• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SIOLA: takový koření jsem dal prvně na panenku. nevím jestli holka přeschla, asi jo, ale to hrubý koření bylo teda za trest. je toho podlě me příliš, z chuti masa nic nemám, protože žvejkám hrubý kusy koření.
    takže jsem šel cestou mletýho pepře, česnekovýho pojiva (drcenej česnek + sůl + voda), cukru a sojovky, mírně chilli, všechno smíchaný na hustej lák, kterým maso namašluju
    teď mám další 2x1 kg, tak už přemýšlím, jakou směs udělám. asi sladký chilli se zázvorem. napadla mě i nějaká masala z indickýho okruhu chutí
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SIOLA: pepřové aroma bez pepřové pálivosti, to by mohlo bejt zajímavý pro děti
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Přemýšlim i o použití sečuánského pepře...Nemá někdo zkušenost, jak to chutná na sušence?
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SIOLA: mám to teď v teple, cca 18-19C, takže 3 týdny max, spíš to nakrojím po 2t. ale budu dělat brzy další a nechám to ve sklepě na dýl, co to schválně udělá.
    župan ze sojovky, česneku, mletýho pepře (hrubej už znovu nedám, ani hrubou hořčici), příště zázvor. jedna z možností je to taky udělat hodně nasladko s chilli, jako dělají číňani. to byly takový lisovaný plátky do sebe a z nich asi 2m šála tenká 3mm :D
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    PALEONTOLOG: Nahoď potom foto hotového ať můžeme slintat.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    PALEONTOLOG: JJ to tak bývá :D. Kolik tomu dáš dnů? Já jí většinou mívám kolem 21-25 dnů.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    750g v.pečeně, v hrobu 12h cukr a 12h sůl, na víc prostě nezbyl čas. a bylo to cvrklý jak loňský jabka už když jsem to věšel
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SIOLA: urcite rad zkusim. Nedavno jsem koupil tento pepr a je luxusni:

    GRIZLY Pepř červený celý 50 g | GRIZLY
    https://www.grizly.cz/grizly-pepr-cerveny-cely-50-g
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    A vyvstává otázka co udělat někdy na jaře žrací seanci? Šli by jste?
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    POHODAVOLE: Čoveče chuťově mi ta panna jela nejmíň, pečeně byla TOP. Akorát jak jsem psal už jsem byl v presu, takže na delší sušení do vánoc neni čas. :(
    Jinak moje směs: drcený pepř a drcené hořčičné semínko.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    SIOLA: Cus! Je to pecene a kyta, ale nemam to rozdelene. Panenka je top! Tentokrat jsem pouzil rusky koreni + cesnek na vetsinu. Dcera si pak pripravila vlastni smes viz prvni rada uprostred a zena asijske bylinky viz pozice 2/3 ve druhe rade :)

    Jinak v kauflandu je ted v akci kyta, tak udelam nejaky vetsi flaky, aby mi to stihlo postupne schnout. Minule jsem par kusu presusil, tak si musim davat pozor.
    SIOLA
    SIOLA --- ---
    POHODAVOLE: Ahoj, copato? Já založil panenky. Mám to jako dárek a už bych nestihl pečeni do Vánoc...:D
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Tak jsem zalozil dalsi varku :)

    APPU
    APPU --- ---
    ANNIKA: Zkušenost bohužel nemám, ale jelení jerky se dělá normálně. Stejně tak los, sob a další, nebál bych se toho.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Máte někdo zkušenosti se zverinou? Aktuálne máme v kulne takovouhle vánoční výzdobu, tak přemýšlím, jestli kus neupajcnout na sušení. Má nějaké specifické zacházení?

    SIOLA
    SIOLA --- ---
    STEVIE: Sůl max den a půl viz. můj návod hore :). Taky mě to chytlo jednou zeleň a byl to stejný důvod - moc obvazu, stačí fakt udělat jednu-dvě vrsty, nebo klidně silonku.
    STEVIE
    STEVIE --- ---
    Když jsme u těch fuckupů, tak se taky podělim.

    1) Zkoušel jsem ten recept na sušené maso z mletého viz YT video níže ( POHODAVOLE )
    - omylem jsem koupil mix hovezi / veprovy, tuk do 30%, nicmene rikal jsem si ze to i tak zkusim
    - nebyl to dobry napad
    - chutove to bylo jako studena sekana
    - bylo tam toho tuku fakt hodne po vysuseni, takze se to muselo dat do lednicky a rychle snist
    + dal jsem to mezi dva pecici papiry vyvalel valeckem na testo a slo to skvele

    2) Zkoušel jsem tohle - STEVIE

    - koupil jsem na to veprovou peceni, ktera mela takovej dost prorostlej jeden kraj
    - takze jsem to riznul na dve casti, jedno mene tucne cisty maso, druhy dost tucny
    - 3 dny soli je fakt moc, i s odsolovaci lazni

    + pustilo to fakt hodne vody
    + po tydnu jsem sundal tu tucnou cast a pouzival jsem to jako slaninu - chutnalo to skoro jako pancetta

    - ten vetsi kus mi prisel furt malo "hotovej" tak jsem to nechal dva tydny a bohuzel to chytlo plisen..
    - zapomnel jsem zvazit takze jsem tak spis odhadoval jestli uz to bude pocitove..
    - nevim jestli to bylo tim ze to bylo hodne prorostly a nebo jsem dal moc tlustou vrstvu obvazu ....
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SIOLA: Tuhle fámu vymyslel nějaký sobecký manžel, aby mu žena v těhotenských hutích nesežrala všechno co si nasušil! :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SUCHNA: díky ale já těhotenství už neplánuju
    SUCHNA
    SUCHNA --- ---
    + nesmí játra kuli vitaminu A, kterej deformuje plod v prvním trimestru. A neměli byste používat ke koření šalvěj a mátu, protože ta blokuje tvorbu mléka pro kojící. Ať to máme komplet :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam