úvod
témata
události
tržiště
diskuze
nástěnka
přihlásit
přezdívka
heslo
přihlásit
pamatuj si mě
registrace
ztracené heslo?
Sušené maso
Vše kolem sušení masa - postupy, rady, pokec
MŮJ OSVĚDČENÝ POSTUP:
1. Maso umyté, osušené uložit do plastové misky a zasypat cukrem (tzv.hrobeček), uložit do lednice na 1 DEN
2. Po cukrovém hrobečku, maso vytáhnout, dokonale umýt, osušit papírovou utěrkou a zase uložit do misky a zasypat solí, uložit do lednice na 1,5 DNE (dva už bylo pro mne moc slané)
3. Po slaném hrobečku opět maso vytáhnout, umýt a osušit papírovou utěrkou
4. Následuje výběr koření: to už je individální záležitost co komu chutná :) Na krkovici používám sušený česnek a čerstvě nahrubo nadrcený pepř, na pečeni drcené hořčičné semínko a drcený barevný pepř, bok (bez kůže): sušený česnek, tymián
5. Důkladně maso v koření obalit, zabalit do obvazu a pověsit na místo, kde je nějaký prútok vzduchu a nesvítí na něj.
6. Doba sušení se liší dle použitého masa: pečeni jsem sušil cca. 21 dní, krkovici: 28 dní, bok: 30 dní, záleží kdo má jaké podmínky ( v panelu to schne rychleji ). S hovězím zkušenost nemám, tak se rád přiučím.
7. Důležitý je úbytek hmoty aspoň 40%, nechávám i více. Po prvním zakrojení je možno maso zase zabalit do obvazu a pověsit a dál nechat pracovat, ta chuť se pořád mění. Nebo druhá cesta je maso zatáhnout do vakua a vložit do lednice a občas si jít zakrojit :))
8. Maso zobu nejradši jentak, nebo v rámci nějakých obložených talířů.......
Tak snad je to vše, těším se na Vaše výtvory, komentáře, návody, prostě cokoliv k tématu.....:)
Sušence ZDAR!!!!
rozbalit záhlaví
SIOLA
---
---
9:16:43 15.3.2021
BUNDA
: Super :). Těch 40% je minimum.
BUNDA
---
---
8:22:17 15.3.2021
1 odpověď
+2
SIOLA mě inspiroval a už leží v lednici dvě panenky v solném hrobečku (co vystřídal ten z cukru) a zítra dojde na koření a pověšení. Jak jsem z dalších YT videí pochopil, dobu sušení lze nejsnáze odhadnout podle úbytku váhy? Tedy 45% a víc?
SALAM23
---
---
20:29:11 14.3.2021
+1
SIOLA
: česneku to bude příště chtít víc - jsem se bal abych to úplně nepřepálil,pepř je jasná volba
SIOLA
---
---
18:53:30 14.3.2021
2 odpovědi
SALAM23
: Sušený česnek a barevný pepř bych zkusil na tu panenu :)
SIOLA
---
---
18:50:09 14.3.2021
GILDARIUS
: Stačí volný prostor. Já to mám pověšené u ventilačky a v pohodě.
GILDARIUS
---
---
12:36:48 14.3.2021
1 odpověď
nemám spajzku kde by mi to viselo, ale mohl bych udělat dřevěnou skříňku v kuchyni, myslíte že by to mohlo fungovat? vlhkost v místnosti máme max 40%, krbovky nám to všechno vytahují pryč. Možná to podpořit nějakým větrákem z PC?
SALAM23
---
---
9:15:59 14.3.2021
+11
SALAM23
---
---
9:14:45 14.3.2021
1 odpověď
+2
Ahoj masožravci...můj první pokus o Jerky,sušení v troubě, panenka ,přes noc naložená,sušení 1,5h 70stupňů pak cca 6hodin 50 stupňů, docela se i povedlo a chutnají, teď další krok, sušení panenky vcelku a vychytat si nějakou pořádnou směs koření
ANNIKA
---
---
19:12:58 13.3.2021
SIOLA
: No jenom aby :o)
SIOLA
: Mám cca kilový kus, ještě ho čeká den a půl a v soli a během toho si rozmyslím, do jakého koření ho dám. CHtěla bych pro začátek něco ne moc výrazného... A zavěsit ho plánuju ke kotli, kde je odvětrávání přímo ven z baráku, takže pohyb vzduchu tam je, ale teplota nekolísá až tolik, jako třeba na půdě...
SIOLA
---
---
17:14:53 13.3.2021
+3
Co takhle pancettka podle pana Chataře?!
PANCETTA - domácí slanina - sušený vepřový bok | Domácí sušené maso | Chatař v kuchyni
https://www.youtube.com/watch?v=7NJFWYqBdEM
SIOLA
---
---
17:11:03 13.3.2021
1 odpověď
ANNIKA
: Kolik dáváš sušit?
SIOLA
---
---
17:10:32 13.3.2021
1 odpověď
ANNIKA
: To prase zprasit nejde :)
SIOLA
---
---
17:09:58 13.3.2021
+1
Ahoj všem sušenkám :)
ANNIKA
---
---
16:16:36 13.3.2021
2 odpovědi
+1
Právě včas, už se mi povaluje pečeně v cukru a dneska půjde do soli. Snad to hned napoprvé nezprasím :o)
(začala bych něčím menším, jenže pečeně se nám doma objevila poněkud nad plán, tak když už tu teda byla...)
<<
<
>
>>
Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam