• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    ELYNOR: Zdravotnictvi neni bezedna cerna dira. Proto fungujou systemy prevence, ktery jsou maj za ukol vylecit nebo zmirnit onemocneni, jeste nez zacne vytezovat zdravotnictvi jak kapacitne tak financne.
    Platby za zdravotni pojisteni nejsou nastaveny na pravidelny nekolikatydenni hospitalizace obcanu cesky republiky v tom objemu co se deje ted, neni to udrzitelny. Nechci se dostt do sotuace, kdy muj blizkej dostane infarkt, cemuz predejit nejde, a bude mu zabirat v nemocnici misto kokot s covidem, co tomu mohl predejit, ale chce mit svobodu.
    Lidi co lezej v nemocnici s nemoci na kterou je ockovani, ktery snizuje nitnost hospizalizce pri onemocneni na jednotky procent, tak nejen ze bych jim to dala zaplatit, ale klidne bych je zalovala za zabiti.
    Nebo az nebude na chemoterapie protoze dojdou prachy pojisrovnam.
    Vis o nejaky jiny nemoci, ktera bez ockovani konci ve 20% pripadu nemocnici, na kterou je ockovani? Sem s ni prosim.
    Ale tohle je presne neco na co mozkova kapacita vetsiny lidi nestaci a stat by na tohle mel delat infografiky. Fakt nespolehat ze lidem tyhle veci dojdou.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    TAPINA: škoda, že za poslední rok muselo už tolik lidí nést následky špatných rozhodnutí jiných...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ELYNOR: Pevně doufám, že až bude dostatek vakcíny pro všechny, tak už nikdy nedojde k plošnému omezení života kvůli tomu, že se naočkovalo málo lidí a nemocnice zase nestíhají, ani že nedojde k omezování ostatní péče a plánovaných zákroků z téhož důvodu. Bude to pak každého rozhodnutí, ale následky špatného rozhodnutí musí nést ten, kdo ho učinil, ne někdo jiný. Prostě covid oddělení má kapacitu X lidí, X+1 se bude léčit doma a nebo tam umře, ale nebude ho léčit ortoped, který měl v tu dobu někomu dávat umělou kyčel.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    E2E4: nepochybně očkování přispěje k tomu, že méně lidí bude potřebovat tu postel v nemocnici, s tím naprosto souhlasím
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ELYNOR: tady je přímá krátkodobá souvislost, to není kouření 40 let.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    PALEONTOLOG: riziko nákladů na pojištěnce v jiných řádech vzniká u spousty lidí, kteří dělají cokoli, čím si případně mohou poškodit zdraví, vědí o tomto riziku, a doufají, že budou mít kliku a jim se to nestane. A když mají smůlu, tak jim nikdo nepředhazuje, že to nemuseli dělat, že zabírají někomu postel a že si mají péči zaplatit.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ELYNOR: to je jedno, očkování je tak nějak jediné možné řešení současné krize bez ohledu na to co by ráda vláda (promořit a vymřít), o žádném řešení nevim.

    co bys chtěla dělat místo toho, se zachováním svobody se rozhodovat podle špatných informaci ?
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ELYNOR: Já vím, že je to extrémní výklad - ale vzhledem k tomu že jde o prozkoumanou nakažlivou nemoc, proti které bude existovat ochrana (vakcína), tak je to zabírání místa (až do stavu, kdy hrozí omezení jiné péče) a spoluzodpovědnost daleko reálnější než u rakoviny, nebo zlomené nohy.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ELYNOR: To je úplně normální výklad. A ten tvůj příklad neplatí, protože za normální situace zdravotnictví funguje a nikdo ničí místo nezabírá, kapacity jsou dostatečné. Poprvé v historii teď nastalo, že kapacity došly.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ELYNOR: proč ? protože namísto vakcíny za stovky korun riskuješ náklady na pojištěnce v úplně jiných řádech.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    zacinam fakt zavidet ty vnucce
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    KRAMERIUS: díky za odkaz, kouknu, přečtu.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ELYNOR:
    Vakcína Pfizer/BioNTech brání i přenosu covidu, naznačují první data z Izraele — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/...fizerbiontech-brani-i-prenosu-covidu-naznacuji-prvni-data-z-izraele
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    KRAMERIUS: to je ovšem hodně extrémní výklad. To by hodně lidí bylo zodpovědných za smrt někoho jiného. Prakticky všichni, co někdy leželi v nemocnici, protože tam možná zrovna v tu chvíli zabírali místo pro někoho jiného.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    odjakziva takhle funguje ockovani, neni to zazracnej lektvar kterej ti da anticovid/tbc/obrna auru, je to o snizovani pravdepodobnosti, ale to je naprosto zbytecny, tyhle lidi maj pamet zlaty rybky, za tri hodiny to zapomenou
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    ELYNOR: Děkuji. Ano, pocitové složce samozřejmě rozumím (taky mám seniory v rodině a je to dost podobné :), ale upřímně, přesně tohle je argument pro to, aby to celé byl povinné, protože diskuze nad "se mi nechce, musela bych jet moc daleko" je vážně o ničem.

    Nicméně - jak jsi popsala, tak ty sama a tvůj business jste covidem postiženi velmi (narozdíl ode mně, IT na HO). Přitom celosvětově v tuhle chvíli existují jenom tři scénáře jak z covidu ven. a) děláš že nic takového není (Severní korea a další kvalitní režimy) b) máš štěstí na lokalitu a osvícené nebo velmi rázné vedení, takže jedeš zero covid taktiku a covid ve vaší zemi neexistuje nebo téměř neexistuje (Nový Zéland, Austrálie, Tchaj-wan, Island, pak tuším Vietnam, Singapur a další) c) jsi jako zbývajících 190 zemí na světě a zachránit tě může pouze očkování.

    Pak úplně nerozumím odporu proti variantě C. Jiná na stole prostě není. Jakkoli bych si přál B, je to těžká sci-fi.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ELYNOR: Ale pak tisíce neočkovaných budou během další vlny epidemie zbytečně zabírat místo v nemocnici (jako se to děje teď) a vytěžovat kapacity doktorů a někdo jiný zbytečně umře na běžně léčitelnou nemoc.
    Takže to lze extrémně prezentovat jako: protože se někdo nechce nechat očkovat, bude spoluzodpověný za zbytečnou smrt někoho jiného.
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    PALEONTOLOG: proč zase omezení ze strany pojišťovny? Lidi si platí povinně zdravotní pojištění, a i těm, co si ho neplatí, se kupodivu poskytuje zdravotní péče bez nějakých omezení. A platby se vymáhají dodatečně.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KRAMERIUS: to jsem nevěděl, asi virová nálož, takže jo, na tom kravským labelu teda trvám
    ELYNOR
    ELYNOR --- ---
    KRAMERIUS: tuhle konkrétní statistiku jsem neviděla, pokud to tak je, tak jedině dobře, další plus pro očkování.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam