• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    spíš ze zvědavosti, jak to, že starší vakcíny nabízely tak vysokou úroveň ochrany proti i onemocnění?
    Bylo to tím, že se míň hrálo na minimalizaci vedlejších účinků (u pravých neštovic, co vím, to bylo něco jako 1.000 těžkých až život ohrožujících na 1.000.000 očkovaných) ve prospěch maximalizace účinnosti vakcíny, nebo to jde na vrub tomu, že nebyly takové možnosti testování, takže nízkopříznakové a bezpříznakové nákazy prostě nebyly vůbec odhalené?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JOHNYTHEDEVIL: hele vidíš tenhle příspěvek? kouknuls na ten UK vaccine report? E2E4.

    a co teda zpochybňujes, nenaplněné sliby (to souhlasím, ale asi trochu jinak než ty), současné poznani (řádově to co je v UK vaccine reportu), zdrojová data všude na světě..? všechno?

    ale k čemu ti to celé je, ten názor máš už od začátku a nezměnis ho, ne?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JOHNYTHEDEVIL: no tak to jsi napsal - věřil jsi tomu, že očkování bude skoro 100%. nebo už tenkrát jsi tomu nevěřil a dopředu jsi věděl že to bude velký podvod?

    v tom případě, když máš takovou jasnovidnost, kdy jen z obecných znalosti můžeš takhle složitou a novou věc řešit dopředu - proč vůbec řešíš cokoliv?

    k účinnosti vakcín a vývoji v čase si přečti co jsem napsal, jinak to neumím.

    pokud ale máš prior "experimentalni vakcína která nefunguje a je to celé podvod" - máš i nějaký způsob jak to potvrdit nebo vyvrátit?

    protože pokud ne, můžeš někde akorát sdílet svoje pocity a vnuknutí, nějakou debatou a daty se nijak neposunes..
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NIGHTFURY: to uz hranici s naivitou. s johnydebilem diskutuji ti co ho neznaji a pak az masochisti
    JOHNYTHEDEVIL
    JOHNYTHEDEVIL --- ---
    E2E4: ani slovo o 20% účinnosti. Jenom další a další racionalizace. Nic o tom, že to prostě nefunguje ....
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JOHNYTHEDEVIL: data o reinfekcich dostupná jsou, ale jsou zamlžená různými kombinacemi ockovani, nákaza, varianta, čas od očkování.. i s jejich plnou dostupnosti (mají např v Dánsku a občas z toho vylezou výborne analýzy) je tam stejně tolik faktorů, že se z nich nedá zjistit nic přesně.

    nepřijde mi užitečné se točit na formálně stále trvajících klinických zkouškách. jednak je to dnes už jen akademické cvičení (původní virus vyhynul, takže není jak zjistit účinnost), druhak je spousta dat z reálného života.

    doporučuju tvé ctěné pozornosti zadat do Google "UK vaccine report", tam se o tom co víme o účinnosti ockovani proti covidu dozvíš asi nejvíc.

    pokud si myslíš, že je nějak zfalšovaný, a zároveň že jsou stejně zfalšované všechny podobné výzkumy i národní data, máš velmi nereálnou představu, co se dá potají zfalšovat..

    a hlavně, pokud je to tak je, že situace je horší než nam říkají, ale zároveň je to tak dobře utajené že skutečnost nezjistime - nemůžeš to ani potvrdit ani vyloučit. tj jakýkoliv odhad a pocit je stejně relevantní. tedy, žádného poznání nedojdeme, a tím pádem je to v poloze "nikdo neví".

    v takovém případě ale nevím k čemu je dobré to vůbec řešit? pokud máš prior, ze nás systém ojebava, tváří se že ne a tají to - co na tom změní nějaké ockovani proti covidu? vždyť je to to samý..
    JOHNYTHEDEVIL
    JOHNYTHEDEVIL --- ---
    E2E4:Tak moment, tys defacto napsal : ty hrozně podléháš tomu, co ti říká vládní očkovací kampaň, ty hrozně moc podléháš tomu, co ti říkají představitelé vládních institucí včetně ministra zdravotnictví. Tomu bys rozhodně věřit neměl. ;) Bravo! Vpodstatě jsi dopředu rozcupoval nadcházející podzimní očkovací kampaň!

    Jinak jsi mě nařknul, že "jsem si vybral data" ;) to je směšné, vybral jsem si ta data, na která odkazuje vládní portál o covidu. A pak je tu ta potíž s měnícím se poznáním. To se aplikuje, jen když se to hodí. Když já mluvím o nejistotě dlouhodobých účinků, pak ty máš jistotu že to bude ok, měnící se poznání tu není přítomno. Takže se naočkuj, v tuto chvíli se nám zdá, že by tě to mělo ochránit, ale ve skutečnosti to může být úplně jinak. Poznání se mění.

    Takže já to shrnu. Nejprve to nebylo experimetální očkování, pak teda to bylo, ale je to nutné riziko páč je to účiné a nikomu to neublíží. Teď vidíme, že ochrana/účinnost oproti neaplikaci je asi 20%, ale to je v pořádku, protože se naše poznání mění. Tak to je ve zkratce, ukázka tvojí racionalizace něčeho, čemu pevně vříš, ačkoli veškeré logické argumenty a teď i statistika, říkají pravý opak.

    Prostě ten rozdíl mezi očko a neočko, který je 20% nelze ničím ospravedlnit. Jseš s argumentama pfrdeli, a teď budeš ignorovat i ty čísla, aby se ti nezbořil tvůj mrna karetní domeček.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JOHNYTHEDEVIL: takže ad nesplněný očekávání..

    skoro žádné ockovani není 100%, podívej se třeba na chřipku. tohle je podobný chřipce.

    primárním cílem bylo vyvinout vakcinu, které by chránila před těžkým průběhem, to se povedlo.

    dokonce to zpočátku vypadalo, že bude mít i velkou účinnost proti nákaze obecně, a že bude možné jen ockovanim COVID eradikovat.

    už na podzim 2020 jsem slyšel varovné hlasy, které říkaly no sice to vypadá moc pěkně, ale není to náhodou jen vysokou hladinou protilátek krátce po očkování?

    pak přišly v realitě dvě věci. ukázalo se, že imunita (zejména proti nákaze) slábne, a že virus mutuje, takže ockovani klesá účinnost a virus je nakazlivejsi, což dává další hřebík do rakve "ockujeme 80% populace a bude klid".

    už v době "tečky" bylo jasné, že proti deltě očkování stačit nebude, čisté matematicky nevyjde hranice kolektivní imunity, i kdyby účinnost vakcín byla stále stejna a i kdyby byla proockovanost populace homogenní (reálně když mas očkováno 99% dospělých a 0% děti hranice kolektivní imunity jaksi nefunguje).

    bohužel stále jela setrvačnost, proockujeme a tečka.

    mimochodem účinnost boosteru proti nákaze deltě vypadala výborně, 90%, ale dál už nemáme data, protože přišel Omikron.

    ten je natolik jiný, že by se spíš měl brát jako nová nemoc. stará vakcína nějaký nenulový efekt pořád má, ale žádný zázrak to není, obzvlášť proti symptomatické nemoci - tam to funguje jej velmi krátce.

    takže nás nepodvedl zlý systém, ale virus. ke zklamání přispěla setrvačnost.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    E2E4: Obdivuju tvou trpělivost.
    HONZA09
    HONZA09 --- ---
    E2E4: Možná stačilo napsat, že ví piču, ale přijde si hrozně chytrej. :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JOHNYTHEDEVIL: ty hrozně podlehas tomu co ti někdo na internetu a v médiích říká, já se zajímám spíš o to jak věci jsou z primárních zdrojů.

    samozřejmě, pokud nemáš schopnost ty primární zdroje zpracovat, snadno podlehnes tomu, co ti konvenuje (i v rekneme protisystemovem nastavení, ty si myslíš že ti systém chce ubližovat nebo tě exploatovat, že to tají apod).

    takze je to pak těžký, obzvlášť v situaci, kdy se naše poznání mění..
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    hle, dezinformacni makak je zpet na nyxech.
    JOHNYTHEDEVIL
    JOHNYTHEDEVIL --- ---
    FRENNET: je to uvedeno na prvním řádku.

    E2E4: cituji "ale není to žádný zázrak". A co tom to je, namísto grafu jsi měl napsat, že satisticky na tom očkovaní nejsou o moc lépe. Když se tu mluvilo o tom, že kdo se naočkuje, neonemocní a nikoho dalšího nenakazí, každý (cčetně me) si představoval, že ten rozdíl očkovaní vs neočkovaní bude třeba pěti násobný (500%) nebo alespoň dvojnásobné. Ale ono to vypadá spíš tak na 20%. (neočkovaní maj 100 na 100.000 a očkovaní 80). Fuj hanba lži podvod kamapň.

    E2E4: pochopitelně. Data o reinfekcích nemohou být veřejná, imho jsou tak výbušná, že by byl ohrožen systém. Jo ten systém, který tu lhal všem o účinnosti vakcín. (Kterou mimochodem stále nikdo nezná, prtože běží 3fáze s důrazem na ověření účinnosti)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    FRENNET: na https://www.covdata.cz/cesko-ockovani.php je to v grafech a castecne i podle boosteru a vekovych skupin.

    Ono to jsou dost nepresna cisla, protoze silne zalezi na prodelani ruznych variant, dobe od prodelani nebo ockovani a u nakaz i na ochote se testovat (u neockovanych asi bude nizsi), celkove malemu a nestrukturovanemu testovani.. Takze pohled od oka do grafu na covdata je vic nez dostatecny, protoze se z toho da vyvodit presnost typu hodne/stredne/malo ale nic jemnejsiho..

    Obecne, pro zapornou ucinnost nejsou (zatim?) dukazy, antigenic imprinting funguje, ale tezko to pujde do minusu. V zemich kde maji data lepsi nez u nas to klesa na nulu, ale ne do minusu (googli UK vaccine report).
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    JOHNYTHEDEVIL: odkud jsi cerpal data? ja to jednou chtela zkusit, ale kdyz jsem videla denni zaznamy, tak mne nadseni preslo. Proste jsem nebyla ochotna jit x tydnu zpet a po dnech to stahovat rucne kazdy soubor.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JOHNYTHEDEVIL: ale jo, takovou analýzu si někdo udělá, třeba já ;)

    on je trochu rozdíl najít si data, která odpovídají tvému původnímu názoru a se snažit nezaujatě zjistit co ta data doopravdy říkají a s jak velkou měrou jistoty..

    ne že by současná data o očkování neukazovala zajímavé věci..

    viz https://www.nyx.cz/discussion/25108/id/55050459
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tvoje statistika nad celkem bez ohledu na kategorii tedy neříká to, že očkování vytváří rizika (jak se ti na první pohled může jevit), říká jen, že rizika nepotlačuje dostatečně.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Prostě ti co (správně) odhadli, že jsou rizikovější, ti se taky víc očkovali. Tím ale jejich rizikovost nezmizela, jen ji zmírnili.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    JOHNYTHEDEVIL: Tam asi bude hrát roli, že existuje korelace mezi věkem a mírou očkování (přímá úměra). Takže brát to jako celek je zavádějící. Staří jsou náchylnější, ale kdyby se neočkovali, bylo by to mnohem horší)
    JOHNYTHEDEVIL
    JOHNYTHEDEVIL --- ---
    Zdroj https://ockovani.opendatalab.cz/statistiky_srovnani data za týden 11-17.7.

    Zpracoval jsem tu statistiku pro srovnání jednotlivých skupin. Přepočet na procenta pro každou skupinu zajišťuje dobré srovnání očkovaní vs neočkovaní. Pro nechápavé se vezme počet nakažených/hospitalizovaných ve zkoumané skupině a vydělí se celkovým počtem lidí v dané skupině ( Neočkovaných 3.450.000, očkovaných 2.460.000, oboostovaných 3.970.000.)

    nově nakažení
    neočkovaní 0,070%
    2dávky 0,085%
    boosted 0,156%

    hospitalizace
    neočkovaní 0,0031%
    2dávky 0,0033%
    boosted 0,0062%

    Nejhůře z toho vycházejí oboostovaní, jejich šance na nákazu a hospitalizaci byla v minulém týdnu oproti neočkovaným zhruba dvojnásobná. Absolutní čísla lidí na jipce jsoupříliž nízká na podobnou analýzu.
    Ta čísla jsou veřejná, každý si to může ověřit sám, zabere to pár minut. Udělá to někdo? Máte to přímo před nosem.
    Jediné, co se mi zdá matoucí je, že mzcr nepočítá do nové nakažených reinfekce. Tam bude podle mě to srovnání vycházet pro očkované mnohem hůře(odhad), odůvodňovat o doufám nemusím, je to zřejmé. Imho je to i důvod, proč ta data o reinfekcích poskytuje jen surová, v podobě grafů a tabulek by to bylo příliž snadné uzřít
    **a teď do mě
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam