• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    Vše kolem sušení masa - postupy, rady, pokec

    MŮJ OSVĚDČENÝ POSTUP:
    1. Maso umyté, osušené uložit do plastové misky a zasypat cukrem (tzv.hrobeček), uložit do lednice na 1 DEN
    2. Po cukrovém hrobečku, maso vytáhnout, dokonale umýt, osušit papírovou utěrkou a zase uložit do misky a zasypat solí, uložit do lednice na 1,5 DNE (dva už bylo pro mne moc slané)
    3. Po slaném hrobečku opět maso vytáhnout, umýt a osušit papírovou utěrkou
    4. Následuje výběr koření: to už je individální záležitost co komu chutná :) Na krkovici používám sušený česnek a čerstvě nahrubo nadrcený pepř, na pečeni drcené hořčičné semínko a drcený barevný pepř, bok (bez kůže): sušený česnek, tymián
    5. Důkladně maso v koření obalit, zabalit do obvazu a pověsit na místo, kde je nějaký prútok vzduchu a nesvítí na něj.
    6. Doba sušení se liší dle použitého masa: pečeni jsem sušil cca. 21 dní, krkovici: 28 dní, bok: 30 dní, záleží kdo má jaké podmínky ( v panelu to schne rychleji ). S hovězím zkušenost nemám, tak se rád přiučím.
    7. Důležitý je úbytek hmoty aspoň 40%, nechávám i více. Po prvním zakrojení je možno maso zase zabalit do obvazu a pověsit a dál nechat pracovat, ta chuť se pořád mění. Nebo druhá cesta je maso zatáhnout do vakua a vložit do lednice a občas si jít zakrojit :))
    8. Maso zobu nejradši jentak, nebo v rámci nějakých obložených talířů.......

    Tak snad je to vše, těším se na Vaše výtvory, komentáře, návody, prostě cokoliv k tématu.....:)

    Sušence ZDAR!!!!

    rozbalit záhlaví
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    SALAM23: jakejs daval cesnek? cerstvej/granulovany mrdky/rozmixovany suseny platky?
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    SALAM23: co je to za maso?
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Tak usušeno, 11 dní ,slanost úplně ideální ,trochu jsem přestřelil s pepřem a česneku to chtělo míň, ale příště to bude lepší, tohle bude takový spíš ke kalení ať je žízeň ,ale i tak spokojenost

    SIOLA
    SIOLA --- ---
    POHODAVOLE: POHODAVOLE!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Tak mam hotovo :)

    DEVIL
    DEVIL --- ---
    vcera sem zkomacenej po praci zmatecne usnul u naky snury autoplay jewtube videi. uz nevim v kterym to bylo a jestli sem byl v limbu, ale pamatuju si, ze tam nakej chlap rikal, ze aby nebyl susenej produkt moc slanej, tak to dela nasledovne:
    dava teda ale dusitanovou smes 50mg na kilo.
    zvazi celkovej objem susenyho masa, odecte z toho 30% hmotnosti, co se ztrati schnutim, vyjde mu finalni vaha produktu a napocita diky tomu, aby konecnej hmotnostni podil soli neprekrocil 2 az 2,5%.
    nam od patku jede novej lockdown, tak uvidim, co mi napisou za hodiny v praci a stvoril bych neco podle toho...
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Tak to zatím mám v dóze a ty kraje pěkně meknou. Plíseň nepozoruju, uvidíme, co dál. Ale zase moc dlouho asi nepřežije :-)

    SUCHNA
    SUCHNA --- ---
    NIGHTFURY: vyhodit to je škoda peněz. přinejhorším si z toho uděláš dobrou polívku
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    NIGHTFURY: muzes ji nechat ve vode, kterou parkrat vymenis. osmozou se ta sul vrati castecne do vody. dal bych tak tri dny ve vode a pak bych kus uriznul a ochutnal, jak to je slany
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    NIGHTFURY: za me je to ok, rozhodne nevyhazvoat, to by byla skoda. Usis a uvidis. Ale to pujde.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    SIOLA: Zkusím, díky. Obalila jsem ji v koření, zabalila a dala do špajzu, tak snad bude aspoň trochu použitelná.
    Příště si nastavím nějaké upozornění, úplně jsem na ni zapomněla :(
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    NIGHTFURY: Zkus jí normálně dosušit. Třeba do wrapu, sandwiche bude cajk, ale na samotný pojídání to nebude.... :(
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    ANNIKA: Jo to jo, ale přijde mi to lepší, než to balit do folie. Minimálně z důvodu toho, že se k masu dostaneš rychlejš :))))))
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NIGHTFURY: asi bude hooodně slaná :(
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    Když jsem po cukrovém hrobečku zapomněla panenku v solném hrobě třetí den, tak ji asi můžu vyhodit, žejo? *facepalm*
    E_D
    E_D --- ---
    Mě to v lednici po sušení nikdy plíseň nechytlo i když to skladuju v klasickým mikrotenovým sáčku. Je možné že se mi to vyhýbá, protože do toho min 1x denně lezu pro pár plátků :)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    SIOLA: Ale pečící je povoskovaný a taky neprodyšný, ne?
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    ANNIKA: Protože v té folii bych se bál plísně.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    SIOLA: A proč do peciciho?
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    ANNIKA: Tak fajn, že se podařilo! Zabalil bych to do pečícího papíru, do dózy a šup do lednice.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    Jinak jsem zrovna přebalil vepřovou pečeni z cukrového hrobečku do solného. Bohužel jsem nezvážil maso před cukrem, ale teď má 690g. A s tím i souvisí můj dotaz, jak správně počítat zhubnutí při sušení? Počítá se výchozí váhy (před cukrem a solí) nebo až z té po?
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Máte pak někde zkušenost s dalším pobytem v lednici v potravinarske folii? Četla jsem, že ji můžu bez obav použít, ale pak zase někdo psal, že mu to pak brutálně zplesnivelo, tak mám trochu obavy. Nebo y třeba stačila taková ta lock dóza, co fakt těsní? Chtěla bych tomu trochu nechat zmeknout ty tvrdé okraje...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam