• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMANTNetoxická maskulinita - Pozitivní mužnost - fanklub denisy pokorne




    Jak obstát výzvám 21. století a sublimovat touhu po střetu do uspokojení jiných potřeb

    Pokud o mě nějaký muž má zájem, tak to bývá už většinou docela statečnej exemplář :)

    Vítejte u tématu, které se snad brzo nevyčerpá:)

    Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. Základní práva a svobody jsou nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné a nezrušitelné.

    K založení tohoto klubu mě přivedlo (bohužel nikoliv první) setkání s opačným tématem, toxické maskulinity.
    Toxickou maskulinitu opisně vnímám jako něco, co je mužům někdy okolím, sobě navzájem i sobě samými vštěpováno například pomocí frází "kluci/chlapi/muži nikdy:
    Nebrečej, nevoněj se, netulej se k mámě, neprosej, neuhnou, neprebalujou deti, moc necuchaj ke kytkam a necumej na motyly, nevesej zaclony a nektery prej ani vyprany kalhotky wtf, v Sopranos mafiozove ani nepriznavali, ze lizou zencky, protoze kdyz jo, tak bys to urcite udelal i chlapovi cili ses jasna/y/ej %dosadte si ve vasi komunite oblibeny hanlivy vyraz pro gaye%"
    (davejte klidne do klubu dalsi priklady, co pravi chlapi nikdy nedelaj, rad doplnim a zasmeju se, nejspis uz jsem to delal;))

    Zaroven jsou udajne veci, co prej pravi chlapi vzdycky musej umet.

    Rad bych se ale nejdriv bavil o tom mechanismu NIKDY a zajimal by me vas pohled na soubor takovych zakazu jakozto prispevku k rozvoji chlapce v plnohodnotneho muže:)
    Domnivam se obecne, ze vychova pomoci zakazu neni dobra a minimalne polovina vyse zminenych "nikdy" vede k velke emocni frustraci jedince pripadne jeho okoli a naopak rozvoji cloveka brani.
    A v pripade, ze se takove imperativy jeste opiraji o jeho genderovou/pohlavni/sexualni roli, muze dojit k mylnym zaverum, zbytecne omezujicim jeho schopnost vstupovat do mezilidskych a /nebo partnerskych vztahu a udrzovat je (a pripadne je vcas ukoncit;))

    Nehledam uplakane prevonene muze pritulene k mame, co celou dobu prosej a pak stejne uhnou do posranych plinek a cumej radsi na motyly a uprimne doufam, ze takovy clovek neexistuje ani jeden!:))

    Chci se bavit o muzich, kteri se neboji priznat, ze maji emoce, davaji je okoli najevo, dokazi s nimi pracovat a zaroven v nich zeny neztrati opravneny pocit opory, duvery a spolehlivosti.
    Myslim, ze urcity strach z dojmu slabosstvi a z neho vyplyvajici ztrata vyse zminenych atributu muzstvi v ocich zen, je jeden z hlavnich duvodu, proc takovou vychovu mnozi muzi nakonec akceptuji a nektere vzorce chovani je pro ne i v dospelosti velmi tezke menit.

    Pojdme si o tom povidat z pohledu muzu, z pohledu na muze a i ze vsech jinych, ktere jsou vam vlastni nebo blizke.

    Prosim zadne 18+, pripadne jako spoiler s upozornenim.
    Omlouvam se za prechody do a z diakritiky, opravim. carky v souvetich uvitam, uz je moc neumim:)
    rozbalit záhlaví
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    YMLADRIS: nějaký trendy tam jsou, nejvíc mě překvapil rozdíl úspěšnosti složení příjímacích zkoušek mezi 2001 a 2017 ( https://www.czso.cz/...96/25210453/2017_k03r01.xlsx/3df341cb-037e-48df-b7f2-a808b3d3b530?version=1.0 ), bez rozdílu pohlaví z 45% na 82% :D :D no teda !
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    tak absolventek VS je ted 60 % a trend je jasnej


    NYA: asi by to chtelo aby k tomu neco rekl nejakej fakt sociolog, laicky me napadaji ruzny schemata, napr. ze ekonomicky uspesne zeny si kazda poridi aspon jedno dite pro radost, ale mnohem vic samozivitelek (rozpadlych partnerstvi), ale s mnohem lepsi socialni siti pro samozivitelky (bude to castejsi, i pro ekonomicky uspesne zeny).

    anebo varianta ze typicky zena vydelava vic, takze muz je doma, "nepritomna matka"

    plus jeste me napada nakolik se odhali takovy ten model, ze mnoho ekonomicky uspesnych muzu je uspesnych skrz to, ze ma domaci support zeny, ktera nedela karieru a zajistuje rodinu. jak by toto fungovalo v prostredi, kde je mnoho ekonomicky uspesnych zen. budou teda delat ten support muzum i nadale?

    atd. same otazky :)

    ale jako jo, taky si myslim ze prijde kolaps systemu, vsichni budou radi ze jsou radi a krize genderovych identit prejdou samy od sebe
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LAKSHMANA: to "typické" bude platit pro určitý "typický" skupiny, ne
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    NYA: to jsou teorie, co by kdyby, pokud nějaký trend je, tak by ho chtělo podchytit lépe než takovými linky
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LAKSHMANA: heleď se, k prvnímu odkazu: 1, je to z uk, 2, článek mluví o 36% nárůstu uchazeček 3, odkaz na UCAS popisuje nárůst o 1/3 u "noursing courses" 4, nemáš něco jinýho než independent.uk ?
    k druhýmu odkazu: 1, popisujou nějaké western countries 2, dívky sotva stačí na chlapce v matematice bez procentuálního vyjádření, 2, 79% dívek čte "proficient" proti 72% chlapců 3, nemáš tam něco jinýho než NYtimes ?

    zatím nic co bych měl brát vážně
    NYA
    NYA --- ---
    Napadlo mě, že pokud by se mělo stát to, co píše Lakshmana a v několika desetiletích společnost ovládnou vzdělané ženy, které nebudou mít ty adekvátní protějšky .. tak budou holt míň zakládat rodiny a starat se o děti, víc se budou soustředit na práci, kariéry, a ty vrozený pečovatelský pudy směřovat na společnost a na životní prostředí.
    V té době se dá očekávat, že bude postpovat už dost změna klimatu, migrační vlny, společnost taky dost možná zchudne, nebo bude muset jít cestou uskomnění. Pokud tedy budou ve vedoucích pozicích ženy a stane se, že společnost bude víc založená na péči, než na růstu a zisku, tak by to mohl být docela nadějnej vývoj.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    AXTHEB: no to je sice krásný ale nic to neznamená
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LAKSHMANA: jo no ja se zopakuju. pokud jsme ovladani temi pudy, cim si vysvetlujes ze behem stovky let jsme prestali mit co nejvic deti. vzdyt to by prece mela byt uplne nerozbitna pudova strategie
    XARGH
    XARGH --- ---
    LAKSHMANA: budeme-li se bavit o rekneme pristich par desetiletich v teto casti sveta (before shit hits the fan), videl bych to jako pokracujici ustup od tradic, klasickych roli, smerovani k hyperindividualizmu a konzumu, jeste vetsi presun z 'realu' do virtualna, pribyvani vyskytu medializovanych silenosti ve spolecnosti. proste se z nas bude stavat takova amerika nebo anglie, jakou znam ze serialu :)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    YMLADRIS: Hele já v tom vidim fakt tu základní úroveň toho sexuálního chování. Ale myslim že člověk je v praxi hodně ovládaný těmi sexuálními impulzy, málo platný... :-)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LAKSHMANA: Určitě (boj o partnerku, partnera) je to nějaký téma, nevím ale právě jak moc velkou to hraje roli. Napadá mě k tomu, že pokud teda jde o to "získat" (bojem) partnera/ku, tak jak dlouho pak ten vztah vydrží, než se to vítězství vyprázdní

    Jestli to teda není primární třeba na té střední škole (kdo si s kým zašuká), tím si lidi teda přeměří vybavení. Ale nakolik to "získat" hraje roli ve skutečných vztazích. Nevím


    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    XARGH: No, skoro. Nicméně klidně nabídni svojí představu o tom, jak se současný trendy můžou do životů mužů a žen a do jejich vztahů promítnout do budoucna.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    PALEONTOLOG: To se děje a je to celkem široce diskutované téma. Namátkou:

    Gender gap in university applications at record high, Ucas figures show | The Independent | The Independent
    https://www.independent.co.uk/...ity-applications-high-men-women-ucas-figures-students-a8191491.html

    Chlapci systematicky zaostávají ve čtení a psaní. Trend je zhoršující. Přitom čtení a psaní jsou zase nejsilnější prediktory budoucího ekonomického úspěchu jedince. Když se tohle uváží v kontextu těch předchozích postů co jsem psal, tak to působí jako feedback loop/začarovaný kruh.

    Why Do Boys Lag Behind Girls in Reading? - The New York Times
    https://learning.blogs.nytimes.com/2010/03/29/why-do-boys-lag-behind-girls-in-reading/

    XARGH
    XARGH --- ---
    LAKSHMANA: jasne, uz asi chapu, jak to myslis: o partnera musis nekdy zabojovat a ten o ktereho nebudes, tak te vlastne nezajima. ok, to beru.
    v tom zbytku se ale ztracim, fura smutnych slovicek a asi neco o Incelech,ne?
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    XARGH: To asi nechápeš dobře. Vztahy samozřejmě existují různé, různě začínají, vyvíjí se, atd., a jestli "za něco stojí" bude asi vždycky na zkušenosti těch konkrétních lidí v tom kterém vztahu. Já mluvím o *typickém* sexuálním chování lidí. A nehodnotím jestli je dobré, nebo špatné, jestli se mi líbí nebo ne.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    YMLADRIS: Ty sis téhle dynamiky, kterou popisuju, mezi lidma nikdy nevšimla?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    LAKSHMANA: no vida, toxická maskulinita z druhé strany
    LAKSHMANA: hele a jak jsi přišla na to, že vzdělané ženy přemnoží vzdělané muže ?
    XARGH
    XARGH --- ---
    XARGH: pece, ucta, odpovednost, porozumeni - mas to blbe, Erichu Fromme :D
    XARGH
    XARGH --- ---
    LAKSHMANA:
    chapu dobre, ze chces v prvni pulce sveho postu rict, ze vztahy, kde jeden druheho neziskaji v nejake metafore gladiatorskeho klani, za moc nestoji? :D
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LAKSHMANA: jo takhle, ze pokud chlap nemusi o zenu bojovat tak ho zena nezajima. hm. mohl by AMANT udelat anketu :)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    YMLADRIS: Tím mám na mysli to, že pro typického muže je žena, o níž nemusí bojovat, podezřelá/sexuální turn-off. Podobně si představuju že je pro typickou ženu podezřelý muž, který není ochoten o ní zabojovat. Je to nějaké velmi bazální/instinktivní testování vhodnosti sexuálního partnera. Já se osobně domnívám, že to není věc která se jen tak v nějaké dohledné budoucnosti změní, tyhle instinkty. Čili pokud si typickýho chlapa několik žen předchází/předhání se o jeho pozornost, dá se odhadovat že se mu budou asi trochu protivit/nebude jim důvěřovat coby vhodným partnerkám ke zplození dětí. Takže v tom spatřuju nějakou potenciální rozpolcenost tý hypotetický situace. Takže to je ta jedna skupina. Pak ti muži (asi tedy většina všech mužů, jak to tak vypadá), kteří budou nevzdělaní (těžký živobytí) a k tomu budou selhávat reprodukčně, tak to bude opravdu žalostné a třeba asi tam bude hodně zoufalství, vyúsťujícího do závislostí/sebevražd, nebo school shootings/násilí na ženách (pomsta celému světu/ženám). Jak to budou (hypoteticky) prožívat ty vzdělané/silné ženy, které nebudou ve velké míře mít přístup k naplňujícímu partnerskému životu a funkční rodině, tak tam hádám že taky to nebude zrovna procházka růžovým sadem. Ale to jsou pouze nějaké představy, těžko říct jak to bude vypadat ve skutečnosti...

    A k té poslední věci - proč mají chlapci problémy se vzděláváním - podle výzkumu Warrena Farrella (věnuje tomu poslední svojí knížku The Boy Crisis) je největším prediktorem selhání chlapců ve škole to, čemu říká "dad deprivation", čili vyrůstání v nepřítomnosti táty.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam