• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRIShrajeme videohry s dětmi : Která hra vaše děti zatím nejvíc zaujala?
    tipy na videohry (batole?, předškolák, školák), co vás bavilo, jakou koupit myš, kontrolery, PC, tablet, nintendo, mobil. weby kde se dá učit jednoduše programovat. vtipné "didaktické" aplikace. zábava. hidden-object, tower defense, adventury, logické, RPG, turn-based souboje, sandboxy, crafting... mody do minecraftu. servery kde naše děcka můžou hrát spolu.

Web (hlašte chyby, pište texty): hry.amentum.cz

Skvělá game-based "škola" (nutno umět anglicky): recess.gg/explore
    rozbalit záhlaví
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    STAROJDA: napr zhorseny odhad vzdalenosti a vlastni pozice v prostoru, vztahu mezi predmetama (jestli se neco nekam vejde napriklad), horsi "prevod" treba nakresu do 3D prostoru a tak podobne...
    ale ano. novy fenomen to je a existuji studie pro i proti :) ale osobne se klonim spis k tem co rikaji ze to nejaky negativni vliv ma.

Takze my treba se snazime u male (cca 2 roky) omezovat koukani do telefonu/hrani na 3-5 minut denne... a postupne budem pridavat... a uvidime :D
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    MAWERICK: jak se projeví neutvořená orientace a představivost? Jak se projevuje neschopnost rozlišit obrazovku a realitu, resp je to problém?
    To je přesně na úrovni těch hypotéz, co jsem psal níže... Je to nový fenomén, zatím moc neprozkoumaný a experti, se zásobou konzervatismu, se předhánějí ve varováních...
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    ZELGARIS: Pokud najdeš něco fakt průkazného, tak určitě pošli. My taky techniku neomezujeme a z hlediska zdraví řeším hlavně záda a oči. Displeje už jsou dnes na oči ok a večer se sám zapne červený filtr, aby před spaním neměli modré světlo. Strašení pediatrů a neurologů jsem četl mraky, ale všechno to imho bylo jen na základě dojmů a různých hypotéz ohledně soustředění, vnímání reality atd. Na to bych moc rád měl studie. Nás nejstarší už chodí do školy a s pozorností a realitou nemá problém. Resp škola (ani školka) nic nehlásila. Takže je to spíš individuální a genetické? Kdo ví.

K té slovní zásobě - ano, to je problematické. Ale spíš to není "moc času u PC" ale "málo času s rodiči, mluvením, čtením, zpíváním". Tady přiznávám, že v tomhle trochu selháváme a děti mluví později. Nejstarší navíc nasákl angličtinu (z počítače) víc než češtinu a až teď se to přeučuje.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    DAVESADE: Máš k tomu nějaký tip, obě děti deskovky milujou a rád bych to s nimi skusil
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    HONZAL: pro nesledovani obrazovky? jde o to ze obrazovka je 2D obraz a v tom nizkem veku se utvari prostorova orientace a predstavivost. Cemuz obrazovka rozhodne nepomaha.
    A dalsi vec je ze (pry) dite v nizkem veku nedokaze rozlisit mezi obrazovkou a realitou...
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ZELGARIS: k těm očím jsem před časem našla, že se myslí, že krátkozrakost asi vzniká tím, že člověk málo kouká do dálky. Mají to například i malí hokejisti. Takže lego to nevyřeší, je třeba chodit ven. Obezita bude stejná u všech sedavych činností, když dítě nemá pohyb.
    DAVESADE
    DAVESADE --- ---
    HONZAL: Deskovky jsou uplne bozi, to kombinuje vsechny mozne skilly - tymova prace, koordinace, matematika... a pak tu hru vyrobite a testujete... na tom si doma ujizdime.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    ZELGARIS: jasně, asi bych to nebral jako dogma (třeba slovní zásobu sledovánim Binga dcera spíš rozvíjela), ale člověk to vidí i na sobě samotnym, co to dělá.

Ještě mi krom Lega přijdou fajn deskovky - že to neni koukání na obrazovku a je to fyzický. Mě inspirovalo, když Davesade říkal v jednom streamu (o gameskách :D ), že s dětma deskovky vytváří, to může být super.
    ZELGARIS
    ZELGARIS --- ---
    HONZAL: Jj, lego je super, prave hlavne pokud to bavi i rodice a nas ze zenou jo.

Priznam se, ze aktualne to moc nesleduju, pac jsme si o "proc detem regulovat cas pred obrazovkou" shaneli informace zejmena po narozeni maleho a to uz je 5 let zpaky, ale pokud si dobre pamatuju, tak nejopakovanejsi problemy byly: naruseni pozornosti, mensi slovni zasoba, nachylnost k poskozeni/unave oci (k tomu mam osobni vztah, pac oproti brachovi jsem sam prosedel u TV/kompu vice, nez je zdravo a moje oci trpely) a nachylnost k obezite.

