• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    Současná pandemie si s velkou pravděpodobností vynutí změnu priorit a fungování celé společnosti. Pojďme to pojmout jako příležitost, jak začít dělat věci lépe.
    rozbalit záhlaví
    WANTON
    WANTON --- ---
    PALEONTOLOG: Ta tabulka "Na 100tis. ve skupině"...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    WANTON: ale ani hůř než neočko, číslo hospitalizací přesně vystihuje poměr očko/neočko v populaci, takže by šlo maximálně interpretovat, že proti současným variantám očko na původní kmen nemá efekt. ale to už se tu diskutovalo
    WANTON
    WANTON --- ---
    E2E4: Ale no tak. Ty čísla z reportu ÚZIS jsou jasná. ;)

    Očkovaní na tom nejsou nyní lépe.

    WANTON
    WANTON --- ---
    GRANTORINO: To je základní nedorozumění od počátku.

    Být positivní na přítomnost viru (jakéhokoliv) v těle neznamená být nemocný. Viry a bakterie obecně pronikají do těla. Imunitní systém jich naprostou většinu zlikviduje, aniž by způsobily neplechu. Tím se ale tělo naučí, jak s viry a bakteriemi bojovat. A se setkání s viry a bakteriemi si vytvoří protilátky, atd.

    (Definice nemoci s wikiskript: "Stav, kdy je na základě působení vnitřních nebo vnějších okolností změněna nebo narušena funkce jednoho nebo více orgánů. Nemoc je středem medicínského zájmu. Rozdělujeme odpověď organismu nad rámec fyziologické odpovědi – patologická reakce, dočasnou poruchu jedné nebo více podstatných funkcí v organismu – patologický proces a déletrvající změnu v organismu – patologický stav. Termínem onemocnění většinou označujeme nemoc ve vymezeném časovém období. Termínem nosologická jednotka označujeme onemocnění, které lze jasně definovat a vymezit oproti jiným onemocněním.")

    Spousta lidí přežilo morové rány, aniž by byli nemocní. Ale jejich těla byla napadena virem/bakterií "moru". A jejich tělo se naučilo s těmito viry a bakteriemi bojovat, aniž by propukla nemoc. Někdo má dokonce tak silný imunitní systém, že skoro není nemocný. Jeho tělo si se vším poradí samo, aniž by propukla nemoc.

    O těchto lidech ohledně viru Sars-Covid2 nevíme. Nemáme je vůbec podchycené, zjištěné. Nevíme ani, kteří měli jen velmi lehkou reakci na vir, tj. u nich proběhla nemoc velmi velmi mírně, jako nachlazení. U dětí a mladých pod 20 nevíme prakticky nic.

    A tihle lidé naprosto všechna čísla, statistiky, znehodnotí. Nechají se očkovat, jsou v kolonce "neprodělali, očkovaní". I když "prodělali", jejich tělo se s virem setkalo, ale očkování de facto nepotřebují. Ale ve statistikách jsou bráni jako důkaz, že očkování funguje. Atd. Ono toho je více, co naprostá většina lidí má špatně. Kdybych měl lepší paměť a své lékaře více poslouchal, tak si vzpomenu na více.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    FINSON: tak ono to nějakou slizniční imunitu udělá, otázka je zda dostatečnou a hlavně jak rychle vyprchá..
    FINSON
    FINSON --- ---
    TAPINA: Jo tak, ty zvířecí mají 100% účinnost, jo?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    FINSON: No, jako ano, ale pořád nejsme ve stavu, kdy by očkovaný člověk kráčel středem do davu coviďáků a byl v klidu, že to nechytí. Nosní vakcíny, které už existují (pro zvířata) takhle fungují, podobně splehlivě, jako systémové vakcíny proti systémovým nemocem (tu hepatitidu, na kterou máš očkování, prostě nedostaneš, pokud nejsi výjimečný případ se špatnou imunitní odezvou na vakcinaci).
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    TAPINA: aha, takže když švagrová byla pozitivní ag potom, co měsíc pokašlávala a tak jako trochu to na sliznicich měla, ryma atd. než ji napadlo si ten ag udělat. Tak to je z těch sliznic stěr, žejo... Tak to vlastně jakoby likvidovalo to očkování, takže pozitivní být mohla, nemoc ale proběhla jenom lehce díky očkování a nikdo to z našeho baráku nechytil od ní.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GRANTORINO: Takhle právě současné očkování nefunguje, současné vakcíny likvidují virus až uvnitř těla, takže k pozitivitě dojít může, i k lehkým slizničním příznakům (rýma, kašel). Celkové protilátky likvidují virus až tam, kde způsobuje horečky, pneumonie, poškození orgánů. Fungování na sliznicích se očekává od výhledově připravovaných nosních vakcín, tam je velká šance, že když se to podaří, budou účinně bránit už samotné infekci.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    WANTON: před očkováním? orientačně něco jako malé desítky procent, ale to i platí i pro neočkovaný.

    ale nevím k čemu to má být tahle informace dobrá v kontextu účinnosti ockovani proti hospitalizaci, ta je z dat vidět.

    i v současný situaci, přes různou historii (infekce různými variantami, různý čas od infekce a očkování apod), jsou na tom ockvoani co do hospitalizaci líp. (u hospitalizaci se to zjišťuje dobře, protože u hopsitalizace nezáleží na tom jak se lidí testují)

    pokud myslíš že ne, jaký mechanismus to podle tebe zkresluje a jakým směrem a jak hodně?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    A btw s tou bezpříznakovostí mi přišlo, že to nikdy nebylo tak horký, vždycky ty lidi sice malé, ale jisté příznaky měli nebo se jim nemoc teprve rozjela a přišlo to. Takže se to zachytilo v inkubační fázi.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    WANTON: já moc nerozumím, co je to pozitivní na přítomnost viru.. Jsem teda uplný laik, ale pochopila jsem to tak, že očkováný při setkání s virem zlikviduje ten vir v určité fázi díky imunitě někde ve sliznicich. Takže ten vir sice pronikne do těla, ale je zlikvidovan.
    Tak to přece neznamená, že je pozitivní na přítomnost viru.
    Buď u něj Covid propukne a pak je pozitivní anebo u něj Covid nepropukne a pak není pozitivní... Nebo se mýlím?
    WANTON
    WANTON --- ---
    TAPINA: Kolik očkovaných prodělalo "bezpříznakově", tzn. že u nich nepropukla nemoc, jen byli positivní na přítomnost viru?

    Bez zjištění, alespoň orientačního, nemají žádná čísla relevanci. To je závěr, který jsem naznačil v minulém příspěvku. ;)
    SPAMST
    SPAMST --- ---
    WANTON: no skôr by si mohol konečne ukázať nejaký ofiko dokument ktorý potvrdzuje tvoje vyhlásenie.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    WANTON: A proč by to měl zjišťovat? Člověk, který je očkovaný a prodělal, byť by o tom nevěděl, je více chráněn, než člověk, který je jen očkovaný. Ale i ten očkovaný je více chráněn než ten, kdo neprodělal. No tak holt když mám v peněžence stovku, o které nevím, a dám si tam druhou, tak jednoho dne zjistím, že tam jsou dvě, rozhodně na tom nebudu hůř, než kdybych si tam tu druhou nedala.
    WANTON
    WANTON --- ---
    CAIDEL: Řekni mi, jak člověk pozná, že byl positivní, ale jeho imunitní systém si s virem poradil bez propuknutí nemoci? ;) A kolik lidí v populaci si nikdy neudělalo ani jednou ani jeden test. :-)

    A když člověk prodělal a není očkovaný, je více "chráněn" proti reinfekci než člověk, co neprodělal a je očkovaný? A jak člověk, co neprodělal a je očkovaný zjistí, zda nebyl positivní bez propuknutí nemoci?

    Takových otázek, co neumožňují říci jednoznačné závěry. :-)
    CAIDEL
    CAIDEL --- ---
    WANTON
    WANTON --- ---
    JOHNYTHEDEVIL: Tady ti doporučím se z diskuse stáhnout.

    Očkování pomáhá. Prodělání nemoci pomáhá více. Vy dva se nemůžete shodnout. ;)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JOHNYTHEDEVIL: zdrz se útoku. to je fakt neuvěřitelný, že se nedokážeš bavit aniž bys mě obviňoval z podvodu.

    první obrázek. počet lidí s ockovanim (mix s boosterem i bez) v nemocnici je modrý sloupec. pocet bez ockvoani je červený sloupec.

    vše přepočítáno na počet členů skupiny a věkovou kategorii - souhlasis už, že je to správná metoda?

    první obrázek, červený sloupec je větší než modrý sloupec. tedy ockvoanych je v nemocnici méně než neočkovaných.

    tedy očkování 2 nebo 3 dávkami způsobuje cca 2-3x menší hospitalizace.

    ergo, očkování má stále účinnost na hospitalizace.

    tohle chápeš?

    až to pochopíš, zkus se zamyslet nad tím, co má smysl porovnávat s čím v druhém obrázku..
    JOHNYTHEDEVIL
    JOHNYTHEDEVIL --- ---
    E2E4: ale tady až se snažíš mlžit.

    Vezmi obrázek dole katergorii 80+.
    neočkovaní něco přes 200
    očkovaní něco přes 300

    Vezmi obrázek dole kategorii 75-79
    neočkovaní něco přes 150
    očkovaní něco přes 150

    V dalších kategoriích to vychází podobně.

    Ukaž mi na těch číslech tu ochranu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam