• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    DEVIL: Díky. Tak já zkusím oboje (do soli do lednice a s trochou soli do mrazáku) a udělám srovnávací studii :-)

    Na konzervaci soli jsem četla cca 25 - 30 % hmotnosti, to už by nic dělat nemělo. Ale zase to má pak omezené využití, takhle slané... Tak uvidíme.

    Zbývají tři měsíce, pak půjde ven další várka. A mezitím budou ještě výhonky, takže nějak jo dlouho to skladovat nechci.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ANNIKA: tak to muzes taky no, nicmene v mrazaku (ja nevim jak dlouho to tam budes mit) vzdycky bude dochazet k premrzani a sublimaci. taky sem mel cesnek v mrazaku (naloupanej nekrajenej ve dvojitym ziploc bag) a ke konci roku sem uz tahal ven jen takovy zkrabately nic moc cesnekem nechutnajici bily 'mandlicky'.
    jinak s tim olejem je to jak rika VOZKA: kvuli pripadnemu botulismu
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    VOZKA: jo to jsou 3-5% láky, u těch 15% se počítá se zalitím vodou
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Na mléčný kvašení se většinou dává 3% - 5% celkové hmotnosti (i s vodou) pokud vím, s 15% jestli to bude kvasit, tak bych čekal že to bude obzvlášť v chladu tak pomalý že to nebude hrát roli.

    Jinak uchovávat česnek kvašením určitě změní chuť, ale není to marný. Chutná to jinak, ale velmi dobře a po nějaké době v nálevu se chuť už nemění. A pokud byste chtěli něco fakt spešl, tak lidi občas zkoušej dlouhodobý pomalý kvašení v medu, většinou se to nechává fermentovat měsíce až roky a čím dýl, tím unikátnější je chuť. Recept pochází odněkud z blízkého východu, možná z Íránu, spousta rodin tam nakládá každý rok trochu a vždycky otevírá až po letech.

    Olej se tuším u česneku nedoporučuje kvůli botulismu, to u mléčného kvašení ani medu nehrozí.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    DEVIL: Ještě mě zaujalo rozmixovat s troškou soli a dát do mrazáku udusane na placku a z té pak odlamovat podle potřeby. To teď zkusím a dám vědět.

    A proč ne do oleje?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    serete mě, pánové, už mi leží panenka v cukru !
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DEVIL: mléčně kvašenej česnek ? hmm, na to by mělo stačít cca 2-15% soli proti česneku, na solnou konzervaci 30-40%, možná i 20%, ale to jen hádám
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    KURE: vono to musis zasolit poradne, protoze jinak by to mohlo zacit kvasit, coz voni nechtej. takze kdyz to udelas doma min slany, tak se smir s tim, ze to muze v nakym krasnym momentu zakvasnout. cimz nechci rict ze je to spatne, ale rozhodne to zmeni cesnekovou chut..
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ANNIKA: podle myho je nejlepsi nakrajet na tenky platky a ususit v susicce nebo na zblunci na dratenym susaku. muzes taky udelat pastu z prevareny vody a cesneku, ale ta dycky zmodra a malinko zeslabne.
    na druhou stranu bych rozhodne nedoporucoval nakladat do oleje.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    KURE: Zkoušela jsem kdeco, do soli i do oleje, ale vždycky se ta chuť prostě za chvíli změní. A nějaká možnost to bezztratove uložit ve velkém by mě fakt potěšila, protože s česnekem úplně netroskarime... :-)

    KURE
    KURE --- ---
    ANNIKA: před několika lety jsem na trzích koupil česnek v soli. Neuvěřitelná dobrota. Byla toho litrová zavařovačka a vydržel mi od vánoc asi do velikonoc. Dával jsem to do všeho :D

    Když se koupí čenek v soli v krámu, je to slaný že se to nedá použít, ale tohle bylo o hodně míň slaný.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Tak jo, mám v soli hovězí váleček a zítra půjde do visu. Jen zase houbám, co na něj... Asi vyhraje uzená paprika a možná trochu česneku. Nedělá ten čerstvy neplechu? Jakože plíseň nebo moc výrazná chuť nebo nějaká pachuť, když tam osycha týdny?

    Česnek si pestuju vlastní, je to síla. Ale jak tu padlo, že namixovat do zásoby do lednice, tak to mi nevyhovuje - sebelip skladovane to prostě po pár dnech vycicha a chuť se mění, neni to už ono. Je to pohodlný, to jo, ale na chuti to utrpí natolik, že to nedělám. Tak se bojím, aby to na mase nemělo stejné změny.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    POHODAVOLE: A já jsem rád, že to tu jede :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SIOLA: pecene je taky zatim muj favorit a mozna jeste panenka. Musim rict, ze jsem rad, ze jsi to sem zacal davat, takze jsem se taky mohl chytit :)
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    POHODAVOLE: Hořčičné semínko trochu podrtit....krkovice byla super, ale pečeně mi chutnala nejvic :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    POHODAVOLE: trochu tomu pomáhám ventilátorem (kvůli průvanu), ale jinak je to v v cca 21°C
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    BUNDA: slusny, tak mi to jde docela rychle :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    POHODAVOLE: teď mi tu visí pečeně co měla před solí (po cukru) 690g a po 7 dnech visu má 470g. Už brzo půjde pod kudlu..
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    Tady v řezu

    SPACEX
    SPACEX --- ---
    POHODAVOLE: Jestli dobře počítam, tak necelej měsíc. Ale myslím si, že kdybych to míň zabalil, bude to rychlejší
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam