• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    CUKIVEŘEJNÉ PROJEKTY a jejich prosazení na obecní úrovni
    MIKE23
    MIKE23 --- ---
    EZECHIAS: všechno většinou řešíš s odborem dopravy na nejbližší obci III. typu (tam kde máte občanky, pasy a řidičáky). A nezapomeň, že do hledání řešení je třeba zapojit vlastníka komunikace a i obec.
    EZECHIAS
    EZECHIAS --- ---
    CUKI: Tady jde o silnici 10176, takze bych rekl, se jasna III. Tam je ten prechod pro chodce a 40km/h ktere malokdo dodrzuje.

    Ta silnice kam chceme dat retarder je vylozene mistni komunikace ve vesnici.
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOC256: NN třetí je lepší. Druhá je na víc kraje.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    CUKI: Druhe tridy nejde, znamena ze treti jo a nebo ze se zpomaluji jen jednicky?

    Ruzne druhy zpomaleni jsou i na jednickach.
    CUKI
    CUKI --- ---
    EZECHIAS: Jo, řešili jsme zpomalení před vjezdy do osady. A co jsem tak pochopil záleží co je to za silnici. Tedy silnice druhé třídy, například zpomalit jen tak nejde. Kdyby to přej nebyla silnice druhé třídy, tak máme velikou šanci žádat o zpomalení, třebas na 50Km/h
    EZECHIAS
    EZECHIAS --- ---
    Dotaz - nekdo zkusenost s oborem dopravy v malych obcich?

    U nas v obci udelali krasny novy asfalt, coz samozrejme vede k vyssi rychlosti vozu. Mame tu 40 km/h, ale zel "rovna" silnice svadi. Resim dva problemy:

    1) Pres tu "hlavni" vede cesta do skolky a na dve autobusove zastavky. Obec tu nechala udelat prechod pro chodce (myslim, ze puvodne uvazovali i o semaforech), ale nejak z toho seslo. Je tu "jen" prechod (nastesti alespon dobre osvetleny).

    2) V jedne z bocnich ulic (co stahuje provoz z jedne ctvrti) co se napojuje na hlavni, nekteri proste jezdi rychleji nez by meli a par rodin ma strach o deti.

    K tomu prvnimu - vite s kym resit celkovy zamer o bezpecnost, zpomaleni dopravy, popr. toho semaforu? (Chapu, ze kamerovy system je financne proste nevyhodny... takze tim smerem se ani poustet nechci).

    K tomu druhemu - chteli jsme se sousedy zasponsorovat zpomalovace (retardery). Opet stejny dotaz - s kym resit, muze vubec obec povolit sourkome osobe neco takoveho instalovat, atd?

    Diky :]
    CUKI
    CUKI --- ---
    HANUMA: Jo nechal jsem se ukecat a zastupuji osadní výbor, který obec umožnuje. Takže nejsem jednotlivec. Ano na chatovou osadu kašle z vysoka. Tady už ale většina reálně bydlí. Je mi jasné, že jsou důležitější věci, ale my nijak moc nežádáme (mnohem méně než na nás od státu dostává), ale často nám zbytečně hází klacky pod nohy. Což se začíná snad měnit.
    Jinak mi to máme navíc hodně ujetý, protože od obce jsme vzdáleni dost, jme až za jinou větší obcí (městem). Kdo to vymyslel, toho bych...
    HANUMA
    HANUMA --- ---
    CUKI: Stavební zákon zná pojem zástupce veřejnosti, viz §23 https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-183?text=z%C3%A1stupce

    My tu žádného nemáme, ale pokud máš dostatečnou podporu místních, pak by bylo vhodné se jím stát. Budeš mít v celém procesu lepší pozici. Je otázkou, kolik chatařů je obyvateli. No, asi to neuslyšíš rád, ale např. pro nás je chatovka poměrně okrajovou záležitostí a vzhledem k značné vzdálenosti, ale i tomu, že nechceme, aby se dále rozvíjela a lidi tam začali bydlet celoročně, vůbec neuvažujeme, že bychom tam připustili zavést elektřinu, kanalizaci ani vodovod. Jakmile chatovka takto vybavena je, obvykle se začne bydlet celoročně, přistavovat apod. Samozřejmě nevím, jak to máte u vás. U nás je chatovka 0,5 km za posledním domem v obci.

    K tvé otázce, ano, nemusíš čekat. Naopak, je lepší dát podnět už před zadáním. Pokud obec neví, zeptej se na ORP, úřad územního plánování. Ty by vědět měli, a to včetně toho, jak docílit stavební uzávěry. Můj názor je takový, že bez podpory v zastupku toho velmi pravděpodobně nedocílíš.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Tedy bych měl poslat obci za naši část obce, kterou zastupuji podmět ke změně. Tedy nemusím čekat na to až se začne oficiálně vytvářet? Z obce mám dosti rozdílné informace, ale většinou jsou dost mimo realitu. Odůvodnit to dokážu myslím v pohodě. Tedy až na základě toho mohu žádat o stavební uzávěru a nebo to může být součástí toho návrhu?
    HANUMA
    HANUMA --- ---
    CUKI: Prvním krokem k pořízení nového územního plánu je jeho zadání. V zadání jsou uvedeny nastřádané požadavky/podněty, resp. nejsem si stopro jistá, zda je to povinnost a dělá to každý pořizovatel, ale u nás to tak bylo. Podnět/ požadavek na nový ÚP může dát každý občan nebo vlastník, tedy i ty. Zkus dát požadavek na podmínění další výstavby v osadě vybudováním kanalizace a vodovodu. Vhodné je tento svůj požadavek kvalitně odůvodnit.

    Obecně co vídám nové územní plány, tak v chatovkách obkreslí stav dle KN a další výstavbu nepovolují, pokud tam není ele ani VaK.
    CUKI
    CUKI --- ---
    HANUMA: Budeme dělat návrh nového ÚP asi za rok.
    Bohužel v tom, co je teď je ta osada velmi vágně určená celá k zástavbě, včetně míst kde je teď zeleň (vzrostlé stromy). A jsem razantně proti tomu, aby se za účelem nové výstavby vykáceli.
    podle obce je osada využívána více než je zdrávo ale s tímto nic dělat nechce.

    Kdy se mohou začít připravovat oficiálně změny do nového ÚP?
    HANUMA
    HANUMA --- ---
    CUKI: My mame uzaveru navazanou na novy UP. Myslim, ze jinak to z logiky veci ani nejde. UP je tim dokumentem, ktery urci moznosti vyuziti uzemi. Nedava smysl, aby vystavbu na plochach k tomu urcenym zakazala uzavera. Tu kanalizaci lze dat myslim do podminek v UP. Jak stary UP mate?
    CUKI
    CUKI --- ---
    HANUMA: Když jsem u té stavební uzávěry, dá se navázat na něco jiného než nový ÚP? Všude se píše jen tento příklad. Já bych rád jako dočasnost uzávěry viděl zhotovení vodovodu a komunikací, aby se z toho nestala osada podobná těm mezi Černošicemi a Třebání.
    Máme tu studny s omezeným zdrojem vody, musí se vrtat hlouběji a hlouběji. Tedy nové stavby jen seberou vodu těm stávajícím. Proto mi to přijde jako smysluplné.

    No a obec má za to že v novém ÚP není možno změnit jen tak využití území. Že by to musela těm lidem nějak kompenzovat. Ale jde jen o nově prodané pozemky, které původně byli na 1/2 státu a na půl obce a stát je prodal a obec je od nej nekoupila, protože nemá přednostní právo. Bojíme se, aby obec nakonec spekulantovi neprodala druhou polovinu. Tedy že je na to nějaká doba po kterou to není možno změnit, bohužel jsem o tom nenašel nic víc.

    Jinak já nikam nekandiduji, jsem jen v osadním výboru a snažím se ty lidi zde nějak spojit, ale je to dost složité.
    HANUMA
    HANUMA --- ---
    CUKI: Hezké téma.

    Já jsem zatupitelka malé obce. Mám za sebou stavební uzávěru a návrh územního plánu, který ruší nevhodně navržené zastavitelné plochy (zatím ve fázi veřejného projednání). Myslím, že co se týče uzávěry a ÚP je nejlepší se buď přímo dostat do zastupitelstva anebo na to téma se zastupitelstvem jednat, příp. se zapojit do procesu z pozice občana. Značky imo také s obcí, dát podnět.

    Krom toho jsem projektantka pozemkových úprav (krajinný inženýr na FŽP, ČZU), takže se s řadou problémů v krajině (i v katastru) setkávám a aktivně je řeším. Občas je to velkej boj, ale poměrně často se k cíli dostanu:)

    To omezení hnojení v OPVZ (ochranné pásmo vodního zdroje) jsme myslela, že je dáno DZES (= jsou tím podmíněné dotace).
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Potřebuju udělat jeden klub bezbariérovej, a v druhém ve kterém je sice wc bezbariérové na papíře, to přestavět tak, aby to bylo udělané uplně.

    Imho se mi to nepodaří, zatím ani nevím, kdo je majitel, nájemce, a podobně, ani nemám neziskovku.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ja jsem za
    sama osobne pro sebe resim obcas uzemni zmeny v mem okoli, se kterymi nesouhlasim (nebo naopak podporuji), ale je to zcela mimo moji specializaci a nic o tom nevim, max. zaklady o lhutach na namitky apod (ale uz ne treba, co je relevantni obsah)
    CUKI
    CUKI --- ---
    Sám v tuto chvíli řeším pasportizaci cest u nás v osadě.
    Umístění dopravních značek a jejich prosazení.
    Omezení hnojení blízko zdrojů pitné vody.
    Změna využití půdy v katastru obce dle skutečného využití.
    Změny v ÚP.
    Stavební uzávěra a její prosazení.
    vytvoření vlakové zastávky, kde je potřeba.
    Výstavba a projektování vodovodu v chatové osadě.
    Legislativa toho všeho kolem a spoustu dalších a dalších témat, které se týkají vašeho okolí.
    CUKI
    CUKI --- ---
    To byla rychlost.
    Rád bych aby se zde řešili všechny byrokratické zdlouhavé procesy prosazovaní čehokoliv v rámci obcí a neziskových spolků. ať znovu nevyvíjíme kolo, ale pokračujeme dál, kde někdo skončil. A dobré je zmínit i ty slepé cesty z těch se dá taky poučit...
    TORI
    TORI --- ---
    Vítejte a ať se vám tu líbí.

    Můžete pozvat své přátele.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam