• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRIShrajeme videohry s dětmi : Která hra vaše děti zatím nejvíc zaujala?
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Ja o ty gamifikaci ctu poslednich 10 let a nikdy me to nepresvedcilo, akorat si na to spousta lidi nahonilo akademicky body.. Prijde mi to prevedeni, neceho co je zabava na nejaky systemy na pocitaci bodu a sbesijou honbou za levelama, ktera cil spis vycerpava nez by pridavala neco dobryho. Naopka pridani tehle levovaci mechanismu do neceho, co je bez toho nuda, ale tam podstata zustane stejna.
    Prijde mi to tak na urovni sbirani bodu v supermarketech.. A rozdil mezi gamifikovanou zabavou a klasickou meaningless zabavou.. jak rozdil mezi sexem a sexem za penize.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    teorie hraní, gamifikace zivota, dopamin

Dítě chtělo včera koukat na tohle náhodný video, není to nějak převratný, asi na tohle téma existují lepší. Ale iniciovalo to určitou debatu o dopaminu, škále přetížení-nuda, a tak. Tj jsou v tom "pravdy" (které zná z her), na které se pak dá odkazovat IRL ("proč mi teď nechceš pomoct? je to, co chci, moc těžký, nebo moc lehký?" atd)

I Increased My Productivity 10x - By Turning My Life Into a Game
    https://www.youtube.com/watch?v=s6tLGo9yij0
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Jeste k tomu Steamu, ani to Family view neresi herni dobu, na to jsou potreba asi jiny softy, ktery tohle resi, nebo ta Win10 featura, na cenu jsem nasel takovy blbosti jako pridat k icone nejaky windows shutdown command po uplynuti nejaky casovy periody a tak, coz je takovy zoufaly reseni, funguje je pro deti, ktery se neumi prihlasit do kompu, aby si to zpustili pro rebootu.. ale zase snaha najit proc se to vypina odstranit ten casovac, muze byt vychovna.. na me kdysi zkosueli bootovaci disketu, ze ktery se musel nacist nejakej klic, jinak komp nenabootoval..
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Kdyz uz jsem zminil ty licence, tak to jsem taky resil stejne jako nejaky parental locky..

Co jsem pochopil, tak na konzolich to nejak funguje, aby deti nehrali bez rodicu moc dlouho, hry pro dospeli, aby z nich nevyrostlo neco jako jsem ja :) Treba i VIta to ma, tam se nastavi limit veku a pocet hodin denne pak se to zamkne.

Na PC je to horsi co jsem hledal, tak jedinej Steam ma nejaky family view, pro Epic, Ublij, Origin jsem nic takovyho nenasel.. U Steamu to funguje tak, ze nastavite Family view a pak to chce pin pro hrani her, ktery nejdou povoleny.. Dale minimalne Epic (musi se to povolit v nastaveni) a Steam maj Offline rezim, takze je mozny hrat na jednom uctu porad online a ostatni mohou paralelne hrat cokoliv v offline rezimu (takze nemusite jednu hru kupovat xkrat pro ruzny Steam ucty), coz pro single player hry staci. Negativum je, ze to nastaveni je per ucet, ne per komp, tak kdyz i pak chci na jednom kompu pod jinym uctem hrat, hry pro dospeli musim zadat PIN.. na tohle by se nejaky automaticky aktivacni hack hodil.

Ostatni launcheri odkazujou s parental controls na nejakou zabudovanou featuru Windows 10, kterou jsem nezkousel treba to nejak funguje, ale podpora v launcheru je urcite lepsi.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Mam tu dalsi typ, pro vic hracu na jednom kompu pro hry, ktery to nepodporujou:
    Gas Guzzlers Extreme Local Splitscreen Multiplayer on one PC. : localmultiplayergames
    https://www.reddit.com/r/localmultiplayergames/comments/buitr5/gas_guzzlers_extreme_local_splitscreen/
    Samozrejme jde to i jinak pro hardcore pres Vmware workstation a tam assignovat per masina klavesnice, mysi a ovladace.. ale to je hodne nastavovani tak.. a taky to nepodporuje jestli se nepletu DX12 a tak.. Jeste vetsi hardcorari pouzijou Qemu na Linuxu. Samozrejme vyhoda je, ze se daji hra 2 uplne ruzny hry a jde vsechno co muze na lokalu.. + vsechno co se poradi rozjed na Vmwaru, s tim, ze tam je logicky ta virtualni grafarna pomalejsi, ale 5 zpatky, mi to davalo treba 2 Skyrimi.

Je Nucleus ma databazi asi 400 podporovanejch titulu, standartne je to o tom, ze pokud hra nema rezim dvou hracu, tak to proste spusti 2 instance na jednom monitoru, jestli to umi i 2 monitory nevim, na testovaci masine mam 1, samozrejme reze to vic zdroju.. a nejsem si moc jistej, jak se rozdeluje vykon, protoze treba ty Gas Guzllers mi beheli v jedny instanci v 30 FPS, v druhy 220 FPS, je dost mozny, ze nejakej FPS lock na 60 pomuze a druhy instanci to ma vic zdroju, nemel jsem cas s tim experimentovat. Zkousel jsem to na Ryzen 2600x, 16 GB a Geforce 1050 Ti.

Ten interface a celej ten setup neni na prvni pohled uplne intuitivni, spustite Nucleus GUI, napisete jmeno hry, stahnout se skripty, schodite GUI.. spustite znova, objevi se hra vlevym panelu.. pak kliknete na ikonu na virtualnim monitoru a rozdelite monitor bez cilovej pocet hracu a do tech jejich oblasti pretahnete ikony periferii pro danyho hrace.. pak dat teda jeste sipku a spristupni se tlacitko play - je to demetne udelany, ze standartni skin.. je cerny pismo na sedym pozadi, tak to neni moc vidit.. pak se pak se pustupne spusti jednotlivy instance hry.. a to rozresazani monitoru se nastavit automaticky.

Primo multiplayer coop, pak jde samozrejme ve hrach, ktery to primo podporujou.. pak se nastavi klasicka multiplayer hra a oba hraci se musi joinout na stejnej server. Samozrejme pokud hra ma podporu lokalniho multiplayeru je to lepsi, pokud je to pres nejakej server, tak je dost mozny, ze to nepujde jelikoz tam bude 2x aktivni stejnej Steam uzivatel a tak.. nicmene by hra nemala byt na Nucleus seznamu.

Celkove neni to trivialni.. ale pokud chce hrat vic deti.. a nemaji se hadat, hro bude jak dlouho hrat, porad je to reseni minimalne pro ty podporovany hry.

------------
    Premyslel jsem jeste nad tema hrama pro holky, Trine serie by sla a podporuje az 4 hrace na jednom kompu, jedinej voprus je ze prirazovani ovladacu v menu, to neni uplne instutivni, pokud se ovladace jmenujou stejne - ve smyslu pokud mate treba 2 xbox 360 ovladace.. jinak pro ty co maj PS4 ovladace, tak existuje DS4Windows program pro emulaci X360 ovladace, kterej podporuje zdaleka nejvic her - ten se da pri trose snahy nastavit i bezdratove pres bluetooth dongle.
    KULHY
    KULHY --- ---
    Jednou tu uz zaznela #hra kterou jsem doted ignoroval a sam bych ji nehral, ale kdyz jsme koukali co noveho zkusit ze Stepanem (5), tak jsem tomu dal sanci. Stepan me svym nadsenim strhnul a hru jsme si desne uzivali, jakkoliv neni nicim vyjimecna ani originalni.

Minecraft Dungeons

- Akcni "RPG" v pohledu shora az pro 4 hrace, za me osobne 5+
    - Detmi oblibene porstredi Minecraftu
    - Ma to pavouky, zombiky, Creepery, kostlivce, lavu, poust, jeskyne, kobky, doly, hory, lesy, baziny, mece, sekery, luky, kouzla a specialni schopnosti, kamose pejsky, vylepsovani postavy, hledani lepsiho vybaveni…
    - Velmi fajn gaucovka ve vice hracich, bossove jsou obcas trochu tuhy a tak se hodi zkusenejsi hrac do party (rodic, starsi sourozenec)
    - Dostupna i skrze predplatne Game Pass

Minecraft Dungeons: Official Launch Trailer
    https://www.youtube.com/watch?v=KCbE47v1qVk

Minecraft Dungeons on Steam
    https://store.steampowered.com/app/1672970/Minecraft_Dungeons/
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    KULHY: Super věc, 5letá si to náramně užívá :) Je taky vidět, jak se na tom učí s myší.

Asi jak říká KERRAY :)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KULHY: to je nadhera to asi budu hrat ja
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KULHY: Pustil jsem a musel vysvetlovat, proc to je jako strasidelny. Protoze mu to prislo normalni, ma pry hrdina radost, ze dostane micek.
    KULHY
    KULHY --- ---
    Co nova Happy Game od Amanita Design, uz jste to nekdo pustil mensim detem? Jak na to reagovali? Ja to uz mam rozehrane, ale s detma pockam, az to nejaky mistni rodic experimentator vyzkousi. :)

Happy Game - Launch Trailer (Oct 28)
    https://youtu.be/u7XQpAKqB7s

Happy Game on GOG.com
    https://www.gog.com/game/happy_game
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    KULHY: maka to i pro sedmilety :)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    KULHY: Townscaper je fajn hříčka, 2+, ověřeno :) naučil se na tom hodně s myší a orientací
    KULHY
    KULHY --- ---
    YMLADRIS: To je krasny saturator na OCD a taky dobry trenink s mysi (hrajete-li na mysi). Myslim ze to ani moc nebylo zamyslene pro deti, ale fungovat to na ne muze skvele.

To mi pripomina (snad to tu nebylo) #hra

Townscaper

- relax staveni mesta na vode v geometricky zajimave mrizce
    - vzhled mesta ovlivnujete pouze tim, jak na sebe navazujete jednotlive bloky a jakou barvu zvolite
    - jdou vytvorit famozni kompozice
    - rekl bych klidne 3+
    - kreativita a orientace v 3d prostoru
    - ovladani dle volby a platformy mys/gamepad/touch

Townscaper Announcement Trailer
    https://youtu.be/QtVkteAS15M

Townscaper on Steam
    https://store.steampowered.com/app/1291340/Townscaper/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Unpacking on Steam
    https://store.steampowered.com/app/1135690/Unpacking/

zvláštní hra co spočívá ve vybalování krabic a ukládání věcí na místo - vybavování domu. říkám si, že by možná mohlo bavit úplně malé děti. větší děti předpokládám že to brzo omrzí (ale nevím, syn už to chvíli hraje)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    14 denní kroužek programování ve Scratchi - materiály plus 4x 90 min s lektorem, min 3 max 5 dětí. Cena 3000 Kč

14 až 30 denní online kroužky – Intellectus
    http://intellectus.cz/online-krouzky/14-az-30-denni-online-krouzky/

napadlo mě to zkusit nabídnout děcku, ale nemají tam vypsané termíny, říkám si že kdyby se sešly tři děti, tak by to ten lektor Michal asi vypsal pro ně/pro nás. zajímalo by vás to někoho? ta cena mi přijde hodně vysoká ... tož nevím
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Tak vyzkouseno obe Cars jdou ve splitscreenu, snad i v kombinaci klavesnice ovladac, ja zkousel 2 ovladace, dvojka jde ok.. jednicka porad mozna vyzaduje spusteni modu na klavesnici.. a obe hry trpi tim, co jsem psal nize, neni to uplne intuitivni a pise to hlasky ve stylu stiskni tlacitko 10 pro start hry, hru muze spustit jen hrac, jehoz ovladac je 1 a podobne, ale timhle trpi tyhle hry i na konzolich.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Jeste ty Cars by snad mohly jit na jednom kompu ve split screenu pro 2 hrace.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Tak dalsi typ hlavne pro mensi deti, Pixar Cars, jsou normalne na steamu koupil jsem klice asi zase 1,5E. Dvojka je nativne cesky vcetne namluveni, do jednicky se to da doinstalovat vcetne namluveni. Hra beha v pohode aspon na Nvidia na Win10, vzhledem ke stari, to bude mit minimalni naroky, podporuje i ovladac ikdyz tam nejsou klasicky Xbox 360 napisy, ale jeste neco ve stylu LS+Button 1 ne LS+Button A, takze se to musi zkusit.

Nezadarilo se mi s tema Settlers 2 a 7, nejaky krabicovy verze jsou cesky, daji se pocestit, ale ty soucasny History edice co jsou na UblijConnectu tam mi ty stary cestiny, hacky nefungujou.. Nasel jsem pro intelektualy, ze Portaly jsou cesky a jeste je slovencina do Raymana 2. V ramci hledaji ceskej her jsem pak nasel jeste DarkSiders, coz mozna mohlo bejt pro deti, kdyz nektery hrajou Borderlands..
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    QWWERTY: Tak by meli s komplexnejsim a lepsim ratingem..
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    RUTHAN: PEGI rating ale nesouvisi se schopnostma ditete vyzadovanyma pro zvladnuti hry (napr. tebou zmineny cteni/psani)
    Video game content rating system - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Video_game_content_rating_system
    v podstate cokoliv, co neobsahuje ani jednu z "kontroverznich" kategorii dostane nalepku 3+
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam