Kdyz jsme se s moji exmanzelkou pred asi patnacti lety rozchazeli - coz melo tu podobu, ze jsem se ja stehoval z domu ktery postavil muj tata - tak doslo i na deleni naseho spolecneho majetku, jak uz to tak byva. Tehdy jsem navrhl, abychom kazdy na predmety a kusy zarizeni ktere si chceme nechat nalepili takovej barevnej puntik - ja zelenej, ona cervenej. A pokud u neceho budou puntiky dva, budeme to nejak resit domluvou. To nakonec nebyl nas nejvetsi problem, s vyjimkou moji sbirky CD. Pisu cilene "moji" protoze jsem to byl ja, kdo mel potrebu si je kupovat a vlastnit, a tech par ktery si koupila moje zena mela ulozeny u sebe ve svy pracovne - slo o frankofonni veci ktery me moc nezajimaly. Pravidelne jsem tehdy slychaval, proc ty CD vlastne kupuju, ze to je vyhazovani penez za neco co nakonec stejne posloucham jenom obcas, ze je vlastne prezitkem hudbu fyzicky vlastnit atd. V tom mela samozrejme pravdu: ja neposloucham hudbu jako kulisu k necemu jinymu, ale pokazdy je to cinnost pri ktery si maximalne tak jeste ctu a piju caj, a po poslechnuti jednoho nebo dvou alb to vypnu a jdu delat neco jinyho. Pri zhruba 600 CD ktery jsem vlastnil se timhle systemem samozrejme nektery z nich dostanou na radu jednou za par let, ale jak uz to tak byva, muj sberatelskej pud mi presto velel je vlastnit. Co vic: nez jsem si nejakou koupil, stravil jsem pokazdy dny a tydny resersema o tom, jaka audiofilni verze je nejlepsi, jaka nahravka nejaky klasicky skladby je nejzajimavejsi, s jakym osazenim interpretu a dirigenta se nejvic blizi mymu vkusu atd. Nektery nahravky jsem vybiral i dyl nez rok - treba u nekterych oper existuje tech nahravek spousta a najit mezi nima tu jednu nejlepsi byl beh na dlouhou trat. Anyway.
V te fazi naseho rozchodu jsem jednou prisel domu z prace, a muj regal s CD byl prazdnej. Kdyz jsem se zeptal, co se stalo, oznamila mi tehdy jeste moje zena, ze ma na polovinu mych CD narok a aby si z nich mohla vybrat ty, ktere chce, tak je vsechny zabalila a odvezla k pritelkyni. Well. Ukazalo se, ze spoustecem tehle reakce byla moje nabidka, at si z mych CD vybere ta ktera se ji libi a ja ji od kazdeho z nich udelam kopii, vcetne prebalu a booklet, pokud o ni bude stat. Tahle nabidka moji zenu tehdy primela ke zjisteni, ze vlastnit original je preci jenom lepsi, i kdyz jde o neco co ji vlastne po cela ta leta nezajimalo.
Tak se stalo, ze jsem muj tehdejsi dum opustil se zlomkem me sbirky, ktery jednoho dne od kamaradky prinesla s tim, ze ty si muzu nechat. To melo urcitej dopad na to, jak jsem celych tech patnact let ktera nasledovala poslouchal hudbu: proste jsem sel a neco si z te proridle hromadky pustil. Coz se kupodivu zmenilo po te vynucene pauze, kdy jsem behem ctyr let rekonstrukce meho statku neposlouchal hudbu vubec: moje aparatura stala i s CD na pude. Po jejim opetnem uvedeni do provozu (viz muj predesly post) jsem najednou zjistil, ze mam potrebu pustit si po tak dlouhe abstinenci konkretni nahravky, o kterych jsem vedel, ze je vlastne mam. Tedy ze jsem je kdysi mel, presne receno. Ukazalo se, ze to v mnoha pripadech neni mozny, a tim se dostavame k vlastnimu momentu kterej mi udelal radost: Usoudil jsem, ze chybejici CD proste koupim znova, a prvnim krokem bude zjistit, o ktera vlastne jde. Takze jsem stravil spokojene dve hodiny katalogizovanim toho zbytku ktery mi zustal: z puvodnich 600 kusu to je dnes asi 170. A uz pri tom katalogizovani jsem zalozil dalsi seznam tech nahravek, ktery bude potreba dokoupit. Ten celej proces mi pusobil velkou radost: zjistil jsem, ze tak jako jsem mel radost kdyz jsem je kupoval poprve, kupodivu ji mam i kdyz je kupuju podruhe.
Samozrejme nebudu nakonec kupovat vsech 430 alb ktera mi moje ex ukradla, a to je prave ten podstatnej point: ta ktera mam potrebu dokoupit podruhe, to jsou ta ktera proveril cas. Ta ktera i po tech letech chci znova slyset. Spoustu nahravek jsem kdysi kupoval podle principu "mit je lepsi nez chtit" a nektere z nich jsem neslysel ani jednou - jakkoli je to trochu trapny si to priznat. Ted je vsechno jinak: dokupuju pouze nahravky ktery chci bezprostredne slyset.
A ano, je mi znamo, ze dnes CD nikdo uz neposloucha, dokonce vim, ze je neposloucha ani moje ex. So what :-)