• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FAIRIELLALesní chundelatosti
    NYX
    NYX --- ---
    Nemuzu spat, tak hledam chundelatosti :-)











    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    FAIRIELLA: kolokolo! velkej jako šnek! :O :))
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    ELIZHANNAH: No a (nejen) proto tu v Lesních chundelatostech jsme, abychom si rozšířili obzory! :D

    Rovnou jsem našla ještě jednu potvůrku. V Jižní Americe se jí říká Monito del monte, neboli opička z hor. O žádnou opičku ale nejde, jde, vzato kolem a kolem, o maličkého vačnatce, jediného zástupce z řádu kolokolů. A patří do čeledi, no... víte... kolokolovitých. Jmenuje se... kolokolo. Já za to nemůžu.







    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    FAIRIELLA: díky za osvětu :) No, je to pro mě přece jen dost neznámý zvířátko :)
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    FAIRIELLA: A ještě poslední dodatek, mezi possumovité patří i vakovec létavý, který se tu u nás v Chundelatostech objevil už v minulosti. ;)

    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    Kusuovi liščímu je příbuzný tento possum, který už do čeledi possumovitých patří. Je to taky dvojitozubec a vačnatec a dokonce patří i mezi kuskusovité. Ano, taxonomie zvířat je někdy obzvlášť zapeklitá.

    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    FAIRIELLA: to šedobílé s krysím ocáskem, to jsou vačice virginské a žijí v severní Americe. :) Patří do sice též do podtřídy vačnatců, ale pod řád vačic, čeleď vačicovití. Vačice můžou mít až 12 mláďat v jednom vrhu!

    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    ELIZHANNAH:
    ELIZHANNAH:
    Pozor, pozor na na názvosloví (ono to je asi i jedno, ale mě to baví uvádět na pravou míru)! Ten chlupáč dohněda s huňatým ocáskem v druhém postu a na druhém obrázku v prvním, to jsem dohledala, že je kusu liščí (anglicky brushtail possum), patřící do mezi vačnatce, řádu dvojitozubců a čeledi kuskusovitých! :) Řád Kusu. Ten žije právě hlavně v té australsko / novozélandsko / tasmánské oblasti. :)



    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    Possumovití, milá zvířátka vyskytující se v Austrálii a na Nové Guinei.




    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    FAIRIELLA: děkuju za připomenutí toho gramatického rodu. Vždycky někde zjistím, že je to ten koala... no a časem zapomenu. Ale tobě ten gramatický rod koaly koukám také kolísá, což ovšem internetová jazyková příručka nepovažuje za špatné: "Příručky s výjimkou SSJČ uvádějí u koaly rod mužský, který se uplatňuje i v zoologické nomenklatuře (koala medvídkovitý). V úzu ovšem převažuje rod ženský (zřejmě podle analogie s pandou), který nepovažujeme v neodborných textech za chybný."

    Ty další zajímavé věci o koalovi jsem vůbec netušila :O
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    SEBIEN: Awww. :)
    SEBIEN
    SEBIEN --- ---
    Když jsou ty vánoce, tohle jste viděli?
    Rodinu šokoval v obýváku živý koala na vánočním stromečku - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/.../clanek/rodinu-sokoval-v-obyvaku-zivy-koala-na-vanocnim-stromecku-40344608
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    Nejbližšími příbuznými wombatů jsou koaly.
    Tedy přesněji, koalové medvídkovití, protože nejsprávnější přírodovědecké pojmenování je TEN koala.

    A teď nějaká legrační fakta, a že je jich k těmto vačnatcům spoustu:
    koalové mají na každé končetině pět prstů. Na každé přední mají dva protistojné palce, kdežto na každé zadní „pouze“ jeden.
    Disponují otisky prstů, což je u savců, mimo primátů, docela unikát. Ani pomocí elektronového mikroskopu nelze úplně s jistotou vždy rozeznat koalí otisk od lidského.
    Samečci mají rozeklaný penis a samičky dvě dělohy (tak jako mnozí jiní vačnatci). I přesto, že by vás to mohlo hned napadnout, se dvojčata narodí velice vzácně.
    Dřív měli koalové větší mozek. Ale patrně proto, že jedí téměř jen eukalyptus, což je potrava hodně chudá na živiny, mozek se jim prostě... časem zcrvrkl. Velkou část dutiny lebeční vyplňuje mozkomíšní mok, na vrcholu mozkového kmenu pak sedí dvě malé hemisféry, které se nedotýkají ani jedna druhé, ani lebečních kostí. K takovéhle redukci velikosti mozku došlo na planetě Zemi pouze u koalů.
    Po najedení taková koala tráví listy blahovičníku (tedy eukalyptu) 16-18 hodin. Předtím je převelice důkladně rozžvýká na jemnou kašičku. Pro většinu ostatních tvorů by takové jídlo bylo ve větším množství toxické, ale koala pomocí svých jater a silně vyvinutého slepého a koncového střeva, kde se nachází velké množství mikrobů napomáhajících rozkladu toxinů hlavně díky procesu fermentace, listy o jedovatost pomaličku připraví a zároveň z nich vytříská maximum živin.
    Krom eukalyptu si dají, když je k dispozici, listí i jiných stromů, třeba čajovníku australského, manuka nebo acai, a proto mají koalové pod hustou srstí jistě nádherně vyživenou, hydratovanou, hebkou, zářivou a čistou pleť.







    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    wombat chluponosý

    Vypadají smutně, ale některá zvířátka mají prostě resting sad face.









    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    panda červená
    když jsem hledala nějaké zajímavosti, dozvěděla jsem se, že „...stejně jako panda velká je i panda červená vybavena tzv. palcem“.
    A že jsou roztomilé.







    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    Myšice křovinná





    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    Krtek evropský





    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KID_MCHUTT: já to znám z červenýho trpaslíka
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam