• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYNKFinanční nezávislost
    MAGE
    MAGE --- ---
    MMORT7: no ja obvykle pocitam s dlouhodobym prumernym vynosem ocistenym o inflaci, takze me ta konecna castka vychazi v dnesnich penezich (a lepe se mi s tim pocita) ale ve vysledku budu vyssi prave o tu inflaci, takze cil je 40k dnesnich penez ale za tech 30 let to bude asi 60k budoucich penez
    ACKO
    ACKO --- ---
    MMORT7: jaká bude inflace nemůžeš v horizontu většího časového úseku absolutně odhadnout, to by ti naši prarodiče vysvětlili :-)
    ACKO
    ACKO --- ---
    VYHULENY_UFO: hele byt jsem zrekonstruovala před čtyřmi lety, teď jsem se tam byla kouknout po dvou letech, jak tam hospodařej a nestarám se vůbec, za mě dobrý. Samozřejmě jsem srozuměná s tím, že tam bude třeba něco udělat, až současní nájemníci tam nebudou chtít bydlet, Zatím pořád chtějí. Nemovitost padající na hlavu jsem právě prodala, na rekonstrukci baráku nemám mentální kapacity.
    MAGE
    MAGE --- ---
    MMORT7: vem si nejakou castku a vydel ji 300 a dostanes mozny 'nekonecny' mesicni prijem ktery by mel pokryt tve zivotni naklady (tohle je hodne individualni nekomu bude stacit 20k jiny nevyjde s 100k)
    Ja osobne cilim na nejakych 40k dnesnich penez.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    ACKO: vubec ne. kdyz kupujes nejaky sp500 etfko tak tomu das mesicne jen par miut a jsi v pohode
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ACKO: blby je, ze vsemu musis venovat cas a energii, i investicnim nemovitostem. s baraky a byty muze byt taky velky srani, aby ti nespadly na hlavu. problem je, ze financni nezavislost ti vetsinou nespadne do klina, pokud nevyhrajes ve sportce ci nededis. a ani to ti nezajisti, ze se naucis byt financne gramotny :)
    ACKO
    ACKO --- ---
    NAVARA: jako problém těch alternativ typu akcie, investiční fondy, kryptoměna, je, že si to furt musíš hlídat a permanentně se o to starat, takže ti to ve finále sebere spoustu času a energie. A můj čas, natož energie, je fakt drahá komodita, takže to se mi absolutně nevyplatí.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ACKO: Kterou už dnes ovšem také ze mzdy nepořídíš, tj. je nutné hledat alternativy
    ACKO
    ACKO --- ---
    VYHULENY_UFO: každopádně při dnešní inflaci nedokážeš odhadnout, kolik bys tak měl mít našetřeno, až přijde ten okamžik, že už seš odkázanej jen na rezervy. Takže furt mi vychází ta investiční nemovitost.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ACKO: tak jasne, penize ani majetky si do hrobu nevezmes, ty nechas detem, nicmene muj pohled je, ze minimalne na stari by si mel clovek udelat nejaky rezervy a zajisteni, aby byl financne nezavisly aspon na statnim duchodu. pockej az zacnou chodit do duchodu silny rocniky, husakovy deti, duchodova reforma zadna, akorat delaj kosmeticky upravy na soucasnym prubeznym systemu.
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MMORT7: Moje predstava ze mi pasivni pridel pokryje moje zivotni naklady.

    Ja jedu podle klasickeho FIRE. Jsem cca v puli cesty. Moje portfolio jsou prevazne akci a krypta.

    jinak velmi doporucuju tyhle dva zdroje. Oboje jsou to serie clanku co vam bude trvat nejakou dobu precist, ale zase clovek pak nepotrebuje cist skoro nic jinyho :)

    o investovania prilehlych tematech
    Stock Series - JLCollinsnh
    https://jlcollinsnh.com/stock-series/

    o tom jak vybirat, aneb na co vsechno jste nemysleli pri planovani ziti z vynosu
    The Safe Withdrawal Rate Series – A Guide for First-Time Readers – Early Retirement Now
    https://earlyretirementnow.com/safe-withdrawal-rate-series/
    ACKO
    ACKO --- ---
    Hlavně je teda dobré si uvědomit, že ty lidské sny a touhy se věkem mění, takže pachtit se za tím, abych něco měl nebo uskutečnil nějakou vysněnou cestu, vůbec nedává smysl. Jestli přemýšlíte v nějaké perspektivě 15- 20 let, tak je docela jisté, že se tam potkáte s úplně jinými lidmi než jste právě teď. Možná ani sami sebe nebudete poznávat :-)
    ACKO
    ACKO --- ---
    VYHULENY_UFO: já jsem člověk velmi nemateriálně založený a velmi mě ubíjí se o majetky starat a čím jsem starší, tím si uvědomuju, jak jsou věci zbytečné
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ACKO: se obavam, ze predstavu financni nezavislosti ma kazdej jinou. jednomu bude stacit byt na pronajem a zahrada, kde bude kazdy rano vitat slunce,nekdo jiny chce na sve jachte plout po morich a oceanech...
    ACKO
    ACKO --- ---
    MMORT7:já mám svůj plán splněn, je to vlastnictví dvou bytů v Praze, v jednom bydlet, druhý pronajímat, tak mi to stačí jako pojistka na důchod, jsem skromná :-), pracovat přestat nechci, protože mě to celkem baví
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    87HIGHFLYER: hlavne bance je jedno na co ty penize pujci, nemusi byt omezena jen realitama, ze.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    CUKI: prijde mi, ze se banky domnivaji, ze je mnohem jistejsi investice zavazat lidi ke splatce vlastniho domova, nez mit potencialne vyssi zisk, ale taky starost a riziko spojene s vlastnictvim nemovitosti.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CUKI: proc by to delala, kdyz jeji byznys je prace s penezi a ne nakup realit. [facepalm emotikon]. vzdyt sam vis, ze nejlepsi byznys je byznys s penezma. velky penize zase umi generovat velky penize. a kdyz dojde na pruser, ten dum bance stejne pripadne :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    VYHULENY_UFO: Ne, jen nechápeš, že ten zisk pokud by si to ta banka přímo koupila byl mnohem větší.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ABAP: Čas do určité míry koupit můžeš - čas ostatních lidí. Platíš jim za jejich čas, aby dělali věci, které dělat musíš, ale nejsou pro tebe tím nejdůležitějším - což může být např. ta procházka s ženou a dětmi, zatímco ti doma někdo uklidí a připraví večeři.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam