• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRIShrajeme videohry s dětmi : Která hra vaše děti zatím nejvíc zaujala?
    tipy na videohry (batole?, předškolák, školák), co vás bavilo, jakou koupit myš, kontrolery, PC, tablet, nintendo, mobil. weby kde se dá učit jednoduše programovat. vtipné "didaktické" aplikace. zábava. hidden-object, tower defense, adventury, logické, RPG, turn-based souboje, sandboxy, crafting... mody do minecraftu. servery kde naše děcka můžou hrát spolu.

Web (hlašte chyby, pište texty): hry.amentum.cz

Skvělá game-based "škola" (nutno umět anglicky): recess.gg/explore
    rozbalit záhlaví
    MAWERICK
    MAWERICK --- ---
    MUFLONEK: Žádnej bezdrátovej imho není čistě wireless. Na drát budou fungovat všechny:)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    CUKI: imho je zbytecny se snazit premysleni "vynutit"
    proste te bavi kazdou chvili hrat neco jinyho - chvili budovatelsky/strategie (AoE, Civilizace, Minecraft, ...), chvili arenovky (CS, Unreal, Quake, TF2, Fortnite, ...)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    MIKEE: mno to mi přijde jako stařec a mrak, promiň :)
    - Vizuální overload? Asi jsem už obecně zvyklej, ale přijde mi to celkem ok. Přehledné se to stane tak za 10 minut. Spíš je problém, že menu je místy komplikovaný. User flows jsou někdy složitý.
    - Agresivní barvy? to se definuje jak? Ptám se upřímně. Saturace? Kontrast? Opět mi to přijde ok. Vzhledem k tomu jak je mapa malinká, tak je výraznost vhodná.
    - Spousta blikajících ikonek - tak to asi myslíš jinou hru viď. Nebo si jí pusť znovu. Doslova tam nic nebliká. Nebo si to myslel jinak?
    - Rychlej turnaround - to mi přijde u mobilní hry v pohodě, žádoucí. Já sám to taky vítám. Dlouhodobej focus je v piplání si hrdinů na vyšší levely.

Imho to k ADHD (v nadsázce) opravdu nevede. To si pleteš s jinýma mobilníma hrama které víc odpovídají tomu tvému popisu.
    KULHY
    KULHY --- ---
    HONCKA: Kluci co viděli Top Gun 1+2 tak teď taky letadla celkem žerou. Je to teda early access a vývoj mi přijde dost pomalý, ale za těch 12 babek teď ve slevě imho fajn. :)
    Save 30% on Tiny Combat Arena on Steam
    https://store.steampowered.com/app/1347550/Tiny_Combat_Arena/
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Néééé :(

Nejmladší syn (5) měl včera heuréka moment a odhalil jak funguje Switch. Takže už ví, že to není jen na televizi. Taky už ví jak scrollovat v backlogu. Takže teď dělá to, že projíždí hry podle obrázků, pouští je a zkouší je hrát. Sice to vůbec nedává, nechápe co se tam děje, ale to mu vůbec nebrání. (btw zkouší všechny Mario hry co tam mám. Plus Šmoulové).

Mě to štve - protože hrát chci i já a podle něj "je to jeho". Taky mě štve, že bezhlavě "hraje" hry které vůbec nechápe.

A taky jsem pyšnej - vlastně replikuje to, co jsme dělali my na PC, když jsme neuměli anglicky, nechápali řadu her a stejně je dokola hráli. Např si vzpomínám na Another World. Poprvé jsem se nedostal z první obrazovky. Nechápal jsem to, ale zkoušel pořád. A pak za pár let jsem to najednou dal.

Jeho starší bráchové tohle nedělali, resp maximálně na tabletu s jednoduchejma hrama. Ten nejmladší je v mnohém jinej než oni, ale gamer bude imho slušnej.

No a teda hrozí, že budu muset koupit druhej Switch dřív, než vyjde Switch 2 :D

/rant over
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    GLOBALISTA: Jsem s oběma"předřečníky" za jedno. LEGO City: Undercover ma v podstatě stejný gameplay, avšak zábavnosti IMHO celou GTA sérii překonává A jako bonus: je teď často v různých akcích za pár peněz.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    MUXX: Mrkni na tohle - https://archive.org/details/done-set
    z těch PC her tam je:
    Alien Carnage (1993).zip
    | | Alien_Rampage.zip
    | | Alone In The Dark (1992)(Interplay).zip
    | | Betryal At Krondor.zip
    | | Civilization.zip
    | | Commander Keen 4 - Secret of the Oracle (1991).zip
    | | Commander Keen 5 - The Armageddon Machine (1991).zip
    | | Commander Keen 6 - Aliens Ate My Baby Sitter! (1991).zip
    | | Dark_Sun_-_Shattered_Lands_1993.zip
    | | Duke Nukem - Episode 1 - Shrapnel City (1991).zip
    | | Dune (1992).zip
    | | Epic Pinball (1993).zip
    | | First_Samurai.zip
    | | gamelist.Missing.Serial.txt
    | | Heroes of Might and Magic II (Deluxe Edition) (1998).zip
    | | Incredible_Machine_2.zip
    | | jagged_alliance.zip
    | | Jazz Jackrabbit (1994).zip
    | | Jill_of_the_Jungle.zip
    | | Lands of Lore - The Throne of Chaos (1993).zip
    | | LaserSquad.zip
    | | Master of Magic (1994).zip
    | | Master of Orion (1993).zip
    | | Master of Orion II - Battle at Antares (1996).zip
    | | Out of This World (1991).zip
    | | Pinball_Fantasies.zip
    | | Pinball_Illusions_(21st_Century_Entertainment).zip
    | | Prehistorik (1991).zip
    | | Prehistorik 2 (1993).zip
    | | Prince of Persia 2 - The Shadow & The Flame (1993).zip
    | | Raptor - Call of the Shadows (1994).zip
    | | Realms of Chaos (1995).zip
    | | Red Baron (1990).zip
    | | Scorched Earth.zip
    | | Star Control II (1992).zip
    | | Superfrog (1994).zip
    | | Syndicate Plus (1994).zip
    | | Tyrian.zip
    | | Xcom.zip

Pardon za plachtu. Je to ale imho lepší set net tiny best go
    JUNGLER
    JUNGLER --- ---
    REDSNAKE: Hele mě prostě nějak do týdne po objednání ležel balíček od pošťáka za plotem. DPH je imho vždycky jen o štěstí jestli tě celnici chňapnou. To je úplně jedno od kud objednáváš. Každopádně mám takovej pocit, že DPH se přičetlo už při platbě ale je možný, že to bylo u nějakého jineho nákupu.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    STAROJDA: taky s robloxem nemame problem. kluk 11 je ted ve fazi, ze ho prestala bavit nova sezona ve Fortnite (namisto superubermegacool to hodnoti jako preplacany) a dobrovolne downgradoval na roblox.
    ted nasel neco zajimavyho, Blox fruit, koukal jsem na YT a asi to taky prubnu.

obcas jsou tam imho pay-to-win hry, nebo fakt priblbly tycoony. ale zase je to nejlepsi sbirka escabe obby na svete :-)) veci jako Pet Simulator X nebo Brawl Stars jsou celkem dotazeny a udrzovany
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    HONCKA: souhlasím s první signální. Ale o tom jsou hry obecně, řekl bych :)

Ale k tomu gamblingu a obtěžování. To imho dořešené je. Proč to říkám? Už roky to hrají moji dva synové a toto NIKDY nepotkali.
    - Gamblingem ani nevím co je myšleno. Ano, dají se (rozhodně ne ve všech hrách) kupovat "lootboxy" za Robuxy. Ale když robuxy nemají tak není problém. Robuxy jsem jim občas koupil a vysvětlil, za co má smysl utrácet. Velmi rychle to pochopili.
    - Sexuální obtěžování - to se dělo v těžké minulosti. Teď je chatování tak cenzurováno a hlídáno, že si pomalu ani kluci nemůžou s nikým psát.

Čili za mě - klidně Roblox zakázat, to je na každém rodiči. Ale prosím na základě relevantních důvodů ;). Např ten ios a screentime dává smysl. Za mě zase to, že Roblox hry jsou obecně mizerné. Jen občas tam je něco ok. Ale vždy hra na Steamu nebo Switchi (v daném žánru) je lepší.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KERRAY: taky jsem celej zivot zapasil s mysi nalevo a uz me to prestalo bavit.

btw. xxbox controller dostal syn k vanocum, prej chce hrat fortnite z postele. ma to v ruce od vanoc, sam rika, ze mu to s tim nejde. ale jebpotrdba rict, ze to je tem hrac, kterej ve fortnitu prebira zdi, killuje s lehkosti skrz edity a napriklad me obstavi ve zlomku sekundy. proste na jeho vykonnej styl controller naprosto nestaci. musim se ho zeptat, jestli zna nekoho lepsiho s controllerem... imho ne
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Tak jsem zjistil, že děti vůbec nechápou vzrušení z grindění lootu v akčních RPG :D

Ok, tak aby to nebyl jen výkřík, tak dám zase minirecenzi - Zkusili jsme na Switchi Minecraft Dungeons. Imho dost kvalitní hra, promyšlená a dotažená. Ale trpí tím, že gameplay je až moc zjednodušený a monotónní.

Pár poznámek aneb proč to (a i není) fajn pro děti
    - Minecraft svět je dobře přenesen do aRPG. Monstra, mapa, mechaniky. Je to minecraft :)
    - Produkčně je to vymazlené. Grafika, ovládání, vyprávění (jednoduchého) příběhu. Daily questy, opakovatelnost.
    - Je to čisté aRPG, tedy boj, levelování a hledání lootu. A tím, že je to jednoduché na ovládání, tak je to super vstupní brána do tohoto žánru.
    - Paradoxně ta jednoduchost mizí u základního prvku hry - artefaktů. To je jediný zdroj variability boje (kouzla) ale je tolik druhů artefaktů, že se v tom děti ztratí. Něco se fakt těžko menšímu dítěti vysvětlí a něco se i hůř ovládá.
    - No a jak jsem psal, děti ten loot nebaví. A pak je hra vlastně nuda. Furt se jen drží A (útok) a bojuje. Navíc je to i místy těžké. Mladší si nepřečte popisky, takže mu říkám já co má použít (= nuda). Starší to přečte, ale už prokoukl, že grind je vlastně nuda. Má pravdu :)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    KLEINZACH: Moje děti by to taky nebavilo. Imho to ani není hra pro děti :). Já to dohrál, ale musel jsem se trochu nutit do toho abych si užíval ten vibe, co to chtělo dát. Rozhodně to není pro každého.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Jinak pro starší děcka, teď jsem začal hrát se synátorem Destiny2 je to scifi bez krve a střílí se tam emzáci, sice oficiálně rating 14+, ale imho 10+ v pohodě, je teď akce na Epicu, kde jsou krom posledního DLC všechny předchozí zdarma. Je to hlavně coop
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    HONCKA: to je imho dost těžký a frustrující, nebo je tam způsob, jak snížit obtížnost?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    VONY: tak daleko jsem ještě nedošel, imho vztahy budou stejným způsobem jako v SV, tj postavám musíš strašně dlouho nadbíhat, nosit jim dárečky, co mají rádi a pak teprve se k tobě nastěhujou, navíc je to dobrovolný
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    KLEINZACH: imho raději počítač, Minecraft Java a mody
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    HONCKA: teoretik ohledně Robloxu jsem myslel. Sedět u toho s nima nemusím, stačí mít cca přehled. Jasně, hrajou často blbé klikačky. Ale čím jsou starší, tak jdou sami po lepších hrách (kterých je v Robloxu taky dost). Staršího (8) už Roblox občas nebaví a proto zkouší dál. Mladší (5) střídá Roblox s Minecraftem a hrama na Switchi. Ony ty děti nejsou bezduchý zombie, co zůstanou u "totální addictive sračky" a konec. Proto si myslím, že Roblox posuzuješ hlavně skrz to, co ses o něm dozvěděl. A ne podle toho, že aktivně pozoruješ svoje digitální děti a to, jak se jejich vztah s Robloxem vyvíjí (v kontextu toho, co za kontroverzní platformu to je).

Díky za video, to už jsem viděl. Vím co se tam děje. I proto mě to baví sledovat, protože to má vývoj. V počátcích se v Robloxu řešili úchyláci a to už je pryč (imho). Roblox to docela hlídá. Teď spíš řeším scamy a phising. Ale to není nic, co se nedá dítěti vysvětlit. Dobrá škola do budoucnosti.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    HONCKA: ok, od "škodlivosti pro dítě" jsme se dostali ke "škodlivosti jako takové" ;). Tam uznávám, že to není rozhodně pěkný. Podporuju to (už ne finančně ale, to bylo dřív) a snažím se na to nemyslet. Svět nespasím.

K té alternativě. Opět je vidět, jak jsi teoretik. Hlavní výsada Robloxu je 1) sociálnost/multiplayer a 2) škála typů her. To vše na jedné platformě se stejným ovládáním, gui, avatarem, sociálním kruhem. Ukaž mi alternativu prosím.

Rád bych prcka odvedl jinam, proto jsem byl rád, když hrál TF2 a teď to Plague Inc. Ale zároveň se mu vůbec nedivím, že se vrací k Robloxu. Protože v tomhle ohledu imho nic lepšího není.
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Tak první hra ze Steamu, která prcka (8) fakt zaujala, je Plague Inc.. Jinak hraje výhradně Roblox a občas něco na tabletu. Tam právě chytl mobilní verzi Plague Inc. Kouká na let's playe ze hry a i po první seanci se k tomu chce vrátit. Trochu obskurní pro menší dítě, ale u nás to stejně úplně standardní není :)

V čem je hra imho pro děti fajn:
    - Dá se k tomu stáhnout čeština. Překlad není úplně vymazlený, ale pokrývá to komplexně. Prcek to sice chtěl nechat v angličtině, ale má smůlu :).
    - Ač je to single player (lze i coop nějak), tak ho to docela motivuje hrát dál. Je tam šikovný systém achievementů, kdy se mu dalším hraním odemykají další nemoci, mutace atd. To ho baví.
    - A obecně nejlepší je výukový aspekt. Sice je téma trochu temné, ale zároveň se učí o virech, bakteriích, parazitech. O tom, že existují geny, mutace... Prostě celé téma epidemií a obecně nemocí.

No a co se musí překousnout? Že cílem hry je vyhladit lidstvo :). Čili je to asi vhodné pro ty, co už k tomu dokážou mít odstup. Tedy chápat, že to je hra.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam