tenhle krátkej dokument je tady přesně k tématu. ekomaskulinita, green warriors :)
většinou se dokumety na eko témata zabývají odbornou nebo populárně naučnou stránkou věci, tady se zaměřuje na úplně jiný aspekt.
dává do kontrastu mužské destruktivní chování (směrem k planetě) a mužské pečující ochraňujíc chování (zase k přírodě)
já jsem si tothohle jevu v klima a eko hnutí všimla taky. jsou to muži, kteří podnikají něuvěřitelně hrdinský kousky (aktivistický, kdy visí na laně z mostů, šplhají na chladící věže, obsazují uhelné doly, organizují velkeé skupiny lidí, ... nebo na odborném poli, klimatická a energetická politika, ochrana přírody transformace a regenerace krajiny, atd atp)
a zároveň jsou to neuvěřitelně laskaví a pečující lidi, se kterýma je člověku prostě dobře. a navzdory tomu, že k nim člověk musí mít fakt úctu, tak mají ego v pořádku, protože ty věci, který dělají, nedělají pro svoje sebepotrzení, ale kvůli něčemu mnohem důležitějšímu.
vzpomínám si na detail, kdy jsem byla v kanceláři greenpeace a tam na záchodě (nejsou genderově rozdělený) je nalepený text o tom, jak být dobře mužem. škoda že jsme si to nevyfotila ani si to nepamatuju, ale celej text se točí kolem péče. že dobrý muž pečuje. o planetu, o přírodu, o lidi kolem sebe, o ty, kteří jsou slabí a zranitelný.
a říkala jsme si že jo, že muži v klimahnutí jsou fakt takoví.
https://www.ceskatelevize.cz/...fbclid=IwAR2yENCKKFVHKJjTRt5Ii5HsWwIAU89YM7dumZpwDfSvYwa5lswDHLf6j9g