• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    Vše kolem sušení masa - postupy, rady, pokec

MŮJ OSVĚDČENÝ POSTUP:
    1. Maso umyté, osušené uložit do plastové misky a zasypat cukrem (tzv.hrobeček), uložit do lednice na 1 DEN
    2. Po cukrovém hrobečku, maso vytáhnout, dokonale umýt, osušit papírovou utěrkou a zase uložit do misky a zasypat solí, uložit do lednice na 1,5 DNE (dva už bylo pro mne moc slané)
    3. Po slaném hrobečku opět maso vytáhnout, umýt a osušit papírovou utěrkou
    4. Následuje výběr koření: to už je individální záležitost co komu chutná :) Na krkovici používám sušený česnek a čerstvě nahrubo nadrcený pepř, na pečeni drcené hořčičné semínko a drcený barevný pepř, bok (bez kůže): sušený česnek, tymián
    5. Důkladně maso v koření obalit, zabalit do obvazu a pověsit na místo, kde je nějaký prútok vzduchu a nesvítí na něj.
    6. Doba sušení se liší dle použitého masa: pečeni jsem sušil cca. 21 dní, krkovici: 28 dní, bok: 30 dní, záleží kdo má jaké podmínky ( v panelu to schne rychleji ). S hovězím zkušenost nemám, tak se rád přiučím.
    7. Důležitý je úbytek hmoty aspoň 40%, nechávám i více. Po prvním zakrojení je možno maso zase zabalit do obvazu a pověsit a dál nechat pracovat, ta chuť se pořád mění. Nebo druhá cesta je maso zatáhnout do vakua a vložit do lednice a občas si jít zakrojit :))
    8. Maso zobu nejradši jentak, nebo v rámci nějakých obložených talířů.......

Tak snad je to vše, těším se na Vaše výtvory, komentáře, návody, prostě cokoliv k tématu.....:)

Sušence ZDAR!!!!

rozbalit záhlaví
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    SIOLA: už sem natěšenej. A díky za inspiraci :)
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Tak ještě 5- 10% a konzumovat :-)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    SIOLA: Tak úbytek zpomalil. Po 6 dnech jsem na 65% původní váhy.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    POHODAVOLE: tak je to docela fofr. Z puvodnich cca 370g jsem na cca 240g, tak verim, ze tento tyden ochutnam :)
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    sem nesmi clovek nakouknout hladovej - jdu utocit na lednicku a to jsem si rekl,ze po 8 nezeru
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SIOLA: ja tam mam jeste susenou cibuli..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DEVIL: pekny to mas! Mne se ti libilo, jak delal salam za pouziti startovaci kultury v tomto videu. Kazdopadne, jestli mi dopadne panenka, tak chci prubnout bucek a hovezi :)

JEDNODUCHÁ DOMÁCÍ VÝROBA SALÁMU | SAUCISSON SEC
    https://www.youtube.com/watch?v=7JQIHyr9AUc&ab_channel=JendavKuchyni
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ja sem pred nakym casem delal chorizo. koupil sem jen veprovy pecene a udelal sem to dietni, protoze bucek stoji 3x tolik co pecene. v popredi pri tom uzeni sou dve soppressaty.
    je to rvany do hovezich strev, aby to pomalejs schlo. je to moc dobry, ale uz je to skoro sezrany.

KORKMAZ
    KORKMAZ --- ---
    Ahoj, jsem v tomdle úplná lama a kupuju si hotový produkt. Mám el. sušičku kde suším přebytky chilli tak bych to chtěl využit a tím pádem zkusit sušit rovnou plátky. Mohl by mi někdo prosím poslat link na nějaký ozkoušený a pokud možno snadný postup? Něco jako jak malé to nakrájet, jestli a jak dlouho marinovat a bez jakých koření/ingrediencí se neobejdu (třeba tím cukrem si nejsem jistý). Preferuji hovězí. Díky moc
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Drzte mi palce, at se to nepodela :)

SIOLA
    SIOLA --- ---
    ZAK: Kupuju jen od řezníků :) Jestli jseš pražský, tak mohu doporučit. Na sušení škoda stařeného....
    ZAK
    ZAK --- ---
    Pouzivate na to "normalni" supermarketovy maso a nebo radeji nejaky vymazlenejsi od reznika / z farmy?
    A v pripade hoveziho masa, hodi se k suseni i stareny maso nebo to je spis na skodu?
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    BUNDA: Jasný u panenky to je fičák- žádný tuk, tak ten úbytek je rapidní.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    HUGILA: Chystám se na ní tento týden poprvé!
    HUGILA
    HUGILA --- ---
    pěkně zdravím vespolek, nezkoušel jste někdo doma bresaolu?
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    BUNDA: tak hlásím pokles hmotnosti panenek na 90% po 24 hod.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Nechal jsem se nalakat, tak jsem dnes zalozil prvni panenku. Zkousim dle videa zde BUNDA, tak jsem na to zvedavy. Oproti receptu v zahlavi me prekvapuje, ze prvne naklada pouze pres noc, tak jsem zvedavy, jestli to bude dost slany :)
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    NAVRY: sušička na ovoce úplně stačí. Mám nějakou osmi či dvanácti patrovou. Maso suším vždy tak okolo kila, kila a ctvrt. To ti dá čtyři, max pět pater. Ono to seschne, takže během sušení to můžeš seskládat a jedno patro ti ubyde. Víc pater je IMHO drbacka na rozumně prokládání a točení, dělával jsem max šest pater. Sušičku dám na sedmdesát stupňů, v podvečer to zapnu, než jdu spát, tak prochází patra a ráno mám maso hotové.
    Úbytek vahovy počítej cca 70%, když tam dáš kilo masa, tak získás cca 250/300g. Neutracim teď moc za hovězí, většinou kupuju, co je někde za dobrou cenu z vepřového (kýta, kotleta).
    E_D
    E_D --- ---
    NAVRY: Bohatě stačí obyč sušička na ovoce, jerky jsem v tom dělal pravidelně.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    DEVIL: ja mam nejakou vychytanou troubu s programem na suseni a tam to slo nadherne

BUNDA
    BUNDA --- ---
    DEVIL: to co píšeš, dává smysl. Troubu mám sice horkovzdušnou, ale jestli to bude sušit dost stejnoměrně nevím. A asi dává smysl i umlít to z něčeho libového.

SIOLA: panenky už visí v průvanu od větráku, tak jsem zvědav, jak rychle budou ubývat na váze.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam