• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JONYCOVID-19 co teď a co potom?
    Současná pandemie si s velkou pravděpodobností vynutí změnu priorit a fungování celé společnosti. Pojďme to pojmout jako příležitost, jak začít dělat věci lépe.
    rozbalit záhlaví
    JONY
    JONY --- ---
    PALEONTOLOG: Cowboy mixnutý s Danem Vávrou. Good luck v diskusi.
    WANTON
    WANTON --- ---
    PALEONTOLOG: *hladím
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    WANTON: takže diagnóza "syn". i s takovou můžešě alespoň tušit, kde berou čísla z tabulek. a pokud myslíš, že je tam dosazuje politbyro, tak jsi fungování světa tak docela nepochopil
    WANTON
    WANTON --- ---
    E2E4: Ale beru je v úvahu. Proto jsem s mými lékaři nevěřícně koukal, jak ti blbci doporučují očkování lidem pod 50. A jak tlačí na povinné očkování všech. Očkovat děti a mladé pod 20 byla a je prasárna, nadto úplně zbytečná. Atd.

    Nevím, kde se stala chyba. V květnu červnu 2020 někdo lidem vypnul i elementární rozum. Po poradě s mými lékaři jsme se rozhodli nevzdorovat, nevyčnívat, nechat proud plynout, protože všichni lékaři, co oponovali tomu jedinému správnému názoru, co razilo Mzdr, byli ostrakizováni a dehonestováni. Např. Žaloudík apod. Můj primář mi pak ještě říkal, že je to neuvěřitelné, zná se osobně s Vašákovou a ta co předvedla, to je taky dobrý obrat názorů o 180 stupňů, ze začátku byla rozumná. Prostě blázinec. A nyní si vyžíráme následky.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    WANTON: primární problém je, že nebereš v úvahu stratifikaci podle věku.

    tu nebere nikdo, komu se nehodí do krámu.

    jinak přínos očkování pro promořene je menší, ale je, jsou na to studie, vychází 2-3x zmenšení šance. výsledkem je hybridní imunita, která je největší.. A funguje to v libovolném pořadí.
    WANTON
    WANTON --- ---
    PALEONTOLOG: A tak já to mám těžké. Děda ředitel Škoda Plzeň od 1970 do 1986, táta společník Banky Bohemia, já pracoval v mezinárodní advokátce. Např. Kučma, bývalý prezident Ukrajiny, mi v tátovo kanceláři poblil lego, protože oba se ožrali jak carští důstojníci. Jak se bavit s lidma, co nikdy nepochopí, že svět funguje jinak, než jak si myslí?
    WANTON
    WANTON --- ---
    E2E4: Zdroj je jasný. Úzis. Nikdo ta data Dostálovi nesporuje. Ta data trpí nepřesnostmi, jak ta, kterou jsem uvedl níže a která je jasná každému, kdo si přečte i jen definici "nemoci" na wikipedii, tak dalšími, která jsem neuvedl. Závěr je však jasný, očkování pomáhá zejména tam, kde člověk neprodělal. Kde člověk prodělal, tak očkování není tak jednoznačně výhodné. (Proto moji lékaři na další boostery nešli, protože po druhé dávce očkování prodělali a ty vedlejší zrovna u těch tří ze šesti nebyli lehké.)

    Já netvrdím nic, všechny závěry mám od svých lékařů a jen se rozhoduji na základě těchto informací a závěrů, co mi oni presentují. Kdybych měl poslouchat Flegra a jeho kočku nebo další šarlarány, tak už jsem si dávno koupil ten bunkr, co propaguje Šándor.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    E2E4: vzhledem k některým přiznáním sira wantona v 3.světové to je pokročilý troll, který ví, co dělá a čeho chce dosáhnout. kromě toho tam hraje určitej faktor jako např. nuda na internetu.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    WANTON: nejde o fakta ale o jejich zdroj a vyklad:

    Satan je schopen interpretovat i pismo svate tak, ze mu dava za pravdu.

    A "pod 50 let bez komorbidit skoro jen lehké průběhy" no prave, a to je presne ten duvod, proc musis stratifikovat hlavne podle veku.

    Stratifikace podle bazalniho rizika je neco jako tvoje 1+1, rika se tomu simpsonuv paradox..

    A celkove teda toho hodne pises, ale netvrdis radsi nic (ani ze vec je nerozhodnutelna) ?
    WANTON
    WANTON --- ---
    GRANTORINO: Nevím, já jsem na začátku (březen až srpen 2020) i studie četl, když jsme ještě všichni měli nahnáno, že to může být novodobý mor. Ale jakmile se z covidu stala "jen" trochu těžší chřipka po antigenním shiftu, tak jsem covid přestal sledovat. Samozřejmě jsem měl strach o tátu, 65 let s CHOPN, mírná obezita, ale měl jen lehký průběh na Vánoce 2020, aspirin bral, saturaci kyslíku jsme mu měřili, vše ok. Takže logicky, když zvažoval, zda se nechá očkovat, očkovat se tuším začalo až na začátku 2021, tak řekl, že pro něj zbytečné, ať se nechají očkovat 65+, co zatím neprodělali, že počká. Ale jakmile se začalo objevovat více informací o imunitě poté, co člověk prodělá (pamatuji si, jak měla vydržet jen půl roku max. tvrdili naši "odborníci") a o účinnosti vakcín, tak si nakonec řekl, že je to pro něj zbytečné.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    WANTON: jednoduchá matematika to je, když budu vědět, co znamená "počet lidí ve skupině", protože ty počty lidí jsou jiný

    Souhrnné statistiky | COVID očkování
    https://ockovani.opendatalab.cz/statistiky
    očko 6969340 hosp 5350
    neočko 3732437 hosp 1890

    meh to je stále hospitalizace 60:40 proti zastoupení očko 65:35 v populaci, takže očko velmi omezeně funguje

    WANTON: ty data a přepočty jsou nekonzistentní, dokud nebudem vědět, kde a jak se berou. přímou úměrou docházím k jiným číslům a vycházím z jiných čísel skupin. ale to je surová matematika bez precizního statistického cizelování
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    WANTON: nebyla nějaká studie na to? Mám pocit, že něco i proběhlo. Neočkovaní lidé, sledování ohledně vytvoření imunity.


    WANTON: jinak já třeba ještě Covid neměla oficiálně ani zachycený testem (testů i AG i PCR celkem pravidelně už aspoň 15x). Jsem 3x očkovaná. Covid měla dcera, a několik známých lidí kolem mne, určitě jsem s ním do styku přišla. Je klidně možné, že bych to nechytla tak jako tak, ale neriskovala bych ho.
    WANTON
    WANTON --- ---
    E2E4: I když ti Satan řekne, že 1+1=2, pořád to bude pravda. Pověst Piráta mne opravdu nevadí.

    Zkreslené je to více způsoby, než uvádíš, ale to na pravdivosti a vypovídací hodnotě těch dat nic nemění.

    Já neříkám, že očkování nefunguje, neříkám, že by se lidé neměli očkovat. Jen moje rovnice zahrnuje i slovo "prodělali" a "pod 50 let bez komorbidit skoro jen lehké průběhy". ;)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    WANTON: tohle mi teda prijde jako tvrzeni, ze ockovani jsou na tom ohledne hospitalizaci hur. a v diskusi vlezly jsi. tak nevim.

    kazdopadne, vzhledem k vyssimu bazalnimu riziku hospitalizace dle veku je nutne provadet stratifikaci podle veku, bez toho ke shode nedojdeme ani o tak jednoduche veci, jako je ucinnost ockovani proti hospitalizaci.

    Vic uz k tomu nemam co rict.

    E2E4
    E2E4 --- ---
    WANTON: a na nem zalozena tabulka od cloveka s agendou, ktery je znam manipiulaci s daty. :)

    Ale i kdyz to vezmeme jak to tam je, porad to je zkreslene absenci stratifikace podle veku..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PALEONTOLOG: co se tyce kombinaci s "prodelali" - netusim. z nejakeho neverejneho reportu ktery posilal UZIS poslancum, ale z ceho se to pocita a jak netusim.

    A pokud z 7M ockovanych to jen 2M prodelalo, to vypada na slusnou ucinnost ockovani proti nakaze. :)

    Nicmene na 100k to prepocitane je.

    Jo a dalsi zkresleni je pocitani luzkodnu, ucinnost ockovani je ochrana pred hospitalizaci, ne pred poctem dni hospitalizace, to je dalsi zdroj zkresleni.

    A nechapu, proc si vubec delat praci se slozitym prepocitavanim na luzkodny, kdyz nas zajima zda to chrani pred hospitalizaci.. asi ze na pobyt v nemocnici ano/ne to vychazelo pro ockovani lip? :)
    WANTON
    WANTON --- ---
    PALEONTOLOG:

    Ukončená základní očkování celkem: 6 885 818 ( https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/vakcinace-cr )

    Počet očkovaných, ať již prodělali nebo ne, z dat Úzisu dle tabulky níže: 6 860 000.
    WANTON
    WANTON --- ---
    PALEONTOLOG: Report dat pro senátory od ÚZIS. A jednoduchá matematika. ;)
    WANTON
    WANTON --- ---
    E2E4: Já netvrdím nic a do žádných diskusí už nelezu. Zkušenost posledních dvou let mne naučila, že vše se dá vyložit naprosto různě, když jeden chce. Dokonce i 1+1=2, jakmile se jedná o covid, tak panikáři i chřipčičkáři si to vyloží po svém jako podporující jejich stanovisko.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    WANTON:
    E2E4: pánové, ale vůbec nechápu, jak to číslo "ve skupině" vzali a už vůbec jak získali přepočet na 100k. (leda by to brali z těch lidí ve skupině. ale ty absolutní čísla očkovaných/neočko jsou přece úplně jiný
    E2E4
    E2E4 --- ---
    WANTON: a obecně - tvrdíš že účinnost ockovani je záporná, nebo že se nedá stanovit ?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    WANTON: no ano, tím ale říkáš, že bez stratifikace aspoň podle věku to nemá smysl :)

    ale jinak jo, zkreslení nezachycenymi infekcemi tam určitě je.

    (pominme, že bezpříznakovy průběh moc imunitu nepřidá, viz omikron, a že nejlepší imunita je po covid hospitalizaci, podle studií z Itálie z první vlny něco jako 99% proti infekcí.. ale k čemu to je dobrý, viz ten obrázek z xkcd níže..)

    otázka je, jak je to zkreslení velké a jak je symetrické. z té Dostálovy tabulky vs stratifikace podle věku to vypadá celkem symetricky.

    a je to zkreslení velké natolik, že účinnost očkování proti hospitalizaci se vůbec nedá stanovit? a pokud jo, jaký z toho mám být závěr, čím se tedy nejvíc přiblížíme poznání reality, abychom mohli dělat kvalifikované rozhodnutí?

    zkušenost z doby kdy ockovani ještě neexistovalo?
    obecný principy? jiný očkování např chřipka? porovnávání ockvoanych a neockovanych zemi / států v USA? všechno tohle nelze kvantifikovat, ale jestli to má vliv, tak spíš potvrzuje účinnost očkovaní.

    PS mluvím o hospitalizaci, tam je to jistější než proti infekci, kde je těch zkreslení ještě víc, protože do nemocnice se dostane každý..

    zatímco u nemoci / pozitivního testu není zachycena nerovnoměrnost testování vax vs antivax, struktura testu obzvlášť v čase (dneska se testují jen zodpovědní, v lednu všichni), nezachycene infekce u antivax, doba od infekce a tehdejší varianta atd.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam