• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    Vše kolem sušení masa - postupy, rady, pokec

    MŮJ OSVĚDČENÝ POSTUP:
    1. Maso umyté, osušené uložit do plastové misky a zasypat cukrem (tzv.hrobeček), uložit do lednice na 1 DEN
    2. Po cukrovém hrobečku, maso vytáhnout, dokonale umýt, osušit papírovou utěrkou a zase uložit do misky a zasypat solí, uložit do lednice na 1,5 DNE (dva už bylo pro mne moc slané)
    3. Po slaném hrobečku opět maso vytáhnout, umýt a osušit papírovou utěrkou
    4. Následuje výběr koření: to už je individální záležitost co komu chutná :) Na krkovici používám sušený česnek a čerstvě nahrubo nadrcený pepř, na pečeni drcené hořčičné semínko a drcený barevný pepř, bok (bez kůže): sušený česnek, tymián
    5. Důkladně maso v koření obalit, zabalit do obvazu a pověsit na místo, kde je nějaký prútok vzduchu a nesvítí na něj.
    6. Doba sušení se liší dle použitého masa: pečeni jsem sušil cca. 21 dní, krkovici: 28 dní, bok: 30 dní, záleží kdo má jaké podmínky ( v panelu to schne rychleji ). S hovězím zkušenost nemám, tak se rád přiučím.
    7. Důležitý je úbytek hmoty aspoň 40%, nechávám i více. Po prvním zakrojení je možno maso zase zabalit do obvazu a pověsit a dál nechat pracovat, ta chuť se pořád mění. Nebo druhá cesta je maso zatáhnout do vakua a vložit do lednice a občas si jít zakrojit :))
    8. Maso zobu nejradši jentak, nebo v rámci nějakých obložených talířů.......

    Tak snad je to vše, těším se na Vaše výtvory, komentáře, návody, prostě cokoliv k tématu.....:)

    Sušence ZDAR!!!!

    rozbalit záhlaví
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    NOHME: Vodítko ke konzumaci je 30% úbytku váhy při sušení.
    NOHME
    NOHME --- ---
    Z 3,56kg je 1,23kg
    NOHME
    NOHME --- ---
    Včera jsem rozbalil po cca14dnech. Kanec kyta s vyndanou kosti z prostřed..

    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Btw jak jsem to rozbalil z fáče, tak jsem se málem lekl, jak to bylo černý :D
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Kýta z mladého býčka
    bez koření
    ve visu 10 dní

    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Opět panenka, no jo je nejrychlejš...:D
    koření: pepř, paprika, chilli

    APPU
    APPU --- ---
    Tak akorát sušim podle tohoto receptu
    Sušené hovězí maso " Jerky ", které zvládnete i doma! Dried meat Jerky
    https://www.youtube.com/watch?v=aOSU4oBVDZM&ab_channel=MistrM%C3%A1lek

    Jednoduchý a musim říct, že to voní nádherně
    KOZINA
    KOZINA --- ---
    Zkoušel někde vyrábět salám Nduja?
    viz. https://www.greatbritishchefs.com/recipes/homemade-nduja-recipe
    Řeším, jestli by to šlo něchat zrát v průvanu jako maso...
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    ANDYNESTA: Aha, ono je to dělané z toho mletého. tak to jo. já jsem si dost dobře nedokázal představit vykrajování k "kusu" masa :)
    ANDYNESTA
    ANDYNESTA --- ---
    KARLOSK: Pred. Jako cukrovy. Vyvalet a delat tvary. Po by bylo zbytecne osklivyho odpadu
    KARLOSK
    KARLOSK --- ---
    ANDYNESTA: zajímalo by mě jak probíhalo vyhrajování. před nebo až po sušení?
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    ANDYNESTA: Nádhera!😋
    ANDYNESTA
    ANDYNESTA --- ---
    Taky jsem si neco nasusil misto cukrovy pro rodinu a kamose. Neni to uplne vsechno nafoceny. Ale bylo to par veceru 😂

    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Tak jsem nasušil nějaké dárečky :-)
    Panenka, pepř drcený, drcené hořčičné semínko. Příště zkusím chilli a zázvor jak psal kolega Paleontolog níže.

    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SIOLA: takový koření jsem dal prvně na panenku. nevím jestli holka přeschla, asi jo, ale to hrubý koření bylo teda za trest. je toho podlě me příliš, z chuti masa nic nemám, protože žvejkám hrubý kusy koření.
    takže jsem šel cestou mletýho pepře, česnekovýho pojiva (drcenej česnek + sůl + voda), cukru a sojovky, mírně chilli, všechno smíchaný na hustej lák, kterým maso namašluju
    teď mám další 2x1 kg, tak už přemýšlím, jakou směs udělám. asi sladký chilli se zázvorem. napadla mě i nějaká masala z indickýho okruhu chutí
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SIOLA: pepřové aroma bez pepřové pálivosti, to by mohlo bejt zajímavý pro děti
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Přemýšlim i o použití sečuánského pepře...Nemá někdo zkušenost, jak to chutná na sušence?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SIOLA: mám to teď v teple, cca 18-19C, takže 3 týdny max, spíš to nakrojím po 2t. ale budu dělat brzy další a nechám to ve sklepě na dýl, co to schválně udělá.
    župan ze sojovky, česneku, mletýho pepře (hrubej už znovu nedám, ani hrubou hořčici), příště zázvor. jedna z možností je to taky udělat hodně nasladko s chilli, jako dělají číňani. to byly takový lisovaný plátky do sebe a z nich asi 2m šála tenká 3mm :D
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    PALEONTOLOG: Nahoď potom foto hotového ať můžeme slintat.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    PALEONTOLOG: JJ to tak bývá :D. Kolik tomu dáš dnů? Já jí většinou mívám kolem 21-25 dnů.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    750g v.pečeně, v hrobu 12h cukr a 12h sůl, na víc prostě nezbyl čas. a bylo to cvrklý jak loňský jabka už když jsem to věšel
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam