Na komunitě den potom, se stalo,, co se muselo stát. Srdce mi už dopředu bušilo, potil jsem se, bylo mi strašně špatně. Cítil jsem, že dělám hnusnou, zlou a podlou věc, ale prostě jsem žárlil. A to strašně. Čekal jsem na ono magické slůvko: "Přejdeme ke zpětným vazbám." Když Věta konečně zazněla, rozpoutal jsem peklo. Peklo, které se se mnou vezlo až do konce léčby a nemělo už nikdy přestat.
Zvedl jsem ruku. Srdce bušilo příšerně silně. Měl jsem pocit, že každou chvíli budu mít infarkt. Mé tělo bylo zásadně proti tomu, co chci udělat, můj mozek byl proti tomu, můj instinkt mi napovídal "tohle ne, tohle ne, takhle ne, jde to i jinak." Ale kdybych poslouchal svůj mozek, nebyl bych v blázinci.
"Petře, opravdu hodně se mi nelíbí, že Ti personál už jednou vyčetl navazování vztahů se spolupacientkami a klidně si to děláš dál a navíc si nám tím ukradl hráčku nohejbalu, díky čemuž utrpěla celá hra." Řekl jsem třesoucím se hlasem. Petr příšerně zrudnul a pevně zasekl ruce do sedačky. Jako drápy.
"Co na to řeknete Petře?" Zeptala se naše hlavní psycholožka a měl jsem skoro i dojem, že jí nastálá situace dělá dobře.
"No tak teda děkuju." Řekl Petr. "Ale seš pěkně nechutná krysa."
"Bez těch urážek prosím," řekla psycholožka. Podíval jsem se na zbytek týmu v bílých pláštích. Dívali se na mě zaraženě a překvapeně. Nikdo ode mě nic takového nečekal.
"TYVOLE ALE DYŤ TO KRYSA JE. VON NIC NEUDĚLAL, PETR CHODÍ NORMÁLNĚ S LENKOU BĚHAT A TADY TEN ZMRD HO OBVIŇUJE Z ŠUKÁNÍ! CO TO SEŠ ZA PÍČU TY MRDKO! TĚ DOBIJU!!!" OZval se spolupacient jménem Matěj, kterého se všichni báli. Pikař, zjev kriminálníka, nezrlé a v každé situaci agresivní chování, hlasité dunění tekna a dramců z jeho pokoje 24/7. Ten člověk žil v permanentním nasrání.
"NNo tak za prvé jsou urážky a nadávky absolutně nepřípustné a za druhé to máte použít jako zpětnou vazbu. Dobře víte jak se zpětná vazba používá Matěji. Tak chcete to zkusit znovu a lépe?" Zeptala se psycholožka.
"A laskavě si čtěte lůžkový řád oddělením že jsou jakékoliv projevy afresivity a to i VERBÁLNÍ zákázány tam je hned na prvních stránkách," řekla adiktoložka Jitka. Takže Matěji ta Vaše zpětná vazba?
"Miloši, nelíbí se mi že lžeš, protože Petr s Lenkou vůbec nic špatnýho nedělá." Řekl Matěj a klepak se vztekem.
"A jaký to Ve vás tedy vyvolává pocit?" Zeptala se svým ukňouraným hláskem psycholožka Marie.
"Vyvolává to ve mně pocit hlubokého nasrání."
"Takže jste naštvaný ano?"
"Ano, to kurva sem." Řekl Matěj, já pověděl slastné "děkuju" a šel mu zapsat čárku do negativní zpětné vazby. Fungovalo to tak, že ať už ste dostali jakoukoliv zpětnou vazbu (pozitivní, růstovou nebo negativní) museli jste sebrat, přejít celou místnost a danému člověku onu zpětnou vazbu připsat. Většina situací na komunitě bývala tak vypjatá, že jsem málokdy věděl, co kam komu píšu a ten kdo zrovna vykonával funkci "Předseda" mi musel poradit.
Přešel jsem nazpět celou místnost a vrátil se zpátky do židle, jen kousíček od všech těch bíllých plášťů. Petr se mezitím zmobilizoval a zvednul ruku.
"Miloši, strašně se mi nelíbí, co jsi mi právě řekl. S lenkou chodíme jen běhat, a nic špatnýho neprovozujeme." Řekl a klepak se přitom.
"A pocit, který to ve vás vyvolává? Zeptala se adiktoložka Jitka.
"Vyyvolává to ve mně pocit....éééé....nesounáležitosti, nespravedlnosti a nedůvěry."
"Děkuju." Řekl jsem a opět přešel celou místnost abych mohl připsat Petrovi bod. Pak jsem se vrátil do židle.
Vašek (Zdravotní bratr z NÚDZ,) alkoholik zvedl ruku.
"Miloši, extrémně se mi nelíbí, co si právě teď řekl. Navíc mám v živé paměti jak jsi na mě vzvídal informace o dané osobě ženského pohlaví. Ani nevím co to ve mně vyvolává. Určitě část zloby, znechucení, ale hlavně nedůěry. Myslím, že po tomhle Tvém výroku Ti už nikdy nebudu věřit ani já, ani ostatní.
"Ano, takhle má vypadat zpětná vazba!" Zatetelila se psycholožka. "Běžte si to zapsat Miloši."
"Děkuju." Řekl jsem a šel si to napsat. Pak jsem se posadil rovnou pod papíry s připravenou propiskou v ruce, protože mi bylo jasné, že jsem spustil řetězovou reakci.
"Miloši, tyvole -" Zvedl ruku sedmdásetiletej Jirka. "Víš, že už tak je to tady s ženskejma nahnutý, měli bychom bejt rádi, že s nima vůbec můžeme ten nohejbal hrát a ty do toho takhle házíš vidle? Děláš si z nás všech prdel nebo co?"
"Znovu opakuji větu o nepoužívání vulgarismů, držte to v těch slušných mezích prosimvás."
"No pardon, ale von mě teda pěkně nasral," Řekl Jirka.
"A pocit JIrko?"
"No znechucení a nedůvěra. Já měl Miloše rád, ale po tomhle si budu asi myslet, že je nějakej udavač a budu si dávat pozor co před nim řikám a dělám."
"Děkuju," řekl jsem a Jirkovi to zapsal. Měl jsem už poměrně dost, ale nadále jsem statečně seděl pod nástěnkou. Jakýmsi zvráceným způsobem mi to dělalo dobře.
"Ještě někdo něco?" Zeptal jsem se. "Nebojte se přihlásit," Řekl jsem a usmíval se od ucha k uchu, ačkoliv se se mnou točila celá místnost a srdce mi bušilo jako porouchaný zvon.
Nikdo už nic neřekl. Jen slyšel šeptání slov o zmrdech a kokotech. D9lo bylo dokonáno.
"Tímto ukončuji ranní komunitu, řekl předseda a všichni urychleně vypadli řešit danou věc na kuřárnu. Já jsem nekouřil a tak veškeré dění z kuřárny šlo mimo mě. Bylo mi ale jasné, že dnes budu hlavní téma drbů.