YMLADRIS: Dik za feedback, zkusim teda pogooglit neco aktualniho k obrazovkam a detem.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    ZELGARIS: ja po pravde uz si nepamatuju, co jsme presne delali, kdyz mu byly 3. asi neco malo hral s otcem. tablet tehdy bud nemel, nebo ho nejak nezaujal (mozna jeho otec doplni). pamatuju si jasny meznik ze ve 4 objevil minecraft, to ho chytlo hodne a sedel u toho dlouhe useky. minecraft je ale hra rizena hracem (jak pomalu postupujes, co delas..), takze nevim jestli se to pocita mezi ty "nebezpecne" hry.

co se tyce toho, co rika pediatra. ja kdybych byla pediatra, tak si nedovolim rodicum rikat ze deti muzou hrat videohry. aby me pak napr. nezažaloval otec matky, ktera teda necha batolata u toho sedet cely dny, misto aby jim zajistovala pestry zivot.

(China: people under 18 will are allowed to play video games one hour a day between 8 PM and 9 PM on Fridays, weekends, and legal holidays.)

Studii typu "je to v pohodě" ti poslat neumím. Podle mě každej rodič se sám musí dívat, jaký následky má vedení konkrétního dítěte konkrétním směrem. Jsou nějaký skupiny, hlavně v US, který neposílají děti do školy a podporují dětský zájmy. Tam už jsou zkušenosti třeba z posledních 20 let, že děti - gameři jsou v pohodě, pokud mají k dispozici "bohatý život", nabídku různorodého vyžití... (kdyžtak googli unschooling and gaming). Tam je ale specifický, že tyto děti mají fakt hodně času na život (nechodí do školky, školy...), což může být zásadní faktor. (Oproti dítku které přijde ve 2 ze školy, pak dělá úkoly, pak hodinu hraje a už je večer. Stres z toho že vlastně nikdy nemá dost času se vyhrát.)

IMHO si to musíš prochodit a vyzkoušet za sebe
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    ZELGARIS: Lego je dobrý, u nás (necelý 3 roky) vede i nad pohádkama. Navíc to částečně baví i mě.

btw. ty zdravotní důvody jsou jaký?
    ZELGARIS
    ZELGARIS --- ---
    YMLADRIS: "tak mu nějak pomůžeme to překlenout, aby to zvládl." znamena konkretne treba co?

Patrim teda taky mezi rodice, co TV/hry/mobily, i.e. jakekoliv interaktivni/pasivni "sledovani obrazovky" omezuji (preferuju interkativni hrani nez sledovani tlapkove patroly), ale delam to ciste proto, ze jsem nejen od nasi pediatricky slysel a rovnez opakovane cetl, ze deti by proste nemely byt ze zdravotnich duvodu aspon v nizkem veku vystavovany obrazovkam, zejmena pak pred spanim. Obvykle je limit prave hodina, ale videl jsem doporucene i nizni limity.

Chapu to tak, ze nekteri z vas to zdravotni hledisko povazujete za irelevantni nebo neexistujici? Pokud ano, pls nejakou studii/clanek na tema, ze je to vsechno fake a ze "takze jen kouka na pohadky a hraje hry na nintendu / tabletu" je uplne v poradku, rad se necham poucit (mysleno vazne, i kdyz to tak asi nezni).

Kdyz pominu hrani her/tv, tak maly si strasne rad kresli a to nema nijak omezeno, hraje si s legem, aktualne powered up vlacky, taky zadny limit, ale i tam je problem, pokud je vecere/koupani/jina dulezita cinnost.

ASACHI: Jsi si jisty, ze jsi hodil odkaz na spravne video? Protoze ve videu mluvi o uplne jine vekove skupine a jeste specialni case rozvedene rodiny.
    Ale jinak jako video pekne.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    KULHY: beru to tak, ze v budoucnu se ukaze ze rozhodujici je povaha ditete (cloveka). takze se neda nic moc s urcitosti rict.

k tomu nekonecnemu obsahu - napada me analogie s nasim mrazakem plnym zmrzlin a šuplíkem plným snacků. nevím jestli je to pouze povahou syna (kreativní intoš permanentně v hlavě, tj možná né tak moc orientovaný na tělesný slasti), ale on ty mrazáky ani šuplíky vůbec nevyjídá. možná řekneš, že zmrzliny jsou nakonec všechny stejný, ale hry jsou každá jiná. na což namítnu, že ty potřeby, které sytí hraní her, jsou ale prostě taky "konečný", dá se to nasytit a pak zas nějakou dobu nechceš (i když víš, že je zde ještě 8 her cos ještě nehrál).

co se týče odvolání dítěte od nějaké činnosti, protože teď je potřeba se věnovat něčemu jinýmu. děláme to stejně ať jde o jakoukoliv činnost. tj. pokud se jde jíst, spát, k babičce, škola, ven, whatever, a on nechce přerušit činnost, tak mu nějak pomůžeme to překlenout, aby to zvládl.

"nebezpečný" mi přijdou ty "timery", tj "tablet 1h", protože tím se děcko učí že tablet je scarce resource a vytváří se boj o ten zdroj

ale proste nevim. treba jsou povahy deti, ktere jsou s tim uplne v pohode (tablet na hodinu)
    KULHY
    KULHY --- ---
    Co ještě týká toho obsahu, fascinuje mě, jak si děti vybírají samé inteligentní a hezké věci. Neustále hrají všechno od Amanity (já jim to nijak zvlášť necpu, i když bych to klidně dělal :D), teď objevili Lumino City, Jedou Sago World a Sago School, všechny možný hry z Déčka co jsou pro iPad.

Zajímalo by mě, co by hráli, kdybych jim tam teď nahrál hromadu nových "free to play" hovadin.
    KULHY
    KULHY --- ---
    Super, pokračujme v té diskusi o ne/limitování hraní. Líbí se mi to, na co narazil DAVESADE, tedy začít u sebe (co vidí dítě u rodičů). Dyť mi ty technologie teď máme v ruce skoro pořád.

Vidím tam ještě jeden aspekt, který se tu zatím moc nezmiňuje, i když se na něj částečně dá aplikovat ta teorie zakázaného ovoce — linitování obsahu. Jsem chronický hráč, máme doma jeden iPad a na něm je her (řekl bych relativně dost kvalitních), že by jste s tím vystačili na pustém ostrově. Pro děti i pro starší. Dá se aplikovat nelimitování časem u něčeho co taky téměř nemá limit obsahový?

Vy kdo nelimitujete — máte menší dítě (3+ cca) u tabletu a na stole je teplý oběd. Vaše děti vždy poslechnou a ukončí to, aby se naobědvali? Ukončí to samy? Nikdy jste jim to nebrali? Radši ať hrají dál, když je to pro ně důležitější než oběd?
    DAVESADE
    DAVESADE --- ---
    Ja bych si dovolil svou trosku do mlyna - moje deti taky hraji od cca 2-3 let, nikdy jsme jim v tom extra doma nebranili, ale vzdy jsme dbali na urcitou diverzitu jejich zajmu. Jasne, ze kdyz vidi, cemu jsou vystaveni rodice, tak k tomu ratolesti automaticky tihnou. Takze to pro mne byla spise vyzva o tom, abych svuj vlastni zivot naplnoval i necim jinym, nez jenom hrama - a v tom mi deti hodne pomohly se trochu odvazat. Urcite si myslim, ze zakazane ovoce nejlip chutna, takze nejake vyslovne zakazy pouzivame jen v krajni nouzi na straseni a uz jsou ve veku (7 a 10), kdy to staci a jsou uz dost vyspeli na to, aby s nimi byla rozumna rec.

Presto si myslim, ze deti nejsou vsechny stejne a co fungje v jedne rodine, nemusi fungovat v druhe. Pokud bych podobnou otazku ("Jak moc dovolit hry a pokud je vubec povolovat") zacal doma resit dneska, urcite bych zacal u sebe, jakozto rodice, v prve rade. Ostatni automaticky vyplyne.
    HONZAL
    HONZAL --- ---
    TOOMIX: jestli neni jednodussi koupit ten Switch s bohatou knihovnou originalnich her pro deti, nez resit nejaky emulatory. Ale proti gustu:-)
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    Tyjo v 11 letech si pamatuju, ze jsem u pocitace jako maly prosedel asi tak 10 hodin denne :)
    Programovani, hry ... od 12 jsem mel svoji prvni praci a delal jsem eshopy.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    HONCKA: Jo, jasne, puberta s tim muze zamavat, prckosovi je 8.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    ASACHI:
    MAKROUSEK: měl jsem to dřív taky tak, ale prostě to nefungovalo, když jsem ho zavolal, tak taky toho v pohodě nechal, ale když měl volnou chvíli, tak u toho seděl nonstop

BTW jak máte starý děti? ASACHI psal jestli jsem to pochopil něco jako necelý 5 let. Dceři je 7 s tou se dá ještě o tomhle domluvit, ale synovi bude 11 a už mě začíná mít lehce u prdele, tj hraní má hodinu, pak může dělat na tabletu nějaké kreativní činnosti, teď ho začlo bavit swift playground, tak jsem rád, navíc u toho vydrží sedět tak hodinu max v kuse
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    HONCKA: no a to je presne ono ... presne jak pise
    MAKROUSEK:

Ja to mam uplne stejne. Reknu holce, ze jdeme neco delat spolu / ze jdeme ven / je cas spat / whatever, tak ona si proste dohraje level / necha toho hned (podle dulezitosti situace) a schova tablet.
    Ted ma treba Covid, takze jen kouka na pohadky a hraje hry na nintendu / tabletu. Je mi po tom neco? Ne ... at si dela co chce ... ja ji prece nebudu rikat, co ji ma bavit a cim chce travit svuj volny cas.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam