• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HOWKINGBoomers - co všechno je špatně a co vše bylo fajn.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    HOWKING: takze je to jak psal omni, vid
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    To není jenom mladejma. Kámoš 40+ brečel, že by potřeboval vedlejšák. A že by se ode mne nechal klidně i vykořisťovat. Tak říkám oukej, stav se někdy ke mně na školení na nástroje a sežeň si ntb s Win (kámoš je jablíčkář, ale nástroje jsou jen na widle).

    - na školení se nedostavil
    - ani ten blbej double-boot si v macbooku nezařídil

    Tak hlavně že měl jasno v tom, že by potřeboval 50+ měsíčně.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    PALEONTOLOG: Těch je málo. Daleko méně než bývalo. Jistě jsou schopní, ale práce potřebující schopné je víc, než je jich. A na to boomersky fňukám.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    HOWKING: nekde existuje nekdo, kdo to umi, ale vy na nej nemate a proto zustane u konkurence :-)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Ale já už jsem 10 let mimo. Vrátil jsem se na akademickou půdu. Teď akorát vidím, že i tam je nedostatek, byť tam se pro peníze práce nedělá, ale pro zápal a zábavu.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    OMNIHASH: jednak "ajtak" je dost sirokej pojem (to je neco jako rict "pracuju v tovarne"), druhak z vlastni zkusenosti muzu rict, ze minimalne v mym oboru opravdu nejsou (prachy sou), sam sem hledal do tymu lidi vic jak 2 roky a pripadal sem si uz vic jak kadrovacka.
    Jestli mam k tomu boomerskou pripominku, tak zcela jiste u nynejsi generace postradam jakoukoli schopnost si jednoduse s necim poradit, povetsinou kazdyho clovek musi vodit za rucicku nez sam dojde k nakymu kloudnymu reseni. Nerikam kazdej, treba ty holky, viz muj prispevek nize, tu tendenci mely, mam i jednoho hyperaktivniho 25letyho kolegu kterej nas vsechny za chvili preroste.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    PALEONTOLOG: Neumí práci, která by jejich nároky zaplatila.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    HOWKING: v tom pripae si na ne nevydelate, chcete praci, kterou si nemuzete dovolit zaplatit
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    OMNIHASH: Podmínky nemohou byt lepší, než hodnota jejich práce. Musí si na sebe vydělat. (a takoví nejsou) Všichni by chtěli horentní sumy, ale nic neumí a mentálně taky nejsou moc nadějní.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    HOWKING: jestli máte problém najít nový ajťáky, tak problém není v oboru, ale asi ve vašich nabízenejch podmínkách...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    HOWKING: to je bublinou. mel jsem moznost si pred par lety cuchnout k tzv startapu, kde byli vsichni hodně pod 30 a musel jsem si přiznat, ze jejich nadšení sedet u projektu v podstatě nonstop chapu, taky jsem jako mladej chodil malo spat, kdyz se delalo na necem zajímavým. nicmene ted uz chci prostor pro sebe,volnejsi vikendy a vic casu na chatu :)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    DEEFHA: No ve fyzice je potřeba programovat čím dál vyšší. Co se dalo řešit analyticky už asi bylo vyřešeno. Ale to koliduje s minimem programovánischopných mladých fyziků a i jejich snaze se tomu vyhnout. A z toho sem usuzoval na globál. Stejně tak IT servis, ve kterém jsem se taky kdysi pohyboval už tehdy nepřekypoval mladými. Tak mám možná mou bublinou zkreslené informace.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    Me moji mladsi kolegove prijdou paradoxne zabrzdenejsi a konzervativnejsi nez ja, nak tak mi pripada ze kazdej resi svoji budouci existenci a nak tak se snazi nevybocovat z normalu. Tohle je ale mozna taky trochu prostredim ve kterym pracuju.
    Nicmene uplne jina (a humornejsi) kapitola sou kolegyne absolventky, kde sem se na prvni pohled domnival ze ke me chovaj sympatie, ale vzapeti mi doslo ze sem pro ne pouze jen jakasi radoby studnice zkusenosti ;) (tj. takovej mudrc s cca 25 letou praxi vs. 0) ... byl sem totiz neustale vyplesklej z toho jak se zajmem poslouchaj a zahrnujou komplimentama, protoze jinak se mi to normalne nestava, (hlavne doma :D) nebo vseobecne v mym okoli ... ten udiv byl povetsinou jeste umocnenej tim, ze to byly holky spis z maghrebu, ktery o evropany moc zajem vseobecne nemaj...

    takze vlastne ve finale padaj do stejnyho supliku jako ta cast z prvniho odstavce
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    HOWKING: Tak to nesouhlasím (opět to vidím u nás v práci). Jen třeba co se týče vývoje, tak už nikdo nechce sedět ve dne v noci u klávesnice a ladit kód. Zajímají je moderní přístupy včetně AI s mě to tím pádem zajímá taky. Třeba bez Copilota už si práci nedokážu představit :⁠-⁠) A ohledně HW je to podobné.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Další boomerský postesk: Mám pocit, že v IT to se bude dědky a bábami za chvíli jen hemžit. Nikdo mladý o ten obor nemá zájem.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    VYHULENY_UFO: Si vzpomínám, v Ostravě byla nějaká firma (název už si nevzpomenu) co dělali autorizovaný servis Asus myslím. Tam nebyl nikdo pod 60 snad a fungovali parádně.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: ale jako umime obraty od ctvrt az do pul miliardy...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DEEFHA: to zalezi jak to mate a co delate. my sme v rannych devadesatkach zacinali jako takovy ten typicky obchod s prodejnou osobnich pocitacu a jejich servisem. nicmene, jak se na prelomu tisicileti objevily alzy, mironety a cezetcecka, tak jsme presli z prodeje pc a jejich servisu spis na obchodni cinnost a ted jak se rika, soupeme krabice od distributoru k zakaznikum a za to si nechame platit. dan za tenhle byznys je, ze jsme zestihlili firmu, uz nenabirame lidi, jedeme byznys v poctu deseti lidi a z toho ctyri jsme technici.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Jako já sem v kolektivu lidí kolem 30-tky. Oni mi nějak nedávají najevo můj věk a tak se vidím stále podobně stár. Pak ten šok, když projdu kolem zrcadla :D
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    VYHULENY_UFO: Tak to pak nvm :⁠-⁠) U nás je právě hodně velkej rozptyl, dalo by se říct, že máme v jednom baráku (obrazně řečeno, protože je jich víc) několik generací. Je to docela fajn.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam