VOY: v podcastu dotyčný říká, že nemovitosti opomenul. Byty v severočeském kraji tedy nemá.
Pokud si někdo vytváří PR, pak do vyjádření míchá marketing. Snaží se vytvořit zdání, že FIRE může dosáhnout každý, snadno a rychle (podcasty,knihy,školení), že pasivní příjem je nadále bezpracný (lež).
Za sebe mohu potvrdit, že to není pro každého. Osobně mi to zabralo 25 let cílevědomého studia, investic, šetření, tvrdé práce po celém světě a velkého štěstí.
Okolí i drahá polovička nechápali, proč nekoupím velký dům a drahé auto, když ostatní je museli mít ihned a na dluh.
Dodnes jsem pro ně kříženec Ebenezera Scroodge a strýčka skrblíka.
"Vykoupit se z krysího závodu dřív" je pěkná myšlenka. Pouze nelze spočítat správně předem, kdy je ten čas. Finanční polštář se hodí.
On občas příjde takový Covid a pak Donad aby prověřili správnost diverzifikace investic.
"A samozrejme pokud clovek ma zenu a deti a chce davat vyssi desitky procent prijmu stranou tak to je taky trochu nemoc. Nutit rodinu zit v chudobe, abychom mozna jednou meli prijemny brzky duchod... no nevim. Pro singla to je asi smysluplny plan."
- pokud člověk nechce, je to horší, než když nemůže a FIRE prostě není pro něj. FIRE není pro každého a zpravidla vyžaduje jistý postoj a dlouhodobý aktivní přístup. Osobně jsem rodinu a děti odsunul o pár let, protože jsem 15 let bydlel po ubytovnách a do toho nikoho tahat nechtěl. Pokud člověk již má rodinu a nemůže krvavě šetřit, je možnou cestou řádové navýšení příjmů. Třeba podnikání, vedlejší příjem.
Jenže obecenstvo si žádá FIRE jaksi nez námahy a rizika. To lze snad jen dědictvím. Dědic zpravidla nemá onen postoj a snahu si nastudovat investice.
"Nutit žít rodinu v chudobě." Vcelku patetické. Vyrostl jsem v něčem, co žena a děti tak dodnes vnímají, sám jsem to tak nevnímal. Přijde mi dnes častější a škodlivější rodinu příliš rozmazlovat. "Pokud máš na srdci budoucnost svých děti, nech je zakusit trochu zimy a hladu." indické přísloví. Sorry, ale odrážet argumenty manželky, že desetileté dítě potřebuje nový iphone, není uvržení do chudoby, i když to tak asi oba berou.