Forza Horizon 2 / Xbox One X / 25 hodin / #dohranoJak jsem už naznačil v lednu po dohrané
Forze Horizon, na dvojku došlo ještě v letošním roce. A protože jsem měl stále v relativně čerstvé paměti moje PTSD z ovládání aut gamepadem, tentokrát jsem opravdu vytáhl zpoza skříně závodní sedačku s volantem, otřel tunu prachu, vyhodil zkamenělé “závodní” ponožky, co z toho vypadly (ty pedály jsou fakt studený), koupil si v akci na Alze docela výhodný Gamepass Essential na půl roku (Forzu 2 mám v Games with Gold, takže bez toho to nešlo) a pustil se do závodění.
Po Coloradu z Forzy jedničky jsme se přesunuli do fešné krajinky na francouzsko-italské hranici v okolí Monaca. Koncept hry se trochu změnil, patrně s ohledem na multiplayer, takže už není třeba dojezdit všechny závody ve hře a nakonec si dát finální duel, ale stačí dojet pouhých 15 šampionátů (ze 168 celkem), každý po 4 závodech a pak se odemkne finální závod. Tentokrát taky není třída vozů v jednotlivých závodech pevně určená, ale prostě se hra dynamicky přizpůsobí třídě auta, se kterým do eventu vlezu. Tuto změnu rozhodně kvituji. Po dojetí finálního závodu samozřejmě hra pokračuje, a po dalších 15 šampionátech si můžete finále zopakovat (je za něj hrozně moc prachů) a postupně tak doplňovat garáž o hodně drahé vozy. Nicméně hra ohledně endgame velmi spoléhá na zmíněný multiplayer, který už dávno nefunguje. Servery jsou vypnuté a hra už pochopitelně i zmizela z obchodu, takže je poněkud otravné, že mě hra pořád pomocí ingame sekvencí a pobídek “nutí” koupit si datadisky, kteréžto pokusy samozřejmě všechny skončí errorem. Ve hře je sice i několik dalších aktivit jako překonávat sám sebe v rychlostech dosažených u speed traps rozmístěných na mapě nebo výzvy, kdy se s určitým autem plní určitý úkol (rychlost, skill combo, časový limit), ale ruku na srdce, s ukončenou podporou hry a neexistujícím multiplayerem to naprosto ztrácí smysl. Pár jsem jich samozřejmě splnil, ale farmit je rozhodně nebudu. Čili já osobně hru po dojetí prvního finálního závodu považuji za dohranou.
Se zmíněným volantem se hra ovládala řádově líp než s gamepadem, i když je to pořád jen prachsprostá arkáda. Bavil jsem se tak dobře, jak jsem si od hry sliboval a nevylučuju, že si v nejbližší době ještě pár dalších závodů zajedu, než hra půjde nadobro z disku. Další na řadě (někdy v budoucnu) je Forza Horizon 3, kterou bohužel nevlastním, ani se už nedá koupit, tak buď zkusím štěstí někde na aukru či bazoši, nebo ji úplně přeskočím. To ukáže až budoucnost.