• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FAEKALAfantázie / Aphantasia
    Fenomén Afantázie poprvé popsaný v roce 1880 sirem Francisem Galtonem a poté na dlouhých 135 let téměř zapomenutý. V roce 2015 vyvolal novou vlnu zájmu profesor Adam Zeman, který zároveň definoval název tohoto fenoménu jako Aphantasia (česky afantázie nebo také nefantazie). Jde o vyvolanou nebo celoživotní neschopnost produkovat vědomě obrazy mysli neboli představy. Zjednodušeně řečeno nelze při zavřených očích vizualizovat obrazy. Podle dosavadních průzkumu tento fenomén postihuje minimálně 1-3% veškeré populace.
    rozbalit záhlaví
    CUNESK8
    CUNESK8 --- ---
    FAEKAL: do doby, nez se zalozil tento klub, tak jsem nemel ani tucha, ze neco jako Aphantasia existuje. Vsem rikam: nemam fantaziii, zavru oci a vidim tmu a tim to pro mne skoncilo. :)
    Cim jsem starsi, tim zjistuju, ze se to da i krapet naucit, ale musi se clovek te dane veci venovat a zjistit jak funguje, tak pak to jde lepe. Ja treba vim, jak vypadaji veci, vim, co chci nakraslit, ale nevidim to. Musim si napred udelat ram, do toho cary, jak ma asi vec vypadat a potom uz to nejak doplnuju, ale casto se stane, ze to nekolikrat zmenim. Nejhorsi je, kdyz vidim nejakou vec, tak tam vidim, jak bych to udelal ja. :D


    VOZKA: hraju na basu XX let. Vzdy byl problem vymyslet nejaky riff apd. Pres 10 let jsem na hrani nehulil. Od doby, co pouzivam huleni na hrani, tak je to o dost lepsi. Jsem schopen vymyslet xx riffu, ale nejde mi improvizace, jelikoz nejsem schopen pri tom vsem myslet nejak dopredu. Ale jak zvladnu skvele ovladat nastroj (doufam, ze se mi to nekdy podari), tak to pujde urcite lepe. Riffy a melodie znamych songu mi treba hrajou i 3 v hlave a nechcou ven. To je tak na masli, hlavne kdyz jses mimo civilizaci 2 tydny a zacne ti tam hrat nejaky zmrd z radii, ktereho nesnasis. :D
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    CUNESK8: Tak tedy vítej do klubu :)
    THC celkem funguje, má s tím opravdu letité zkušenosti. Upřímně většinou jsem to dával tak nějak externě pro zábavu bez většího respektu k duchu rostliny celkem na denní (nebo spíš večerní) bázi, až mě to jednou při nachlazení nějak moc koplo a druhý den jsem se probudil s naštěstí jen dočasně ochrnutou půlkou obličeje. Pak jsem asi na půl roku úplně vysadil a od tý doby k tomu mám úplně jiný vztah s respektem.
    Před pár lety jsem si dával v Maroku místní hash a měl jsem opravdu neskutečně vizuální trip s folklorním přesahem. Pro inspiraci je to super, ale obávám se že aphantasiu to nevyléčí. Psychedelika zprůchodní receptory, ale vytváří pak vjemy, né samotnou vizuální představivost.

    Trochu jsem se obával, že tady budu za exota, ale koukám, že se to i na malé nyxí vesnici hemží lidmi s podobnými stavy. :))
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    TILIO: O sny se obecně dlouhodobě hodně zajímám a je to pro mne důležitý životní aspekt a prostředník spojení s nevědomím. V posledních letech čím dál tím víc souzním s Jungovým pojetím konceptu nevědomí a jeho pochopením prostřednictvím analýzy vlastních snů. Takové opus magnum v této oblasti je jeho poslední kniha Člověk a jeho symboly, kde je vše popsáno tak, aby to pochopila co nejširší laická veřejnost. Cca jednou měsíčně mám i lucidní sny, ale vzhledem k mé absenci fantazie je pro mě obtížnější si podobné zkušenosti zapamatovat. Nejlepší je vést poctivě snový deník a všechny mimořádné zážitky zapisovat. Na nyxu je k tomu odborná diskuze [ Lucidní snění / Láska ]
    U prožívání příběhu knih nevím jak to mají ostatní lidé, já se do toho umím vcítit, ale samozřejmě né vizuálně, spíš pocitově.
    CUNESK8
    CUNESK8 --- ---
    TILIO: ja, z vetsi casti, kvuli tomu nectu od cca 20let a spis se zajimam o film (experimentalni) u kterych dokazu vypnout a premyslet. Jinak to mam dost podobne jako Morpheler.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    FAEKAL: MORPHLER: vidím dost společnejch věcí, to je fakt haluz

    TILIO: S knížkama je to stejný, mám to trochu jako popisuje představivost pod tebou MORPHLER nebo jak jsem se snažil popsat já níž - mně se sice něco v hlavě tvoří, fantazii mám, ale ta fantazie mi netvoří vizuální obrazy. Je to fakt jako bych měl v hlavě nějakej abstraktní koncept tý představovaný věci, ale ten obraz u něj nebyl, nebo jen hodně slabě.
    MORPHLER
    MORPHLER --- ---
    Rozhodne to bude spektrum. Myslel jsem si ze jsem beznadejny, ale postupem jsem vypozoroval, ze treba vyvolavat obrazy z pameti mi do urcite miry jde.
    Ale kdyz dojde na neco jako "predstav si plaz" .. tam neco mam, ale neni to neco, co bych jako videl a mohl popsat.. ale kdyz to pojmove upresnim, muze to byt treba (vizualne) pisecna/ kamenna plaz, ale do te doby to takovou kvalitu vubec nema... a nebo je to zcela konkretni plaz z pameti, ta muze byt i dost vizualni...
    Hodne fotim, fotky pouzivam i jako neco jako denik.
    Prostorovou predstavivost mám docela dobrou, testy otaceni 3d predmetu v mysli jsou pro mne snadne (tady hodne vinim zakladku zamerenou na vedy).
    Vlastne povazuju obecne tuhle svou vlastnost za vyhodu - umoznuje/nuti me uvazovat vice pojmove a to i u veci, kde vetsina asi uvzuje vizualne. Dokazu si predstavit plaz, aniz bych mel visual - tohle se strasne blbe vysvetluje tem co tam ten vizual maji vzdy. Nevyhoda je prave tohle - vetsina asi (jak jsem to pochopil) uvazuje vizualne vice doslovne (sic!), nez si dokazu predstavit a je to sdilena lidskost, kterou nesdilim a coz je touto vetsinou nejen nepovsimnuto, ale vetsinou zcela mimo predstavivost.. ale diky tomu nepovsimnuti to zase neni nijak stigmatizujici ci vyclenujici, takze pohoda.
    CUNESK8
    CUNESK8 --- ---
    FAEKAL:
    FAEKAL: mam stejný problém od cca 15 let , kdy jsem to zjistil. Zavru oci a tma. Proste nic. Ale kdyz udelam nejaky nacrt treba na papir, tak ten uz jsem pomalu schopny nejak rozvijet, ale jede to pomalu a dost mne to sere. Clovek by chtel treba delat grafiku, ale s timto to moc nejde. Kreslit umit, dost fotim, striham videa, ale vse delam tak nejak za chodu. Zjistil jsem za ty leta, ze nejlepe na to aspon trochu funguje THC, ze nejak vypne mozek a dokazu se soustredit na jednu danou vec na chvili. Sny normalne mam, i kdyz hulim. :)
    Tetris, IQ testy apd. veci mi jdou, jen ta predstavivost na danou vec, jak ma vypadat, kdyz zavru oci, tak tam proste neni. :( Treba se s tim naucit zit, jinak to nevidim....
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    Stupně budou bezesporu a údajně se ty lehčí formy dají roztrénovat cvičením paměti. Na yt je několik návodů jak na to. Já mám na 10ti stupňové škále od slepce po vizionáře nějaký cca druhý stupeň. Když si promnu oči, tak vidím takové jemné jiskření. Kontury to tedy ještě úplně nejsou, ale včera jsem zjistil, že je na to úspěšná technika "image streaming" viz přiložené video. Pak jsem taky schopen při meditacích vidět jakoby pulsující třetí oko a občas na chvilku problikne nějaký krátky obraz.

    How to See Bright, Vivid Images in Your Mind's Eye (Image Streaming)
    https://www.youtube.com/watch?v=3F2qjtwcMhA&ab_channel=PhotographyInsiderInfo


    Co se týče mojí prostorové představivosti, tak myslím, že nemám sebemenší problém. Vizuální umění mě vždy fascinovalo a pracovně se zabývám taky grafikou. Kreslím prý docela hezky, ale jsem líný tomu věnovat čas. Vlastně jsem v životě hodně obrazoprostorově založený a vidím kolikrát možná až moc zbytečných detailů. IQ testy kdysi taky dopadly nadprůměrně. Dál mě hodně zajímá svět psychedelik, kde ale díky stimulaci receptorů nejde o představy, ale vjemy. Zrak mám jak ostříž bez jediné vady na dioptriích.

    Matika na střední mě tedy nikdy moc nebavila, měl jsem s tím problémy a nenašel v ní bohužel nikdy zalíbení. Nejlepší byla vždy jen geometrie, tam jsem se snažil být precizní. S pamětí jsem na tom tak, že obličeje si vybavuji vždy, ale horší jsou třeba jména lidí, které nepotkávám moc často. :(
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Mně přijde, že jsou různý stupně nebo možná typy. Narazil jsem před pár měsíci na nějaký test, při kterém má člověk zavřít oči a představit si nějaký konkrétní jednoduchý barevný symbol, a pod tím byla tabulka obrázků zhruba přibližující, co jste mohli vidět, od jasného obrazu přes matné duchy/obrysy až po nic.

    Já jsem byl někde mezi matným duchem a ničím. Ale od malička se zajímám o vizuální umění, maloval jsem a kreslil, fotím, dělám 3D grafiku a sice to všechno dělám jen na hobby úrovni, ale nikdy mi nepřišlo že bych byl v tomhle vizuálně hendikepovaný. Je teda fakt, že jsem kreslil a maloval z 90% abstrakce. Je to kvůli osobní preferenci a tomu že jsem byl k abstrakci vedený, ne kvůli problémům, ale protože jsem se to nikdy ani moc nesnažil učit, tak nedokážu říct jestli by to nebyla překážka.

    Ale třeba prostorovou představivost mám dobrou, s geometrií nebo vizuálníma úlohama v IQ testech problém taky nemám. Většinou si obrazy představuju tak jako abstraktněji, jako by se mi vybavovaly spíš koncepty té věci než přímo její obraz. Není to tak, že bych si nepředstavil nic, ale to co si představuju není skoro vůbec napojené na vizuál, jako by mi ty informace z paměti přicházely někam jinam.

    Vizualizační cvičení při meditaci mi teda taky nejdou. Ale podle mě tam jde stejně většinou spíš o pocit který vizualizovaná věc vyvolává, a to si představit dokážu, i když to taky nejde samo (ale to asi málokomu).
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    KRAL_KAREL_IV: Práce se dá dělat různorodá. Dokonce mezi známé osobnosti s touhle diagnózou patří dost lidí z kreativních oborů, třeba spoluzakladatel Pixaru Ed Catmull nebo japonský autor fantasy knih Sagara. Já jsem se ale o tomhle dozvěděl až v situaci, kdy jsem se snažil neúspešně několik týdnů provádět mindfullnes meditace a další techniky při kterých je potřeba si něco vizualizovat. Takže to myslím není můj případ.
    KRAL_KAREL_IV
    KRAL_KAREL_IV --- ---
    FAEKAL: To byla tak trochu moje otázka. Jak moc to pro člověka může být problém? Např existuje práce, kterou člověk pak nemůže dělat? Případně jestli není nějaký problém se sebediagnostikou, aneb když si lidé čtou popis nemocí, tak zjistí, že půlkou z nich trpí, ale přitom je to fyziologický stav...
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    GINTA: Představit si dokážu cokoliv, ale horší to je s vizualizací. Ve stavu bdělosti bez použití podpůrných látek měnících vědomí vidím jen černočernou tmu.
    FAEKAL
    FAEKAL --- ---
    KRAL_KAREL_IV: Rád bych zde probíral vše ohledně tohoto fenoménu. Před několika měsíci jsem osobně zjistil, že za běžných podmínek nejsem schopný si vizualizovat cokoliv a chtěl bych to změnit. Otázka je, zdali je to vůbec možné. Momentálně zjišťuji všechny dostupné informace a nevím v Česku o nikom kdo by měl podobný problém. Pokud by se tu našel někdo, kdo je na tom podobně a případně se to snaží nějak řešit, tak bych byl rád za sdílení jeho zkušeností nebo podpůrných metod.
    GINTA
    GINTA --- ---
    Moc si neumím představit co si neumím představit. Trpím Afantázií?
    KRAL_KAREL_IV
    KRAL_KAREL_IV --- ---
    Asi si úplně neumím představit, co se tu mělo probírat. Ale co se o tom ví? Mimo toho, že jsou lidi na yt https://www.youtube.com/watch?v=ewsGmhAjjjI Ale dělal se třeba výzkum korelace představivosti a talentu na něco?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam