• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    Vše kolem sušení masa - postupy, rady, pokec

    MŮJ OSVĚDČENÝ POSTUP:
    1. Maso umyté, osušené uložit do plastové misky a zasypat cukrem (tzv.hrobeček), uložit do lednice na 1 DEN
    2. Po cukrovém hrobečku, maso vytáhnout, dokonale umýt, osušit papírovou utěrkou a zase uložit do misky a zasypat solí, uložit do lednice na 1,5 DNE (dva už bylo pro mne moc slané)
    3. Po slaném hrobečku opět maso vytáhnout, umýt a osušit papírovou utěrkou
    4. Následuje výběr koření: to už je individální záležitost co komu chutná :) Na krkovici používám sušený česnek a čerstvě nahrubo nadrcený pepř, na pečeni drcené hořčičné semínko a drcený barevný pepř, bok (bez kůže): sušený česnek, tymián
    5. Důkladně maso v koření obalit, zabalit do obvazu a pověsit na místo, kde je nějaký prútok vzduchu a nesvítí na něj.
    6. Doba sušení se liší dle použitého masa: pečeni jsem sušil cca. 21 dní, krkovici: 28 dní, bok: 30 dní, záleží kdo má jaké podmínky ( v panelu to schne rychleji ). S hovězím zkušenost nemám, tak se rád přiučím.
    7. Důležitý je úbytek hmoty aspoň 40%, nechávám i více. Po prvním zakrojení je možno maso zase zabalit do obvazu a pověsit a dál nechat pracovat, ta chuť se pořád mění. Nebo druhá cesta je maso zatáhnout do vakua a vložit do lednice a občas si jít zakrojit :))
    8. Maso zobu nejradši jentak, nebo v rámci nějakých obložených talířů.......

    Tak snad je to vše, těším se na Vaše výtvory, komentáře, návody, prostě cokoliv k tématu.....:)

    Sušence ZDAR!!!!

    rozbalit záhlaví
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    BUNDA: Super :). Těch 40% je minimum.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    SIOLA mě inspiroval a už leží v lednici dvě panenky v solném hrobečku (co vystřídal ten z cukru) a zítra dojde na koření a pověšení. Jak jsem z dalších YT videí pochopil, dobu sušení lze nejsnáze odhadnout podle úbytku váhy? Tedy 45% a víc?
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    SIOLA: česneku to bude příště chtít víc - jsem se bal abych to úplně nepřepálil,pepř je jasná volba
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    SALAM23: Sušený česnek a barevný pepř bych zkusil na tu panenu :)
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    GILDARIUS: Stačí volný prostor. Já to mám pověšené u ventilačky a v pohodě.
    GILDARIUS
    GILDARIUS --- ---
    nemám spajzku kde by mi to viselo, ale mohl bych udělat dřevěnou skříňku v kuchyni, myslíte že by to mohlo fungovat? vlhkost v místnosti máme max 40%, krbovky nám to všechno vytahují pryč. Možná to podpořit nějakým větrákem z PC?
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Ahoj masožravci...můj první pokus o Jerky,sušení v troubě, panenka ,přes noc naložená,sušení 1,5h 70stupňů pak cca 6hodin 50 stupňů, docela se i povedlo a chutnají, teď další krok, sušení panenky vcelku a vychytat si nějakou pořádnou směs koření
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    SIOLA: No jenom aby :o)
    SIOLA: Mám cca kilový kus, ještě ho čeká den a půl a v soli a během toho si rozmyslím, do jakého koření ho dám. CHtěla bych pro začátek něco ne moc výrazného... A zavěsit ho plánuju ke kotli, kde je odvětrávání přímo ven z baráku, takže pohyb vzduchu tam je, ale teplota nekolísá až tolik, jako třeba na půdě...
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Co takhle pancettka podle pana Chataře?!
    PANCETTA - domácí slanina - sušený vepřový bok | Domácí sušené maso | Chatař v kuchyni
    https://www.youtube.com/watch?v=7NJFWYqBdEM
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    ANNIKA: Kolik dáváš sušit?
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    ANNIKA: To prase zprasit nejde :)
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Ahoj všem sušenkám :)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Právě včas, už se mi povaluje pečeně v cukru a dneska půjde do soli. Snad to hned napoprvé nezprasím :o)
    (začala bych něčím menším, jenže pečeně se nám doma objevila poněkud nad plán, tak když už tu teda byla...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam