• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMANTNetoxická maskulinita - Pozitivní mužnost - fanklub denisy pokorne




    Jak obstát výzvám 21. století a sublimovat touhu po střetu do uspokojení jiných potřeb

    Pokud o mě nějaký muž má zájem, tak to bývá už většinou docela statečnej exemplář :)

    Vítejte u tématu, které se snad brzo nevyčerpá:)

    Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. Základní práva a svobody jsou nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné a nezrušitelné.

    K založení tohoto klubu mě přivedlo (bohužel nikoliv první) setkání s opačným tématem, toxické maskulinity.
    Toxickou maskulinitu opisně vnímám jako něco, co je mužům někdy okolím, sobě navzájem i sobě samými vštěpováno například pomocí frází "kluci/chlapi/muži nikdy:
    Nebrečej, nevoněj se, netulej se k mámě, neprosej, neuhnou, neprebalujou deti, moc necuchaj ke kytkam a necumej na motyly, nevesej zaclony a nektery prej ani vyprany kalhotky wtf, v Sopranos mafiozove ani nepriznavali, ze lizou zencky, protoze kdyz jo, tak bys to urcite udelal i chlapovi cili ses jasna/y/ej %dosadte si ve vasi komunite oblibeny hanlivy vyraz pro gaye%"
    (davejte klidne do klubu dalsi priklady, co pravi chlapi nikdy nedelaj, rad doplnim a zasmeju se, nejspis uz jsem to delal;))

    Zaroven jsou udajne veci, co prej pravi chlapi vzdycky musej umet.

    Rad bych se ale nejdriv bavil o tom mechanismu NIKDY a zajimal by me vas pohled na soubor takovych zakazu jakozto prispevku k rozvoji chlapce v plnohodnotneho muže:)
    Domnivam se obecne, ze vychova pomoci zakazu neni dobra a minimalne polovina vyse zminenych "nikdy" vede k velke emocni frustraci jedince pripadne jeho okoli a naopak rozvoji cloveka brani.
    A v pripade, ze se takove imperativy jeste opiraji o jeho genderovou/pohlavni/sexualni roli, muze dojit k mylnym zaverum, zbytecne omezujicim jeho schopnost vstupovat do mezilidskych a /nebo partnerskych vztahu a udrzovat je (a pripadne je vcas ukoncit;))

    Nehledam uplakane prevonene muze pritulene k mame, co celou dobu prosej a pak stejne uhnou do posranych plinek a cumej radsi na motyly a uprimne doufam, ze takovy clovek neexistuje ani jeden!:))

    Chci se bavit o muzich, kteri se neboji priznat, ze maji emoce, davaji je okoli najevo, dokazi s nimi pracovat a zaroven v nich zeny neztrati opravneny pocit opory, duvery a spolehlivosti.
    Myslim, ze urcity strach z dojmu slabosstvi a z neho vyplyvajici ztrata vyse zminenych atributu muzstvi v ocich zen, je jeden z hlavnich duvodu, proc takovou vychovu mnozi muzi nakonec akceptuji a nektere vzorce chovani je pro ne i v dospelosti velmi tezke menit.

    Pojdme si o tom povidat z pohledu muzu, z pohledu na muze a i ze vsech jinych, ktere jsou vam vlastni nebo blizke.

    Prosim zadne 18+, pripadne jako spoiler s upozornenim.
    Omlouvam se za prechody do a z diakritiky, opravim. carky v souvetich uvitam, uz je moc neumim:)
    rozbalit záhlaví
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LAKSHMANA: to "typické" bude platit pro určitý "typický" skupiny, ne
    XARGH
    XARGH --- ---
    LAKSHMANA: jasne, uz asi chapu, jak to myslis: o partnera musis nekdy zabojovat a ten o ktereho nebudes, tak te vlastne nezajima. ok, to beru.
    v tom zbytku se ale ztracim, fura smutnych slovicek a asi neco o Incelech,ne?
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    XARGH: To asi nechápeš dobře. Vztahy samozřejmě existují různé, různě začínají, vyvíjí se, atd., a jestli "za něco stojí" bude asi vždycky na zkušenosti těch konkrétních lidí v tom kterém vztahu. Já mluvím o *typickém* sexuálním chování lidí. A nehodnotím jestli je dobré, nebo špatné, jestli se mi líbí nebo ne.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    YMLADRIS: Ty sis téhle dynamiky, kterou popisuju, mezi lidma nikdy nevšimla?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LAKSHMANA: no vida, toxická maskulinita z druhé strany
    LAKSHMANA: hele a jak jsi přišla na to, že vzdělané ženy přemnoží vzdělané muže ?
    XARGH
    XARGH --- ---
    XARGH: pece, ucta, odpovednost, porozumeni - mas to blbe, Erichu Fromme :D
    XARGH
    XARGH --- ---
    LAKSHMANA:
    chapu dobre, ze chces v prvni pulce sveho postu rict, ze vztahy, kde jeden druheho neziskaji v nejake metafore gladiatorskeho klani, za moc nestoji? :D
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LAKSHMANA: jo takhle, ze pokud chlap nemusi o zenu bojovat tak ho zena nezajima. hm. mohl by AMANT udelat anketu :)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    YMLADRIS: Tím mám na mysli to, že pro typického muže je žena, o níž nemusí bojovat, podezřelá/sexuální turn-off. Podobně si představuju že je pro typickou ženu podezřelý muž, který není ochoten o ní zabojovat. Je to nějaké velmi bazální/instinktivní testování vhodnosti sexuálního partnera. Já se osobně domnívám, že to není věc která se jen tak v nějaké dohledné budoucnosti změní, tyhle instinkty. Čili pokud si typickýho chlapa několik žen předchází/předhání se o jeho pozornost, dá se odhadovat že se mu budou asi trochu protivit/nebude jim důvěřovat coby vhodným partnerkám ke zplození dětí. Takže v tom spatřuju nějakou potenciální rozpolcenost tý hypotetický situace. Takže to je ta jedna skupina. Pak ti muži (asi tedy většina všech mužů, jak to tak vypadá), kteří budou nevzdělaní (těžký živobytí) a k tomu budou selhávat reprodukčně, tak to bude opravdu žalostné a třeba asi tam bude hodně zoufalství, vyúsťujícího do závislostí/sebevražd, nebo school shootings/násilí na ženách (pomsta celému světu/ženám). Jak to budou (hypoteticky) prožívat ty vzdělané/silné ženy, které nebudou ve velké míře mít přístup k naplňujícímu partnerskému životu a funkční rodině, tak tam hádám že taky to nebude zrovna procházka růžovým sadem. Ale to jsou pouze nějaké představy, těžko říct jak to bude vypadat ve skutečnosti...

    A k té poslední věci - proč mají chlapci problémy se vzděláváním - podle výzkumu Warrena Farrella (věnuje tomu poslední svojí knížku The Boy Crisis) je největším prediktorem selhání chlapců ve škole to, čemu říká "dad deprivation", čili vyrůstání v nepřítomnosti táty.

    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LAKSHMANA: ted nechapu. predstavuju si, ze bude nejaky novy baseline "vzdelana uspesna zena", coz bude splnovat vetsina zen. muzi, kteri budou na teto nebo vyssi urovni to budou mit z pohledu volby partnerky dobre, protoze jich bude podstatne mene nez tech zen. zeny si je budou predchazet. naopak muzi, kteri budou pod tou jakousi baseline, to budou mit horsi, protoze jich bude vic nez tech "srovnatelnych" zen. dale je tam ta skupina zen nad baseline (vzdelane, uspesne) jak jsi o nich psal, s problemem "kde sehnat srovnatelneho chlapa nebo zda se obejit bez nej" a skupina zhruba receno incelu, tj jako maji v Cine, kdyz je hodne muzu malo zen.

    nebo se nejak vyresi ten problem se vzdelavanim muzu, tezko rict proc muzi mate problemy se vzdelavanim presne
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    YMLADRIS: Možná, pokud bude schopen se nějak vnitřně přeštelovat na to, že je o něj soutěženo a on si poze potom vybere, a ne že on naopak musí bojovat o tu svojí vytouženou družku. Imho to bude většinou problém...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LAKSHMANA: z pohledu uspesneho/vzdelaneho muze je tvuj scenar dost lakavy, jako ze 5 zen soutezi o prijatelneho chlapa, kterej si může vybírat
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    YMLADRIS: "teď nevím čeho" = reprodukční úspěšnosti. Prostě hodný a bohulibí kulíšci si nikdy moc nezašukali (pardon my French). Otázka je co se bude dít v nedaleké budoucnosti, až počet vzdělaných mladých žen radikálně převýší počet dostupných adekvátně vzdělaných/výše vzdělaných mladých mužů. Tam se zřejmě obnaží ten ženský instinkt hledat partnera se stejným/vyšším vzděláním/socioekonomickým statusem, a protože takoví muži nebudou k dispozici, asi to donutí ženy zvažovat jestli je možný se sexuálně otvírat mužům slabším než jsou ony samy, na základě jiných kritérií, anebo jestli se jim taková představa příliš příčí a kroutí se jim z toho všechno uvnitř. Pak se dá teda ještě zkoušet ten welfare state který ekonomicky zastoupí partnera + spermie z banky/umělé oplodnění a plánovaný single parenting, a muže úplně vynechat z rodinnýho modelu a reprodukce a nachat je dělat jenom ty údržbářský práce (čemuž se ve svojí nevzdělanosti nebudou umět bránit). Nevim, to je jenom nějakej randomní scénář kterej mě teď napad. :-)
    NYA
    NYA --- ---
    YMLADRIS: bojovat proti nějakýmu problému - ochránit přírodu a život na planetě, právě. to je tak velkej úkol, že prostě vyžaduje spolupráci a nějaký primitivní přetlačování pak nedává smysl.
    to je právě v tom videu, co jsem tu doporučovala.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LAKSHMANA: rozumím. připadá mi to právě překonaný. analogie, žena by měla chtít porodit co nejvíc dětí, dokud to tak bylo, tak by se to dalo vědecky snadno doložit, že ji k tomu tlačí základní životní pud, prostě mít co nejvíc dětí je nepřekonatelný evoluční tlak, nedá se proti tomu nic dělat. každýmu je jasný že to tak bylo, je a vždy bude. stačí ale v bangladéši zvýšit životní úroveň a náhle mají místo osmi dětí dvě.

    stejně tak by se mohla zvýšit úroveň .. teď nevím čeho .. a náhle by muži mohli začít více bojovat proti nějakýmu problému ("vyléčit rakovinu") spíš než mezi sebou. ale tak je to jen moje osobní preference, já se mám tak dobře, že jsem za otce dítěte zvolila muže, který je originální nezávislý, spíš než toho kdo má vybojované postavení ve smečce, ale můžu být v menšině a nejspíš jsem v menšině
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    YMLADRIS: Sorry za reakci na starší příspěvek, málo sem chodím. Píšeš že nechápeš, proč je tam ta soutěž. Odpověď se skrývá např. v tomhle paperu (narychlo vygooglené, určitě bude možno hledat dál/ověřovat dle libosti):

    - "Cross-culturally, male economic power is directly related to reproductive success. Displays of wealth and social status are an important part of human male mating effort."

    - "The degree of financial consumption was directly related to future mating intentions and past mating success, even when accounting for age, years of education completed, and marital status."

    - "This paper argues that human male tendencies for financial consumption, in terms of maximizing purchasing rather than accruing savings, partially reflect the allocation of resources to mating competition. In most animal species, males compete for females because females usually invest more in offspring and are therefore selected to be more discriminating in selecting mates (Bateman, 1948). Sometimes male mating competition involves fighting other males for rank or territory; sometimes it requires traits and displays that females prefer in their mates. Males who succeed in these competitions have more offspring, and this shapes traits that foster such success, even if those traits may also lead to detrimental consequences (Darwin, 1871)."


    Jinými slovy to, co se odjakživa vědělo a ví (specielně mezi ženami), že chlapi budou vždycky dělat to, co ženy budou odměňovat tím že se jim sexuálně otevřou. Budou dělat cokoliv, pokud to povede k tomuhle cíli. Pokud k tomu cíli povede to, že budu genderman a budu psát články do Alarmu o tom jak pohrdám toxickou maskulinitou, budou to některý chlapi zkoušet. Pokud k tomu cíli povede co nejvyšší socio-ekonomický status (soutěž, boj/likvidace konkurenčních mužů), budou to chlapi zkoušet. A ten poslední způsob k tomu zatím vede zaručeně.

    https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/147470490800600407
    NYA
    NYA --- ---
    PHRASE: aha, díky :)
    tenhle by měl být správně

    Queer: Muž budoucnosti — Česká televize
    https://www.ceskatelevize.cz/...fbclid=IwAR2yENCKKFVHKJjTRt5Ii5HsWwIAU89YM7dumZpwDfSvYwa5lswDHLf6j9g
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    EKIM: jestli chodis volit, tak nechod
    PHRASE
    PHRASE --- ---
    NYA: jak se jmenuje ten dokument? je tam špatnej link (na film Dům)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ADAMIRA: Najedeš si tak blízko k autu ve předu, jak si troufneš. Couváš, dokud tvoje zadní kolo není skoro na úrovni jeho nárazníku (většinou funguje 'dokud nejsi vedle B sloupku'), pak dáš plnej rejd vpravo a couváš, dokud v levém zrcátku neuvidíš půlku čumáku auta za sebou (pokud máš krátké auto tak funguje 'dokud neuvidíš obě světla'). Srovnáš kola a couváš, dokud nejsi za autem před sebou, dáš plnej rejd vlevo a couváš, dokud nejsi na místě.
    EKIM
    EKIM --- ---
    Paradoxně, říká se že zenský řidší hůř než muži, jenže vydely jste ty škody? Řekl bych že statistika říká, že průměrná řidička způsobí nehodu v průměru za 1000,- a panove teřeba za 20tis, no a kdo rozumí statistikám z motorismu nejlépe? Pojišťovnu řídí ředitel, Pac jen chlap ví co to je oko za oko zub za zub. Ale znám pipiny co milujou když se ten jejich dokáže porvat, pac mi čuměl na starou, bylo poznat že potřebuje lekcí...
    XARGH
    XARGH --- ---
    Jestli je auto zbraň, tak právě působíš jako vyjetej tarantinovskej padouch :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam