Call of Duty: WWII / PC / 9 hodin / #dohranotohle je asi nejvíc cod od jedničky a dvojky. první dva díly serie mám zanesené v paměti zlatým písmem, jedničku pro dechberoucí začatek datadisku united offensive v bombardéru a dvojku pro africkou kampaň. herně i příběhově je to defakto průřez mezi band of brothers a save private ryan a já se za to nezlobím i když dějepisec ve mě často skřípal zubama :)
co se levelů týče, vylodímě v den d, propácáme se francii do paříže a přes ardeny za rýn. krom standartních misí si loupnem odskoky k plížení s tlumičem, protiletadlovým kanónům, ověřené odbočky k tankystům i stihačům chránícím bombardery, vtělíme se i do francouzské odbojářky. kupodivu žádná taková odbočka z hlavního příběhu (které normálně nemám rád) mě tentokrát nerušila a třeba procházení německého velitelství ve zmíněné francouzské části jsem si i užíval. no level paříž je sice nádherný ale vrcholem hry je série v ardenách. to je čistý BoB díl Bastogne z vlastního pohledu a já si ho fakt
moc užil. tu obranu zasněženého lesa jsem takhle intenzivně prožíval snad naposled medal of honor: allied assault. obecně level desigh na to že se jedná o lineární střílečku je fakt vynikající. jen málokdy narazíte na chokepoint přes který se prostě musíte prožvýkat a nejde obejít, vplížit se do zad nebo jinak přelstít. na druhou stranu, v těchto bodech mě hra srala neustalým generovaním nepřátel než přeplazím nějaký script point. v ten moment začnou nepřátele ustupovat a ai tady úplně nefunguje protože začne zdrhat i Hans který stojí metr od vás a míří mám přímo mezi očí. ooo nééé to já bych se už netrefil, to bude lepčejší dyž se otočim zády a začnu utíkat, proč mám najednou ledviny plné olova??
tohle je ale jediný hemz na ai, protože podle mě je na hardened jednou z nejlepších v fps vůbec. kryjí se, obvchacují, nabíhají, rozdělují se nebo se naopak koncetrují na jedno místě pro přehradnou palbu, fakt jsem kolikrát netušil co je naskriptované a co byla čistě reakce npc. po dlouhé době jsem měl pocit, že vyšší obtížnost neznamená jen, že dostávám větší damage. resp ne jenom, že dostávám vetší damage, to platí :) zárověn musím pochvalit checkpoints protože jsem umíral často a krom jednoho případu jsem neměl pocit, že by mě hra nutila zbytečně procházet zbytecně velký kus od savu jen aby nabrala herní dobu.
tohle je prostě fér druhoválečná dobrá a kvalitní sřílečka spielbergova švihu tak jak si sérii pamatuju z mládí. cutstcény, zejména ta s vlakem, jsou pravda občas... úsměvné, ale co se pocitu z kosení skopčáků v okupované evropě, tam nemám moc co vytknout. nepřátelé se brání fest, spojenci tlačí ještě festovněji, pocit ze střelby a trefování je víc než uspokojivý. zásahy bolí, žadný auto-heal, hezky si aplijte lékarníčku, smradi rozmazlený! :) medik vašeho sqadu vám po timeoutu na požádání hodí novou. další kolega vám doplní munici, třetí granáty, tenhle zvýrazní nepřatele, tenhle vám dá smoke granát co přivolá salvu z mortarů... kde já to jen už... Bronsone? Deforte? Nguyene? (tyvole já jsem starej...).
a budu si remcat! druhý neduh který ai má je, že se nechá v klidu ustřílet do vyčuhujícího kontíku, má-li dojem, že je jinak v krytu, to opakované štípání určítě přejde! druhý hemz bude na absenci jakéhokoliv indikátoru poškození auta za kterým se kryjete. prostě najednou bum, mrtvej, reload. a třetí hemz, jako ten level koncetrák na konci je fakt lajdácký. já chápu, že asi neměli koule na to ukázat tu hrůzu na full-throttle, ale to projití pár dvorků a následný krátký sprint lesem, to mě docela zklamalo. a herní doba by taky snesla klidně o půlku víc.
sumasumárum; nelituju. poměrně dobře odvedený návrat ke kořenům serie. snad jen woweffect okamžiků mohlo být méně a délky levelů více. každopádně tady uznám CoDu udržení zlatého standartu. no mission too difficult! no sacrifice too great! duty first!