• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRIShrajeme videohry s dětmi : Která hra vaše děti zatím nejvíc zaujala?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    STAROJDA: btw definuj dle sebe soustředění. Za mě je to schopnost přijímat a pak dále pracovat s informací, čím větší schopnost máš, tak tím déle umíš přijímat a to je imho potřeba všude.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    STAROJDA: já jsem shorts a tiktok dětem zakázal, můžou se dívat, víceméně neomezeně, ale musí mi pak říct na co se dívali a to u tohodle nejde, prostě je to totální vymejvarna
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    STAROJDA: Čísla místo řečí.

Muj třeťák teď měl 86/90 v Matematickém klokanovi.

Má neomezený přístup k PC, tabletu, mobilu.

Pokud ho věc má šanci zaujmout, nemá problém tomu tu hodinu dát. Třeba právě ten Klokan ho baví moc. Pokud ho ta věc nemá šanci zaujmout, máme tu robotiku, AI, jiné lidi které by to spíš bavilo.

Odmítam, aby se musel soustředit na věci, které nabavi ani jeho a nebavily by ani mě. Naopak mě baví hledat věci, které ho baví.

Zároveň podobné děti kolem nás opět nemají problém se soustředěním.

Pouze umí říct hlasitě "NE" na věci, na které jsme my v jejich věku říct NE nesměli, nebo neuměli.

Coz některé boomers s odlišnými preferencemi ohledně toho co je "zábava" nebo "užitečné do života" nebo "základní vědomosti určitě vhodné pro všechny" přivádí k histerii. Problém nevidím na straně těch dětí, nebo jejich rodičů - problém vidím na straně těch smutných lidí, kteří se nám snaží natlačit své smutné životy.

Velmi v tomto směru děkuji za nový vzdělávací plán pro CZ ZŠ, který toto více podpoří. Že to opět přivádí k histerii fanoušky CZ dějepisu, kteří se svůj koníček snaží neempaticky natlačit do všech, není mým problémem, ale jejich problémem.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    DUCATIMONSTER: Za mě bylo hlavní uvědomění, že všichni ti dětští psychologové a neurologové pořád neví, s čím pracují. Současná generace malých dětí (alfa generace) je první takto ponořená do digitálu. Psychologové / neurologové to popisují na základě svých starších vědomostí a snaží se to nějak naroubovat. Četl / slyšel jsem spoustu rozhovorů na toto téma a máloco mě přesvědčilo. Jsou to spíš jen dohady a opatrné rady. Nejsou studie, nejsou skutečná data o tom, jak ty děti budou fungovat. Takové studie budeme mít třeba až za deset let - kdy dítě co od 5ti let jede mobil/tablet/počítač bude dospívat.

Třeba klasické soustředění - koukání do displejů, shorts, tiktok - to vše ničí pozornost a soustředění. Jenže - je soustředění opravdu to, co máme v životě chtít? Např. já se nedokážu taky soustředit, nejsem ten typ. Našel jsem si povolání, kde multi-taskuju, mám různé mikro-úkoly a ad hoc komunikaci po mailu, slacku atd (jsem produkťák). Nepotřebuju se soustředit, moje pozice to nepotřebuje. No a třeba v budoucnu bude takových pozic většina a tedy děti bez soustředění budou mít výhodu. Prostě nevíme, technologie jsou v takové míře jsou pořád novinka...

Samozřejmě neříkám kašlat na pravidla. Nastavte si to tak, abyste měli doma klid a jistotu. Ale prostě to nebrat moc vážně a hlavně důvěřovat dětem, že si tu cestu životem najdou. Zásadní je jít sám příkladem.
    DUCATIMONSTER
    DUCATIMONSTER --- ---
    STAROJDA: Moc díky. Nějak jsme o tom nic moc nečetli(teda alespoň ja), ale zatím se snažíme vymýšlet jiné zábavy a ačkoliv já bych hrál klidně už od nižšího věku dávalo mi smysl co říkala třeba o ztrátě představivosti.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Co se týče "dávkování", tak myslím že už to máte doma pokryté na 100 %. Ono stačí mít v hlavě nastavení jak to dělat a pravidla se samy vytvoří. Jistě máte i načteny různé chytré rady. Pokud žena chce začít později a ty s tím souhlasíš, tak se ničeho nebojte.

Zdroj? U nás doma máme mnohem volnější režim (v kočárku teda telefon nebyl, ale brzo po tom už jo) a pravidla máme podle toho :)

Určitě stačí:
    - netrávit u toho hodiny denně
    - hrát hry společně a využít k bondingu
    - nastavit režim - kdy se může hrát, jak dlouho
    - nabídnout dítěti i jinou stejně dobrou zábavu
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    DUCATIMONSTER: Tady jsou shrnuté některé tipy od mě a ostatních. Není to teda vyloženě vždy coop / hra pro dva, ale jsou tam tipy i pro nejmenší:

Switch: hry pro začátečníky | Amentum Wiki
    https://hry.amentum.cz/cs/switch-beginner
    Switch: hry s dopomocí rodiče | Amentum Wiki
    https://hry.amentum.cz/cs/switch-with-parent
    Switch: rodinné hraní | Amentum Wiki
    https://hry.amentum.cz/cs/switch-family

Konkrétně uplně pro začátek bych doporučil:
    - Educational Games for Kids - různé minihry na kterých se dá dobře učit ovládní na joyconu
    - Mario Kart 8 - klasika. Dá se to nastavit tak, že auto jede prakticky samo. Dítě se postupně může učit jednotlivé prvky řízení
    DUCATIMONSTER
    DUCATIMONSTER --- ---
    Ahoj, poslali mě ze switch klubu sem.

Napadají Vás nějaké must have hry pro začínajícího hráče? Čerstvých 5 let a nikdy nic poradně nehrál. Ideálně aby to slo zapnout třeba jen na hodinu ( klidně i méně) a hrat proti nebo v kooperaci s otcem. Nebo na střídačku po životě.

Nintendo jsem měl jen v dětství, tak znám maria, ale s kterým dílem začít a který vynechat netuším. Strašně se těším, že se tím k hraní vrátím. Pravděpodobně vezmu switch 2, ale zvažuji i starší verzi 1.

Případně uvítám jakoukoliv radu, jak s hraním začít, jak ho ‘’dávkovat ‘’ , aby z toho nevznikl nějaký problém. Sám mám hry velmi rád a vlastním slušný herní počítač, ale co se kluci narodili čas věnuju spíš jim a i manželce věřím, že je lepší začít trochu později. Nic jim neuteče a když vidím v MHD cizí děti v kočárku s telefonem, nelíbí se mi to.

Díky
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    LAUNCHER: Když kupuješ Robuxy, tak tam musíš naklikat číslo karty atd. Takže jako jo, může se to stát, pokud dítě ví jak na to a má přístup k tvojí kartě.
    ZBYNEK
    ZBYNEK --- ---
    LAUNCHER: Na všemožné online platby používám Revolut - zaprvé umožňuje kartu "zmrazit" a pak z ní nikdo nic nevysosá, zadruhé když si tam prachy nepošlu, tak mi je taky nikdo nevezme ;-)

Teď jsem to dohledával a ofiko to jde od 6 let, takže jim můžeš udělat jejich vlastní karty...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ASACHI: 8 a 10
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    LAUNCHER: kolik maji kluci?
    Pokud jsou starsi, tak muzete udelat hru v Unreal Engine. Coz s dnesni AI dobou a "vibe coding" pujde velmi rychle
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ASACHI: Je to krásný, ale na tohle nejsme dost na HW. Ale zítra jim pustím nějaká videa, abych jim nekřivdil.

Single Board Computer Review: Does Zima Board Stand Up to the Hype?
    https://youtu.be/CO8gagCrAZk?si=6FqBAHYVcwLsADsU
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    LAUNCHER: Ja mam jejich robloxy naveseny na svuj parental account + teda jim platim roblox premium, kde kazdej mesic dostanou roblox budget za kterej si kupujou oblecky / co chtej
    nenapada me zpusob jak by dokazali zneuzit nakupy z FIAT money
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Když jsme u těch Roblox - Můžete mi prosím někdo objasnit, jaká jsou rizika kolem utrácení Robux? Slyšel jsem kdysi nějakou horror story, že v tom nějaké děcko omylem utratilo z karty $$$, což mě dost děsí. Nemáme žádnou zkušenost, právě jak se to bojíme nainstalovat.

AI tento aspekt též moc nechválí...
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    LAUNCHER: Pokud pocitace maj, tak bych regulerne vzal / koupil 3D printer a udelal nakej HomeLab (Zima board apod.).
    Mas to pak takovej nekoncici projekt ... pac si vytisknes rack / mounty, nainstalujes octoprint napriklad ...
    Pak muzes resit treba venkovni sensory a naprogramovat jednoduchej home automation s nima
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    ASACHI: Úžasný, moc fandím 👍

Já jsem na to bohužel neměl čas, takže jsem jim objednal 2* Alza PC. Teď mě to asi zpětně mrzí a snažím si to vynahradit. Resp dávali jsme do toho vlastní GPU, což mělo velký ohlas. Ona je to 4090 a 3090, jak jsou to rozměrné GPU, vypadalo to impozantně to tam strkat a i teď přez sklo.

Jinak tady nejvíc Minecraft. K tomu spousta věcí okolo, co u mě najdou na Steamu. Je to vtipné, protože do toho Minecraftu se jim dlouho nechtělo. Ale mají vlastní Realms server, tak tam řádí s kamarády.
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    LAUNCHER: Asi to slyset nechces, ale ja jsem s myma (v te dobe 4+7) detma postavil 2 herni pocitace a kazdy ma svuj full desktop s gaming monitorem.
    Hrajou spolu Roblox / Minecraft / Goat Simulator apod.
    Starsi dcerka obcas zkousi semnou neco jako codecombat.com a prijde mi to hrozne fajn, ze maj svoje pocitace velky
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    STAROJDA: Ad Roblox a Parental Control.

Trefil jsem se s tím, že ten dohled budou dál vylepšovat, jelikož je to novinka. Teď mi zrovna přišla zpráva o nových možnostech. Viditelně dodávají to, co je hodně potřeba. Všechny tři možnosti mají reálný use case.

KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    HONCKA: to je super, dik
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam