• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYNKFinanční nezávislost
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    Ja jsem tedy od diskuze s nazvem Financni nezavislost take cekal neco jineho nez srovnavani mesicnich vydaju na jidlo...
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    KOOTCHA: no dobre. a jaky mas plan na dobu, dky uz nebudes tak fyzicky nebo mentalne fit? nebo co kdyz se ti neco stane? ja chapu financni nezavislost tak, ze si na sve bezne vydaje nemusim vydelavat vlastni praci, ani nezavisim na duchodu od statu nebo darech od okoli.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    A myslim, že obě varianty sem patřej, protože finančně nezávislej můžeš bejt stejně tak dobře s nákladama 100t/měs a příjmama 100t/měs, jako když to samý číslo vydělíš na obou stranách deseti. Stejně tak si myslim, že může nezávislost tkvět v pěstování vlastních brambor, jako ve vhodnejch investicích. Nemusí to přeci nutně znamenat, že ti choděj měsíčně peníze z pronájmu vlastních nemovitostí. Jsi prostě jen soběstačnej, nezávislej i když za cenu vlastního úsilí, což třeba mě naplňuje většim štěstim, než když vidim jak roste bitcoin.
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    KOOTCHA: praveze ten uzsi z pohledu je ten, ktery se zameruje na omezeni spotreby. predstav si, ze bys rekl komukoliv bohatymu, treba buffetovi, ze se tam, kde je, mohl vypracovat usporama ve svych vydajich. asi ne, ze? nejrychlejsi cesta k penezum prave vede uplne jinudy. jasne, ze dava smysl prioritizovat, co potrebujes ke spotrebe a co ne, ale zavirat si dvere pred vyuzitim ciziho kapitalu k budovani vlastniho je zacatecnicka chyba
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    WARBABY8: Ty máš pořád nějakej strašně úzkej úhel pohledu. Zkus pochopit, že žít skromně mnohdy znamená jen logicky uvažovat, určit si priority a je to nejrychlejší způsob jak k těm penězům přijít. Navýšit příjem je nepoměrně složitější a výdaje máme v naší společnosti veskrze zbytečně vysoký. A když upustíš od finanční otázky, tak tohle chování má i dobrej dopad na životní prostředí.

    Na druhý straně jsou konzumenti, který podlíhaj masovýmu efektu, přijde jim to nad slunce jasný (protože se to tak dělá) a nechápou, že někdo vidí smysl v něčem jinym.

    Takže jsou tu dva proudy.

    - Jedni maximalizujou zisk, minimalizujou rizika s tim spojený pojistkama, roztáčej kola štěstněny a uvalej na sebe balvan tlaku, kterej když unesou, vyjdou z toho ve vzdálený budoucnosti jako zajištěný jedinci.

    - Druzí, kteří si řekli, že jednoduchost je cesta. Uskromnili se, z toho jim vyplynula menší potřeba výdělku, nejsou tolik pod tlakem a jsou tak spokojenější.

    Každýmu sedí něco jinýho. Já jsem v druhý skupině, ty asi v první. První varianta je rozhodně psychicky náročnější a výrazně víc závislá na vnějších okolnostech. Konzum a stávající monetární politika nás ale dostaly do toho průseru, ve kterym teď jsme. Je čim dál víc lidí, který už takhle žít nechtěj. A já myslim, že je to dobře.
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    ABAP: Nerad bych tu vyvolával nějaké rozbroje, ale zatím je to tu spíš šetřící auditko o minimalizování životních nákladů, kde jakýkoli výdaj představuje problém a člověk se ho musí za každou cenu zbavit. To je dle mého úplný opak finanční nezávislosti, u které má člověk vidět peníze na účtu pouze jako čísílka, která jdou občas dolů a občas nahoru.
    ABAP
    ABAP --- ---
    Snad je dobré začít tím, proč vlastně chtít dosáhnout finanční nezávislosti.
    Jeden chce být hodně bohatý, druhému stačí pouhý dostatek zdrojů a minimum starostí.

    S tím souvisí i rovnováha. Co je dotyčný ochoten pro nezávislost obětovat a co už ne. Zda v dané situaci má vůbec smysl o FN usilovat.

    Vyhýbám se mikromanagementu rodinných financí, který stojí nervy a má u mne minimální dopad. Používám primitivní přístup.
    Nalil - vylil. Pokud je zbytek zajímavý, pak jej spořit jako rezervu, přebytky investovat. Pokud je zbytek malý, nebo dokonce záporný, tak zjistit proč.
    Změna jedné položky zpravidla moc nepomůže, je třeba změnit postoj.

    Ideální je užívat tak 25% majetku, který finance spotřebovává. Zbytek 75% mít v kapitálu, který finance vydělává. Není to věda, pouze disciplína.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ILLUZE: A v čem je krom té nemovitosti největší rozdíl?
    Já teď dělal kalkulací zrovna pro někoho tak nahodím čísla.
    Není to tedy Morava ale Sedlčansko. Starej dům 1940 má asi 150m2 ale využitelnejch rozumně je ta 90m2, náklady na energie a věci kolem jsou kolem 7-8k nájem 12k
    Byt u Prahy (Libuš) 92m2 komplet 20k +el
    Byt Nusle kolem 90m2 po rekonstrukci 25 +el+voda
    V rodiném rozpočtu to nijak markantní rozdíl není. Ale v čem se to liší jinak? Potraviny stojek všude stejně, ostatní věci taktéž...


    STARDAY: No jsem v Českém krasu. Jedno CHkO začíná na konci kopce a Druhé přes dálnici (začíná tedy PP). To mi na to že je to 7km za hranicí Prahy přijde jako slušný.
    Dálnici neslyším ani nevidím a skladové haly taktéž. Obojí je za kopcem.
    Uznávám že ne celá chatová osada to tak má.
    STARDAY
    STARDAY --- ---
    CUKI: Nucice, chatova osada VHlubokem, srdce pannenske proridy, par metru od dalnice i od skladovych hal.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    GEISHA: Mám to teď cca 2-3 roky za sebou. Jestli chceš, pojďme to probrat spíše do Domácnosti ,-)
    Zredukovala jsem to na cca polovinu, ale je to dost o plánování.
    CUKI
    CUKI --- ---
    VYHULENY_UFO: Tak ono je to o tom co z toho chceš mít? Ubytovnu? Já to projímám lidem se kterými si sednu a za to jsem ochoten jít s cenou dolu. Byt 4+1 102m2 ve Strašnicích po rekonstrukci v nejzelenější části široko daleko pronajímám třeba za 13k měsíčně. Ale vím že tam je v pohodě rodina, které to pomůže. Jinde je to podobný.
    Druhá věc je, že dost velkou část investuji do přímo zpátky. Říkej tomu třeba FO.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CUKI: Ne, není. Jiné náklady jsem měla na severní Moravě, jiné v Brně a sakra jiné v Praze.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CUKI: vis cemu nerozumim, mas tolik nemovitosti a cistej prijem 15tis...? CUKI:
    CUKI
    CUKI --- ---
    STARDAY: Dálnici mám přes kopec. Bydlím v zeleni. Pod okny mám les a mám výhled na zalesněný kopec. Je tu ticho a klid. A nebydlím tedy v Berouně, ale těch špatných míst tam zas tolik není. Beroun znám velmi dobře už tam stavím druhou stavbu. Na okrajích jsou místa uprostřed zeleně.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ACKO: Mě by vadilo jezdit pořád na to samé místo. To já raději cestuji-každou noc na jiném místě... :-)

    VYHULENY_UFO: Věř mi že vím, starám se starám se o 8 mých a před deset cizích nemovitostí. Bydlet na dvou místech mi ale nedává smysl. Prostě to má hozený jinak, ale neberu ti to.


    ILLUZE: Nevím co je Morava? Brno a nebo nějaká horní dolní?
    Podle mě je to všude podobné. Prostě jen nájem na víc. V Praze budeš bydlet většinou v bytě, to je samo o sobě mnohdy levnější než v nějakém starém nefungujícím době.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    RUDOLF: takže 200 m a jsem zase zdravej
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    RUDOLF: žádný okna = žádný prach
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    STARDAY: hele, bydlím v Praze celý život (až na několik zahraničních vyjímek). Asi rok a půl jsem bydlel v krásným rekonstruovaným obřím bytě nad veletržní a ozvaly se mi po letech ekzémy, byt byl furt zaprasenej prachem + hlavní issue bylo, že v pět ráno začali jezdit auta a člověka to probudilo, tak musel zavřít okno. Přestěhoval jsem za covidu o dvě ulice vedle, blíž parku, oněch 200m. Auta slyším na pozadí, mám zahradu, otevřený okna, žádný okna a jedinej bordel doma máme z psích chlupů. Netuším kvalitu vzduchu, ale mým barometrem jsou ekzémy, která mám od dětství.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    STARDAY: cuki zije na ostrove v karibiku, tam jsou jiny parametry.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam