FRONEMA,
GHOSTSTALKER,
DYNK:
Pro mě zatím tahle diskuze byla opravdu přínosná. Třeba
https://earlyretirementnow.com/safe-withdrawal-rate-series/ jsem neznal a hodně mi to ujasnilo, v čem jsem předtím jen tápal.
K FN jsem směřoval vždycky, a moje otázka vždycky byla, jestli to nepřeháním. Na tu pořád dobrou odpověď nemám. Ono se totiž snadno řekne, že šetřit a vydělávat je dobré, ale kdy s tím skončit? Já jsem tomu dal hodně. Zkoušel jsem cestování s bagetou a sýrem a přespáváním ve křoví v parku nebo na golfovém hřišti, stopování, to bylo prakticky zadarmo. Večer si číst nebo stáhnout film, když ostatní popíjejí, jezdit všude na kole. Zároveň jsem i ty příjmy vždycky optimalizoval. Nejdřív víc úvazků zároveň, pak stěhování po světě tam, kde platí nejlíp. A v investování jsem měl štěstí, aniž bych přehnaně riskoval.
Dneska jsem díky tomu v situaci, kdy 6% z majetku ročně by mi pokrylo náklady celé rodiny, ale intuitivně jsem cítil, že to vůbec neznamená, že můžu práce nechat, a díky téhle diskuzi jsem získal poprvé pocit, že když ještě vydržím, aby stačilo 3.5%, můžu o tom opravdu seriózně uvažovat a přemýšlet, co dál.
Hlavní otázka dneška ale zůstává: jaká je míra úspor, na kterou mám cílit? Mám teď jezdit na kole, abych měl v důchodu auto? Mám si přestat péct vlastní chleba, abych měl víc času teď? Mám si do domu pustit elektrikáře nebo instalatéra, když jsem to zatím vždycky nějak vyřešil sám? Mám teď přestat s dětmi jezdit na lyže, abych skončil o rok dřív? Tyhle otázky se pořád vzpírají nějakému pravidlu, podle kterého bych je dokázal správně rozhodnout, takže mám proč číst dál.
Je mi jasné, že nejsem opravdový extrém, mám kolegy se statisícovými platy, co přespávají v dodávce na firemním parkovišti. Jak poznáte vy, jestli to nepřeháníte?