• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMANTNetoxická maskulinita - Pozitivní mužnost - fanklub denisy pokorne
    NYA
    NYA --- ---
    tenhle krátkej dokument je tady přesně k tématu. ekomaskulinita, green warriors :)
    většinou se dokumety na eko témata zabývají odbornou nebo populárně naučnou stránkou věci, tady se zaměřuje na úplně jiný aspekt.
    dává do kontrastu mužské destruktivní chování (směrem k planetě) a mužské pečující ochraňujíc chování (zase k přírodě)

    já jsem si tothohle jevu v klima a eko hnutí všimla taky. jsou to muži, kteří podnikají něuvěřitelně hrdinský kousky (aktivistický, kdy visí na laně z mostů, šplhají na chladící věže, obsazují uhelné doly, organizují velkeé skupiny lidí, ... nebo na odborném poli, klimatická a energetická politika, ochrana přírody transformace a regenerace krajiny, atd atp)
    a zároveň jsou to neuvěřitelně laskaví a pečující lidi, se kterýma je člověku prostě dobře. a navzdory tomu, že k nim člověk musí mít fakt úctu, tak mají ego v pořádku, protože ty věci, který dělají, nedělají pro svoje sebepotrzení, ale kvůli něčemu mnohem důležitějšímu.

    vzpomínám si na detail, kdy jsem byla v kanceláři greenpeace a tam na záchodě (nejsou genderově rozdělený) je nalepený text o tom, jak být dobře mužem. škoda že jsme si to nevyfotila ani si to nepamatuju, ale celej text se točí kolem péče. že dobrý muž pečuje. o planetu, o přírodu, o lidi kolem sebe, o ty, kteří jsou slabí a zranitelný.
    a říkala jsme si že jo, že muži v klimahnutí jsou fakt takoví.

    https://www.ceskatelevize.cz/...fbclid=IwAR2yENCKKFVHKJjTRt5Ii5HsWwIAU89YM7dumZpwDfSvYwa5lswDHLf6j9g
    AMANT
    AMANT --- ---
    ADAMIRA: me se to povedlo jednou v zivote dokonale jako ve filmu.
    cekal na me kamos pred barakem s nakejma znamejma a ja mel celkem cerstve piano (MB W123), uzka jednosmerka, koukam jak sou pred barakem a rikam si no to bude trapas a vysmrk sem to jak zkusebni pilot, vžt vžt.
    skodaze nebyly tenkrat jeste moc smartfouny, rad bych to mel na videu a naucil se to doopravdy;))
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ONITSUKATIGER: já třeba koukám na všechny lidi co parkujou do řady bez ohledu na pohlaví, obdivuju je, nechápu jak to dělaj :/

    ale možná to vypadá jako že doufám že to podělaj :)
    MULTICAT
    MULTICAT --- ---
    Toto sem dám... :)

    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: a ve filmu apocalypto syn nacelnika rozdeluje korist
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XARGH: geny mutujou a obcas se najdou necekany znaky vyhodny pro preziti a ty se dal posilujou, takze vysledek neni selekce nejsilnejsich, ale nejuspesnejsich. Jenze to plati jen dokud trvaji vhodny podminky v kterejch se mutace prosadila. Je to horska draha
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    u tech lovcu (porad jeste nejaky jsou) se kazdej den rano musi "hlavni lovec" (mineno pokud ma nekdo nejakej skupinovej napad) nenasilne domluvit s ostatnima, pokud chce spolecne ustvat antilopu (ci co). pokud behem dne jim nebude vyhovovat jeho chovani, dalsi den uz s nim nepujdou. kazdej lovec je svobodnej a dela si co chce. nevznikaji struktury typu ze jeden lovec ma na povel 10 podlovcu a rozdeluje jim korist a kdyz ho neposlouchaji necha je zbicovat nebo je necha o hladu

    dokonce ani k detem se v lovecko sberacskych dospeli nechovaji mocensky; nechavaji je bejt
    XARGH
    XARGH --- ---
    jasne, dokud mas kapacitu na to bejt nacelnik, ses nacelnik. dokud ses shopen vest kmen do dobrych lovist, ses hlavni lovec. jakmile ne, zvoli si (mineno vyberou) nekoho jinyho. tak nejak automaticky. to jsou zrejme veci ne?
    ad hierarchie u primatu, pristup k samicim atd - toxicka opicalita abychom nebyli OT :D = vnimam to tak, ze jsme jako biosfera pouhymi lafetami DNA, jestli mi rozumis. survival of the fittest. osobne se mi to moc nelibi a vzdy jsem doufal, ze to na lidske urovni uz nejak trochu transcendujeme.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XARGH: a to ja zas limity nepopiram, ale je to hrozne zjednodusujici a nevypovida to, jak vidis, o moznostech tyto obzivy ani hierarchii.
    Abych se vratil v case, ta hierarchie je prirozena a i v tzv. Rovnostarsky prvobytne pospolny spolecnosti byly vertikalne rozdeleny. I tlupy primatu maj hierarchii.
    XARGH
    XARGH --- ---
    PALEONTOLOG: hele, to je rozumny clanek. ja nikdy netvrdil, ze jak rikas sidliste, hierarchii, platidla etc. byla STRIKTNE VYNALEZEM zemedelske revoluce. ja mluvil o limitech, ktere mas jako kocovnik nastavene. treba vahu toho, co nosis sebou. tim bych to uzavrel
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XARGH: to uz sis stihnul ten link precist? Doporucuju pred dalsi debatou aspon zbezne projit ocima, zvlast konec.
    Mas tam sidliste, hierarchii, platidla etc.
    Myslim, ze je na case lovce opustit s tim, ze se mylis.
    XARGH
    XARGH --- ---
    PALEONTOLOG: tvoje baba je anarchista :D
    ne, o paleolitu se s IDckem, co si vybralo nick PALEONTOLOG prit nebudu, nejak si najednou neprijdu pevnej v kramflecich. :D
    stejne jsme OT (nebo ne?)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XARGH:
    Lovci a sběrači - ARCHEOLOGICKÝ ÚSTAV AV ČR
    http://www.archaeo3d.com/etnografie-a-archaicke-spolecnosti/lovci-a-sberaci/lovci-a-sberaci/
    Nepopiram, ze zemedelstvi umoznilo vlastnictvi dal rozvijet a hromadit, ale tvoje teze jsou mylne. Navic v prostoru nebyl vyvoj linearni.

    Ty budes anarchista, ne? Tolik moudra a minimum informaci se chce rovnaz informovanymu pihledu, protoze paternalismus
    XARGH
    XARGH --- ---
    PALEONTOLOG: odkaz na hyperdrahej turistickej web byla jemna narazka na moje "jako lovec-sberac vlastnis pouze tolik, co uneses." :) sperky, zbrane, nastroje atd. hodne se pohrbivali s puvodnim majitelem. a to jeste za dob raneho krestanstvi.
    nebylo to spis tak, ze tahli tam, kde se zrovna nalezala potrava? coz jim nabranilo se vracet do "Macoch" kvuli ritualum nebo na prechodna obdobi.
    prechodem na usedlej zpusob zivota po neoliticky revoluci bylo mozno skladovat prebytky sklizne a posunout celou vec na uplne jinej level. taky rapidne vzrostla hustota osidleni, vznikl "Babylon" - zaklad spolecensky nerovnosti.

    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XARGH: a ja mam povinnost reagovat podle tvych ocekavani? No tak :)
    Ne lov a sberacstvi ne nevylucovali hromadeni majetku. Duvody jsem uz uvedl.
    Nechapu, ty mi chces argumentovat turistickym vybavenim? Vzdyt i lovci a sberaci meli trvaly sidliste. Ja myslim, ze se hodne mijime.
    XARGH
    XARGH --- ---
    a ted k prirozene hierarchii: hierarchie ve smyslu kompetence ano, nikoliv jako paternalismus, bozsky puvod atd. no gods no masters, neasi
    XARGH
    XARGH --- ---
    PALEONTOLOG: hele, reagujes na neco, co jsem psal jako reakci na Ymladris. a naopak nereagujes to, co jsem adresoval na tebe ;)
    zadnej problem, vynasnazim se, ma ucta, ale nejak ti nerozumim, co mi chces rici, krom toho ze se ti ma reakce asi nelibila. odkazu te na web https://www.pod7kilo.cz/ treba pochopis, jak jsem to myslel s tou gramazi :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    XARGH: ad sberaci: i teritorium je svym zpusobem majetek a pri udrzeni rodiny lovem je potreva velky terotorium. Pavlovien hromadil zasoby pri sezonni migraci zvere dolnomoravskym uvalem, napriklad. To same se tykalo kamenne industrie a smennych obchodu. Muzes nejak odkazat, kdo takovou blbost vymyslel?
    Hierarchie je evolucne prirozena a anarchista chce nenulovy respekt, aniz by chtel bojovat o postaveni. Proto taky vetsinove nefunguje :-P

    CYBERKOTLIK: t.mask. je fenomen z 80 let, je to predstava o muzstvi, dal zkus google
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    YMLADRIS: boj je predevsim zabava a adrenalin, to je jako bys rekla, ze te unavuje sex:) teda ted tim myslim boj jako boj.
    Jinak kazdej dela co ho bavi - treba tohle:
    YMLADRIS: vubec ze zivota neznam a prijde mi to jak nejakej "zenskej" konstrukt (podobne jako celej debilni vyraz toxicka maskulinita:)) Pokud nekoho bavi soutezit (v praci, v obchode atd), tak to dela a tim padem ho to motivuje, misto aby ho to unavovalo.


    VENDULKA: to jak v kterych gymech, tyka se to hlavne mist kde chtej rychle oddelit "zrno od plev" a vychovat zavodniky. Myslim ze to ma co delat spis s vypocitavosti nez s toxickou maskulinitou.


    YMLADRIS: agrese je utocne chovani - tim padem jako kazde chovani logicky musi souviset s vecmi jako vychova prostredi povaha atd.

    YMLADRIS: aha, ted uz tomu rozumim. tam kde se driv rikalo "zakomplexovany hlupak" dnes rikate toxicka maskulinita:))
    XARGH
    XARGH --- ---
    PALEONTOLOG:
    "anarchisté by jen rádi koláč, který si neumí vydobít v rámci uspořádání. koukají po ovoci, na který nedokážou konvečně dosáhnout." - si pletes se zlocinci a loupezivymi bandami. ;)

    YMLADRIS: zemedelstvi a domestikace skotu umoznilo akumulaci majetku, jako lovec-sberac vlastnis pouze tolik, co uneses.
    ancap neni anarchismus, protoze opovrhuje solidaritou
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam