• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRIShrajeme videohry s dětmi : Která hra vaše děti zatím nejvíc zaujala?
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Downloads | ZeldaClassic.com
    https://www.zeldaclassic.com/downloads/
    HRAFNAIN
    HRAFNAIN --- ---
    KLEINZACH: co jsi nakonec našel?
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Tak tu mám další tip na (couch) co-op hru. Switch, Steam (v plánu) a kdoví kde ještě :)

Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate
    Je to klasická rougelike mlátička. Velmi dobře udělaná ale! Vzali si inspiraci z Hadese, takže se dobře vine příběh. Souboje jsou rychlé a uspokojující. Progress je hodně znát, takže člověku nevadí prohrát a znovu spustit další run. TMNT téma je dobrý bonus. Hrát se to dá až ve 4 lidech najednou! Je to už pak ale slušnej chaos :).

Hrál jsem to opakovaně se starším (10). Zvládal to i mladší (8), ale víc to hrát nechce. Ještě nedokáže budovat skill a plně ovládat všechny schopnosti.

Proč je to dobré pro děti:
    - Komiksový styl, takže žádné brutality a krev.
    - Pokud znají Želvy Ninja, tak je to plus.
    - Obtížnost je spíš střední. Je potřeba hodně uhýbat a umět používat skilly. Ale HPček je dost, i na první pokus se dostanete daleko. Takže dobrá výzva a vstupní brána do těžších her.
    - Progress je fakt znát. To potlačí smutek z prohry. V dalším runu totiž jste hned znatelně silnější.
    - Co-op je flexibilní. Táta klidně může hrát svojí hru a děti se občas připojí. Upgrady jsou globální, takže je jedno za kterou želvu hrajete a kolikrát jste hráli.

V čem to trochu kulhá:
    - Tak samozřejmě je to anglicky. Plus texty (rozhovory) jsou až zbytečně ukecané. Příběh je fajn, ale šlo by to stručněji.
    - RNG. Prostě rouguelike. Děti pak můžou cítit nespravedlnost a frustraci. Ale jak je hra víc o skillu, tak to není tak hrozné. I tak se dá postavit dobrý build.
    - Ta obtížnost. Je to pro zkušenější hráče. Ten si to spíš užije.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Splintered Fate Nintendo Switch Review
    https://www.youtube.com/watch?v=v6UundXFemQ
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    mindustry syna po skoro roce stale drzi, protoze to hrajou v tymu

mentori to komentovali, ze prozkoumali 500 videoher a mindustry je podle nich edukativne top

YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    STAROJDA: toto je i náš přístup. zkoušet dítěti předávat postupy JAK se člověk v tom digi shitu může orientovat. spíš než jen něco dítěti předvybrat, zakázat a dál to neřešit
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    EZOP: já s dětmi hraju msfs2020, pokaždé když jedeme na dovolenou, tak cestu autem si pak prokletíme letadlem :)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Story time...
    Ještě k té vyhrocenější debatě o Brawl Stars. Není to totiž černobílé ;)

Syn (10) dělal na telefonu nějaký kvíz. Ptám se ho, co to je (protože kvízy jsou často dělané pro scamy a kradení osobních údajů). A on že dostane coiny, ale že to není scam, protože je to přímo od Supercell. Má pravdu, doména a prezentace sedí. Pak se ho ptám o čem ten kvíz je a on že o bezpečnosti dat. Jo je to tak, když jdete na Privacy Policy sekci, můžete tam udělat kvíz za odměnu do hry. Donutí vás to zamyslet se nad tím jaký data dávate Supercellu, případně si přímo otevřít ty pravidla a opisovat z nich do kvízu. Gamifikované vzdělávání. Jo je to trochu "washing", ale i tak.

Celkově, můj nejstarší syn hrající hodně Roblox (fuj!) a Brawko (fuj fuj) a taky mobilní freemium hry (fuj fuj fuj), tak už dávno ví, že:
    - jakékoliv nabídky na robuxy zadarmo nebo cokoliv jiného podezřele výhodné je automaticky scam a podvod.
    - jak poznat legitimní obsah (např dle pravidla - zjisti si kdo je autor obsahu).
    - teď už i díky kvízu ví něco o sdílení osobních dat hrám jako je Brawko.
    - a taky ví, že když si není jistý s obsahem na netu, má se obrátit na mě a já mu poradím.
    - jo a taky ví, že reklamy jsou "spam", který se má ignorovat ;)

Jasně, pohyb dětí v digitální a internetovém světě je rizikový. Ale rozhodně není černobílý ;)
    EZOP
    EZOP --- ---
    STAROJDA: My doma zae jedeme Atlas na mapy.cz
    On je tam tak kulišácky schovanej, ale informativní hodnota je boží.

Atlas
    https://atlas.mapy.cz/?p=000101&id=povrch-zeme&n=m&z=2.1&x=0.000&y=0.000&m=m
    VONY
    VONY --- ---
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Tip na zábavnou hru ;)

mapy.google.cz

Já vím, nic objevného. Ale syn (7) už druhý den zkoumá svět a ČR přes google mapy a mapy.cz. To co jsme dělali asi my všichni když přišlo Street view atd. Pro prcka je zajímavé to, že:
    - na mapy.cz má street view historické záznamy. Takže mohl vidět náš dům před 8mi rokama, kdy byl před rekonstrukcí.
    - může si sám něco vyhledat (už umí psát). Koukal třeba na Pražský hrad nebo Peking :)
    - a samozřejmě celkově jakékoli putování "prstem po mapě".

Je to i dobrá příležitost k rozhovoru o tom, proč v Číně není street view, proč i v Rusku to vypadá jak na západě, jak je vlastně velká Indie atd.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Ad Minecraft, náhodou jsem narazil na tohle, třeba to někomu k něčemu bude.

ePubli webová knihovna
    https://publi.cz/book/387-algoritmizace-a-programovani-s-minecraftem
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    TEEPEK: v bedrocku je zajímavej cubecraft na pvp a hive třeba na kreativnější challange, ale jestli to jede i pod javou, to nevím
    TEEPEK
    TEEPEK --- ---
    LOJZA: Tak to jsem nestih :-D
    KULHY
    KULHY --- ---
    TOOMIX: Na Operaci Flashpoint a Vietcong rád vzpomenu, první Call of Duty možná trochu taky. Pro tenhle účel jsem ale spokojenej s Armou 3.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DAVESADE: moje decka teda FN uz dost omrzel. nadseni z novy sezony rychle vyprcha. v ppdstate je zajimaj nekvic OG mapy a zbrane. starsi vyslovene pase po rizeni s volantem, mladsi zas kuti v minecraftu a jak ho nikdy nebavilo lego, tak v MC stavi podle navodu perfektne a rad. ve FN si decka dost frci na spokeni s popkulturou, at uz peter griffin nebo john wick.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    KULHY: A co stará Operace Flashpoint nebo Vietcong či Call Of Duty?
    KULHY
    KULHY --- ---
    Takovej divno-tip. Mladej 8 má teď armádní období. Chtel hrát hry s vojenskou tematikou. Tak jsem si řekl, ať vidí válku alespoň trochu realisticky a pustil mu Armu 3. Je v tom až po uši. Hraje různý krátký scénáře pořád dokola a zlepšuje se. Jsem vlastně rád, že zrovna tohle byla jeho první „střílečka“ z vlastního pohledu.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    POHODAVOLE: Souhlasím. U nás to syn taky nehraje pořád. Vlastně jen plní questy (to je tak na půl hodiny denně) a pak občas hraje se spolužákem. Když mu to nejde, tak to sám vypne (naučil se dávat si pauzy, když jde do frustrace).

A toxicitu tam nevidím. Respektive může být offline, v komunitě spolužáků. Ale přímo ve hře je prakticky nemožná. Není tam chat, jsou tam jen emojis. Reporting je jen v Ranked módu. Vlastně tam nejde nikoho šikanovat. V tomhle ohledu mě ta hra taky potěšila, že je "bezpečná". Rozhodně víc než Roblox nebo Fortnite.

PS: Spolužák taky lákal syna do Fortnite - ale to on hrát nechce. Spolužák taky hraje GTA 5 - což je u nás doma zakázaný.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DAVESADE: to je slusny. To by me nenapadlo. U dcery to taky hraji, ale nikdy mi nerikala, ze by se kvuli tomu hadali. Fortnite jsem taky dovolil, ale zapne ho sotva jednou za mesic. Vlastne mi prijde, ze jak jsem se tesil, az bude vetsi a budeme moc hrat, tak ji to moc netahne. Krome toho Brawka ji nejvic bavi MK8. Co se tyce toxicity, tak ta muze byt vsude vid i ve sportu nebo u deskovek a zase dle me jen zalezi na konkretnim jedinci. Starsi dcera je naucena, ze prohrava a nema s tim problem. Mladsi to ma opacne, tak se snazim preferovat jiny druh zabavy a pomalu na tom pracovat.

Zas na druhou stranu neprijde ti, ze neni uplne spatny, aby dite videlo toxicky chovani a mohlo se z nej poucit a videt, ze to neni uplne idealni? Me to akorat vzdycky utvrdilo v tom, ze vim, jak se nechci sam chovat a ze je dost dulezity vyber lidi na traveni volneho casu online.
    DAVESADE
    DAVESADE --- ---
    POHODAVOLE: Hele tak to mas dobry a to ti preju. Jak jsem psal, je to dobre udelana hra v tom smyslu, ze je to "DOTA pro deti". Nejhorsi je ta toxicka komunita, prenasi se to ve skole mezi tridama a zpusobuje to regulerni zavislost. Obvykle to byva, ze z Brawl Stars se prechazi na Fortnite / DOTA2 - u nas doma jsme to udelali opacnym smerem. Nase rodina si obrovsky oddychla, kdyz to zmizelo z baraku a to Brawko tak nejak "trpime" kvuli spoluzakum, aby nase deti nebyly vyclenene ze spolecnosti uplne, no radost z toho faktu nemame.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam