• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FAIRIELLALesní chundelatosti
    Fotky a obrázky lišek, sov, ježků, jezevců, vlků a mnohých dalších kamarádů z lesa. Zvířátka z džungle jsou taky povolena (to značí zelenou pro lenochody, orangutany a další!).
    rozbalit záhlaví
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    EKG: třeba absolutně nechápu ten text s tou želvou...
    EKG
    EKG --- ---
    ELIZHANNAH: Janda si toho vecera dal o neco silnejsi virzinko a pojmenoval si ptaka. Pak se tomu ve zkusebne chlapsky zasmali, dali si jeste jedno virzinko a ten text podle toho chudak vypada. A neprovokujte, nebo na vas zavolam Freuda ;)

    (Ptak zmoula klice v puse, ktera se ve druhe sloce zmeni v zobak ...)
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    ELIZHANNAH: Co chceš od lidí s IQ 70?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    FAIRIELLA: v přírodě hrozně nebezpečný zvíře, tenhle rosomák, vlastnosti zabijáka v kombinaci s roztomilým vzhledem a obrovským egem. ani příbuzná vydra není bůhví jakej mazel ( https://www.national-geographic.cz/magazin-ng/video-vydry-chrani-mladata-pred-kajmanem-dokazou-ho-zabit-20190801.html )

    RIMSAK
    RIMSAK --- ---
    FAIRIELLA: kdysi mi bylo řečeno, že jsem nevzdělaný debil, když jsem omylem řekla posluchačům Olympiku, že rosomák není pták.... ..
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    ELIZHANNAH: Jo, tak tomu taky nerozumím. To už víc rozumím životu skutečných rosomáků než myšlenkovým pochodům členů Olympicu. :D
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    FAIRIELLA: tak si říkám, kde asi skupina Olympic přišla na to, že rosomák je pták? Nebo se jim prostě jen název pro ně neznámého zvířete dobře rýmoval se slovem "pták", a tak nezkoumali, jestli to i doopravdy je pták?
    RIMSAK
    RIMSAK --- ---
    Manul je dost chundelatý

    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    rosomák sibiřský

    Navzdory názvu nežije výhradně na Sibiři, nalezneme ho ve větším počtu též na území Kanady a Aljašky, ale i v severských evropských státech a třeba i v Yellowstoneském národním parku, ve Skalnatých horách nebo v Kalifornii.
    Přestože nejvíc ze všeho připomíná spíš menšího štíhlejšího medvěda, je rosomák největší žijící suchozemskou lasicovitou šelmou. Váží mezi 10 až 18 kg (i když se objevili i samci o hmotnosti kolem 30 kg), na délku má 65 cm až 107 cm. Nejbližší příbuzný rosomáka je kuna. Větší než rosomák jsou jen vodní lasicovité šelmy: vydra mořská a vydra obrovská.

    Má speciálně uzpůsobený chrup, aby mohl drtit i kosti velkých kopytníků a zmrzlou potravu, stisk je srovnatelný s hyenou skvrnitou. Smrdí. Někdy se mu proto přezdívá „tchoří medvěd“. Umí svou kořist ubránit i před mnohem větší šelmou (je zdokumentován i případ, když 5,5 kilogramový rosomák odehnal medvěda baribala!). Krmí se různými menšími i většími živočichy, které potká, velkou část potravy tvoří i mršiny. Kvůli tomu ovšem je trnem v oku vlkům, kteří často rosomáka z jeho území vyženou nebo se jimi nakrmí.
    Jejich pohlavní život je zajímavý: úspěšný samec navštěvuje pravidelně dvě až tři samičky, ostatní samci zůstanou na ocet. K páření dochází během letních měsíců, k uhnízdění a počátku vývoje vajíčka ale dochází až k zimě (vývoj je tedy do té doby v těle samice pozdržen). Po zhruba dvou měsících se rodí dvě až tři mláďata. Do velikosti dospělého rosomáka dorostou již během prvního roku života.

    Dožívají se 5 až 30 let, horní hranice však dosáhlo jen několik málo jedinců.






    GENEVIEVE
    GENEVIEVE --- ---
    ELIZHANNAH: je hodně podobné mláďatům lišky polární! (Který jsou mimochodem nyní k vidění v brněnské zoo, foto je náhodně z internetu) :)

    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    mládě vlka eurasijského
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    FAIRIELLA: Mogwai :)
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    sovátka, ale bohužel nejsem schopná určit druh

    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    FAIRIELLA: od něj pochází rčení "zmrzlej jak sobolí hovno"
    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    ZUULUU: ano, je to sobol americký :)

    FAIRIELLA
    FAIRIELLA --- ---
    jelenec běloocasý




    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    ve skutečnosti je to docela hezkej ptáček, samozřejmě...

    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    tak a za odměnu za vaší trpělivost s mým dotazem, jeden naprdnutej mladej drozd :-))

    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    PREDSEDA: datlička je srandovní :-) A snad to dobře dopadlo.
    na tom je nejhorší, že člověk neví, nakolik se má do toho přírodě míchat. Nakonec mi odpověděli na email včera odpoledne nějací místní ptačí nadšenci, a ti mi řekli, že ptáčka mám rozhodně nechat být, že rodiče jsou poblíž, jenom že tohle je věk, kdy je vyvádějí z hnízda a nekrmí tak často a snaží se mladýho vylákat ven (akorát u nás se to sešlo s krupobitím a úhynem těch ostatních).
    Dneska ráno je ptáče na vedlejším stromě - takže zjevně nějak přeplachtilo - což mu schvaluju, vedlejší stromek je víc obrostlý a s tenčíma větvičkama = menší pravděpodobnost, že se na něj něco dostane...

    Nicméně asi jsem traumatizovaná :-) - před měsícem moje slepice honila minikrálíčka - zahnala jsem slepici - vražedkyni, králíček se choulil u stěny stodoly - studovala jsem, co s tím, a vyšlo mi, že ho stejně nedokážu odchovat a že bude mít větší šanci venku, kde pořád ještě může najít mámu / doupě... no tak ne, druhej den byl mrtvej (taky noční bouřka a kosa)... jako máme je tu přemnožený, jsou to mrchy, neustále s nimi bojuju o prostor pod terasou - ale tohle bylo takové miminko... :-/

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam