• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMANTNetoxická maskulinita - Pozitivní mužnost - fanklub denisy pokorne




    Jak obstát výzvám 21. století a sublimovat touhu po střetu do uspokojení jiných potřeb

    Pokud o mě nějaký muž má zájem, tak to bývá už většinou docela statečnej exemplář :)

    Vítejte u tématu, které se snad brzo nevyčerpá:)

    Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. Základní práva a svobody jsou nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné a nezrušitelné.

    K založení tohoto klubu mě přivedlo (bohužel nikoliv první) setkání s opačným tématem, toxické maskulinity.
    Toxickou maskulinitu opisně vnímám jako něco, co je mužům někdy okolím, sobě navzájem i sobě samými vštěpováno například pomocí frází "kluci/chlapi/muži nikdy:
    Nebrečej, nevoněj se, netulej se k mámě, neprosej, neuhnou, neprebalujou deti, moc necuchaj ke kytkam a necumej na motyly, nevesej zaclony a nektery prej ani vyprany kalhotky wtf, v Sopranos mafiozove ani nepriznavali, ze lizou zencky, protoze kdyz jo, tak bys to urcite udelal i chlapovi cili ses jasna/y/ej %dosadte si ve vasi komunite oblibeny hanlivy vyraz pro gaye%"
    (davejte klidne do klubu dalsi priklady, co pravi chlapi nikdy nedelaj, rad doplnim a zasmeju se, nejspis uz jsem to delal;))

    Zaroven jsou udajne veci, co prej pravi chlapi vzdycky musej umet.

    Rad bych se ale nejdriv bavil o tom mechanismu NIKDY a zajimal by me vas pohled na soubor takovych zakazu jakozto prispevku k rozvoji chlapce v plnohodnotneho muže:)
    Domnivam se obecne, ze vychova pomoci zakazu neni dobra a minimalne polovina vyse zminenych "nikdy" vede k velke emocni frustraci jedince pripadne jeho okoli a naopak rozvoji cloveka brani.
    A v pripade, ze se takove imperativy jeste opiraji o jeho genderovou/pohlavni/sexualni roli, muze dojit k mylnym zaverum, zbytecne omezujicim jeho schopnost vstupovat do mezilidskych a /nebo partnerskych vztahu a udrzovat je (a pripadne je vcas ukoncit;))

    Nehledam uplakane prevonene muze pritulene k mame, co celou dobu prosej a pak stejne uhnou do posranych plinek a cumej radsi na motyly a uprimne doufam, ze takovy clovek neexistuje ani jeden!:))

    Chci se bavit o muzich, kteri se neboji priznat, ze maji emoce, davaji je okoli najevo, dokazi s nimi pracovat a zaroven v nich zeny neztrati opravneny pocit opory, duvery a spolehlivosti.
    Myslim, ze urcity strach z dojmu slabosstvi a z neho vyplyvajici ztrata vyse zminenych atributu muzstvi v ocich zen, je jeden z hlavnich duvodu, proc takovou vychovu mnozi muzi nakonec akceptuji a nektere vzorce chovani je pro ne i v dospelosti velmi tezke menit.

    Pojdme si o tom povidat z pohledu muzu, z pohledu na muze a i ze vsech jinych, ktere jsou vam vlastni nebo blizke.

    Prosim zadne 18+, pripadne jako spoiler s upozornenim.
    Omlouvam se za prechody do a z diakritiky, opravim. carky v souvetich uvitam, uz je moc neumim:)
    rozbalit záhlaví
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    LAKSHMANA: libi se mi, cos napsal

    dosud jsem tvuj pohled chapala jako "provadet kohouti zapasy je nutne, nebot slepice to pozaduji, a kohoutova vlastni pravda nikoho nezajima"
    AMANT
    AMANT --- ---
    LAKSHMANA: mi teda s dovolenim nerikas nic novyho.
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    AMANT: Jestli můžu poradit, tak na společenský očekávání bych se vysral. Jestli tě zajímá TVOJE maskulinita, hledej jí ve svým srdci, uprostřed vlastní hrudi. Je potřeba si sbalit uzlíček, sebrat všechnu odvahu a vydat se na cestu. Na cestu do vlastního nitra. A hledat a hledat. Nenechat se odradit ani vystrašit, nelhat si do kapsy, umět přiznat chybu, nefňukat, a jít dál, stále dál! Pozice muže je spravedlivost, čestnost, zodpovědnost a absolutní závazek vůči vlastní pravdě. To je třeba hledat.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    AMANT: tomu rozumim. ja bych zase nedavala tzv "zensky kolektiv". vzdelanim a dlouholetou profesi jsem informatik a tam na spolecensky ocekavani kazdej kaslal a spis si delal co chtel, muzi i zeny.

    ale! jeste vidim sanci v tom teda nehledat konvencni, ale nekonvencni zenu, tj se na ty gender rozdily vybodnout?
    AMANT
    AMANT --- ---
    YMLADRIS: ja to vnimam jako soubor ruznejch spolecenskych ocekavani a na to jsem nikdy nebyl:))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    AMANT: ja mam svou maskulinitu rada. jit za cilem, pres prekazky, hrdinsky, budovat svobodu a moc. akorat jsem rada ze to neni moje hlavni napln prace :)
    AMANT
    AMANT --- ---
    YMLADRIS: protoze to jsou akorat masky a pozy
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    AMANT: proc te neoslovuje zadna maskulinita? nejak to rozved
    NYA
    NYA --- ---
    LAKSHMANA: je to takovej trochu etologickej popis chování primátů :)

    asi jo, máš pravdu, že nějakej biologickej základ, kterej do značný míry určuje naše chování, je takovej, jak píšeš.
    na druhou stranu, nemít strach a jít bezhlavě do něčeho nemusí mít nutně ty evoluční výhody a k přežití povede spíš rozvaha. která zahrnuje intuitivní nebo racionální zužitkování strachu?
    (nevím, já rozvážnej člověk nejsem, učím se to)
    LAKSHMANA
    LAKSHMANA --- ---
    NYA: Nejsou, imho. Jedou v tom obě pohlaví společně, jen každé hraje jinou roli. Chlapi mezi sebou bojujou o status a strach vzájemně mezi sebou neakceptujou - Podléháš strachu? Ok, já ne, jdu dál přes tebe. Holky nemají za potřebí se účastnit tý řežby, protože disponujou sexuální atraktivitou - je výhodnější pouze upřednostnit ty muže, kteří nemají strach a vyhrávají a s nimi pak formovat rodiny. (Btw nevidim v tom nic toxickýho)
    NYA
    NYA --- ---
    Jinak k tomu povídání o majáku ... vůbec netuším, o čem je řeč :)
    NYA
    NYA --- ---
    AMANT: laskavost je superpower pro oba gendery. Pozitivní netoxická maskulinita neodmyslitelně laskavost zahrnuje. A udržet si laskavost v co nejvíc nekonfortních podmínkách (každej má někde limit) je imho známkou skutečný zralosti a vnitřní síly.
    Pro mě jsou skutečný alfy prostě ti, kdo dokážou být laskaví (muži i ženy) :)


    Vstřícnost je trochu jiná kapitola. K tomu bych doporučovala přečíst si ... eee ... Nenásilnou komunikaci (sorry, že ji všude cpu:)))
    Je to o rozpoznávání a naplňování potřeb svých, potřeb druhých lidí, a taky o zdravých hranicích.
    AMANT
    AMANT --- ---
    YMLADRIS: sry, netusim ze ten typek ze Sykovek je nakej Tankian. me neoslovuje zadna maskulinita. a zeny zase neoslovuje moje mozna domnela laskavost a vstricnost.
    v podstate tady sobecky hledam navod, jak bejt hodnej, jak me ucila babicka a zaroven si umel najit zenu jako otec, ktereho v podstate neznam.

    bum
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    AMANT: hazes videa s lidma jejichz maskulinita te oslovuje a Tankian ti prijde trochu moc crazy, i guess, tak vysvetluju ze to je aspirace a pro kazdyho je inspirace neco jinyho - neco co je schopen vstrebat
    AMANT
    AMANT --- ---
    YMLADRIS: ♥Patti♥ je bozi:)
    sem si to trochu musel naslechnout, neznam to:)
    supr prostor a taky jak je ze zacatku vede a postuchuje a pak uz jedou spolu a doplnujou se:)))
    njn, people have the power, co na to rict:-)


    ee, na co jsme to vlastne hledali odpoved?:)))
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    AMANT: jako ptas se na mou komplexni vizi jo :)

    ted jsem o tom premyslela, ze ta femininita je neco jako zarivost (ale i laskavost, tvorivost), ale kdyz se zamerim na tu zarivost. kdyz je ti 15, koupis si prvni šminky, muze to byt hrozne clumsy, superficial a what not, ale proste NEJAK se snazis rozvijet svou zářivost, oživovat svět, dávat svou energii světu. metodou pokus omyl a čtením bravíčka. Když jsi dobrá ženská, pořád to dál a dál atakuješ, je ti 20 začínáš pomalu chápat co je to zářit zevnitř, už nenásleduješ bravíčko a inspiruješ se jinde, .. je ti 30, 40, 50 .. 70 a v ideálním případě když jseš Ženská s velkým Ž tak to prostě máš a inspiruješ jiný ženy. Nicméně svět už je zařízenej tak, ža každej je schopen se učit tj nechat se inspirovat jen o trochu lepším. Takže když je ti 15, netušíš jak bys mohla rozjet tadyhle to co teď má Patti Smith (pusť si aspoň pár vteřin). Jediný co se dá dělat je zkoušet každej den vyciťovat kudy vede právě tvoje cesta k originální zářivosti. V těch 15 si třeba koupíš nějakej novej hadřík nebo napises novou basnicku.

    Stejně tak muži. Když je ti 15 nemůžeš být Serj Tankian, to by tě zničilo. Můžeš ale trošku nějak rozvíjet tu hrdinskost, dát nějakej challenge, parkur, nevím. Předstírat že nemáš strach z holek třeba. :-)
    Je ti 20, začneš chápat že jde o vnitřní věci, postupně v tom rosteš. Když to dopadne ideálně, v 50 jseš bůh, pro kterýho ty otázky typu "ale co na mě rybáři??" samy zmizely. Nejde to přeskočit, jediný co jde dělat je pořád hledat kde je sever a metodou pokus a omyl jít za svou polární hvězdou, čím dál líp si rozumět, jak bylo v tom citátu

    Choir! Choir! Choir! & Patti Smith sing "PEOPLE HAVE THE POWER" in NYC with Stewart Copeland
    http://www.youtube.com/watch?v=y6Wz3i_BYUc&t=63
    AMANT
    AMANT --- ---
    YMLADRIS: tje divny...pro me trochu obsolete:)
    klidne at se boure bouri, ja ji to neberu, nejsem magor..
    ale kdyz nekdo tou nasi bouri prijizdi nebo se v ni ztrati, tak litaj vrtulniky od valencie po kirunu a v mori sou sonary a vycviceny potapeci v pohotovosti plus oblohu pokrejvaj EW rusicky:) jedna vec je duvera v prirodu a druha v kamose a technologie;)
    AMANT
    AMANT --- ---
    YMLADRIS: tjn. ale co kdyz ty ostatni lode si reknou, ze je magor a radsi tech par prilivovejch vln daj na otevrenym mori:)) a pak ty ty rybari zustanou anononymni, v klidu davaj sibrum v pristavu ryby na vykup za stejny cenym ale strazce dostane od prekupniku ryby draz, protoze dela zbytecny problemy..?

    a kdyz pujde za rodinama rybaru, tak mu reknou hele v kazdy generaci od nas 4 odjeli na more a uz se nevratili, hlavni je zaruka vykupu...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    pro mě je v tom motiv toho majáku, kterej se klidně otevře bouři, protože ví, že jeho světlo je silný

    System Of A Down - Chop Suey! (Official Video)
    https://www.youtube.com/watch?v=CSvFpBOe8eY
    AMANT
    AMANT --- ---
    a Freddy byl taky dost maskulinni;)
    Queen - I Want To Break Free (Soundtrack Mix)
    https://www.youtube.com/watch?v=Z3w5gVM_4y8
    AMANT
    AMANT --- ---
    netoxicka zelena maskulinita po australsku:) frontman byl poslanec v AU v 90´s za zeleny
    Peter Garrett - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Garrett

    Midnight Oil - Beds Are Burning
    https://www.youtube.com/watch?v=ejorQVy3m8E
    AMANT
    AMANT --- ---
    YMLADRIS:

    Tonight,
    They'll be no darkness tonight.
    Hold tight,
    Let your love light shine bright.
    Listen to my heart,
    And lay your body next to mine.
    Let me fill your soul,
    With all my tears.
    You're a woman, I'm a man.
    This is more than just a game.
    I can make you feel so right.
    Be my lady of the night.
    You're a woman, I'm a man.
    You're my fortune, I'm your fame.
    These are things we can't disguise.
    Be my lady of the night.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam