• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AMANTNetoxická maskulinita - Pozitivní mužnost - fanklub denisy pokorne
    EKG
    EKG --- ---
    LENNOX: Prijdou ti na to a popravi te exemplarne pro vystrahu, za me dobry.
    AMANT
    AMANT --- ---
    LENNOX: jako poradnej chlap urcite znas baseball, takze mas prvni strike a pozor na to, majitel stadionu a zaroven i rozhodci je tu feministicky neomarxismus a ja jsem jeho otrok, snazici se predem uhodnout jeho prani!:*
    LENNOX
    LENNOX --- ---
    ZUULUU: tenhle vlak bohuzel nema brzdy. kazdopadne, az dojde na lamani chleba, mam v planu se koncentraku vyhnout tak, ze se identifikuju jako maskuline se prezentujici transgender lesba.

    muzsky vzhled, zajmeno on ✓
    muzska role ve vztahu ✓
    100% na zensky ✓

    problem solved :D
    AMANT
    AMANT --- ---
    STENNY:ja jsem se smerem k Pravde letos trochu formalne zmenil, nechal jsem se jako obyvatel CR secist anzto jedinec, co se citi byt rom a hned pote evropan. a me je tak dobre:)) a at si s tim lame hlavu nekdo, komu to za to stoji:)

    KOCOUR: Jak se má Kryton?
    LISTER: Je zmatenej. Až ti bude chtít ukázat svoji sbírku fotek, tak ti radim, aby si zdvořile odmítnul.
    RIMMER: Řek´ bych, že je blahem bez sebe. Dostal se na vrcholek evoluční hory, stal se člověkem.
    LISTER: A co je na tom tak světobornýho?
    RIMMER: Nezatracuj to, dokud to nezkusíš.
    LISTER: Já jen tomu přístroji nevěřim. Vim, že jsem staromódní, ale my jsme věřili, že kdyby Bůh chtěl, abysme lítali, nestvořil by španělskou letovou kontrolu. Ať si ten přístroj léčí všelijaký nemoce, ale nemůžeš měnit lidi na to, co nejsou. Seš jenom to, co seš. Nebyl to Descartes, kdo řek´: „Jsem to, co jsem!“
    RIMMER: Né, to byl Pepek námořník.
    LISTER: Ať to řek´ kdokoliv, byl to velkej filozof a myslim si, že taky řek´: „Musíš zůstat věrný tomu, co jsi!“
    VENDULKA
    VENDULKA --- ---
    SUBVERSION: Podle mě jo a ne. Rodina a prostředí, ve kterém vyrůstáme nás formuje hodně, ale zároveň to není jediné prostředí, které nás formuje. Chodíme do různých škol, na kroužky, můžeme si v dětství nebo v dospívání najít nějaký super pozitivní vzor a soustředit se na něj, mnozí z nás jsou v dospělosti schopní hluboké sebereflexe. Kdyby to bylo jenom o výchově, tak bysme mohli děti z problémových poměrů rovnou odepsat. A to je přece nesmysl.
    Toxický rodinný prostředí asi pravděpodobně bude častěji produkovat toxický lidi, než zdravý rodinný prostředí. Ale myslím si, že tam není jednoznačná kauzalita. Těch faktorů, co do toho vstupují, co to mohou ovlivnit, je mnoho.
    STENNY
    STENNY --- ---
    ZUULUU: Vzít to takhle filosoficky (mám problém, byť třeba ne velký, ale chci ho z principu řešit a stojí mi to na bolest a nepohodu) a skutečně na tom základě začít provádět vnitřní změny je vzácné, myslím, alespoň co jsem zatím viděl.
    Tipuju, že většina lidí se začne měnit až ve chvíli, kdy "to takhle nejde dál;" když se ukáže skutečně velký problém, který nelze ignorovat a v rámci dosavadního náhledu na sebe a svět není snadno řešitelný svépomocí. Nebo když přijde něco, co v rámci současného paradigmatu vůbec nedává smysl a dotyčného to rozebere.
    I v tom vidím nebezpečí mnoha rigidních myšlenkových/emočních konstruktů, od toxické maskulinity po různé ujeté politické směry nebo náboženské sekty - dovolují snadno externalizovat zdroj problémů. Za všechno můžou LGBT, Židi, ještírci nebo cyklisti... a my se nemusíme měnit, neboť máme Pravdu.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    ZUULUU: Jdi do pelíšku, dobrou.

    NENÍ PÍČA, JAKO PÍČA!!!

    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    ZUULUU: Je nicmene potreba pocitat i se selhanim. Nikdo nikomu nezaruci uspech.

    To jo, dneska je to už naše cesta. Já třeba už se třeba ani nemůžu na nějakou minulost zeptat, není koho, z mých prarodičů už nikdo nežije. Ale nebrání mi to, abych to reflektoval, přetavil nebo přerámoval a šel někam dál. Minulost nezměníš, budoucnost změnit můžeš, ta je neurčitá. Je v tom i ta potencialita selhání.
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    ZUULUU: Hm, nebude to tím, že je to špinavé, ošklivé, nechutné a zapáchající. Možná spíš tím, že je to nějak bolestivé.
    Dneska mi ty metafory nějak nejdou přes pysky. Omlouvám se. ;)
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    SUBVERSION:
    V některých rodinách může být přítomná až několika generační toxická zátěž. Tou toxickou zátěží může být už jenom tabuizování nějakých témat. Někde je třeba tabu nahota rodičů, nebo homosexualita, anebo se tabuizuje třeba komunistická minulost (pra)rodičů. Jedná se zřejmě o to, že existují některá témata, která jsou natolik zatížená toxickými emocemi, že se jim vyhýbá celá rodina, protože je to pro všechny traumatizující. Protože se o některých tématech mlčí, pomalu se vytrácí i vhodný slovník nebo příležitosti, jak a kdy o traumatech hovořit. Traumata existují, avšak není už jak o nich hovořit, je to pak špína zažraná pod kobercem. Nikdo se toho nechce ani dotknout. Všichni nějak tuší, že to tam je, ale v zájmu pohody se jakoby všichni tváří, že to neexistuje.
    XARGH
    XARGH --- ---
    SUBVERSION: inteligence lidi okolo tebe neni podninkou stastneho detstvi :)
    SUBVERSION
    SUBVERSION --- ---
    XARGH: chápu tě, a inteligenci myslíš co přesně?
    XARGH
    XARGH --- ---
    SUBVERSION: nebude "otravnej vozrala" jen maskou cloveka, ktery to jinak neumi? :DD

    jasne, vlivy prostredi, muzske vzory chovani, prozita traumata, to vse ma tendenci se replikovat mezigeneracne. inteligence nehraje zadnou roli imho
    SUBVERSION
    SUBVERSION --- ---
    nebude ta "toxicka maskulinita" jen maskou cloveka, ktery to jinak neumi? nebylo mu dovoleno, mel jinou vychovu/ prostredi, atd?

    nemyslim si ze pokud by clovek vysrustal v inteligentni rodine, kde se o vsem da diskutovat a je rovnovaha a pohoda.. tak ho casem muze prepadnout podobny bludy; myslim, ze se to dedi
    WRNQ
    WRNQ --- ---
    R_U_SIRIOUS: Celej život doma slýchám, že se máma zamilovala do táty, protože vypadal jak Old Shatterhand, takže jako dítě jsem si to dost spojovala, sestra si zas myslela, že je táta indián a když jsem se vdávala, na jakou melodii mě táta vedl k oltáři, aha?:)

    S tím teda souvisí i to, že když jsem se zamyslela nad svými mužskými vzory (ačkoliv jsem žena), tak z toho jednoznačně vycházejí nejlíp moji vedoucí z oddílu.

    Jinak super diskuze. Někdy to nestíhám moc číst, odbornost a délka postů je někdy na moji roztříštěnou pozornost a přehlcenou hlavu trochu enough, ale fakt palec hore.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    R_U_SIRIOUS: on se tam v tech knihach opakovane vyjadroval v takovem tom gentlemanskem duchu, docela hezky o zenach, myslim. A o indianskych ladies obvzlaste uznale, jako ze to nejsou zadne slecinky ale zvladnou vse jako muzi - stopovat, jezdit na koni a takove ty bezne indianske veci.
    AMANT
    AMANT --- ---
    YMLADRIS: tje pravda:) ja to znal jako filmy samozrejme a doma jsme meli nejaky starobyly vydani bez obrazku, coz me dost odpuzovalo, ale jak uz doma nic moc ke cteni nebylo, tak jsem si jednou pri nemoci asi v 9 letech toho vinetoua 1+2 precet a bylo to skvely.
    cte se to paradne, takze jsem si to daval pak kazdej rok. I jiny mayovky, ale neoldshatterhandovy, Duch Llana Estacada jsem cet taky aspon 5x, v jistym veku na nej proste kazdy leto muselo dojit:))
    ale myslim si, ze to lidi znaj spis z filmu a identifikujou se s tim obrazem ala Lex Barker, z knizek to neni..
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    R_U_SIRIOUS: Mě Old Shatterhand bavil kvůli té ich formě a tomu "kterak vysmívaný zelenáč ukázal co v něm je" - s tím se dítě imho dobře identifikuje
    R_U_SIRIOUS
    R_U_SIRIOUS --- ---
    Tak jsem v mezičase neběžícího Nychu uvažoval o fenoménu Old Shatterhand. Jediná postava, která tu padla dvakrát, což je absolutně nevyhnutelně statisticky vysoce signifikantní. :-) A proto jsem o tom přemýšlel. Zkusil jsem si uvědomit, co je na té postavě tak "top".

    Napadlo mě k tomu pár poznámek:

    1) Nebyl to hrdina jen proto, že takříkajíc dokázal dát oponentovi do držky. Slušně řečeno, že: "dokázal svého protivníka omráčit do bezvědomí jedinou ranou pěstí do spánku."
    2) Měl na poměry techno-logicky vyspělou zbraň (25 ran na jedno nabití)
    3) Nechlastal
    4) Nechodil za "ženskejma" ?(ehm, kromě Vinetouovy sestry "Nšo-či"). O jeho soukromém životě se mnoho neví.
    5) Měl prosté povolání "zeměměřiče".

    Ale hlavně:
    5) Byl "ušlechtilý" a měl "dobré úmysly".
    Jak se to konkrétně projevovalo? Jen tím, že uzavřel s Vinnetouem pokrevní bratrství a stali se z nich "nejhlubší" přátelé?
    6) Vymezoval se vůči "padouchům a zlotřilcům" ----> oslí můstek k pilotům v RAF.
    --------

    A pak jsem tak v mezičase uvažoval vedle těch "fiktivních" postav, zda mě v životě inspiroval někdo skutečně reálný a blízký? Děd, otec, bratr, strýc, učitel...? Mě tedy ani moc ne. Mám pocit, že ani nikdo skutečně neusiloval o to být vzorem a inspirátorem. Spíše jsem měl vždycky dojem, že tak ostatní "hoši, hoši" chtějí mít svou vlastní pravdu a rozdávat (po)známky do žákovské. :-) Proto asi nějaký ne-fiktivní vzor vlastně postrádám. Howgh.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    Jarda Jagr, Bruce Lee, M. Jackson a samozrejme Arnie.
    Z film. postav jeste Atrej z Neverending story a Vinetou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam