Koreji.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SAAYURI: bsz zmeny v mysleni to proste nema reseni
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    ELYNOR: A to je ten problem, predstava, ze ted zijes v "me nikdo nebude rikat, co mam delat, jsem svobodnej clovek a ziju v demokracii". Jasne. Jenze demokracie neni prdel a zacina a konci tam, kde osobni zodpovednost kazdyho cloveka. Je hezky moct si delat co chci, ale musi se za to preci nest i zodpovednost. Sireni infekcni nemoci je a vzdy by melo byt postihovano, pokud neni nase moralka tak vysoko, ze mame prave kvuli tomu co pises tendenci to porad ocuravat a hledat jiny cesty tak jsme proste tam, kde ted jsme... a jsme v peknym pruseru, protoze "moje vnucka nemuze na vylet"... no jezis marja, samozrejme, ze muze. Za dodrzeni urcitejch pravidel, ktery, kdyby respekovali vsichni, jsme na tom mnohem lip a k temhle restrikcim dochazet nemuselo.
    A presne dopadneme tak, jako vzdycky - jsme nejhorsi na svete a lidi se zacnou koukat dal, nez za svuj sebestrednej nosik az ve chvili, kdy jim umrou minimalne 2-3 clenove rodiny, kterejm neni vic nez 80 a pak jim dojde, ze by se meli chranit. Smutny, smutny.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ELYNOR: doporucuju se prestehovat do jizni koreje, kde ziji navenek bez omezeni. Sice to maji vyvazeny moralkou a spolecenskou zodpovednosti ze strany lidi i vlady, jaky my v cesku nebudeme nikdy schopni, ale to je pro svejky takovej nepodstatnej detail. Jsou uvedomeli, riziko si uvedomujou a muzou tak fungovat takrka normalne.

    Jestli nemas do ceho pichnout, muzes zacit pomahat v pretizenych nemocnich, hojive ucinky na ublizeny postoje jsou takrka 100% zaruceny.

    ORIKA: me je jasny ze trosku trollis, vzdyt ja to taky natahuju do absurdna.
    A proc mas potrebu hajit antivaxx? Lingvisticke cviceni? Pokoutna agregace antivaxeru? :)
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    Proboha. Čeho se ještě budu muset dožít? Označování "nepohodlných" lidí? A co je rovnou zavřít, to už tady v minulosti taky bylo? Půl života jsem prožila za socialismu, a druhou půlku po samotové revoluci. Za socialismu jsem musela pořád ustupovat právům společnosti, a moje práva celkem nikoho moc nezajímala. Nemohla jsem studovat, cestovat, nemohla jsem si ani pořídit bydlení, musela jsem žít v určených mantinelech, ale to moc nemá cenu vysvětlovat. Je to pryč a doufala jsem, že se to nevrátí. Za posledních 30 let jsem už mohla to všechno dělat skoro svobodně. Skoro, protože pořád samozřejmě platí nějaké zákony, nějaké mantinely. Každá společnost má nějaká svoje pravidla, a pokud to dává smysl, je to v pořádku. Ovšem od minulého března tahle pravidla přestala platit. Nesmím dělat svoji práci, nesmím cestovat, přišla jsem o firmu, kterou jsem roky budovala a doufala, že mě zajistí ve stáří. Lidi, co pracovali se mnou, dopadli stejně. Je jim zakázáno se uživit tím, co umějí a co dělali půl života. Po letech práce stojíme s prázdnýma rukama, máme dluhy, strach z budoucnosti, a když se to odvážíme říct nahlas, a ptát se, co máme dělat, abychom přežili, jsme ukřičeni jako popírači, antirouškaři, antivaxeři a co já vím, co ještě. Moje vnučka nesmí chodit do školy, nesmí si hrát s jinými dětmi, nesmí jet s rodiči na výlet, nesmí mít normální bezstarostné dětství. Kde to sakra žijeme? Jsem fanoušek sci-fi, a četla jsem fůru knih, kde se popisovalo něco podobného, ale nemyslela jsem si, že někdy budu v postkatastrofické sci-fi žít. A teď ještě "label na ucho". Krása. Očkování není dostupné pro všechny, ale hodně lidí už má jasno, že potřebuje ty neočkované mít jasně označené, aby viděli "nepřítele". Tak nevím, jestli se nemám jít rovnou sama oběsit, ovšem samozřejmě s rouškou či respirátorem, bezpečně.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    TRISSIE: musím říct že naštěstí nikoho takovýho v okolí nemám, ale kdybych měl, tak si nedokážu představit že bych s ním udržoval jakýkoliv kontakt

    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ORIKA: "Znám se s jejich rodiči, děcka mají očkováno snad všechno co jde. Holka přesto skončila v nemocnici."

    Ano, protože očkování není stoprocentní ochrana a proto je důležité, aby se děti které stoprocentně nechrání, pohybovali ideálně v prostředí ve kterém nehrozí že něco podobného chytnou, což by mohl být problém, protože okolo nich běhá spousta dětí který *doplň si řeči na téma svobodně umřít na nemoc na kterou by jsi už sto let umřít nemusel/a*

    Stejně tak jako já si nemůžu doma udělat elektřinu na prasáka, protože už X let toto, takže na starý kolena nebudu řešit bezpečnost a stát mě pořád omezuje, bere mi mojí svobodu rozhodovat se a mele něco o tom že mi nad hlavou bydlí něčí jednadevádesátiletá babička a že by mohla uhořet a tak.

    ano občas se musíme nějakýho práva vzdát, říká se tomu společenská smlouva, taky bych se radějí válel nahej v nějaký jeskyni, ale smolík
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    PALEONTOLOG: já to beru. Jen jsem podobné nápady četla už před nějakou dobou právě u skupin sledujících Volného a spol, aby naopak očkovaní byli označení a oni tudíž věděli na první dobrou s kým mají tu čest. Tak mě to prostě pobavilo.
    Btw já nikdy nikde neřekla, že se nechci očkovat. Jen že zastávám názor, že by to měla být svobodná volba každého jednotlivce :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ORIKA: jasne :) ale ber to reciprocne, kdyz ty se chces nenechat ockovat kvuli svobodnymu rozhodnuti, ja se chci svobodne rozhodnout pro expozici nebo ochranu
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    SAAYURI: díky za slušnou odpověď. Situaci, co popisuješ, jsem zažila u druhého syna, který nemohol být poměrně dlouho očkován. Mám štěstí v tom, že v mé bublině žádný vyloženě antivax, který striktně neočkuje absolutně nic, není, takže jsem byla v klidu.
    Trochu nervózní jsem byla když měl 2 a neměl očkování na mmr, přičemž u druhého syna v plavání vypukla epidemie příušnic. Lehly všechny děti s ročníkem narození 2007/2008 a většina jejich rodičů, průběh u většiny prý dost drsnej. Všechny děti byly očkovaný a v podstatě nikdy se nedopátralo, odkud se to vzalo a jak to, že to všichni chytli. Naše dítě, ročník 2009 a další děti 2010 a 2011 to nechytly. Mladší syn naštěstí taky ne.
    2 roky zpět pro změnu ze školy přišel mail s oznámením, že se na škole vyskytl černý kašel. Ukázalo se, že je to ve vedlejší třídě a měla ho holčina, jejíž brácha chodil se synem do třídy. Znám se s jejich rodiči, děcka mají očkováno snad všechno co jde. Holka přesto skončila v nemocnici.
    Chci tím říct, že ač očkování považuju za dost důležitý vynález lidstva a oceňuju, že je dnes možnost se proti určitým nemocem chránit, tak prostě není samospásné a nezaručí na 100%, že dítě nemoc nechytí/bude mít jen mírný průběh. Já třeba osobně tohle opravdu dlouho nevěděla, z mého přesvedčení jak mám první dítě krytý, protože očkovaný, mě vyvedl v jeho 3 letech doktor na pohotovosti a dost mě tím tehdy zaskočil.
    PALEONTOLOG: představa, jak má půlka republiky kravskej label na uchu, mě dost pobavila :D
    TRISSIE: tak konkrétně u těch dětí mi přijde, že tam ta omezení nejsou tak velká. Nemůžu do školky do 4 let, ale ona většina lidí, co neočkuje nebo očkování odkládá stejně děti do státní školky nedává. Co si matně vybavuju, tak nemůžou na tábor. A ve škole pak nemůžou na školu v přírodě, pokud její délka přesáhne určitý počet dnů. U syna ve třídě se kvůli tomu délka pobytu na švp zkracovala, protože se ukázalo, že z 22 dětí jich docela dost není očkovaných. Jestli jsou tam další omezení netuším, netýkalo se nás to, tak jsem to nezjišťovala.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MINERWA: bude-li takový člověk v situaci, kdy si bez čerstvého negativního testu pomalu ani neuprdne, tak ty důsledky uvidí velmi jednoduše - furt špejli v nose. A rizikem pro okolí nebude, protože i kdyby se nakazil, tak bude mít minimální šanci se s někým potkat dřív, než ho odchytnou.
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    TRISSIE: kdyby ten člověk věděl důsledky...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TAPINA: ano, taky si myslím. Nikdo neříká, že to NEočkování má být jednoduché a příjemné - ale měla by to zůstat možnost, pokud člověk je ochotný nést důsledky.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    TRISSIE: Ono to podle mě časem vykrystalizuje ve volbu nechat se očkovat, nebo pořád dokola všude předkládat čerstvé negativní testy, a dost lidí to přesvědčí. A ty, co ne... tak to už bude jejich věc.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ORIKA: v pandemicky situaci jaka zousobila obrna se nechal ockovat cely svet
    V pandemicky situaci cobidu necht jsou neockovani oznacenu, at vim, jestli s nimi vhci mit kontakt bez opatreni nebo sd budu bice chranit. Nejakej kravskej label na ucho, at kazdej vi a muze se tak "svobodne" rozhodnout
    SAAYURI
    SAAYURI --- ---
    ORIKA: Ja bych jen k tomuto tematu rada rekla, ze je samozrejme asi kazdeho vec, zda na ockovani pujde. Co me vadi je to, ze takove dite / jedinec muze nakazit nekoho, kdo jeste nedosel do veku / podminek ockovani.
    Typickym prikladem jsou damy s detmi v mem okoli, ktere se z ockovani mohou zblaznit, ja respektuju, ze se tak rozhodnou (jejich vec, jejich deti) ale jima me hruza pri tom, ze tohle chovani muze zpusobit trebq nakazeni meho ditete, ktere jeste nedoslo do ockovaciho veku, aby bylo chranene.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    E2E4: promiň, ale ty jsi přesně ten extrémní uřvanec, který dokáže jen řvát, urážet a napadat každého, jehož názor se mu nelíbí. Stylem argumentace a napadáním se v podstatě nijak zásadně nelišíš od Volného, který je konspirační idiot a napadá každého, kdo těmto konspiracím nevěří.

    Moje maminka obrnu jako dítě prodělala. Je celoživotně invalidní, teď bojuje s postpoliosyndromem. Děti proti ní očkované máme (proti obrně, nikoli proti mámě). To ovšem neznamená, že budu fanaticky vyžadovat, aby své děti proti obrně nechali očkovat všichni. Bylo to naše dobrovolné rozhodnutí a stejně tak nechávám na rozhodnutí druhých, zda své děti očkovat nechají či nikoli.

    Co se kouření týče, tak jsem již dlouhé roky nekuřák, tudíž jsem do kuřáckých hospod nechodila. Zda se v hospodách kouřit bude či nikoli mě zas tak moc netankovalo. Měla jsem totiž vždy možnost volby do takové hospody nejít.
    EZOUN
    EZOUN --- ---
    ORIKA: Pokud clovek zije mimo lidskou obec, tak budiz. Pokud se rozhodne zit ve spolecenstvi, ktere v 21.stol znamena prakticky vsude “tesny” kontakt, tak spolecnost ma pravo si ockovani vynucovat. Zivot ve solecenstvi nese a vzdy nesl nekolik zakl. povinnosti a v 20./21. stol tim je napr ockovani. Nektere male deti (moc male na to aby byly ockovane) chytnou napr spalnicky od neockovanych deti a skoro na to umrou - co s rodici tech neockovanych deti? Podekovat ze maji jiny nazor? Respektovat jejich zaostalost?
    Nasrat!!!
    Why I No Longer Tolerate Anti-Vaxxers - In Practice In Practice
    https://blogs.jwatch.org/frontlines-clinical-medicine/2016/09/29/no-longer-tolerate-anti-vaxxers/

    Pak taky prava tech deti na medicinu 20./21. stol. :
    Kdyz si budu myslet, ze na zlomenou nohu meho ditete staci hermankovej obklad a zarikavadlo, tak mu to spolecnost ma povolit a nechat dite trpet? Analogii chir. zakroku,sadry atd je ockovani proti nemocem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam