• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SIOLASušené maso
    Vše kolem sušení masa - postupy, rady, pokec

    MŮJ OSVĚDČENÝ POSTUP:
    1. Maso umyté, osušené uložit do plastové misky a zasypat cukrem (tzv.hrobeček), uložit do lednice na 1 DEN
    2. Po cukrovém hrobečku, maso vytáhnout, dokonale umýt, osušit papírovou utěrkou a zase uložit do misky a zasypat solí, uložit do lednice na 1,5 DNE (dva už bylo pro mne moc slané)
    3. Po slaném hrobečku opět maso vytáhnout, umýt a osušit papírovou utěrkou
    4. Následuje výběr koření: to už je individální záležitost co komu chutná :) Na krkovici používám sušený česnek a čerstvě nahrubo nadrcený pepř, na pečeni drcené hořčičné semínko a drcený barevný pepř, bok (bez kůže): sušený česnek, tymián
    5. Důkladně maso v koření obalit, zabalit do obvazu a pověsit na místo, kde je nějaký prútok vzduchu a nesvítí na něj.
    6. Doba sušení se liší dle použitého masa: pečeni jsem sušil cca. 21 dní, krkovici: 28 dní, bok: 30 dní, záleží kdo má jaké podmínky ( v panelu to schne rychleji ). S hovězím zkušenost nemám, tak se rád přiučím.
    7. Důležitý je úbytek hmoty aspoň 40%, nechávám i více. Po prvním zakrojení je možno maso zase zabalit do obvazu a pověsit a dál nechat pracovat, ta chuť se pořád mění. Nebo druhá cesta je maso zatáhnout do vakua a vložit do lednice a občas si jít zakrojit :))
    8. Maso zobu nejradši jentak, nebo v rámci nějakých obložených talířů.......

    Tak snad je to vše, těším se na Vaše výtvory, komentáře, návody, prostě cokoliv k tématu.....:)

    Sušence ZDAR!!!!

    rozbalit záhlaví
    BUNDA
    BUNDA --- ---
    SIOLA: borůvková s chilli, chilli hell, rajčatová s chilli..

    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Panenka
    - 7 dní ve visu
    - chilli/paprika

    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    Nezaleknul jsem se nechtěného daru a upravil si rčení na when life gives you lalok, make guanciale.

    Vůbec jsem netušil, jak to dopadne, ale po cca 6 týdnech jsem už nevydržel, nakrojil a myslím, že výsledek je minimálně obstojný. Hned jsem udělal carbonara a chutná to správně :)

    CUTOR
    CUTOR --- ---
    Tak třetí pokus sušení a tentokrát i s hovězím.

    hovězí zadní 638g, po 16h v soli 580g, po usušení 13dní 314g, pepř,chilli
    chuťově super uvnitř krásně měkčí

    vepř. panenka 545g, po 16h v soli 487g, po usušení 13 dní 255g, paprika, pepř
    trochu slanější ale v normě. a už trochu tvrdší stačilo by 9dní

    Obojí sušeno v klimatizované technické místnosti 18*

    Zatím spokojenost. Jen to krájení jde pak blbě.

    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Sušená vepřová pečeně 🍖
    koření: sušený česnek, pepř

    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Vim, ze to vypada furt stejne, ale prvne jsem prubnul prichut "lovecak" a je to super :)

    KURE
    KURE --- ---
    CUTOR: RUTHLESS: právě že ne, to by bylo moc... já nevim logický.
    místo toho je energetickej štítek, s naprosto debilním údajem spotřeba na "cyklus".

    nicméně, lze z toho usoudit*, že při nějakym "normálním" pečení to žere 0.7kw.
    Sušení na 50°C je afaik o dost míň než "normální" pečení.
    Takže bych čekal o hodně menší spotřebu, třeba 1/4.*
    Když si to zaokrouhlíme na Cutorův příklad, tak 10h sušení, při 0.2kw = 2kwh, ergo cca 20kč i po zdraení eletriky.

    *) tohle je čirá spekulace

    BUNDA
    BUNDA --- ---
    Aktuální kousek vepřové pečeně, ze které jsem si před chvilkou odkrojil .)

    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Klobasa vypada skvele. Budu muset prubnout v susicce bez strivka :)

    Tasty Rice Cooker Recipes that are Awesome • Taste Show
    https://youtu.be/w-gT-Xwlrso?t=249
    NOHME
    NOHME --- ---
    Včera jsem rozbalil po cca14dnech. Kanec kyta s vyndanou kosti z prostřed..

    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Kýta z mladého býčka
    bez koření
    ve visu 10 dní

    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Opět panenka, no jo je nejrychlejš...:D
    koření: pepř, paprika, chilli

    APPU
    APPU --- ---
    Tak akorát sušim podle tohoto receptu
    Sušené hovězí maso " Jerky ", které zvládnete i doma! Dried meat Jerky
    https://www.youtube.com/watch?v=aOSU4oBVDZM&ab_channel=MistrM%C3%A1lek

    Jednoduchý a musim říct, že to voní nádherně
    ANDYNESTA
    ANDYNESTA --- ---
    Taky jsem si neco nasusil misto cukrovy pro rodinu a kamose. Neni to uplne vsechno nafoceny. Ale bylo to par veceru 😂

    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Tak jsem nasušil nějaké dárečky :-)
    Panenka, pepř drcený, drcené hořčičné semínko. Příště zkusím chilli a zázvor jak psal kolega Paleontolog níže.

    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Tak jsem zalozil dalsi varku :)

    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Máte někdo zkušenosti se zverinou? Aktuálne máme v kulne takovouhle vánoční výzdobu, tak přemýšlím, jestli kus neupajcnout na sušení. Má nějaké specifické zacházení?

    SIOLA
    SIOLA --- ---
    PALEONTOLOG: edt. Listeriózou :)

    NOHME
    NOHME --- ---
    SIOLA: Zrovna sem to dosušil. Hovězí zadní. A za mě dobrý. Není to tak žvýkavý

    SIOLA
    SIOLA --- ---
    Hej hej! Tak co suchaři? Sušíte? :)

    Panenka:
    1 den cukr
    1 den sůl (příště půl dne, zdá se mi to dost slaný)
    obaleno v drceném hořčičném semínku, pepři a troše nepálského chilli
    13 dní pověšeno ( taky moc, stačilo by 8-9 dní)

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam