• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYNKFinanční nezávislost
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CUKI: Ano, 4-5 lidí. V běžném provozu jsou náklady díky externímu stravování vyšší (a to si já nosím kvůli intoleranci do práce doma vařené).
    Přitom 80 % pečiva máme domácí, zavařuji, máme něco z vlastní zahrady.

    Když jsme u toho - zkusme modelovou otázku: kolik odhadujete průměrné náklady modelové rodiny v Praze a okolí a na Moravě - 2+2 = dům s hypotékou dejme tomu 5 mio (budeme se držet při zemi),věk dětí 4 a 7 let, jeden z páru dojíždí do práce 50 km, oba pracující?
    ACKO
    ACKO --- ---
    CUKI: hele mě to přijde hrozně příjemný odjet ze svýho prostředí, kde už to mám všechno přes týden okoukaný někam 150 km daleko, do úplně jiný krajiny. To vůbec neznamená, že by se mi tam, kde bydlím nelíbilo, ale prostě na chatě zase dělám jiný věci, mám tak jiné známé, se kterými se vidím. Je to velmi osvěžující.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CUKI: pro me je starost o nemovitosti radost, copak nevis, ze se o baraky musis starat?
    CUKI
    CUKI --- ---
    DYNK: Tak to pak jo, to tak sedí já myslel na jednoho.

    VYHULENY_UFO: To ti nikdo nebere užívej, všichni ti to přejeme :-)

    Zvrácený mi na tom přijde to, že tam utíkáš z toho bytu. Proč tam rovnou nebydlet?

    De facto se zbytečně musíš starat o 2 nemovitosti. A ty jako předseda SVJ dvojnásob.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CUKI: 15k.. kdyz mas treba rodinu a vic deti. nevim, co ti prijde zvraceny na tom, ze sednu na vlak a jedu na chatu. co ti prijde zvraceny na tom, ze si uzivam plody poctive 25 lete kariery, kterou jsem zacal s minimalni mzdou a vypracoval se? ja nemam ani jeden den na pracaku, furt se musim ucit novy novy veci... [facepalm emotikon]
    DYNK
    DYNK --- ---
    CUKI: 15k za čtyřčlennou rodinu, předpokládám. A zároveň to číslo můžu potvrdit za svoji rodinu.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ILLUZE: 15k za jednoho člověka? Co máš za jídelníček?
    Ale jinak ano, já psal o tom, že je to záležitost toho kdo je schopen se jak "uskromnit"...

    VYHULENY_UFO: To už dávno ne, ale na druhou stranu mi přijde právě strašně zvrácené bydlet někde odkud musíš utíkat pro svou pohodu někam na chatu...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CUKI: Tak jako upřímně - tvé náklady na život jsou v současné době extrém.
    Patnáct tisíc jsou u nás náklady jen na jídlo během lockdownu.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    VYHULENY_UFO: Tak chataření je pozůstatek z 60.-90. let, ale těch pravých Pražáků v Praze už tolik není a spousta z nich se chat po r. 2000 zbavovala ať už v důsledku svého vyššího věku, tak pro možnost koupě nemovitosti svým potomkům.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CUKI: tak chatu ma kazdej normalni prumernej prazak. to je soucast zivota ve meste. :D
    neni nad to si odjet do svyho letniho bydleni, kde mas svoje soukromi. napriklad me hotely nebo pronajmy chat a chalup nebavi, proste to neni moje a nemuzu tam mit ten pocit domackosti
    CUKI
    CUKI --- ---
    VYHULENY_UFO: U mě je to 5k na VŠE! :-) Jídlo, doprava, energie, bydlení, oblečení a já nevím co všechno.
    Já už právě nežiju ten pražský undergroud v bytě, ale žiju v zeleni daleko od smogu, hluku a špíny velkoměsta. Nebydlíš ty náhodou přímo na Černokostelecký? :-D
    Ostatně kdyby to prostředí bylo co k čemu, tak proč mít chatu?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CUKI: tak ja odvadim svj 2000Kc mesicne, ty mas zakladni naklady na bydleni 5k mesicne, ja 6k mesicne, to neni az takovej rozdil. a to zijes underground v chate, ja v praze.
    CUKI
    CUKI --- ---
    VYHULENY_UFO: No vidíš to je přesně o tom přístupu. Máš jen vyšší potřeby.
    Internet jasnej to je 3k za rok. Veškeré energie mám litr měsíčně. FO nezdílím se stupidním SVJ, takže mi stačí jen zlomek toho co musím platit v bytě.
    TV natož kabelovou ke svému životu opravdu nepotřebuji a nemám na to čas. Bydlím v "chatě" takže 2 mouchy jednou ranou. Telefon mi dělá asi kilo měsíčně (nesnáším telefonický kontakt).
    Mě stačí asi 5k měsíčně na vše včetně bydlení, 5k syn a dalších 5K na ty ostatní nenadálé výdaje...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CUKI: minimalni mesicni mzda by mi fakt nestacila, uz jen mesicni zivotni naklad (internet+kabelova tv,zalohy energie byty+chata, poplatek tv, fond oprav) mam 6k. telefon mi plati firma, k tomu musim pripocist jednou rocne pojisteni byty, chata+poplatek za rekreacni objekt obci. pak si chci taky obcas zajit do hospody nebo za kulturou, dovoleny neco taky stoji...
    MUXX
    MUXX --- ---
    Zajimavy jak vam ty vypocty vychazeji podobne jako Radovanovi

    Radovan Vávra | úspory na důchod | Stream
    https://www.stream.cz/brocast/do-duchodu-bychom-meli-odchazet-s-20-miliony-na-investicnim-uctu-rika-investor-radovan-vavra-64151062
    CUKI
    CUKI --- ---
    MMORT7: Tak já mám asi jiné představy o mých potřebách. Z pronájmů mám asi 15k čistého (asi by se dalo pronajímat tak aby byl výnos 25k, ale já hledám jen lidi s kterými si sednu). Díky tomu jsem omezil fluktuaci na minimum. Nicméně těch 15k mi stačí bohatě, takže víc vlastně ani nepotřebuju.
    MAGE
    MAGE --- ---
    MMORT7: no ja obvykle pocitam s dlouhodobym prumernym vynosem ocistenym o inflaci, takze me ta konecna castka vychazi v dnesnich penezich (a lepe se mi s tim pocita) ale ve vysledku budu vyssi prave o tu inflaci, takze cil je 40k dnesnich penez ale za tech 30 let to bude asi 60k budoucich penez
    ACKO
    ACKO --- ---
    MMORT7: jaká bude inflace nemůžeš v horizontu většího časového úseku absolutně odhadnout, to by ti naši prarodiče vysvětlili :-)
    ACKO
    ACKO --- ---
    VYHULENY_UFO: hele byt jsem zrekonstruovala před čtyřmi lety, teď jsem se tam byla kouknout po dvou letech, jak tam hospodařej a nestarám se vůbec, za mě dobrý. Samozřejmě jsem srozuměná s tím, že tam bude třeba něco udělat, až současní nájemníci tam nebudou chtít bydlet, Zatím pořád chtějí. Nemovitost padající na hlavu jsem právě prodala, na rekonstrukci baráku nemám mentální kapacity.
    MAGE
    MAGE --- ---
    MMORT7: vem si nejakou castku a vydel ji 300 a dostanes mozny 'nekonecny' mesicni prijem ktery by mel pokryt tve zivotni naklady (tohle je hodne individualni nekomu bude stacit 20k jiny nevyjde s 100k)
    Ja osobne cilim na nejakych 40k dnesnich penez.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam