• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYNKFinanční nezávislost
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NOISEGATE: ja veci bezny spotreby neresim, jidlo, praci prasky, zubni pasty, mydla, hajzlpapiry, to proste musim kupovat, stejne jako musim kupovat energie ve forme elektriky ci plynu. takovej minimalista zase nejsem. nicmene nepotrebuju k zivotu spoustu veci, kdysi jsem si koupil digitalni kameru a poslednich 15let lezi ve skrini, protoze na videjicka mam mobil a vlastne nataceni videjicek neni muj konicek.
    je pravda, ze nekdo ma jako konicka svoje luxusni bavo, me auta nebavi, ale mam rad pocitace, takze sem si pred 2 rokama koupil notebook s procesorem xeon, nvme diskama a do nej sem si poridil 4x32GB RAM... ale to bylo nejen pro praci, ale hlavne pro radost.
    DYNK
    DYNK --- ---
    Nastenku furt odkladam, tak uz radsi neslibuju zadnej termin. Ale bude, nebojte:) Zatim budu rad i za vase navrhy.

    Tohle sice neni ciste jen o financni nezavislosti, ale je tam dost inspirace co se tyka pristupu k financim.
    Rozbité prasátko. Váš odrazový můstek do světa peněz!
    https://rozbiteprasatko.cz/

    A nemuzu vynechat typka s bramborou:D Forma je, rekneme, dost specificka, ale obsah je kvalitni.
    https://www.youtube.com/channel/UCCNmrEhZwbA82zPigULLnEw
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    VYHULENY_UFO: ja si to o sobe dlouho myslel taky.. ze jsem minimalista haha, nic nepotrebuju atd. a pak se divil, kdyz jsem poctive dva roky psal ten seznam .) potraviny jsou kapitola sama pro sebe, to resi spis zena a snazi se o zdrave a eko. Pro me bylo velky prekvapeni ze se da do supermaketu jit treba jen jednou za mesic :)) (dovazku nepouzivame)

    Jinak do zahlavi by se mohlo dat https://www.mrmoneymustache.com/ ;)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    NOISEGATE: ja si seznamy pisu, jen kdyz nakupovat potraviny, jinak zastavam nazor, ze zase az tak prilis veci k zivotu nepotrebuji, takze se neobklopuji zbytecnym harampadim, kdyz uz neco kupuju, tak kupuju hlavne podle pravidla, ze nejsem tak bohaty, abych si mohl dovolit furt kupovat levny veci. to se tyka treba naradi, domaciho vybaveni (pracka, lednicka, televize, pc) ci kdyz delam rekonstrukce, tak nejdu po nejlevnejsi cene za remeslniky, ale spis za jejich referencema a kvalitou provedeni, respektive ted uz mam po letech v telefonu kontakt na chlapky, kteri makaji kvalitne, ale tak o 30% draz nez bezna ukacka.
    DYNK
    DYNK --- ---
    VYHULENY_UFO: Jo, s tou posledni vetou sohlasim a taky to tak vnimam. Pro me osobne financni nezavislost je o hledani nejlepsiho pomeru vynalozenych penez a toho, co mi to prinese do zivota. Mel jsem obdobi, kdy jsem zil "na vyssi noze" nez ted, ale moji zivotni pohodu mi to nijak nezvysovalo. Pro me nastal zlom, kdyz jsem si uvedomil, ze zvyseni zivotni urovne me neudela spokojenejsim a ze se pak akorat chci posunout zase vys a vys v nadeji, ze tam ta spokojenost prijde. Neprijde, aspon u me ne. Na druhou stranu nemam pocit, ze bych se nejak extra uskromnoval. Vlastne se jen snazim nenakupovat na zaklade emoci a trochu premyslet o tom proc danou vec chci.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    DYNK: datum si pisu jen u naslednyho nakupu, tam je pak zajimavy na konci roku mrknout jakej mu ta vec prinesla uzitek / poteseni. Na wishlistu se snazim mit veci alespon mesic. Zaroven to pred Vanocema byva dobry zdroj tipu na darek pro ty zbyvajici cleny rodiny, kteri se stale brani konceptu Vanoc bez darku
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DYNK: nemovitosti maj tu vyhodu, ze jsou to pekne ulozeny penize na duchod. az budes duchodce, tak si jeden byt/barak idealne bezbarierovy nechas pro sebe a zbytek mas jako privydelek nebo ty nemovitosti proste prodas a mas love na duchod. tohle zrovna udelal duchodce majtel baraku kde mame jako firma kancelare. zalozil svj a rozprodava byty ve svym cinzaku celkem za zhruba 100mega, kde si nechal akorat nase kancelare, ze kterych mu budeme dale sypat najem. az se muj sef rozhodne skoncit, proda i ty kancly a do ty doby mu posilame kapesny...

    k financni nezavislosti je taky dobry mit pristup, ze penize nejsou vsechno, ze si je do hrobu nevezmes a ze je zbytecny si nechat kvuli desetniku vrtat koleno.
    DYNK
    DYNK --- ---
    ALTOR: Ja jdu cestou cennych papiru. Po nemovitostech koukam, ale nemam v planu uplne ten klasickej scenar, kterej vidim u lidi kolem sebe - koupit byt/dum a pronajimat. Zatim mam ale problem najit vhodnou nemovitost. Pokud najdu, tak se podelim jak se zamer podarilo realizovat.

    Nicmene mam v planu agendu kolem nemovitosti co nejvic outsourcovat na ukor vyse vynosu. Jak jsem psal nize, muj hlavni cil je ziskat vic volneho casu a vlastnictvi nemovitosti ten cas spis ubira.
    DYNK
    DYNK --- ---
    LOPIN: Mam rad jeste tuhle Coast FIRE kalkulacku https://walletburst.com/tools/coast-fire-calc/

    Obecne je mi Coast FIRE pristup sympatickej, protoze moje prace me bavi a nechtel bych ji opustit uplne, jen bych ji nechtel venovat tolik casu.
    DYNK
    DYNK --- ---
    NOISEGATE: Ja takovej seznam drzim v hlave, ale mit ho na papire/v pocitaci je urcite lepsi. Pises si tam i datum, kdyz pridavas novou vec na senzam? To by bylo zajimavy videt zpetne jak dlouho clovek bez ty dany veci "vydrzel". Ja si takhle malem koupil boty, u kterych jsem pak uznal, ze je momentalne nepotrebuju. Jsou to odhadem tak dva roky a vubec mi nechybej :D
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    Zajimava myslenka je take kam chcete alokovat svoje uspory/investice a s tim spojena pece o ten majetek.
    Jedna vec je dosahnout urciteho objemu ze ktereho je mozne zit a druhak do ceho to dat aby to melo dobre vyvazeny pomer generovaneho % z hodnoty a mnozstvi investovaneho casu na udrzbu.

    Ja zatim jdu cestou nemovitosti a az ta cast bude hotova tak ceny papiry. Co vy?
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    DYNK: dost mi pomohlo sepsat si "wishlist" věcí který si chci koupit o opravdu si je pořídit až když tam nějaký ten týden leží napsaný, eliminuje to impulzivní nakupování. Dřív jsem byl hodně benevolentní k věcem jako jsou např. knížky, dneska i ty dávám na wishlist (a začal jsem opět chodit do knihovny) + všechny věci který koupim na hobby / sport / pro radost / neřesti / dárky píšu na seznam.
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    Investment Growth Retirement Calculator – Personal Finance Club
    https://www.personalfinanceclub.com/investment-growth-retirement-calculator/
    Prehledna kalkulacka, vse jde zadavat v korunovych castkach
    DYNK
    DYNK --- ---
    Mám radost, že mezi námi jsou i jedinci, kteří už nezávislosti dosáhli. Pokud se budete chtít podělit o info jakým způsobem jste nezávislosti dosáhli, jak dlouho to trvalo nebo o cokoli dalšího, bude to určitě přínosné pro všechny, kteří k tomu cíli zatím jen vzhlížíme.

    Já osobně jsem ještě cca před třemi lety měl jen penzijko a měl jsem pocit, že tím je o všechno postaráno. Následovalo období, kdy jsem věděl, že k penzijku musím ještě investovat. Tak jsem investoval, ale celkem bez cíle a v malém měřítku. Měl jsem vždycky pocit, že na finanční nezávislost člověk musí mít minimálně stovky milionů. Když jsem zjistil, že stačí o řád míň, tak to najednou přestal být nereálný sen a to mě nakoplo k tomu, že jsem si spočítal jakou částku bych potřeboval mít, abychom z toho jako rodina mohli žít. Zároveň jsem se začal více zajímat o to do čeho investovat, aby to bylo bezpečné (daytrading už mám za sebou za mlada a za tu zkušenost jsem rád) a sepsal jsem si plán.

    K tomu jsem začal víc přemýšlet nad tím co si kupuju a hlavně proč si to kupuju, co mi to dává. U většiny věcí jsem zjistil, že nic a vlastně mě majetek spíš zatěžuje. Nicméně je tu pořád dost oblastí, kde omezování neplánuji, protože nechci žít stylem, že teď si budu odpírat, abych se měl v budoucnosti líp. Beru to tak, že se nemusím dožít zítřka a podle toho se řídím. Snažím se užívat si současnost a zároveň vylepšovat potenciální budoucnost. A s tím vybalancováním mám teď asi největší problém. Někdy mám trošku pocit, že si užívám na úkor svého budoucího já :)

    Jo a taky vnímám, že bych v zájmu co nejvyšší efektivity měl jet podle rozpočtu, ale k rozpočtu mám takovej odpor, že si jen sleduju náklady. Mít rozpočet, podle kterého bych se měl řídit by pro mě bylo dost svazující a ve výsledku nekomfortní.

    To jen tak na úvod. Zítra sem naházím nějaké odkazy. Pokud máte své oblíbené zdroje, klidně je sem dávejte, dám je na nástěnku.
    DYNK
    DYNK --- ---

    V jaké jste fázi?


    Instrukce:
    Anketa je anonymní.

    105 hlasy od 105 respondentů

    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DYNK: navrhuji bod c.1 a c.2 na nastenku:
    1.chces-li financne nezavislym byti, nesmis cely dny na nyxu cas zabijeti
    2.chces-li financne nezavislym byti, musis proste tvrde makati

    ;)
    DYNK
    DYNK --- ---
    To bylo rychly:) Diky vsem, kdo hlasovali!

    Pokusim se behem dneska nahodit na nastenku alespon nejaka pravidla co sem patri atd. Postupne budu pridavat i odkazy na zajimave zdroje, temata.
    TORI
    TORI --- ---
    Vítejte a ať se vám tu líbí.

    Můžete pozvat své přátele.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam