• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    Vše kolem sušení masa - postupy, rady, pokec

    MŮJ OSVĚDČENÝ POSTUP:
    1. Maso umyté, osušené uložit do plastové misky a zasypat cukrem (tzv.hrobeček), uložit do lednice na 1 DEN
    2. Po cukrovém hrobečku, maso vytáhnout, dokonale umýt, osušit papírovou utěrkou a zase uložit do misky a zasypat solí, uložit do lednice na 1,5 DNE (dva už bylo pro mne moc slané)
    3. Po slaném hrobečku opět maso vytáhnout, umýt a osušit papírovou utěrkou
    4. Následuje výběr koření: to už je individální záležitost co komu chutná :) Na krkovici používám sušený česnek a čerstvě nahrubo nadrcený pepř, na pečeni drcené hořčičné semínko a drcený barevný pepř, bok (bez kůže): sušený česnek, tymián
    5. Důkladně maso v koření obalit, zabalit do obvazu a pověsit na místo, kde je nějaký prútok vzduchu a nesvítí na něj.
    6. Doba sušení se liší dle použitého masa: pečeni jsem sušil cca. 21 dní, krkovici: 28 dní, bok: 30 dní, záleží kdo má jaké podmínky ( v panelu to schne rychleji ). S hovězím zkušenost nemám, tak se rád přiučím.
    7. Důležitý je úbytek hmoty aspoň 40%, nechávám i více. Po prvním zakrojení je možno maso zase zabalit do obvazu a pověsit a dál nechat pracovat, ta chuť se pořád mění. Nebo druhá cesta je maso zatáhnout do vakua a vložit do lednice a občas si jít zakrojit :))
    8. Maso zobu nejradši jentak, nebo v rámci nějakých obložených talířů.......

    Tak snad je to vše, těším se na Vaše výtvory, komentáře, návody, prostě cokoliv k tématu.....:)

    Sušence ZDAR!!!!

    rozbalit záhlaví
    KURE
    KURE --- ---
    ANNIKA: před několika lety jsem na trzích koupil česnek v soli. Neuvěřitelná dobrota. Byla toho litrová zavařovačka a vydržel mi od vánoc asi do velikonoc. Dával jsem to do všeho :D

    Když se koupí čenek v soli v krámu, je to slaný že se to nedá použít, ale tohle bylo o hodně míň slaný.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Tak jo, mám v soli hovězí váleček a zítra půjde do visu. Jen zase houbám, co na něj... Asi vyhraje uzená paprika a možná trochu česneku. Nedělá ten čerstvy neplechu? Jakože plíseň nebo moc výrazná chuť nebo nějaká pachuť, když tam osycha týdny?

    Česnek si pestuju vlastní, je to síla. Ale jak tu padlo, že namixovat do zásoby do lednice, tak to mi nevyhovuje - sebelip skladovane to prostě po pár dnech vycicha a chuť se mění, neni to už ono. Je to pohodlný, to jo, ale na chuti to utrpí natolik, že to nedělám. Tak se bojím, aby to na mase nemělo stejné změny.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    POHODAVOLE: A já jsem rád, že to tu jede :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SIOLA: pecene je taky zatim muj favorit a mozna jeste panenka. Musim rict, ze jsem rad, ze jsi to sem zacal davat, takze jsem se taky mohl chytit :)
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    POHODAVOLE: Hořčičné semínko trochu podrtit....krkovice byla super, ale pečeně mi chutnala nejvic :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    POHODAVOLE: trochu tomu pomáhám ventilátorem (kvůli průvanu), ale jinak je to v v cca 21°C
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    BUNDA: slusny, tak mi to jde docela rychle :)
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    POHODAVOLE: teď mi tu visí pečeně co měla před solí (po cukru) 690g a po 7 dnech visu má 470g. Už brzo půjde pod kudlu..
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    Tady v řezu

    SPACEX
    SPACEX --- ---
    POHODAVOLE: Jestli dobře počítam, tak necelej měsíc. Ale myslím si, že kdybych to míň zabalil, bude to rychlejší
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SPACEX: krkovice me laka pekelne a horcicne seminko je dobry tip. Taky zkusim. Jak dlouho tech 400g trvalo?
    SPACEX
    SPACEX --- ---
    Já včera prohlásil krkovici za hotovou. Neubylo jí úplnejch 40%, spíš něco kolem 35, podle mě sem dal moc vrstev obvazu, příště zabalim jen do jedný vrstvy. Každopádně je to naprostá pecka, je to něco mezi sušeným masem a salámem. Kořenil sem pepřem a hořčičnym semínkem. Každopádně teda 400g neusušenýho masa je fakt málo, víc jak půlku sme se ženou rovnou snědli a teď smutně koukáme, že nesušíme nic dalšího :D
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SALAM23: az bude box, tak to rad prubnu :)
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    POHODAVOLE: nebal bych se toho,to maso stejně osusis jen na povrchu,voda se dostane do poru odkud ji nedostanes a musi vyschnout ,stejny to bude s tou pastou ,vic nakazy tam nacpes z nesterilnich podminek pri priprave nez trochou cesneku s vodou,toho bych se vazne nebal
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    dobrá je klasická česneková pasta se solí. dávám 10% soli ku množství česneku. 90 % úrody zdělám takto a pak je to použitelný do všeho. myslím že na to maso ideální, není potřeba ho pak tolik solit než se dá sušit.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SALAM23: omeju a perfektne osusim :)
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    POHODAVOLE: když to vytahnes z hrobu tak to taky omyjes ,tak jestli to pak trochu potres nemuze vubec vadit
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    POHODAVOLE: to v podstate skoro hned uschne, zalezi na tom, jak to udelas husty. staci toho malo, protoze je to koncentrakovany..
    este mi nikdy nic nechytlo jakoby zlou plisen, protoze vse bylo hutne nasoleny
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DEVIL: uprimne jsem z toho furt docela vysranej, tak si nedokazu predstavit, ze bych mel maso potirat cimkoliv vlhkym. To prubnu max, az udelam susici box, ktery predpokladam bude stejne brzy treba kvuli hmyzu :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    POHODAVOLE: me ten granulat jako nevadi, kdyz ho dam nekam do tekutyho jidla - omacka/polivka/peceny maso, ale jednou sem ho prave dal na nakou susenou peceni, protoze sem byl linej ho loupat a delat pastu a jak to vyschlo, tak z toho bylo cejtit takova divna neliba prichut. nic moc jako no.. od ty doby na to davam pozor.
    co se mi nejvic osvedcilo, co sem odkoukal od svyho reznika, je udelat cerstvou pastu z cesneku. normalne se oloupe, v konvici se uvari voda, zchladne se a pak se to tycak rozkydli - voda s cesnekem. a vydrzi to fakt dlouho v lednici
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    DEVIL: prave ze granulovanou mrdku,priste radsi udelam pastu z cerstvyho
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam