Myslim, ze bych mel napsat neco o Leovi a Tally Ho.
Asi jsem uz nekde zminoval, ze uz asi patnact let nevlastnim televizi. Uplne jsem se ale audiovizualnich obsahu nezrekl - pouze si je cilene vybiram. To mimo jiny znamena, ze na youtube sleduju nekolik desitek kanalu ktery z nejakyho duvodu vzbudily muj zajem. Z velky vetsiny jde o nejaky remesla, trochu o archeologii a architekturu, astronomii, matematiku a tak podobne.
Z tech vsech se tak trochu vsemu vymyka kanal kterej uz nekolik let provozuje Leo "the sailor and boatbuilder" kterej si za jeden dolar koupil vicemene vrak klasicky 110 let stary dreveny jachty Tally Ho a rozhodl se ji kompletne a vlastnorucne zrenovovat. Kdo me zna, ten nejspis uz ted cejti ze tu jsou nejaky stycny plochy s tim, cemu se ve "volnem case" venuju ja: kompletne renovovat dvesteletej drevenej barak je v mnoha aspektech podobne zoufalej zamer :-)
Rozdil je jednak v tom, ze ja svuj projekt neprezentuju na youtube, a taky nemam (bohuzel) zadne sponzory kteri jej plati, vsechno platim sam. Proc o tom ted pisu ma ale jinej duvod: asi nikdy predtim jsem nebyl tak fascinovanej neci osobnosti tak, jako je tomu u Lea. Fascinuje me jak v relativne mladym veku je schopnej nejenom provozovat remeslo na absolutne nejvyssim levelu, ale krome toho dokaze planovat tak technicky a logisticky komplexni a nakladnej projekt, koordinovat dobrovolniky ktery mu pomahaji, jak je jako osobnost primej a nekomplikovanej, jak dokaze reagovat na problemy a mensi ci vetsi katastrofy. Fascinuje me jeho neskutecne pozitivni pristup k zivotu a jeho zpusob jednani se vsema s kym je ve styku. V tech videich je videt, jak se stal tim cim je - napriklad si jako mladej kluk koupil miniaturni plachetnicku, celou ji opravil a bez motoru a GPS s ni prejel atlantik, jen tak. Tally Ho restauruje proto, aby na ni potom zil a jezdil na oceanech kolem sveta, jen tak.
V mych ocich predstavuje tenhle mladej kluk neco jako antitezi dnesni mlady generace, ktera se prezentuje predevsim jako neustale necim nebo nekym urazena, knucici a krome "aktivismu" neschopna cokoli kloudnyho postavit na nohy, a hlavne v kazde situaci hledajici nekoho kdo muze za jeji neschopnost. Leo je pravej opak: je nekompromisni tahoun a cilevedomej pracant. Je vzdycky pozitivni, s jemnym anglickym humorem, kterej si dela legraci hlavne sam ze sebe. Nikdy si nestezuje, vzdycky hleda reseni bez nejakejch vymluv nebo fnukani. Leo predstavuje to, k cemu me moje rodina vzdycky vychovavala a navic ma pres opravdu jednoduchej rodinnej puvod to, cemu se rika noblesa, nekdo se s timhle halt asi narodi :-) A tak jako me, fascinuje jeho mise a vubec pristup spoustu lidi na svete. V jeho videich je videt spousta dobrovolniku ktery mu nekdy na par tydnu, nekdy na par mesicu prijeli pomoct, a i u nich se casto jedna o fascinujici osobnosti. Jsou to vetsinou mlady lidi, casto s komplikovanym profesnim zivotopisem, ale vsichni jsou pravym opakem te ufnukane generace aktivistu, ktera se nam snazi namluvit ze takovej jaky jsou oni je nebo by mel byt zbytek sveta :-)
Stavet drevenou plachetnici je z mnoha aspektu symbol: je to neco vic nez dum, kterej sice taky dokaze vzdorovat zivlum, ale plachetnice je zaroven dopravni prostredek kterej je nezavislej na zbytku sveta, na civilizaci, na energiich, kterej funguje jenom kdyz ten kdo ji ridi oplyva velkym mnozstvim skills. Uprostred oceanu si nemuzes nechat privezt pizzu nebo zavolat sanitku, kdyz se ti neco rozbije, neni tu nikdo kdo to prijde opravit. Vesmiru jsme jedno, a plachetnice uprostred nekonecny vodni plochy to asi znazornuje velmi presne. Jeho symbolika je tak silna, ze by se jen tezko hledala podobna.
Pokud nekdo z vas ma rad remeslo, praci se drevem, plachetnice, more a hlavne fascinaci tim vsim dohromady, tak dost mozna uz ten jeho kanal znate. Pokud ne, tak se da najit pod timhle linkem:
https://www.youtube.com/@SampsonBoatCoProc o tom pisu prave tady? Jak uz jsem na zacatku zminoval, to cim se zabejvam je v mnohych ohledech misi pro zachranu Tally Ho podobny. I ja zazivam momenty kdy to cely dela radost, ale i takovy kdy se neco nedari, jde to moc pomalu, clovek je unavenej, boli ho uplne vsechno, kdy clovek ma pochybnosti proc to vlastne cely podnika a proste nejde a koupi si misto toho neco hotovyho. Mozna je to prave tenhle aspekt, kterej zpusobuje ze mi ty jeho videa proste zviditelnujou, jak skvely to vlastne mam, i kdyz to znamena ze svuj zivot uz nekolik let travim necim, co by asi vetsina nepovazovala za zabavu.