• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRIShrajeme videohry s dětmi : Která hra vaše děti zatím nejvíc zaujala?
    tipy na videohry (batole?, předškolák, školák), co vás bavilo, jakou koupit myš, kontrolery, PC, tablet, nintendo, mobil. weby kde se dá učit jednoduše programovat. vtipné "didaktické" aplikace. zábava. hidden-object, tower defense, adventury, logické, RPG, turn-based souboje, sandboxy, crafting... mody do minecraftu. servery kde naše děcka můžou hrát spolu.

Web (hlašte chyby, pište texty): hry.amentum.cz

Skvělá game-based "škola" (nutno umět anglicky): recess.gg/explore
    rozbalit záhlaví
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    MUXX: beat saber. pro pohyb v karantene pro moji nastupujici pubertacku nic neudelalo vic. chce to nahradni snimatelne oblozeni brejli, to ani nezdimete, to rovnou vylejvate. zejmena kdyz se stridate a vy hrajete gorn :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    MUXX: My mame Oculuse doma uz rok. Ze zacatku to prckose docela bavilo, ted uz to spis mam ja na to, abych na stacionarnim kole jezdil po svete.
    MUXX
    MUXX --- ---
    VR bude na Vanoce tak dam vedet. Zatim hraju kdyz je dite ve skole a je to super. Dneska jsem si musel dat sprchu jak me to vyridilo. Hraju asi dva tydny a musim rict, ze to ma pozitivni vliv na moje bolavy zada.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Jeste me napada jsou ty cvici hry a pohybovy hry.. Wii byl kdysi velkej hit s relativne primitivnima hravama, jsou tu tanectni hry.. a hry jako Gutair hero a tak, s tema umelejma kytarama.. PS move tak.. urprimne vetsinu tech kramu doma mam, ale poradne jsme to nezkouseli, protoze jsem byl linej to zapojovat.

A dalsi level je virtualni realita, tam bych se nebal toho, ze by v tom dite nejak uvizlo, ale ta technologie neni nic moc, lidem se z toho dela spatne, takze treba Sony to doporucuje snad od 12 let.. porad je to vetsinou s kabelam na kterejma se muze clovek obesit a tak.. ale snad s dalsi generaci zmizi.. a jsou tu tezka i drahy setupy, kde se to spojit i s pohybem.. a nehrozi tam, ze by to nekdo hral moc dlouho, ale protoze ma po hodine dost..
    https://www.youtube.com/watch?v=l1zuLwLLHY0
    Tam bych se jen bal, jestli dite bude mit fyzicky zaklopku poznat, ze uz si potrebuje odpocinout...
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Jeste me napad- neco mezi knihou a pocitacovou hrou je Gamebook pro deti co uz ctou, to se u starsiho synovce (10) celkem ujalo.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Ona spolecnost se vyviji, je to videt i u dospelejch a kdyz ma nekdo sedavy zamestnani a pak x krat tydne chodi cvitit behat a vypada dobre tak to logicky nemuze byt ekvivalent toho, kdyz lidi vstali byly od rana od vecer na nohou nekde na poli,stavbe, dilne.. Prumerna doba zivota se zvysuje, jenze schopnosti lekarstvi taky, povedomi o zdravy vyzive taky.. tak je laicky tezky rict, jestli ten soucasnej lepsi styl zivota je pro telo lepsi nebo horsi. Mozna mame fakt malo pohybu, ikdyz je pohyb intenzivni, nebo naopak je min zhuntovany z celodenni driny.
    Tot ciste fyzicky pohled a to jeste za predpokladu, nez clovek neni linej sportovat.

Dneska uz ne starsi, ale stara generace se vetsinou hrabala v zahrade / schuzovala / chlastala / stavela si po vecerech domy / byty, vetsinou nesportovala a vrchol dne bylo valeni vecer u televize, kde ani nebyl moc velkej vyber latky a tyden dopredu si krozkovali neco v TV programech a k tomu si dali tezkou veceri. Pak jsou samozrejme vypleskly, kdyz nekdo sedi u pocitace a kde neco blika a oni nechapou co se deje.

Youtube je prirozena evoluce televize, kdy si kdykoliv pustite cokoliv co vas zajima a nabizi vam to navazujici temata, pokud chcete kvalitnejsi content, nuti vas to pouzivat cizi jazyk.. nekdy vam staci jen spoluchat jen zvuk a teoreticky se u toho da i neco delat, pokud nekdo dava multitasking, podle jako treba pri audioknihach, pri kterych se da cvicit a tak.

Pocitacovy hry jsou zase nejlepsi hracka.. jako stavebnice jsou fajn - ale vetsinou je o logice vzit si navod a neco si postavit, nebo si postavit neco mimo navod jen tak, malovani, knizky jsou fajn.. ale pocitacovy hry maj daleko jednodusi nastup.. neni to o tom, co sakra budu malovat, neni potreba si domyslet celej / vetsinu vizualu jako u knizek jen podle textu, nebo par obrazku, nekde na pul cesty jsou komixy.. Audiovizualni linka je tam predem dana.. a porad to diteti nevadi kolem ni udelat nejakou nadstavbu a vymyslet si dalsi pribehy tech hernich postav a tak.

Samozrejme jsou ruzny typy her, stejne jako knizek (a je zde daleko vetsi variablita), ale dalsi zakladni vyhoda, je jasne vyhodnoceni a zpetna vazba na to, jestli delate neco spravne nebo spatne, ktera u beznych hracek chybi nebo je omezena, nebo potreba dospelej, kterej bude mit cas, aby kontroloval reseni nejakejch prikladu nebo tak, byt ano nejaky rebusy maj vzadu taky reseni.

Vyssi level her, jsou ty vlastnimi vice ci mene otevrenymi virtualnimi svety, coz je teoreticky ten nejlepsi film, kde si film / knizka s vizualem kde si dej urcujete sami, ano diky moznostem pocitacu a slaby pocitacovy inteligenci to porad ma svy omezeni, pribehy jsou vic linearni atd.. nicmene i pro dosplely je to forma zabavy, ktera nema konkurenci, muzete si zkusit zit alternativni zivot, v alternativni svete a dobe, ktera se vam nejvic libi.. a to bez rizika spojeneho s nezdary v realnem svete.. a taky bez jeho omezeni, rachytik.. muze hrat za silaka, muzete daleko vic riskovat, chovat se odvazne, v kazdy druhy hre zachranujete svet atd..
    Pak jsou tu jeste hry typu ten Minecraft, ktery tu creativitu vynucuji, nuti premyslet nad tim, jak co vyrobit (na zaklade nejaky realnych vlastnosti materialu, ne nejakej smyslenej pseudo materialu, coz je dost na nic) a nabizi moznosti si tam z kostek postavit kde co.. Vtipny je, ze je tu i opak starej adventury, ktere vas nuti resit veci nelogicky a strkat psy do zasuvek, ale ty uz nastesti skoro vymrely.

Pak jsou tu ty kompetivni hry, ktery uz dneska konci az u nejakyho eSportu, kde ano musite hodne namahat mozek, abyste vymysleli tu nejlepsi strategii, pak si v realnem case improvizaci strategii upravovali a k tomu jeste mit co nejrychlejsi reflexy, aby jste veci z mozku prevedli co nejrychleji na monitor. Podle me je tohle daleko vetsi stress, u deti bych s tim byl hodne opatrnej, u urcitych her, uz se s tim dneska da uzivit jako jinymi sporty, protoze vyrobci HW soucastek to maj jako reklamu, lidi jsou ochotni se na to koukat jako na fotbal.
    Ja bych, ale tady byl opatrnej, protoze hra jednu hru do zblbnuti uz nevidim jako velkou zabavu, byt treba sachysti to delaj taky, i v ramci detskych odilu.. a nikomu to nevadi, ale jen to jen pro cast spolecnosti s talentem.

Okliknout zpatky k tem detem.. Zakazovat jim nejpokrocilejsi hracku je hloupost, ale meli by mit moznost ji porovnavat s jinejma hrackama, ktere asi vic vylepsuji manualni zrucnost, ktera se taky hodi. Idealni dite, by podle sezeni u pocitace, melo asi chodit do nejakyho sportovaniho oddilu dle vlastniho vyberu a lokalnich moznosti, tam je i socialnizace a teamovost. A stejne rozvijet nejakou umeleckou cinost - ktera je mu nejblizsi - malovani, modelovi, zpivani, hrani na nejakej hudebni nastroj.. a az pozdeji pak pripadne rict, ze to pro nej neni.
    V ramci tech her, urcite jim ukazat co nejvic her.. a nehrat jen jeden styl do zblbnuti.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ještě k těm pocitům "nemůžou u toho sedět furt" - já nevím jak ten reward system v mozku funguje. včera jsem si četla o dopaminu na wikipedii, ale je to moc složitý a nejasný. z mojí laické omezené zkušenosti vidím tyto faktory

- děti se potřebují hýbat tělem. Syn jako malej koukával na videa sedě na počítačové židli, která se hodně houpala (taková zvláštní balanční židle co si pořídil muž). Různě na tom stál, visel, kýval s tím, houpal se.. jako že jeho tělo automaticky dělalo různý kraviny, nechtělo jen sedět a čumět

- děti když jsou dýl u obrazovek, jsou pak zpravidla "rozhozený", jako že pobíhají, jsou emoční, víc impulzivní asi .. brala jsem to tak, že u té statické aktivity je jako by víc zaseklá jejich energie a pak to musejí nějak kompenzovat. ale včera jsem se dočetla, že ten dopamin (kterej jim koukání a hraní zvyšuje) funguje tak, že bazální ganglia který rozhodujou jestli se půjde do nějaké akce, potřebují nižší tresholdy než normálně, česky řečeno na dopaminu je člověk víc impulzivní (a i motoricky aktivní - to je zas jinej okruh). Kdo má zkušenosti s pervitinem, kokainem, asi víte, co se tím myslí - prostě vyvstávají impulzy a ty se realizují. Nebo skvělej dlouhej sex, jak vypíná inhibice

.. což vím že děsí moje kámošky (jsem ho nechala hrát jak dlouho chtěl a pak byl hrozně vyndanej a nechtěl spát, už to nikdy neudělám je to svinstvo)

Z mojí zkušenosti účinky těchto věcí jsou individuální, ale pokud děcko s hraním začíná, plánovala bych po hraní nějaký řádění, vyběhání..

.. vaše zkušenosti?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KULHY:
    - s malym ditetem jsem brala vazne ty obavy, ze kdyz se neco deje "na tlacitko", co kdyz to rozmrda utvarejici se dopaminovej system, jako jakej vztah pak ma ta bytost k fyzickymu usili, soustredeni atd., tak miniděcku jsme obrazovky moc nedavali. pousteli jsme mu obcas takovy vyukovy videa pro mimina (rozpoznavani patternu), uz nevim jak se to jmenovalo
    - s batoletem byl muj zajem aby pobral AJ (nase AJ je dost buranska), takze jsem mu dala YT. Hodne ho to zaujalo a furt to chtel, to me vydesilo, tak jsem to regulovala, coz slo snadno - jedno male dite jde kdykoliv sebrat a jit s nim treba ven
    - postupne se ukazalo, ze to "touzeni" bylo asi dany tou novelitou, nijak se to neeskalovalo, v klidu
    - od kdy hraje, to uz nevim. tablet mel ale nezaujal, jeho vec je PC. hravali jsme s nim, spolecna aktivita, komunikace, sranda
    - ve 4 letech vypuklo Velke Minecraftove Obdobi, to u toho sedel docela furt
    - ted hrava sam, ale hlavne chce hrat s otcem
    - na YT kouka hodne
    - obcas na tom PC neco dela tvurciho, jako ze si vyrabi ruzny tabulky se seznamama priser ci co

Casove objemy nevim. Prijde mi, ze jsou to takove ruzne vlny. Treba ho zaujmou TEDed videa a cely hodiny kouka na logicke hadanky. Pak to opadne. Nebo ho zaujme nejaka nova hra a hodne to hraje. Myslim si, ze ma podobnou povahu jako jeho rodice a pro nas je zivotni priorita "prijem novych informaci", jako ze je pro nas tezky nemit moznost cist net, .. tak ze on to ma podobne.

Zacala bych byt nervozni / budu nervozni, pokud by prestal mit zajem o lidi a o pobyt s nama. Je nekde zalezlej u kompu, pak pribehne a dela neco s nama. Kdyz nekam jdeme, typicky se pripoji. Takze to beru jako ok. Je mi lito, ze ho zas tak moc neberou knihy, ale rad si cte s otcem pred spanim, plus rad s nim resi ulohy z detske matematicke olympiady, rad chodi ven, rad tvori nejaky hry IRL atd. Do skoly zaboha nechce. Ale ted jak zase bude pres zimu ten kovid (nechodime uz mezi lidi), zacala jsem mu platit ruzny online lekce na Outschool.com - zase zajimavej zpusob jak vyuzit ty obrazovky
    KULHY
    KULHY --- ---
    MAKROUSEK: Rozhodne bych ten neomezeny pristup chtel zkusit. Cim vic o tom slysim lidi mluvit, tim vic se mi to zda jako mozne resni, ale zatim ve me vyhrava ten model vyrobeny v mem detstvi, ze u toho prece nemuzu furt sedet.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KULHY: My to nijak neomezujeme, tablet ma v podstate od narozeni. Moc prcka nebavi single playerovky, ma to spis jako socialni vyziti, takze si s nekym vola pres Discord a k tomu pari v Robloxu Squid Game ;-). Nebo kouka na Nickelodeon nebo si neco cte nebo stavi lego nebo cvici, proste tu virtualni zabavu ma jako jednu hracku z mnoha.
    KULHY
    KULHY --- ---
    No tak se pojdme pobavit konkretne. Jak u vas doma resite screen time a v tom pak i specificky game time? Kdy vase deti zacali hrat/koukat?

My svuj recept zatim hledame. Ja jsem hrac a klidne bych s detma hral hodne, ale citim okolo toho ty velky emoce a tak si nejsem jisty, kde je ta hranice. Z pohadek a Decka jsou uz celkem takovy chladny, pokud se neobjevi neco jo dobryho/novyho. Nejstarsiho ted nejvic bavi hrat semnou (vylozene si o to rika). Druhej chce ted hlavne tablet, hrani na ovladaci mu moc jeste nejde. Nemame tam vylozeny blbosti a youtube jim tam nenechame (po kratky blby zkusenosti u prvniho). I tak tam ale prepina z jedny hry do druhy. Taky jsme ted vic doma (pandemie, skolkovy nemoci, zacina zima).

1. dite (dnes 5) sice obcas na neco koukalo/hralo uz tak ve 2 letech, ale az tak okolo 3 let to bylo vic a s tim i vic ten tablet. Hrani na konzoli/PC orislo v oblibu az tak kolem 4 roku.
    2. dite (dnes 3) myslin celkem casto zaclo koukat na neco s 1. ditetem uz pred 2. rokem veku. Hodne dlouho byl u tabletu spis prisedici brachy. Tak pul roku zpatky zacal sam neco hrat (ne jen smrdlat).
    3. dite (dnes 0,5) se ocita v rodine, kde ma virtualni zabava uz svoje pevny misto.

Ty casy se tezko poctaji, ale celkove myslim ze jsou to v prumeru i 2-3 hodiny denne. Je to fakt berlicka toho nedostatku casu v tom setupu 3 deti celkem brzo po sobe.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Ono treba i blby Tamagochi dost jelo na tom principu, ze tomu clovek musi porad venovat pozornost, jinak hra ponci.. a to to byla konceptualne hrozna jednoducha hra, presto tu toho mnohe deti tehdy propadly.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Tak online hry jsou specialni kategorie, kdyz uz par let vidim ty deti s tema Fortnite trickama.. tam je fakt "funguje" to co je spatny na te gamifikaci, neustaly tlak na to, aby u toho sedeli a sbirali nejaky bodiky. Jsou hry jako Diablo, Borderlands a mnohy dalsi a podobny, ktery utoci na nejnizsi lidsky pudy porad u toho sedet a aby herni postava ziskava lepsi schopnosti, vybaveni.. maji presne odmereny na lidech vyzkousenou miru odmenovaci hrace, ktera je spojena s porovnani s jinejma lidma, vetsinou je to tak, ze kdo u toho sedi dyl ma vyhodu, tohle kompetetivnost vedle casto ke vzteku, prilismenu soustredeni, nekteri lidi kvuli tomu cheatujou, pouzivaj polopodvody pluginy, hraje roli kdo jak moc dobry hardware.
    Coz funguje i na nektery dospely natoz deti.. na tohle je pravdu dobry si dat pozor, zvlast u deti. Tohle je duvod proc ja mnohem radsi hraju nejaky single player hry, vetsinou jich clovek za stejnej cas stihne vic (az teda na veci jako Daggerfall to je svet pak se clovek muze odstehovat na hodne dlouho..), je u toho vic uvolneny.

Jinak ale zrovna davat Cinu jako priklad, v Cine maj pocit, ze lovny cas a volny internet etc jsou zlo, ale pokud neci deti ktery neni rekneme aspon 14 hrajou mimo prazdniny mezi 0 a 6 AM, tak je v ty rodine neco spatne.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    YMLADRIS: kdyby místo 5-7 hodin sezení ve škole měly děti denně povinně 3 hodiny vybraných her, proloženo pohybem a hrou, třeba by byly po zbytek dne rády, že u toho nemusí sedět :D
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    zajimavost - regulace hrani deti v Asii

Jizni Korea

act of the South Korean National Assembly which forbade children under the age of sixteen to play online video games between the hours of 00:00 and 06:00. The legislature passed the law on 19 May 2011 and it went into effect on 20 November 2011. The law was abolished in August 2021.[1]

Cina

as of August 30, 2021, China's National Press and Publication Administration (General Administration of Press and Publication) published new rules, stating that people under 18 will be allowed to play video games one hour a day between 8 PM and 9 PM on Fridays, weekends, and legal holidays.

Vietnam

the country is placing a ban on all online gaming activity from 10 PM to 8 AM in order to protect the youth from wasting their brains. (toto neni wikipedii jasne, zda to fakt plati]
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    YMLADRIS: Ja to video videl, jsou to porad dokala ty samy kecy, jako pred 10 lety. Nedostatek motivace, je symptom toho, ze nas ve skutecnosti ta vec nebavi a tim padem je z pohledu dusevni zdravi, lepsi ji nedelat. Dost lidi se uplne stejne necha dobrovolne sikanovat chytrejma naramkama a fitness aplikacema.. coz delsi dobu funguje, dokud to uplne nebouchne, lidi nejsou roboti.

Skolu hrou hlasal uz Komensky, coz obecne neni spatny napad, ale ty motivacni principy, na kterych se snazi stavet gamifikace jsou zlo.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    RUTHAN: to video co jsem posilala se nezabyva tema aplikacema IRL, je to takovej fakt zaklad uvazovani proc jsou napr. RPG "zabavny". nevim nakolik se v tom postoupilo. vim, ze se to pouziva treba v nejakych appkach na budovani zivotnich navyku (cviceni, zdrava strava, meditace, zdravy spanek, ..). myslim ze ta behavioralni ekonomie je v tomto jasna a potvrzena: male realizovatelne kroky, odmeny, .. funguje lepe nez jen tak novorocni predsevzeti

shodou okolnosti to ted zkousim na synovi ohledne domaci vyuky cestiny (3. trida - pravopis, gramatika = totalni nezajem). Vyrobila jsem mapu uciva koupila samolepky, je na nem jake tema si kdy zvoli, chvili na tom delame (opet v celkem gamifikovanem webu umimecesky.cz) a pak samolepkou oznaci jaky to bylo ... ma nad tim celym vetsi kontrolu a snizila se intenzita boju "odmitam delat tu blbou cestinuuuuu" (dokud to byl nekonecny tunel, byl to dost zasek)

jinak muj dlouhodoby plan je pokusit se gamifikovat praktickou peci o domacnost (nikoho z nas doma to nezajima), jestli by to pak bylo prijemnejsi

priznam se ale ze jsem uplne nepochopila tvou namitku. gamifikace je imo od toho ze mas nejakej cil ale nemas willpower ho nasledovat, a proto potrebujes prubeznej prisun dopaminu ... , tak jak si to zaridit

PLECH
    PLECH --- ---
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Ja o ty gamifikaci ctu poslednich 10 let a nikdy me to nepresvedcilo, akorat si na to spousta lidi nahonilo akademicky body.. Prijde mi to prevedeni, neceho co je zabava na nejaky systemy na pocitaci bodu a sbesijou honbou za levelama, ktera cil spis vycerpava nez by pridavala neco dobryho. Naopka pridani tehle levovaci mechanismu do neceho, co je bez toho nuda, ale tam podstata zustane stejna.
    Prijde mi to tak na urovni sbirani bodu v supermarketech.. A rozdil mezi gamifikovanou zabavou a klasickou meaningless zabavou.. jak rozdil mezi sexem a sexem za penize.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    teorie hraní, gamifikace zivota, dopamin

Dítě chtělo včera koukat na tohle náhodný video, není to nějak převratný, asi na tohle téma existují lepší. Ale iniciovalo to určitou debatu o dopaminu, škále přetížení-nuda, a tak. Tj jsou v tom "pravdy" (které zná z her), na které se pak dá odkazovat IRL ("proč mi teď nechceš pomoct? je to, co chci, moc těžký, nebo moc lehký?" atd)

I Increased My Productivity 10x - By Turning My Life Into a Game
    https://www.youtube.com/watch?v=s6tLGo9yij0
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Jeste k tomu Steamu, ani to Family view neresi herni dobu, na to jsou potreba asi jiny softy, ktery tohle resi, nebo ta Win10 featura, na cenu jsem nasel takovy blbosti jako pridat k icone nejaky windows shutdown command po uplynuti nejaky casovy periody a tak, coz je takovy zoufaly reseni, funguje je pro deti, ktery se neumi prihlasit do kompu, aby si to zpustili pro rebootu.. ale zase snaha najit proc se to vypina odstranit ten casovac, muze byt vychovna.. na me kdysi zkosueli bootovaci disketu, ze ktery se musel nacist nejakej klic, jinak komp nenabootoval..
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Kdyz uz jsem zminil ty licence, tak to jsem taky resil stejne jako nejaky parental locky..

Co jsem pochopil, tak na konzolich to nejak funguje, aby deti nehrali bez rodicu moc dlouho, hry pro dospeli, aby z nich nevyrostlo neco jako jsem ja :) Treba i VIta to ma, tam se nastavi limit veku a pocet hodin denne pak se to zamkne.

Na PC je to horsi co jsem hledal, tak jedinej Steam ma nejaky family view, pro Epic, Ublij, Origin jsem nic takovyho nenasel.. U Steamu to funguje tak, ze nastavite Family view a pak to chce pin pro hrani her, ktery nejdou povoleny.. Dale minimalne Epic (musi se to povolit v nastaveni) a Steam maj Offline rezim, takze je mozny hrat na jednom uctu porad online a ostatni mohou paralelne hrat cokoliv v offline rezimu (takze nemusite jednu hru kupovat xkrat pro ruzny Steam ucty), coz pro single player hry staci. Negativum je, ze to nastaveni je per ucet, ne per komp, tak kdyz i pak chci na jednom kompu pod jinym uctem hrat, hry pro dospeli musim zadat PIN.. na tohle by se nejaky automaticky aktivacni hack hodil.

Ostatni launcheri odkazujou s parental controls na nejakou zabudovanou featuru Windows 10, kterou jsem nezkousel treba to nejak funguje, ale podpora v launcheru je urcite lepsi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam