• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRALIRust - Programovací jazyk
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Why I think C++ is still a desirable coding platform compared to Rust
    https://lucisqr.substack.com/p/why-i-think-c-is-still-a-very-attractive
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Why Enums in Rust feel so much better
    https://www.shuttle.rs/blog/2023/11/23/enums-in-rust
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Pár příspěvků od Graydona Hoara, tvůrce Rustu, který před 10 lety z projektu odešel.

    graydon2 | Batten Down Fix Later
    https://graydon2.dreamwidth.org/307105.html

    graydon2 | The Rust I Wanted Had No Future
    https://graydon2.dreamwidth.org/307291.html

    Reddit - Dive into anything
    https://www.reddit.com/r/rust/comments/7qels2/comment/dsqeh1d/
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Certifikovaný překladač pro jazyk Rust je tady - Root.cz
    https://www.root.cz/zpravicky/certifikovany-prekladac-pro-jazyk-rust-je-tady/

    Firma Ferrous Systems zveřejnila svoji verzi překladače jazyka Rust, nazvanou Ferrocene. Jedná se o překladač s certifikacemi ASIL-D a SIL-4, které umožňují jeho používání mimo jiné v automobilovém průmyslu a dalších aplikacích, kde se vyžadují tyto certifikace.

    Open Sourcing Ferrocene - Ferrous Systems
    https://ferrous-systems.com/blog/ferrocene-open-source/

    V blogu asi víc zajímavých článků.
    RESURRECTION
    RESURRECTION --- ---
    SPIKE411: Hezká variace na téma "problém X je složitý a Rust mě ho nutí explicitně řešit". Všechny funkce jsou dvoubarevné, protože mít všechny funkcnce asynchronní je zbytečně drahé. Ale zase je to pohodlné, jak v tom zmiňovaném Go, kde se Google rozhodl ten problém vyřešit jedním konkrétním způsobem (channels) a tím ten problém "skrýt". Je to pohodlné, ale cena za to je garbage collector a nemožnost to udělat jinak. Trochu jako se Rust rozhodl řešit problémy s pamětí Borrow Checkerem a neumožnuje tak všechno to, co třeba C++. Podle mě je dobře, že to Rust dělá explicitně (jako všechno) a nutí programátora vidět složitost věci a nějak se k tomu postavit. Možná můžeme mít nápady jak vylepšit syntax (nicméně už post `.await`je lepší než pre), ale primární je, jak zmiňuje ten blog post:

    "Develop a deep understanding of how these abstractions actually work"

    Protože zkušenost je taková, že psát dobře asynchronní kód je extrémně složité a hluboce znát co to dělá je jediný způsob jak to zlvádnout. Zkopírovat odněkud příklad z Go nebo všude nahodit Arc aby se to zkompilovalo je asi možné, ale při prvním problému a potřebě debugovat do toho člověk bude zírat a nebude tušit, která bije.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Async Rust Is A Bad Language
    https://bitbashing.io/async-rust.html
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    RUDOLF: na konkretni verzi to jde fixnout takhle:
    [dependencies]
    bevy = { version = "= 0.11.0", features = ["dynamic_linking"]}
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    hele, taková drobnost.. která mi vyhovuje, ale které nerozumím a zmátla mě. V cargo.toml nastavuji verzi, ale když je minor fix, tak se dependence automaticky upgraduje, např. na 0.11.2. Jak se tohle kontroluje? To ovlivňuje autor dependence nebo je to vlastnost cargo?

    [dependencies]
    bevy = { version = "0.11.0", features = ["dynamic_linking"]}
    LOG53
    LOG53 --- ---
    RUDOLF: Moc dík za shrnutí -- netušil jsem ani to, že Bevy nemá (ještě?) ani UI a základní sprite/tile editor, to je pro mě asi nejbolavější aspekt. Vlastně ne, nejbolavější aspekt bylo slovo "prgat", z toho mě budou bolet oči ještě dlouho (pardon za takový nůž do zad za snahu pomoci) :P
    LUDWIG_: Díky za tip, mkrnu. Pro můj účel "hravého začátku s Rustem" by to mohlo fungovat.
    UNTOY: Zajímavý kontext, dík.
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    UNTOY: souhlas, plus Bevy maji vice sponzoru, at uz financnich (viz soupis patron sponsors na https://bevyengine.org/ ) nebo i pracovnich (myslim, ze Embark maj Bevy jako bokovku, i kdyz ho na vyvoj her zatim nepouzivaji, pokud se nic nezmenilo).
    Proto jsem taky rikal, ze na serioznejsi veci spis Godot + godot-rust. Fyrox (stejne jako Bevy) mozna na experimenty, game jamy atp.
    UNTOY
    UNTOY --- ---
    LUDWIG_: Fyrox vypada super, ale ma jeden velky problem - je to one man show. Staci se podivat na commity na githubu. Borec to dela vicemene na fulltime, ale vyjadroval se v tom duchu ze bez vetsich sponsoru je to dlouhodobe neudrzitelny a (pro nej) bohuzel Bevy k sobe pritahuje vetsi pozornost uzivatelu/vyvojaru/sponsoru.
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    LOG53: jeste existuje
    Fyrox - A feature-rich game engine built in Rust
    https://fyrox.rs/

    ktery ma narozdil od Bevy editor. Nemam velke zkusenosti s Bevy ci Fyrox, ale prisly mi dost pozadu oproti Unity ci UE.
    Na nejake experimenty ci neherni veci (v pripade Bevy) mozna ok. Na vic seriozni herni vyvoj, pokud by clovek trval na Rustu, tak je asi v soucasne dobe nejlepsi kombo Godot + https://godot-rust.github.io/
    (clovek muze samozrejme integrovat Rust v Unity ci UE https://github.com/MaikKlein/unreal-rust ale jeste to neni tak pouzitelne. Ohledne Godotu s Rustem jsem slysel minimalne o jedne indie hre, co byla takhle vyvijena.)
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    LOG53: já v něm prgám hru, páč se chci naučit prgání v rust a dělám si takový poc na herní mechaniky po nocích. V bevy si musíš naprgat spoustu věcí sám, unity/ue/godot jsou mature platformy na vývoj her. Bevy je asi fajn na game jamy. Bevy je postavený na ECS, není objektový a najdeš mnohem méně dokumentace, ale zase má super Discord, kde je živá komunita. Neporovnám ti, ale i ten godotmá editor na sprites, kreslič tiles. Bevy nemá ani UI, je to pure code. Mě to takhle baví, ale rozhodně pokud se naučíš s jinýma platformam na vývoj her, tak si dost cestu zjednodušíš. Bevy je čerstvě 0.11. Můj první painpoint je, že prgání UI působí dost špagetově ve výsledku. Já se teprve seznamuji s algoritmy na generování mapy a ve všech ostatních engine už tam nástroj je. Samo, celý se to mění, jakmile děláš něco proti samotný platformě. Já vnímám vývoj své hry v horizontu deseti let a rust a ecs chci kvůli paralelizaci a paměťové zodpovědnosti, která je dost na mě a bevy. Abych se přiznal, kdybych mohl prgat v čistým rust v jiném engine, šel bych jinam. Ale myslím, že bevy je stále top co se týče rust světa.
    LOG53
    LOG53 --- ---
    RUDOLF: Nedávno mě na Bevy upozornil jeden hodněnerd a že se na něj mám určitě podívat -- přímo s Rustem zkušenosti nemám, ale některému hernímu enginu se chci pověnovat. Nasbírali jste někdo (za ty dva roky od citovaného příspěvku) praktické zkušenosti, případně jak si stojí v porovnání s (pro měl laika) molochy Unity/UE? Než se utopím na YT ;) Dík!
    URZA
    URZA --- ---
    NYX: tzn. že všechny requesty obsluhuješ jedním vláknem?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    NYX: Dík.
    NYX
    NYX --- ---
    AXTHEB: Nepouzivam, psal jsem to jeste nez tyhle vymozenosti byly...ani nejedu pres ty rocket db pooly atd...

    Ceka me casem nejaky poradny upgrade :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    NYX: Používáš async-diesel? Funguje to jak slibujou?
    VELDRANE
    VELDRANE --- ---
    NYX: ok dikec :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam