Od svyho syna jsem k vanocum dostal malej balicek caje. Ok, caj piju rad a casto, urcite vic nez treba kafe. Ale jsem spis konzervativni a za ta leta uz svoji paletu mam dost etablovanou, muset se rozhodovat pro jinej druh kdyz ten muj zrovna neni mi pripravuje opak poteseni. Syn darek koupil v malym specializovanym obchudku v Zürichu, coz je mesto ktery nesnasim a uz roky jsem tam nebyl, ja jsem slusne podekoval a zastrcil balicek dozadu do skrinky.
Asi po mesici mi dosla moje sorta darjeelingu a ponevadz zrovna bylo cosi jako lockdown, vyzkousel jsem ten darovanej. Jde o cinskej caj, a sice udajne o caj z trista let staryho stromu, rostouciho divoce v horach. Na fotografii bylo videt ze je asi tri metry vysokej, na rozdil od tech z plantazi. Sokujici pro me byl fakt, ze kdyz jsem ho vyzkousel, tak jsem hned po prvnim dousku musel konstatovat ze jsem jeste nikdy nic tak dobryho nepil. Aby nebylo mylky, moje caje jsou jak kvalitativne, tak cenove spis v tech nejvyssich kategoriich, ale tohle byla kategorie sama pro sebe.
Balicek byl malej a brzy jsem ho dopil, a zacal jsem resit jak ziskam dalsi zasobu. Problem byl ze jsem vyhodil baleni, jmeno jsem nebyl schopnej ani vyslovit natoz si ho zapamatovat. Syn mi prozradil jmeno obchodu a tak jsem tam zavolal. Cinska majitelka mluvila züridütsch az do okamziku kdy jsem ji celej ten pribeh popsal, s otazkou zda ma tuseni o cem je rec. Okamzite radostne zatleskala a vydala nekolik guturalnich zvuku ktere mely nejspis predstavovat jmeno toho caje. Navrhl jsem ji, aby mi to jmeno poslala mailem, ze bych u ni neco rad objednal ponevadz ani kvuli tak vynikajicimu caji urcite nechci jet do tak hnusnyho mesta. To jsme uskutecnili - pote jsem i pochopil proc byl balicek tak maly, cena na prilozenem uctu cislo 0001 byla taky tak trochu z jiny ligy.
Od te doby zhruba kazde dva mesice prijde balicek s cajem, ve kterem je pokazde mala cervena obalka s kaligrafickym textem neznamho obsahu, s dopisem na rucnim papire s pranim zdravi a stesti a pokazde nejaky maly darek - ted naposledy emailem zdobena kovova krabicka s „cestovni varkou“ caje pro nouzove situace.
To cely me donutilo se zamyslet, zda bych moji doktrinu konzervativnosti nemel preci jenom trochu rozvolnit, kdo vi o co se vsechno pripravuju. S cajema k tomu mam pokazdy kdyz dojde dalsi varka prilezitost, bejvaji tam aspon dva vzorky jinych druhu. Mam je vsechny vzadu ve skrince.