• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    NIGHTFURY: Zkus jí normálně dosušit. Třeba do wrapu, sandwiche bude cajk, ale na samotný pojídání to nebude.... :(
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    ANNIKA: Jo to jo, ale přijde mi to lepší, než to balit do folie. Minimálně z důvodu toho, že se k masu dostaneš rychlejš :))))))
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NIGHTFURY: asi bude hooodně slaná :(
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    Když jsem po cukrovém hrobečku zapomněla panenku v solném hrobě třetí den, tak ji asi můžu vyhodit, žejo? *facepalm*
    E_D
    E_D --- ---
    Mě to v lednici po sušení nikdy plíseň nechytlo i když to skladuju v klasickým mikrotenovým sáčku. Je možné že se mi to vyhýbá, protože do toho min 1x denně lezu pro pár plátků :)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    SIOLA: Ale pečící je povoskovaný a taky neprodyšný, ne?
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    ANNIKA: Protože v té folii bych se bál plísně.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    SIOLA: A proč do peciciho?
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    ANNIKA: Tak fajn, že se podařilo! Zabalil bych to do pečícího papíru, do dózy a šup do lednice.
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    Jinak jsem zrovna přebalil vepřovou pečeni z cukrového hrobečku do solného. Bohužel jsem nezvážil maso před cukrem, ale teď má 690g. A s tím i souvisí můj dotaz, jak správně počítat zhubnutí při sušení? Počítá se výchozí váhy (před cukrem a solí) nebo až z té po?
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Máte pak někde zkušenost s dalším pobytem v lednici v potravinarske folii? Četla jsem, že ji můžu bez obav použít, ale pak zase někdo psal, že mu to pak brutálně zplesnivelo, tak mám trochu obavy. Nebo y třeba stačila taková ta lock dóza, co fakt těsní? Chtěla bych tomu trochu nechat zmeknout ty tvrdé okraje...
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    NEMESIS: nekape nic, cukr i sůl vodu vytáhnou. zbytek jak píše ANNIKA.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    NEMESIS: Mně nic nekapalo, ale asi může opadavat koření. Balit nemusíš, to je spíš kvůli hmyzu nebo tomu opadavani, ale zabalené je náchylnější plísni.
    NEMESIS
    NEMESIS --- ---
    Ahoj, možná lama dotaz - ale kape/teče z toho masa při sušení něco? Nemám nikde doma stále otevřenou ventilačku, kde by to mohlo viset, ale mám suchej a chladnější sklep, případně garáž - myslíte, že to můžu zkusit tam? A pochopila jsem správně, že je nutné to maso zabalit do gázy z lékárny? dík.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    A hotovo! První pokus podle Sioly - kilo pečeně, den a půl cukru, den a půl v soli, 21 dní ve visu v cca 12 stupních a vlhkosti kolem 35 %. Potrene jen sojovkou, bez koření.

    Je to vynikající, mazec. Slané dost, ale ne presolene, střed krásně měkký, kraje otvrdle. Vakuovacku nemám, tak to dám do fólie ještě do lednice rozlezet.

    Příště zkusím svázat do kompaktnejsiho tvaru, takhle otvrdly ty tenké boky, plus trošku koření, ale fakt jen malinko. A taky chci zkusit hovězí, jen se dostanu ke zdroji, půjde další! :-)

    BUNDA
    BUNDA --- ---
    SALAM23: no těm mým panenkám by stačilo tak 8-10 dní. Po 13 dnech už jsou vyschlé až dost. Je teda pravda, že jak cukr, tak sůl z nich také vytáhly překvapivě dost.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Nejde mi odpovídat na novým nyxu - jo po fotce jsem to zasypal , byla by to pak jen fotka soli a cukru v dóze ,zavřel a přes noc dal do ledničky , docela mě překvapilo kolik vody to vytáhlo do rána - teď po 3 dnech to začíná vypadat že to možná bude suchý dřív jak za 14 dni - já to teda radši víc suchý
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    SALAM23: Doporučil bych více zasypat....
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    Tak jsem pohřbil 3 kusy

    DEVIL
    DEVIL --- ---
    tady prosim klasicky suseni bez nitratovejch soli... https://www.youtube.com/watch?v=3SNoryubiwU&ab_channel=FoodInsider holt taliani no
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam