WARBABY8: Ty máš pořád nějakej strašně úzkej úhel pohledu. Zkus pochopit, že žít skromně mnohdy znamená jen logicky uvažovat, určit si priority a je to nejrychlejší způsob jak k těm penězům přijít. Navýšit příjem je nepoměrně složitější a výdaje máme v naší společnosti veskrze zbytečně vysoký. A když upustíš od finanční otázky, tak tohle chování má i dobrej dopad na životní prostředí.
Na druhý straně jsou konzumenti, který podlíhaj masovýmu efektu, přijde jim to nad slunce jasný (protože se to tak dělá) a nechápou, že někdo vidí smysl v něčem jinym.
Takže jsou tu dva proudy.
- Jedni maximalizujou zisk, minimalizujou rizika s tim spojený pojistkama, roztáčej kola štěstněny a uvalej na sebe balvan tlaku, kterej když unesou, vyjdou z toho ve vzdálený budoucnosti jako zajištěný jedinci.
- Druzí, kteří si řekli, že jednoduchost je cesta. Uskromnili se, z toho jim vyplynula menší potřeba výdělku, nejsou tolik pod tlakem a jsou tak spokojenější.
Každýmu sedí něco jinýho. Já jsem v druhý skupině, ty asi v první. První varianta je rozhodně psychicky náročnější a výrazně víc závislá na vnějších okolnostech. Konzum a stávající monetární politika nás ale dostaly do toho průseru, ve kterym teď jsme. Je čim dál víc lidí, který už takhle žít nechtěj. A já myslim, že je to dobře.