• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    Současná pandemie si s velkou pravděpodobností vynutí změnu priorit a fungování celé společnosti. Pojďme to pojmout jako příležitost, jak začít dělat věci lépe.
    rozbalit záhlaví
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JOHNYTHEDEVIL: tak znovu.

    riziko hospitalizace kvůli covidu stoupá s věkem, a to tak že velmi výrazně a exponenciálně, viz obrázek v příspěvku na který odpovídáš. (a je několikanásobný rozdíl napr. i mezi 50+ a 60+, proto nestačí rozdělit na 60+ a 60-, viz ten článek co jsem linkoval)

    ignorovat to strašně zkresluje výsledek. a je to čistě matematický fenomén, zvaný Simpsonův paradox.

    jinými slovy, očkování jen sníží tvůj "covidovy věk" o 20-30 let. očkovaný 60-lety má stejné riziko hospitalizace jako neočkovaný 40-50 letý. tohle vyplývá z dat, a to data to i dnes proti úplně jiný variantě.

    v detailu to vidíš na tom grafu co jsem posílal, případně si to spočítej sám.

    (jinak ano, i ta imunita proti hospitalizacim klesá v čase, možná časem zjistíme, že po 2+ letech od poslední dávky je mizerná.. ale imunita klesá i po prodělání covidu, řádově 2-3x pomaleji než očkování. takže něco ve stylu 3 očkování je podobný jako 1 prodělání. akorát má výhodu že místo covidu máš jen celkem malé nežádoucí účinky očkování)

    vyplývá z toho všeho, že výhoda očkování je tim větší, čím je člověk starší, což je možná málo zdůrazňováno. velkou chybou u nás (a taky v Číně nebo HK) bylo, že hlavní cíl nebyl 100% očkování důchodců.. (pravda, v době očkování dobře fungovalo i proti nákaze, takže omezovalo šíření a tím pádem i šíření do rizikové populace, takže to dávalo smysl víc než teď)

    u důchodců je to otázka života a smrti, u mladých jen snížení šance na hnusnou chřipku potenciálně s přetrvávajícími následky.

    očkování proti covidu je asi historicky nejvíc zkoumané, dříve pro to nebyla tak podrobná data / hrubý odhad stačil. ale funguje to podobně, viz chřipka, doporučována jen 50+, protože absolutní riziko je pro mladší tak jako tak malé a skoro ani nestojí za cestu k doktorovi a nežádoucí účinky očkování.. u jiných nemoci je ten věkový profil dopadu nemoci víc homogenní.

    A proč se to neřeší u nákazy? tam je riziko dle věku asi stejné.. ale dá se to prozkoumat, možná tam bude vidět podobný fenomén (hádám že by to mohlo být jiné u dětí, kde je vrozená imunita větší, takže relativní přínos očkování bude menší).

    a tak jako tak je přínos očkování na prevenci nákazy omikrony celkem malý a krátkodobý.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    JOHNYTHEDEVIL: blablabla jsem rusky troll blablabla :)))
    JOHNYTHEDEVIL
    JOHNYTHEDEVIL --- ---
    E2E4: mno helejse, smysl porovnávat porovnatelné má. Ale jedním a tím samým argumentem, kterým se snažíš podepřít jedno svoje tvrzení, naprosto shazuješ jiná svá tvrzení. Např to o účinosti vakcín. To budeme také vyčítat pro jednotlivé věkové skupiny? Má tento (neseriózní pseudovědecký) přístup vůbec v historii nějakou obdobu, tedy že bychom udávali účinnost očkování pro věkové skupiny?

    Ale na okamžik připusťme, že akceptuji tvůj přístup. Čiliže pojďme zpět na ta naše domácí čísla. Pojď mi podle svého vyčíslit, jaká je účinnost a vhodně okomentovat stav věcí. Zdůvodni, proč je v nemocnicích více lidí očkovaných a naboostovaných než neočkovaných.

    Data z týdne 25.7.-31.7. zdroj datalab a mzcr. Počet hospitalizací přepočtený na 100tis obyvatel v kategorii 60+ (tzn 60 až 999)
    neocko 245
    ocko+boost 314
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    TAPINA: a nejlepe leky na neco, cemu se da predejit zivotospravou
    E2E4
    E2E4 --- ---
    WANTON: tohle nemusí být jen rouškami, je dost možné že to bylo i omezením kontaktů..

    ale jinak nošení rousek v chřipkové sezóně by asi vymýtilo / minimalizovalo chřipku.

    ten rebound fenomén.. tam zase vidím spíš, že lidi nezískali každoroční promoření, tak to teď je moc najednou.

    možná i vynechání jedné sezóny znamená že znovu získat imunitu bude trvat déle, jako když se vynechá pravidelný booster očkování proti cojavim encefalitidě, tak se musí začínat od nuly..
    WANTON
    WANTON --- ---
    Roušky z pneumologického hlediska. Jen poznámky. ;)

    Již od léta 2020 se nám díky rouškách a jejich nošení naprosto snížilo množství předepisování antibiotik, ubylo bakteriálních infekcí.

    Na druhou stranu máme po skončení jejich nošení stabilní zvýšení nemocnosti jak stálých (Asthma, CHOPN, atd.), tak sezónních pacientů díky snížené imunitě, co roušky způsobily. Problém je, že zatím nemocnost moc neklesá, drží se po tom zvýšení na skoro stejné úrovni.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    TAPINA: mám protipříklad ;)

    opioidy v USA. ty byly spojené s požitkem (a závislosti, ale who cares) a slušně na tom v Purdue vydělali. :)

    všem pharma haterum doporučuju si něco přečíst o americké opioidove epidemii

    Opioid epidemic - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Opioid_epidemic

    nebo český třeba

    Léky na předpis vyvolaly epidemii. V USA zabíjí čím dál víc lidí - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-checkpoint-leky-na-predpis-vyvolaly-epidemii-v-usa-zabiji-cim-dal-vic-lidi-194079

    způsobilo to 600 tisíc mrtvých v USA a pharma firmy na tom vydelaly miliardy.

    teď si to porovnejte s covidem, kdy farma firmy ve spolupráci s vládami zachránily v USA cojavim milion lidí od smrti. (a to i přes Trumpa a antivax).

    a jo, taky na tom vydělali miliardy. a to sympatičtější firmy - kromě pfizeru i německy startup biontech a na poměry pharma firem malinká moderna..
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PSYTRANCE007: ono tptiz zalezi co nosis, kdyz uz se chranis. z my zkusenosti jsoi chorurgicky rousky jakztakz, podobnej previt z ciny bez atrest byl za trest. baprosty pohodli a vzdusnost v ceskym BreaSafe a kdyz jsem zkusil nanosatek tak taky pohoda. ty nejbeznejsi kn95 jsou taky hnus a hrozne me dojimaji lodi, co ji nosi mesic v kuse a stezujou si, ze je to dusi. btw obcas je nezbutnost nusit ochranu duchacoch cest i v ramci hornicky nebo stsvebni connosti a ver, ze ten rozdil poznas na pruduskach okamzite. silikozu nechces a me trdba sere, ze jsem se v minulosti nechranil vic. nebylo to zrovna in a ted, kdybuch chtel rousku, nikdo ani necekne a proplati to. coz je velkej posun od debilnich ovci k rozumnym ovcim.
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    TAPINA: A navíc jenom do chvíle, než ten chleba/rohlíky naceníš normálně (tedy ne tak jak v supermarketu). Ale nějaký celozrnný rohlík z pekárny za patnáct korun nebo chleba za osmdesát? Zloději, vydřiduši!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    S tím vyděláváním na něčem je to stejně vtipný, jak je to vnímáno. Když někdo prodává něco,co lidi nepotřebují, slouží to čistě k zábavě, tak je to špatný - taková kravina a chtějí za to tolik peněz. Poctivý výdělek je třeba péct chleba, ten lidi potřebují. No ale pozor, jak jde o léky, které lidi taky potřebují, ale není tady ta potřeba spojená s požitkem (jako u jídla), tak na tom vydělávají zase jenom vyvrhelové.
    VITI
    VITI --- ---
    SIK: tak v CR je teorie, ze lekari by meli pracovat zdarma cekkem rozsirena ... je to prece poslani ne prace :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BIZMO: občas si říkám, jestli nejsi umělá inteligence. nebo spíš chatbot. poslat odkaz, k tomu něco co tak zhruba kontextově sedí?

    jinak se to "normálně dělá".

    How New York City Vaccinated 6 Million People in Less Than a Month - The New York Times
    https://www.nytimes.com/2020/12/18/nyregion/nyc-smallpox-vaccine.html
    BIZMO
    BIZMO --- ---
    Tak jde cas
    Blatny vs. Balik
    Očkujeme uprostřed pandemie, to se normálně nedělá, říká lékař Balík. O AstraZenece nepochyboval | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ockovani-proti-koronaviru-vakcina-astrazeneca-rozhovor-martin-balik_2103191558_zuj
    Ministr zdravotnictví za ANO Jan Blatný ve čtvrtek v Senátu prohlásil, že kdo má ukončenou vakcinaci, neonemocní a nikoho dalšího nenakazí. Má pan ministr pravdu?
    Balik:Kdo má dokončenou vakcinaci, má zajištěno, že neprodělá těžkou formu koronaviru. Nevylučuji, že v závislosti na stavu jeho imunitního systému může prodělat lehkou formu, která si nevyžádá hospitalizaci. Jisté riziko samozřejmě nelze vyloučit.

    Lékař Balík: Koronavir nezastavíme, pro většinu je to rýma, čísla mrtvých jsou zkreslená. Politici ho zneužívají | Reflex.cz
    https://www.reflex.cz/clanek/prostor-x/100673/lekar-balik-koronavir-nezastavime-pro-vetsinu-je-to-ryma-cisla-mrtvych-jsou-zkreslena-politici-ho-zneuzivaji.html
    SIK
    SIK --- ---
    Stejne tak by se dalo rict, fuj osklivej chirurg odoperoval mi slepy strevo a vzal si za to vejplatu. Tvl jak by si to chtel delat? Bartrovat to? :-D za brcko mi udelas CT plic? ))))
    SIK
    SIK --- ---
    BIZMO: bohuzel, leky jsou zbozi jako kazdy jiny, kdyby to tak nebylo, tak si v lekarne nekoupis ani prasek na hlavu, protoze by ho nikdo nevyrabel/nedistribuoval… nevynalezal ucinejssi apod.
    SIK
    SIK --- ---
    BIZMO: a kolik si prispel ty ze svyho na vyvoj nejakyho leku nedejboze vakciny?
    BIZMO
    BIZMO --- ---
    Jenom penezuchtivej lidskej odpad chce profitovat na nemoci.
    SIK: Tyvole, Matka Tereza.
    SIK
    SIK --- ---
    Jinak. Myslim, ze se deklarovalo za davku okolo dejme tomu 150,-kč. Prijde ti
    BIZMO: to hodne? Kdyz krabicka paralenu stoji pulku…
    SIK
    SIK --- ---
    BIZMO: ne asi, kdo jinej na tom mel profitovat nez farmaceutickej korporat? Automobilka? Nebo Sony?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    WANTON: až nedávno potvrdila jedna solidní studie, že očkování min šíří, ceteris paribus. akorát to platilo do delty, dneska s omikronem a jeho podvariantama je to v poloze "pořád spíš ano,, ale přesně nevíme".
    BIZMO
    BIZMO --- ---
    Pfizer accused of pandemic profiteering as profits double
    https://www.theguardian.com/
    8. 2. 2022 — Pfizer made nearly $37bn (£27bn) in sales from its Covid-19 vaccine last year – making it one of the most lucrative products in history ...
    https://twitter.com/tariqtramboo/status/1550546505815461889
    E2E4
    E2E4 --- ---
    WANTON: tak on je to nový fenomén, takže je pochopitelné, že na něj lidí nasazují běžně používané vzorce uvažování (systém nám ubližuje, chce nás zotročit, jsou za tím prachy, Babiš je debil, ..). obecně celkem fungují, ale v některých aspektech u toho covidu .. vůbec.

    že v tom nechces být extremista je taky fungující věc, akorát u toho covidu to někdy je kdekoliv mezi katastrofou a banalitou. nebo neuchopitelná kombinace typu banalita s rizikem katastrofy.

    navíc je to poměrně složitý - mor nebo rýma nebo uprostřed jen jeden aspekt..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam