• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYNKFinanční nezávislost
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYKRUK: Zrovna dálnice je zde naprosto OK, ale je to jedna z krajních chatek a nad ní se klikatí stará plzeňská. Cena pozemku je podle mě mnohem víc než polovina ceny. Je to jedna z nejhorších lokalit tady na jižní straně, přesto tam chodí zájemci...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    HLIDKA: No já to třeba neberu jako šetření, ale jednoduše správu a přesun nákladů a příjmů vhodným směrem.
    Tzn. ve zjednodušeném modelu - v klubu Domácnost (GHOSTSTALKER: promine ,-) ) jsem vložila základní systém, jak se dá ušetřit na výdajích na jídlo. Ale to, co se ušetří, pak část vezmeme a jdeme s dětmi do kvalitní restaurace nebo jedeme na dovolenou, kde prostě neřeším, že vydáme yx tisíc navíc a máme zajištěný plný servis.
    Část financí pak použijeme na odložení do investic, část právě na dříve zmiňované pojištění - jištění, že v době nemoci nezůstaneme z mé strany bez příjmu.

    Aktuálně si jsme vědomi, že nejdražší položkou je můj a partnerův čas. Takže tím, že máme paní na úklid, sice zatížíme rodinný rozpočet, ale za její čas, co tu je, jsme schopni vydělat yxnásobek toho, co jí zaplatíme.
    A hlavně nám svou prací uvolní čas, který pak můžeme trávit společně s dětmi.
    Podobně náklady na kvalitní elektrospotřebiče neberu jako zbytečné výdaje, ale mají pro mne tu přidanou hodnotu úspory našeho času a současně i třeba nákladů za vícenáklady za “hotové” jídlo nebo čistírnu.
    Nemluvě o opětovné následné úspoře a přesunu financí jiným směrem.

    Zažila jsem pár lidí, kteří šetřili na dřeň, “aby jednou…”. Respektive jejich partnerky, rodiny. A tohle fakt ne - prakticky dotyční “budoucí rentiéři” parazitovali/ují na lásce svých blízkých a jejich nemohoucnosti se vzepřít podobnému jednání.

    Takže jasně - v budoucnu nás nečekají takové výnosy z možných investic, jako kdybychom to vzali přes sebe a vše poctivě oddřeli sami. Ale také bychom se toho nemuseli dožít a hlavně by to odnesly naše děti.
    Člověk by neměl jen přežívat.

    Ty hranice si však musí každý v sobě či ve vztahu/rodině musí nastavit sám.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    GHOSTSTALKER: to máš celkem jedno, pořád je to nemovitost. U novostavby dejme tomu nemáš technické problémy, ale zase je vysoká pořizovací cena. Důležitá je i lokace novostavby, která je mnohdy nezajímavá.
    Cena chatky, kterou ukázal CUKI, vyjadřuje z poloviny cenu lokality, nikoli stavby jako věci. Dle mého to jako rekreační objekt nemá smysl, protože je to vzdušnou čarou pár metrů od dálnice. Je to pro někoho, kdo chce bydlet blízko Prahy. Na druhou stranu, když bude holý pozemek, tak podobná novostavba bude ještě dražší.
    CUKI
    CUKI --- ---
    GHOSTSTALKER: Souhlas. Je to převážně jen ta část z bydlením. občas řeším nějaké objekty k podnikání, včetně dílen a pod. Tam se řeší hlavně energetický audit.

    ale aby jsi si nemyslel novostavby jsou dost často zrádné pasti. Asi ne tak jako ty staré stavby, ale tam se s něčím takovým počítá, ale málo kdo si uvědomuje že novostavba většinou taky není dokonalá. Hlavně když se staví dnes, kde to dělá každý, kdo má ruce a nohy.
    Dokonce i novostavby bytů mají často dost divoké vady. Nevhodně vyřešená elektrika, rozvody vody a odpady. spatně použitelný půdorys, špatně rozmístěná okna, hluk a velice často i chyby vedoucí k vlhkosti a plísním.
    Mnoho věcí člověk co si jde koupit první byt při prohlídce prázdné novostavby vůbec nevidí (a často ani nechce vidět).
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    CUKI: Venujes se jen male casti trhu. Problemy, co popisujes, nejsou treba u novostaveb, parkovacich mist, pozemku...
    DYNK
    DYNK --- ---
    HLIDKA: Az ti posledni dite odmaturuje, tak budes mit uz tolik casu, ze budes rad, ze muzes chodit do prace :) Pokud jsi zivitel rodiny, tak ti v tu dobu taky uz celkem klesnou vydaje, takze jestli ti ted tvoje investice pokryjou cca 60 % vydaju, tak v te dobe ti to stejne portfolio pokryje vic, nez 100 % vydaju (nevim ale jestli ty vydaje nepocitas uz ted jen pro svoji osobu).

    Ja jsem puvodne chtel dosahnout FN co nejdriv, coz vychazelo priblizne k te maturite nejmladsiho ditete. Jenze jsem si uvedomil, ze abych toho dosahl, tak bych musel uprednostnit praci pred detma a volnym casem, ktereho je v tomhle zivotnim obdobi nejmin a diky tomu jsem byl zbytecne ve stresu a snazil se pracovat co nejvic. Takze jsem trosku povolil uzdu a na ukor investovani vyssich castek jsem si dovolil brat volno jen tak, protoze chci stravit cas s detma/svym konickem atd. Vytvoril jsem si graf, kde krome aktualniho stavu portfolia mam predpokladany vyvoj podle vyse investovane castky a zaroven tam mam zobrazene jakou uroven portfolia v case musim mit pro dosazeni renty 10 - 50 tis. mesicne. Diky tomu vim, ze i kdybych nezainvestoval uz ani korunu, tak v duchodu budu mit dostatecnej pasivni prijem a jsem v klidu. Prestal jsem resit kdy to nastane, protoze jsem si uvedomil, ze si chci zivot uzivat ted a tady (coz ale neznamena vse ted a tady utratit:).
    CUKI
    CUKI --- ---
    GHOSTSTALKER: Nebavím se o ceně i když ta už je dnes i u nás astronomická: https://www.sreality.cz/detail/prodej/dum/chata/nucice-nucice-v-hlubokem/443554652#img=0&fullscreen=false
    za chatku ke zbourání. Ještě před Koronou by to mělo cenu tak mega.
    Ale co je největší problém, že to co je na trhu s nemovitostmi je prostě šílenej odpad.
    Já dělám pro lidi stavební a technické konzultace, krom jiného nejčastěji před koupí nemovitosti. Aby věděli do čeho jsou, jaké bude úskalí, co do toho budou muset vrazit, co je třeba si pohlídat...
    No a popravdě cca od jara už to těm lidem z 90% vymlouvám rovnou po e-mailu, protože je škoda času tam jezdit. A pokud to za něco stojí hned to zmizí. Takže tak. Na trhu se teď objevují většinou nemovitosti, které mají přímo výčet skrytých vad a dalších nezanedbatelných rizik.
    HLIDKA
    HLIDKA --- ---
    ILLUZE: No právě. Tak jak moc mám šetřit teď?
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    HLIDKA: A co přijmout, že se rozhodneš podle aktuálních sil a životní situace? ,-)
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    HLIDKA: To si musis urcit sam podle svych preferenci.
    HLIDKA
    HLIDKA --- ---
    GHOSTSTALKER: Jó plány, ty jsem měl vždycky taky. Od těch prvních se změnily k nepoznání. K plánu ale stejně vždycky potřebuju vědět, kdy chci přestat s prací za peníze, a co pak hodlám dělat. Ani jedno z toho netuším. Až mi poslední dítě odmaturuje? Nebo to je moc brzo? Nebo pozdě?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    HLIDKA: Mam plan, ktery mi rika, jaky majetek potrebuji v konkretni cas v budoucnu mit, abych z nej mohl brat vecnou rentu, a mam spocitane, kolik musim v soucasnosti prubezne sporit, abych takovy majetek vytvoril.
    HLIDKA
    HLIDKA --- ---
    FRONEMA, GHOSTSTALKER, DYNK:

    Pro mě zatím tahle diskuze byla opravdu přínosná. Třeba https://earlyretirementnow.com/safe-withdrawal-rate-series/ jsem neznal a hodně mi to ujasnilo, v čem jsem předtím jen tápal.

    K FN jsem směřoval vždycky, a moje otázka vždycky byla, jestli to nepřeháním. Na tu pořád dobrou odpověď nemám. Ono se totiž snadno řekne, že šetřit a vydělávat je dobré, ale kdy s tím skončit? Já jsem tomu dal hodně. Zkoušel jsem cestování s bagetou a sýrem a přespáváním ve křoví v parku nebo na golfovém hřišti, stopování, to bylo prakticky zadarmo. Večer si číst nebo stáhnout film, když ostatní popíjejí, jezdit všude na kole. Zároveň jsem i ty příjmy vždycky optimalizoval. Nejdřív víc úvazků zároveň, pak stěhování po světě tam, kde platí nejlíp. A v investování jsem měl štěstí, aniž bych přehnaně riskoval.

    Dneska jsem díky tomu v situaci, kdy 6% z majetku ročně by mi pokrylo náklady celé rodiny, ale intuitivně jsem cítil, že to vůbec neznamená, že můžu práce nechat, a díky téhle diskuzi jsem získal poprvé pocit, že když ještě vydržím, aby stačilo 3.5%, můžu o tom opravdu seriózně uvažovat a přemýšlet, co dál.

    Hlavní otázka dneška ale zůstává: jaká je míra úspor, na kterou mám cílit? Mám teď jezdit na kole, abych měl v důchodu auto? Mám si přestat péct vlastní chleba, abych měl víc času teď? Mám si do domu pustit elektrikáře nebo instalatéra, když jsem to zatím vždycky nějak vyřešil sám? Mám teď přestat s dětmi jezdit na lyže, abych skončil o rok dřív? Tyhle otázky se pořád vzpírají nějakému pravidlu, podle kterého bych je dokázal správně rozhodnout, takže mám proč číst dál.

    Je mi jasné, že nejsem opravdový extrém, mám kolegy se statisícovými platy, co přespávají v dodávce na firemním parkovišti. Jak poznáte vy, jestli to nepřeháníte?
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    WARBABY8: Ceny nemovitosti pujdou nahoru v zavislosti na cene materialu a stavebnich praci a taky s rostoucim poctem obyvatel v lokalite. To, ze je prilezitost ke koupi se rika porad. Dulezity je taky technicky stav veci. Investovat do bytu na pronajem je podle me rizikovejsi nez treba orna puda, ktera je zakladnim statkem, jehoz cenu ovlivnuje mene faktoru. Byt, bytovy dum je na opacnem konci, kdy technicky stav muze ovlivnit vetsi pocet lidi, kteri mohou udelat chybu. Proto je i rizikovejsi. Celkova nalada a nastaveni lidi ve spolecnosti, v tom smyslu, ze si nevazi cizich veci, muze vest k tomu, ze prijem z najmu pokryje rekonstrukci a muze se zacit odznovu. To plati stejne pro byt na vsi i na Vinohradech.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    CUKI: A v jakou dobu? To si s Navarou myslite, ze ceny nemovitosti pujdou dolu a bude lepsi prilezitost ke koupi?

    Pristupoval bych k tomu portfoliove; mit nemovitost ma smysl az od urcite urovne majetku, jinak jsou vhodnejsi financni aktiva. A neni nemovitost (garaz, parkovaci stani, pozemek) jako nemovitost (byt, dum).
    CUKI
    CUKI --- ---
    WARBABY8: V tuto dobu ani náhodou. Navíc to žere čas je potřeba být flexibilní. Musíš zvážit jestli se ti to vyplatí. U jedné nemovitosti ani náhodou, pokud jich už máš 5 a víc a počítáš s tím investovaným časem, je to jiná.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    WARBABY8: Když něco dělají všichni, je už pozdě
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    Když už se tu zmínil investiční byt. Jaké máte zkušenosti s investičními nemovitostmi? Dá se to opravdu považovat za pasivní příjem? I když mi bylo doporučeno nějakou investiční nemovitost do portfolia zařadit, tak pořád mi to přijde jako hodně práce za relativně nízký výnos.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    ACKO: jo, třeba mi poradil že můžu za 5 let vybrat část svyho penzijka, protože mám starou smlouvu, kdy je možná vysluhova penze a zaměstnavatel mi tam nachází spolu se státem slušný peníze. Neříkám že to udělám, ale byla to věc co jsem nevěděl:)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ACKO: nejspíše fond premium / privátky? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam