• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    Současná pandemie si s velkou pravděpodobností vynutí změnu priorit a fungování celé společnosti. Pojďme to pojmout jako příležitost, jak začít dělat věci lépe.
    rozbalit záhlaví
    FINSON
    FINSON --- ---
    PSYTRANCE007: Nepochopitelný je pro mě přesně tohle: E2E4.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PSYTRANCE007: A drtivá většina CO2 teda neodejde a hromadí se? protože je těžší a větší než virus, ten se tam nehromadí?
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    PSYTRANCE007: možná si někteří nezaujatí vzpomenou na malý test zveřejněný na seznamu.cz před začátkem hlavní hysterie o tom, co se množí všechno v respirátorech a množí se to dost intenzivně už po první půlhodině nošení. Na ten test se radši hodně rychle pro jeho ideologickou závadnost zapomnělo a přestalo se o něm mluvit.
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    FINSON: zachytí jenom to, co dovolí jeho objem, čili drtivá část odejde. Něco zvýšeným tlakem projde skrz filtrační materiál, protože virová částice je moc malá na to, aby ji zachytil respirátor a drtivá většina odejde mezerou mezi respirátorem a obličejem (kdo má navíc fousy tak u něj je filtrační schopnost snížená na úplné minimum). Tou mezerou jsou úniky největší a odejde i areosol. Část zůstane v respirátoru včt vzduchu bohatého na oxid uhličity, viry a jiné odpadní látky z těla, které si dalším nádechem vpravíš zpeě. Navíc díky konstantní teplotě a vlhkosti, kterou si v něm udržuješ si množíš další patogeny a plísně, které postupně vdechuješ zpátky. Co je na tom nepochopitelného?
    FINSON
    FINSON --- ---
    PSYTRANCE007: Tvrdíš, že respirátor zachytí jenom minimum viru, ale CO2 se pod ním hromadí. Pořád mi není jasný ten fundamentální princip tohoto jevu. Podle mých znalostí to nemá co dělat s objemem vdechovaného ani vydechovaného vzduchu.
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    HAR4NT: zjevně ti nedochází ani tyhle základní principy. To je pak skutečně jakákoli diskuze na úrovni zbytečná.
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    HAR4NT: to je holt riziko když přispíváš do veřejné diskuze, že ti někdo odpoví.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    PSYTRANCE007: ja jsem se te ale na nic neptal a uz vubec ne ve stylu, jak se ti jevi muj styl uvazovani a co by se na nem melo napravit. a v prvni rade to neni analogie, nybrz konkluze ty jelimanku.
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    FINSON: ???
    FINSON
    FINSON --- ---
    PSYTRANCE007: No a všechno ostatní, co vydechuju, tak projde, ale CO2 jenom pomalu a omezeně? Tohle si z biologie nepamatuju.
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    VYHULENY_UFO: asi budu muset začít mezi ně víc chodit a naslouchat :-)) tyhle věci jsou mi utajeny.
    FINSON
    FINSON --- ---
    OMNIHASH: Pro mě je důvodem chvilková fascinace Dunning-Kruegerem. Nemůžu uvěřit jeho hloubce a persistenci.
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    HAR4NT: srovnáváš nesrovnatelné, navíc nyní se máš možnost v reálu přesvědčit, že napíchaná ovce to chytne stejně. Ted v posledních hodinách třeba frčí napíchanej Biden...ale to je úplně jedno. Kdo trochu vnímá své okolí tak vidí, že vakcína nemá zásadní vilv na nákazu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    HAR4NT: nicmene, kdyz jsem byl na naposledy mezi psajtrencari, tak jsem dozvedel, ze lidstvo ma svy predky na planete Nibiru, kteri sem zaleteli ve svych vimanach...
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    ne, lidstvo nikdy neosidli jine planety. v kazdy pripadny kolonizacni lodi bude nekdo, kdo "neveri na vakciny" a neco tam zavlece a kazdej z pokusu skonci naprostym vyhynutim kolonistu na ty ktery lodi jeste pred drahou Saturnu. jednou na tyfus, jednou cholera, malarie, you name it.
    vesmir mel tentokrat z prdele kliku, zkaza ho mine doslova o tloustku spicky jehly:)
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    OMNIHASH: tady právě moc fakt nezaznělo. Nějaká narážka od vyhulence na základní školu života a pak vesměs urážky.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    PSYTRANCE007: to si v tomhle auditku říkám vždycky,když sem vlezu, a stejně tu má nenulovej počet příčetnejch jedinců pocit, že když ti budou základní fakta dostatečně dlouho a trpělivě opakovat, tak je jednou vstřebáš... neuděláš nic!
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    FINSON: ne, odchází zároveň jenže už ve výdechu ho máš velkou koncentraci. To je zase učivo z přírodopisu.
    FINSON
    FINSON --- ---
    PSYTRANCE007: Hm, to si asi budu muset nakreslit. On ten oxid uhličitý odchází z dýchacích cest nějak pomaleji než ostatní vzduch? Když přestanu dýchat, tak mi spadne zpátky do plic, když je těžší než vzduch, ne?
    PSYTRANCE007
    PSYTRANCE007 --- ---
    FINSON: a děje se tedy to, že neuteklo z předešlého výdechu podél a neprocpalo se filtračním materiálem respurátoru skrz se s dalším nádechem dostane zase zpátky do plic a tak dále....oxid uhličitý tak rychle neodejde. To bys leda musel přestat dýchat, aby se postupně dostal ven. Kdo pamatuje z hodin chemie pokusy s oxidem uhličitým tak ho lze přelévat jako vodu a ve volném prostoru nějkou dobu zůstaval na povrchu, protože je těžší než vzduch.
    FINSON
    FINSON --- ---
    PSYTRANCE007: Perfektní, díky. Teď ještě jak je to s tou průchodností CO2?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam