• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    TAPINA: to je hezký příměr, jenom marně přemýšlím, kde mám to ohniště...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ELYNOR: antivax by si nejak z principu nemeli stezovat naplosna opatreni a mrtvy bussines, kdyz nejlacinnejsi prevenci sireni blokujou. Smutna debata, hezky den
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    Potíž je v tom, že mimo objektivních zdravotních důvodů žádné argumenty proti očkování jaksi nejsou.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ELYNOR: Ještě přijde to minimum, co budeš muset udělat potom :o) Je hezké pomáhat aktivně pro hašení vesnice, ale když si po zvládnutí požáru všichni nepřestěhují svá ohniště na druhou stranu od seníku, tak to bylo trošku zbytečné.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    KRAMERIUS: protože si myslím, že to absolutní minimum, které zde ode mě bylo požadováno, mám bohatě splněno.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    CAIDEL: proč pokrytecké? Mám svoje osobní důvody jak pro očkování, tak i proti němu. Jak si to já sama za sebe zvážím, do toho nikomu nic není a taky to nikomu necpu, že on to musí udělat stejně. Je to jeho volba. A když se ten člověk rozhodne, ale z nějakého důvodu není schopen to rozhodnutí sám realizovat, mohu mu v tom pomoci, i když totéž třeba sama za sebe někdy v budoucnu neudělám.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ELYNOR: Proč řešíš nějaké babičky, když celá diskuze začala nad tvým výrokem - nevím, jestli se nechám očkovat, to přece je marginální záležitost, která nic neovlivní.
    Třeba se očkovat nenecháš i když tu možnost budeš mít a s temou další stovky tisíc pochybovačů.
    A příští zimu to způsobí další nával v nemocnicích a očkované babičky budou mít smůlu, až jim něco bude.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ELYNOR: Ještě to vlastní očkování a pak ano, odškrtnu si tě :) (jinak by se dalo říci, že je to celé poněkud pokrytecké).
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    CAIDEL: Teď jsem se ptala kolegy, co si vede "deníček" - dosavadní skóre je 8 babiček ve věku 80+ šťastně registrovaných na očkování, z nich šest už dostalo první dávku, jedna ji dostane v pondělí, a jedna musí ještě počkat, protože má plánovaný oční zákrok. Plus máme nějaké další "v pořadí", u kterých registraci teprve budeme zařizovat, protože tito senioři nemají internet, počítač, tablet, chytrý mobil atd. a tudíž je pro ně obtížné se k očkování přihlásit, proto nás žádali o pomoc. Kromě toho od pondělka otevíráme vlastní odběrové místo, pro firmy, aby tam mohli poslat otestovat svoje zaměstnance. Docela to dalo práci to zařídit, ale protože náš byznys nejede, jak zde někdo správně postřehl, a ještě dlouho nepojede, máme na to dost času. Nemyslím si, že nějak sabotujeme kolektivní úsilí společnosti. Je to už to absolutní minimum, co jsem měla udělat, nebo ještě ne?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ELYNOR: jenže pokud nebude očkovaná velká část populace, bude se to do nějaké míry stále šířit mezi neočkovanými a mezi těmi u kterých očkování nezabere (není to 100% ale jen 90% ochrana).


    takže bude potřeba stále mít nějaké protiepidemicka opatření, jinak budou zase plný nemocnice.

    na zaplnění nemocnic totiž stačí, jen když to v nějaký okamžik má pouhých pár procent populace (v současnosti má covid oficiálně 1.6% populace, reálně tak dvou-trojnásobek)
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ELYNOR: Naopak. To, jestli se dáš nebo nedáš očkovat je absolutní minimum kterým můžeš přispět k tomu aby už to bylo za námi. Vše (veškerá dostupná data) nasvědčují tomu, že řešení máme, ale z nějakého důvodu se to spoustě lidí nezdá a řešení odmítá a doufají v nějaké jiné deus-ex-machina které to za nás vyřeší "jinak"
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    SAT_ANN: zatím si všichni jenom přejeme, aby právě na covid-19 opravdu pořádně zabralo očkování. Výsledky se teprve dostaví. Snad. Zatím je málo očkovaných, i málo času, aby se to mohlo projevit. O tom, zda se dá předejít infarktu, by se dalo diskutovat, ale dobře, uznám to. Nikdy bych si ovšem nedovolila říct, že v nemocnici zabírá místo "kokot s covidem". Ono se nakazilo poměrně hodně lidí, kteří dělali všechno možné, aby se nenakazili, a stejně se jim to přihodilo. Lidi, co dnes leží v nemocnicích, těžko měli příležitost k očkování, a málokdo z nich asi šel a rozhlížel se, kde je virus, aby se jím mohl úmyslně nakazit. Prachy nemocnicím dojdou, ale hlavně proto, že nebude kde brát. Ekonomika je v háji velice úspěšně. I na to existují studie a infografiky. Taky si myslím, že to takhle není udržitelné, ovšem nevidím, že by se někdo snažil nalézt lepší řešení, a nějakou rovnováhu. Zatím mám intenzivní pocit řícení se do černé díry, a jestli se přitom dám nebo nedám očkovat, to je marginální záležitost, která dění neovlivní.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    TAPINA: no, kdybychom byli loni v březnu touhle dobou, tak by se možná dalo mluvit o překvapivé situaci, kdy lze omluvit špatné rozhodnutí. Od té doby uplynul rok, a špatná rozhodnutí se vršila jedno za druhým. Výsledek nula.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CAIDEL: já jen aby se nezapomnělo na tu marginální a asi velmi tichou skupinu, která si nezaslouží skončit na jedné hromadě s blbci, sobci a konspiračními teoretiky :)

    (nelze si v této souvislosti nevzpomenout na příhodu, kterou jsem zažila v době outbreaku spalniček pár let zpátky - ve foodcourtu u vedlejšího stolu seděly dvě matky a jedna druhé vysvětlovala, že prý "já chápu, že ta kolektivní imunita je hrozně důležitá, ale proč bych kvůli tomu měla nechat očkovat svoje dítě?")
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    TRISSIE: Ale pak je dobré chtít aby bylo co nejvíce proočkované jejich okolí, lidé co se s nimi setkávají.
    Pokud vakcímu nemají jednotky % (rizikoví) tak problém nevzniká, občas se může někdo nakazit, ale R se nikdy nad 1 nedostane, nákaza se nezačne lavinovitě šířit.
    Ale pokud nebude očkovaná 1/3 populace, tak při zrušení všech omezení jsme opět v režimu epidemie/pandemie (nakažlivost koronavirem je příliš vysoká).
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    TRISSIE: Vím. Ale v rámci zjednodušení diskuze nechci k příspěvku vypisovat odstavcový disclaimer na téma platí jen pro 99% případů a navíc jsem argument "moc rychle" slyšel už ze spousty míst, ale ještě nikdy to nebylo od někoho, kdo mohl mít kvůli chronickým nemocem a podobným věcem oprávněné obavy z toho, že na jeho anamnézu byl zatím malý vzorek.

    (a pak je samozřejmě vakcína a vakcína... myslím, že v minulosti se moc nestávalo, že bychom měli čtyři zcela odlišné TYPY vakcín na jednu konkrétní věc)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CAIDEL: jen technická - opravdu ještě nemáme plné informace o tom, jaká jsou (dlouhodobá) rizika v kombinaci s některými chronickými nemocemi a jak u těchhle lidí bude fungovat nabuzení imunity. Protože tihle lidi se samozřejmě nezařazují do pilotních studií a než se jich nasbírá dost v rámci normálního očkování, bude to chvilku trvat. To není pocit, to je realita, a beru jako naprosto validní přístup, že takový chronicky nemocný člověk může dát přednost pokračování izolace před očkováním do doby, než bude těch podkladů dost (a jiný si to může zhodnotit tak, že bude radši riskovat vakcínu než nemoc).

    S obojím mám zkušenosti z vlastní rodiny - mojí babičce (93) její internista s ohledem na babiččin životní styl (ona vůbec nevychází, její primární pečovatelka naprosto minimálně, nákupy jim zařizuje někdo jiný) a zdravotní anamnézu vakcínu NEdoporučil - s tím, že jí rovnou řekl, že pokud by se stejnými zdravotními komplikacemi žila v domově důchodců nebo byť i někde v paneláku, tak ji okamžitě na vakcínu objednává, ale takhle má počkat.
    A stejně tak moje dcera kvůli velmi komplikované a nepředvídatelné zdravotní anamnéze má jakékoli očkování pouze na speciální povolení neurologa a vždycky je to ve zvláštním režimu a ve finále musím rozhodovat já, jestli se víc bojíme nemoci nebo vedlejších účinků. A to jsou vakcíny ozkoušené na (desítkách až stovkách) tisíc dětí s podobným problémem, takže se dá předpokládat, jak se to v nejhorším případě může chovat. Až bude vakcína na covid otestovaná i pro děti, bude to hodně těžké rozhodování (nejen pro doktora, i pro mě, která jsem jinak hodně pro-vax).
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ELYNOR: ještě k úvaze.
    Imunitu proti covidu si můžeš vytvořit dvěma způsoby:
    - vakcínou, přímo do krve, dostaneš inaktivovaný vir nebo jen část jeho RNA, imunita je dlouhodobější (min rok až dva), způsob vytvoření imunity je obecně bezpečný, pokud imunitní systém nezareaguje, nic ti nehrozí.
    - nakažením se, kdy ten vir do krve cpeš přes dýchací soustavu a plíce, živý množící se, imunita je kratší (3-6 měsíců), spousta nakažených končí v nemocnici (5-10%) nebo márnici (1-2%), pokud imunitní systém nezareaguje vůbec, nebo zareaguje nesprávně.
    - pokud si imunitu nevytvoříš jedním z výše uvedených způsobů plánovaně, trvale ti s nezanedbatelnou pravděpodobností hrozí druhá varianta.
    Svoboda rozhodnout se je smysluplná, pokud máš dostatek informací k rozhodnutí.
    Co myslíš, že je z výše uvedených možností lepší?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ELYNOR: Poslední rok byla smršť událostí, která nedávala úplně dostatek času na rozhodnutí. Asi jako když jedeš v autě, dostaneš se do kolizní situace a musíš nějak zareagovat. Někdo reaguje blbě a někdo na to doplatí a někdy i nevinný chodec. Další události už budou na úrovni toho, že v klidu vyjíždím z parkoviště a rozhoduju se, jestli se rozhlédnu a dám přednost, nebo to napálím do provozu naslepo a děj se vůle boží.
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    ELYNOR: Zdravotnictvi neni bezedna cerna dira. Proto fungujou systemy prevence, ktery jsou maj za ukol vylecit nebo zmirnit onemocneni, jeste nez zacne vytezovat zdravotnictvi jak kapacitne tak financne.
    Platby za zdravotni pojisteni nejsou nastaveny na pravidelny nekolikatydenni hospitalizace obcanu cesky republiky v tom objemu co se deje ted, neni to udrzitelny. Nechci se dostt do sotuace, kdy muj blizkej dostane infarkt, cemuz predejit nejde, a bude mu zabirat v nemocnici misto kokot s covidem, co tomu mohl predejit, ale chce mit svobodu.
    Lidi co lezej v nemocnici s nemoci na kterou je ockovani, ktery snizuje nitnost hospizalizce pri onemocneni na jednotky procent, tak nejen ze bych jim to dala zaplatit, ale klidne bych je zalovala za zabiti.
    Nebo az nebude na chemoterapie protoze dojdou prachy pojisrovnam.
    Vis o nejaky jiny nemoci, ktera bez ockovani konci ve 20% pripadu nemocnici, na kterou je ockovani? Sem s ni prosim.
    Ale tohle je presne neco na co mozkova kapacita vetsiny lidi nestaci a stat by na tohle mel delat infografiky. Fakt nespolehat ze lidem tyhle veci dojdou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam